meisje zonder werk - 7 tips om sneller en beter een sollicitatiebrief te schrijven - kleine foot

7 tips om sneller en beter een sollicitatiebrief te schrijven

Het meest tijdrovende deel van solliciteren is het schrijven van een sollicitatiebrief. Met deze handige tips heb je ‘m zo af én kun je ‘m recyclen voor je volgende klus.

1. Knip- en plakwerk

Solliciteer je steeds naar vergelijkbare functies? Maak dan één geweldige sollicitatiebrief die je bij elke sollicitatie een beetje herschrijft. Let wel heel goed op dat je de juiste namen van personen en het bedrijf gebruikt!

2. Weet precies waar ze naar op zoek zijn

In je sollicitatiebrief stel je jezelf voor als dé oplossing. Maar voor welk probleem? Bel de contactpersoon en gebruik deze checklist om een goed beeld te krijgen van de organisatie en hun ideale werknemer. Laat je meteen een goede indruk achter en weet je precies wat je in je brief moet zetten. Dat scheelt tijd!

3. Schrijf over jou in je sollicitatiebrief, niet over het bedrijf

Veel mensen offeren een groot deel van hun sollicitatiebrief op om over het bedrijf of over de functie te schrijven. Maar werkgevers willen weten wie jíj bent. Gebruik de hele brief over jouw kwaliteiten te praten.

4. Vermijd ouderwets taalgebruik

“Hoogachtend.” “In afwachting van uw antwoord verblijf ik.” Deze spreekvormen uit de 18e eeuw kunnen echt niet meer en kosten vaak meer tijd en energie dan als je in normale taal schrijft. Denk modern, natuurlijk en helder. Laat betekenisloze zinnen achterwege, zoals ‘ik zie het als mijn passie u te helpen.’ Elke zin draagt bij om een positief en duidelijk beeld te schetsen van wie jij bent.

5. Gebruik sleutelwoorden

Ga gemakkelijk door de eerste (scan)ronde heen door de zoekwoorden die recruiters en werkgevers graag lezen, op een glazen dienblad te serveren. De sleutelwoorden vind je hun vacature, zoals SEO-specialist, flexibel, ondernemend, gevoel voor taal etc. Je kunt deze woorden vet of een andere kleur maken voor een extra opvallend effect in jouw sollicitatiebrief.

6. Hou het kort

Met een kop, twee of drie alinea’s en een slot kun je goed laten zien wie jij bent, wat je kan en wat je wilt. En wat je in je cv hebt staan, hoef je niet nogmaals te herhalen. Meer ruimte nodig? Doe dat in de vorm van een portfolio. Verandering van spijs doet eten.

7. Als je niet goed bent met woorden

Doe dan een video-sollicitatie, middels een beeldend portfolio of iets anders wat jou beter beschrijft. Hier vind je nog meer sterke tips voor een opvallende sollicitatiebrief. Ik help je ook graag! Stuur mij maar een berichtje sturen via de mail of Facebook!

Heb jij ook een goede tip? Deel ‘m met mij op Facebook!
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste blogs, content marketing en social media posts. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 42

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven