Het grootste deel van mijn leven betekende geld niks voor me. Pas toen ik werkloos werd en de huur mijn spaarrekening opeiste, leerde ik eindelijk goed omgaan met geld. Lees hier de 9 financiële lessen die ik in die tijd heb geleerd.

Je hoeft niet veel geld te verdienen om rijk te zijn

Iemand die € 4.000 per maand verdient, heeft soms een lager bedrag op zijn rekening dan iemand die € 1.600 verdient. Hoe dat komt? Je lifestyle verandert meestal mee met je salaris. Verdien je meer, dan ga je meer uitgeven. Je koopt een duurder huis, krijgt een hogere hypotheek, zet een stoere leaseauto voor de deur en gaat meerdere keren per jaar op vakantie. Het geld vliegt er dan sneller uit dan het erin komt! Heb jij altijd weinig geld (gehad)? Dan ga je wellicht zuiniger om met je salaris. Je weet dan dat het belangrijk is om altijd wat spaargeld achter de hand te hebben. Je denkt misschien ook langer na voordat je iets koopt. Zo kun je in een korte tijd toch veel geld bij elkaar sparen. Niet ondanks maar dankzíj je bescheiden salaris.

Leren over financiën is heel belangrijk

Zakgeld is de enige financiële opvoeding die ik ooit heb gehad. Er waren geen regels, behalve dat ik minder kreeg als ik mijn ouders boos had gemaakt. Ik weet nog steeds weinig van budgetteren, beleggen en investeren. Daarom probeer ik zoveel mogelijk te leren over geld en vermogen opbouwen via YouTube en fijne leesbare boeken. Dit is mijn top 5 van boeken over geld en de weg naar financiële onafhankelijkheid voor mummies.

Geld betekent vrijheid

3 maanden op skivakantie, een auto kopen zodat je niet meer uren in de trein hoeft te zitten of een schoonmaker inhuren zodat jij meer tijd met je kinderen hebt. Met geld koop je vrijheid. Geld is niet vies of iets om je voor te schamen. Het is een middel dat je kunt ruilen voor goederen of diensten, zodat je vaker de dingen kunt doen die j je leuk vindt en wat minder vaak de dingen die je niet leuk vindt.

Alles wat je koopt, vermindert direct in waarde

Heb je weleens iets gekocht, spijt gekregen en geprobeerd het door te verkopen voor dezelfde prijs? Dat gaat bijna niet! Ook al is het z.g.a.n. (zo goed als nieuw), dan is het item toch tweedehands en dus minder waard in de ogen van potentiële kopers. De dure les: koop alleen dingen die je zó leuk vindt, dat je er een paar jaar mee wilt doen. Je investering ben je na het passeren van de kassa namelijk meteen kwijt.

Spullen maken niet gelukkig

Vroeger trakteerde ik mezelf regelmatig op een nieuw kledingstuk of make-up als ik me verdrietig voelde. Ik verdiende dat toch? Maar het geluk dat deze verwennerij bracht, duurde altijd maar enkele minuten. Al snel dacht ik weer aan mijn rotbaan of aan #singleforever. Spullen zullen je nooit langdurig gelukkig maken. Je gedachtes kunnen dat wel. Je kunt beter je geld uitgeven aan een psycholoog die je leert je gedachtes te sturen. Of aan The Power of Now – een boek van Eckhart Tolle, waarin je leert hoe je negatieve gedachtes kunt ombuigen naar positieve. Dat is pas een goede duurzame investering!

Als het voornamelijk gaat stilstaan in de kast of in de garage, dan is het je geld niet waard

Wat heb je aan een mooi porseleinen schaaltje als je het niet gebruikt? Of een nieuw kledingstuk dat je meer gebruikt ter decoratie van de binnenkant van je kledingkast dan dat je het draagt? Als je het minder dan 1 keer per maand gaat gebruiken, dan hoef je het waarschijnlijk niet te kopen. Veel eenmalige items, zoals een grasmaaier of een boor, kun je ook lenen. En de rest heb je waarschijnlijk gewoon echt niet nodig.

Koop geen spullen om iemand anders te proberen te zijn

Soms kopen we spullen om indruk te maken of omdat we iemand anders willen zijn. Kleding die (nu nog) een maatje te klein is bijvoorbeeld. In plaats van je geld te besteden aan dingen waarvan je nooit zeker weet of je het daadwerkelijk gaat gebruiken, kun je beter jezelf omringen met spullen waar je nu al blij van wordt. Dingen die bij jou echte zelf horen, niet bij je fantasiepersonage. Zeg nee tegen items die je onzekerheid verbloemen en je doen voelen als iemand anders.

Alle kleine beetjes helpen

Dat ik jaarlijks meer dan € 2.400 betaalde voor kleding van fast fashion ketens, had ik pas door toen ik alle kleine beetjes bij elkaar optelde. Het waren namelijk slechts een paar dingetjes per maand: een jurkje in de sale, een nieuwe muts die ik echt nodig had en een paar schoenen van maar € 50. Wanneer je uitzoomed op je uitgavenpatroon, dan zie je al snel waar je onnodig veel geld aan uitgeeft. Die ontdekking is het ideale punt om te beginnen met (be)sparen. Denk aan naar je werk fietsen in plaats van met de bus en vaker boodschappen in de aanbieding kopen. Elke bespaarde cent telt mee. Onderschat het niet: die paar euro’s per week kunnen uitgroeien tot een gezonde buffer of een heerlijke vakantie. Wil je leren hoe je geld spaart, klik dan hier.

Sparen is een lifestyle

Wat heeft het voor zin om een maand of een half jaar jezelf dingen te ontzeggen om daarna je zuurverdiende centen weer over de balk te smijten? Dan ben je dus – financieel gezien – terug bij af. Als je jezelf aan leert om altijd bewust te kopen, dan ben je altijd bezig met geld sparen Nu nog een leuke baan dan.

E-BOOK: een ‘how-to-guide’ voor mensen die niet meer willen werken.

Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ik kreeg vaak conflicten met mijn werkgever, terwijl ik normaal nooit ruzie heb. Ik verveelde me soms en vond mijn collega’s niet leuk. Ik had altijd het idee dat ik me als iemand anders moest voordoen op mijn werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. En dat gebeurde elke keer, jarenlang.

Pas na 5 jaar realiseerde ik mij dat ik niet het probleem ben. Het is niet mijn schuld dat het nooit goed ging. Deze banen passen gewoon niet bij mij. Ik moest op zoek naar een andere manier van werken.

Herken jij je in mijn verhaal? Stop dan met denken dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Geloof me: zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer de hele tijd als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent.

Dit e-book is voor jou als je:

  • vast zit in je carrière.
  • je doodongelukkig voelt met je werk.
  • je schaamt voor wie je bent.
  • niet weet wat je wilt in het leven.
  • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te zijn.