Meisje zonder werk - 9 manieren om een baan te vinden z贸nder sollicitatiebrief - kleine foto

8 manieren om een baan te vinden z贸nder sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijven? Haha, dat is best wel ouderwets. Anno 2019 maken we slim gebruiken van sociale media, blogs en ons netwerk om moeiteloos een baan te vinden. Lees snel deze 8 uitgekookte tips.

1. Paraderen op LinkedIn

Als je nog geen profiel op LinkedIn hebt, where have you been? 馃槈 Met deze checklist bouw je in een uur een mooi profiel, dat jouw unieke talenten en eigenschappen in de spotlights zet. Doen: extra aandacht geven aan je keywords, want zo kunnen recruiters en werkgevers je makkelijker vinden in de LinkedIn zoekmachine.

2. De kracht van frisse oksels

Wist je dat 20% van de sollicitanten wordt afgewezen, omdat ze er niet presentabel uitzien? Onderschat nooit de kracht van een verzorgd uiterlijk en frisse oksels. En opvallen met je uiterlijk – in positieve zin dan natuurlijk – is heel slim, want niemand kan jouw roze pak of mooie bril vergeten!

Niet alleen tijdens het sollicitatiegesprek wil je er op je best uit zien, maar ook online! Denk aan je foto op LinkedIn en op Facebook. Wat zegt die foto over jou? Dat je professioneel, betrouwbaar en vriendelijk bent? Zo nee, laat dan mooie foto’s maken. Dat is echt de investering waard, want je kunt ze jarenlang gebruiken voor elk cv, smoelenboek of datingprofiel.

3. Google yourself

Je hebt jezelf vast weleens gegoogeld. Wat kwam je tegen? Verwijder alle resultaten waarvan je niet wilt dat een recruiter of je toekomstige werkgever het leest. Als je je reactie niet meer kunt verwijderen, mail dan naar de beheerder van de website. Zet ook bijvoorbeeld je YouTube afspeellijsten, Pinterest-borden en Instagram op priv茅. Je wilt bekend staan om je bijzondere kwaliteiten en unieke expertise, niet om een onvriendelijke comment die je in 2012 op een forum hebt geschreven.

4. Netwerk is alles

Netwerk is key. In de tijd dat je 茅茅n sollicitatiebrief hebt geschreven, kan je al met drie mensen koffie drinken. Zoek mensen op die jouw droombaan hebben of werken bij een tof bedrijf en nodig ze uit voor een lekker bakkie. Men praat graag over zichzelf en zijn werk, dus met een luisterend oor laat je al snel een goede indruk achter. Voil脿!

5. Hard to get

Speel je weleens hard to get in de liefde? Dat principe werkt ook bij solliciteren! Sollicitanten die t茅 graag willen, worden vaak niet aangenomen. Waarom? Omdat mensen met een wanhopige en aanhankelijke uitstraling als onaantrekkelijk en onbetrouwbaar worden gezien. En dat is natuurlijk juist niet wat je wilt. Wees daarom altijd zelfverzekerd, stabiel en enthousiast bij het (telefoon)gesprek. Je wilt hen het idee geven dat als je deze baan niet krijgt, er genoeg andere werkgevers voor jou in de rij staan.

6. Ogen dicht en doen

Weet je wat mijn meest succesvolle strategie is om snel aangenomen? Door er gewoon om te vragen! Toegegeven, het kost wat brutale moed 茅n een overtuigend stukje tekst, maar tot nu toe is het altijd gelukt. Ga langs met een taart en je cv, bel of stuur een LinkedIn bericht (wel eerst even punt 1 doen). Mensen helpen graag, daar krijgen ze namelijk een fijn gevoel van. En vaak zijn ze onder de indruk van de moeite die jij hebt gedaan. Probeer het maar eens. Vraag het gewoon.

7. Talk like an expert

Werkgevers zijn niet op zoek naar manusjes van alles. Ze willen de ster van het werkveld. Iemand die alles weet. En – geheimpje! – dat ben je al snel, want natuurlijk weet jij m茅茅r dan iemand die niet in jouw vakgebied werkt. Zet sociale media of een blog in om je expertise te showen. Combineer eigen materiaal met retweets, reblogs of reposts van anderen. Profileer je scherp, niet als iemand die alles ‘wel leuk’ vindt. Dat onderstreept namelijk nogmaals je passie en deskundigheid. Talk like an expert, walk like an expert.

8. Uit een onverwachte hoek

Misschien dat je benaderd wordt voor een functie waar je niet meteen razend enthousiast van wordt. Als je algemene oordeel over de vacature een voldoende is, ga dan toch langs en informeer waarom ze jou hebben gekozen. Niet alleen leer je dan een hoop over je profilering en train je je sollicitatievaardigheden, wie weet blijkt de job toch heel leuk te zijn.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nationale Vacaturebank. 
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste blogs, content marketing en social media posts. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 42

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven