Mijn kijk op minimalisme en opruimwoede - Meisje zonder werk kleine foto

10 tips om beter te solliciteren met minimalisme

Het is snel gedaan met de pret als opruimen Heel Erg je hobby is. Als de wc-bril uitzonderlijk blinkt, de onderbroeken netjes gesorteerd zijn en die van je vriend ook, dan wordt het tijd om over je liefde voor minimalisme te schrijven.

Eerst ging ik veganistisch eten. Toen werd ik spiritueel. En ten slotte kwam minimalisme.

Ik ben altijd een opgeruimd type geweest. Mijn moeder hoefde me nooit aan te sporen mijn kamer op te ruimen. Opgeruimd en georganiseerd: c’est moi. Ik ben alles behalve slordig, rommelig of vergeetachtig. Komt door mijn behoefte aan controle ofzo. Maar sinds mijn kennismaking met minimalisme, is de betekenis van opruimen veranderd. Waar het eerst een gewone dagelijkse taak was om mijn bezittingen terug te leggen op hun plek, is het nu een spirituele gebeurtenis. Ik ruim niet alleen mijn omgeving op, maar ook mijn hoofd. Ik ruim op alsof het mijn reddingsboei is in de Atlantische oceaan en ik lig in het diepe donkere water.

Minimalisme

Minimalisme is bewust zijn van je (koop)gedrag. Het is geen wedstrijd wie de minste spullen heeft. Minimalisme houdt in dat je nadenkt over wat je doet en wat je koopt. Waar wordt je blij van? Wat geeft je een fijn gevoel? Waaraan wil je je zuurverdiende centen besteden? Er zijn geen regels, geen goed of fout. Alles draait om de bewustwording, dat je júíst voorgeschreven regels loslaat die je misschien al je hele leven volgt. Je hoeft geen eettafel voor zes te hebben als je liever meer ruimte hebt voor je hobby. Je woonkamer hoeft niet te bestaan uit bank, salontafel, tv. Niemand hoeft een bh te dragen als ze dat niet wilt. Bewaar de dingen, relaties en informatie die waardevol zijn en vervuil niet je tijd en energie met dingen die dat niet zijn.

Minder

In Hoe het nu met mij gaat sprak ik over mijn verlangen naar minder. Dat met de verkoop van mijn spullen ook herinneringen verdwijnen, is niet zielig of pijnlijk. Ik wil het vroegere leven loslaten. De tijd waarin ik een verschrikkelijk laag zelfbeeld had en ervoor koos ik om me slecht te laten behandelen, door mezelf en door anderen. De gedachtes die dit hebben veroorzaakt, moeten mijn hersenen uit. Middels training kan ik inmiddels redelijk goed de bron van mijn gedachtes herleiden. En wat blijkt? De meeste gedachtes komen voort uit onzekerheid of jaloezie. Ik wil die ruis, die echo, de invloed van mijn ego niet. Zo kan ik nooit goede keuzes maken. Bovendien hoef ik nooit onzeker of jaloers te zijn, want ik ben al precies goed. Ik laat dat leven los. Wat was dat was. Ik kies voor de vrijheid die het moment van nu me brengt. Nu is altijd vrij van problemen en zorgen. Nu is altijd goed.

Meer

Minder spullen is minder schoonmaakwerk, minder keuze, minder ruimte nodig. Minder spullen kosten minder energie, geld en tijd. Met minder kleren in mijn kast ben ik sneller naar tevredenheid aangekleed. Minder spullen = minder stress. Voor mij dan. Voor mij voelt het alsof alles wat ik bezit, een registratiekaartje heeft in mijn hoofd. Het neemt fysieke ruimte in. Hoe minder ik heb, hoe meer ik waardeer wat ik wél heb. En ervan geniet! Ik hoef niet eerst alle lelijke dingen opzij te schuiven om mijn favorieten te zien. In mijn kast staan alleen maar mooie borden die ik met trots op tafel zet. Ik heb alleen maar spullen die me een gevoel van ‘dit ben ik’ geven, een gevoel van thuis. Daarom is minder meer meer meer.

10 manieren waarop minimalisme helpt bij solliciteren
  • Ruim je cv op! Gebruik rustige kleuren – of één opvallende kleur en de rest zwart. Vermeld alleen de informatie die relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Ervaring of hobby’s die niets belangrijks of positiefs over jou vertellen of die je niet weer wilt doen, kan je wegstrepen.
  • Denk je elke sollicitatie weer Help, Ik Heb Niks Om Aan Te Doen? Bedenk dan nu twee tot vier sollicitatie-outfits waar je je goed in voelt en die geschikt zijn voor elk type sollicitatie. Trek de outfits aan, bedenk meteen welke schoenen, tas of accessoires erbij passen en maak er foto’s van. Zorg ervoor dat altijd één van je sollicitatie-uniforms schoon is. Bewaar de outfits op een handige plek, bijvoorbeeld aan het einde van je kledingrek. Scheelt je energie en tijd later.
  • 212 ongelezen mails… Is dat jouw inbox? Ruim het op! Nu je toch werkloos bent, heb je alle tijd om het uit te zoeken. Je wilt toch geen uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek missen?
  • Schrijf je veel sollicitatiebrieven? Organiseer ze op een handige manier. Bewaar ze bijvoorbeeld op Google Drive, geef ze duidelijke namen en maak mapjes aan. Je hoeft niet voor elke sollicitatie een nieuwe sollicitatiebrief te schrijven. Nee joh, je recyclet ze gewoon, lees maar hier!
  • Te laat komen op afspraken, op de verkeerde plek verschijnen, met een vlek op je shirt… Dat heeft allemaal te maken met te weinig tijd steken in je sollicitatiegesprek. Maar is die afspraak niet het belangrijkste event van vandaag? Geef daar dan ook de prioriteit aan. Zoek uit hoe laat je waar moet zijn, strijk je overhemd en wees voorbereid.
  • Je komt charismatischer over als je er met je hoofd echt bij bent. Zit je overduidelijk te denken aan de zooi in je kamer, de andere twintig dingen die je nog moet doen of de rekening van de belastingdienst? Dan ziet je toekomstige werkgever dat meteen. Ruim dus op rondom je afspraak óf focus je echt op het gesprek. Ongeïnteresseerde sollicitanten worden nooit uitgekozen.
  • Elke vacature heeft minder leuke kanten, maar dat hoeft je niet tegen te houden erop te reageren. Het gaat erom dat je de randvoorwaarden kan scheiden van de dingen die je wel energie geven. Dan kan je minder leuke dingen makkelijker handelen (en die zijn vaak ook bespreekbaar).
  • Vind je het vreselijk om een videosollicitatie te doen? Of om een brief te schrijven? Dan doe je het toch niet. Gebruik al je energie om het beste product te maken dat je kunt: als je niet sterk bent op beeld dan is dat niet de juiste manier voor jou. Leg het wel even uit aan de werkgever, anders komt het een beetje lui over.
  • Netwerken is alles. Maar niet wanneer je gesprekken hebt met de verkeerde personen. Liever één goed gesprek met iemand die je verder kan helpen dan een heleboel lauwe koffie’s met mensen die je niet inspireren of kunnen adviseren.
  • Een opvallende sollicitatie wordt gewaardeerd! Focus je in je brief op de zoekvraag: wat is het probleem en op welke manier ben jij het antwoord? Aangevuld met een cv vol relevante ervaring en hobby’s ben jij onweerstaanbaar.
10 tips om beter te solliciteren met minimalisme - meisje zonder werk poster
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 48

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven