‘Andere kandidaten passen beter bij de functie,’ lees ik steevast in 9 van de 10 afwijzingsmails. Krijg ik de mail na een sollicitatiegesprek, dan voegen ze er een liefdevolle opkikker aan toe: het ligt niet aan jou. Afwijzing op een sollicitatie doet pijn, maar laat de negatieve gevoelens as soon as possible los.

Je bent overgekwalificeerd. De reisafstand is te groot. Je hebt te weinig ervaring. Er is een andere kandidaat. De functie is al voorzien. Het is je leeftijd, je motivatie, je past niet in het team of in het profiel en je persoonlijkheid is gewoon net niet… Afwijzing na je sollicitatiegesprek is nooit leuk. Je kunt er iets van opsteken. Of juist proberen het zo snel mogelijk te vergeten. Dat laatste is in de meeste gevallen het beste, omdat veel afwijzingen op sollicitaties eigenlijk niets betekenen.

Afwijzing op je sollicitatie

Oh, je dacht dat je met 1 mailtje naar de directie van je favoriete bedrijf meteen morgenochtend kon beginnen? Grapje hoor, die hoge verwachtingen en het ongeduld herken ik helemaal. Daarom is het goed om afwijzingen te zien als een heel normaal deel van solliciteren. Iedereen wordt weleens afgewezen, iedereen heeft er last van. Je gaat hoogstwaarschijnlijk niet in 1 keer je droomleven bereiken. En dat is helemaal oké.

Het ligt niet aan jou

Als elke afwijzing op een sollicitatie je persoonlijk raakt, probeer dan te begrijpen dat die ‘nee’ alleen naar je zakelijke adres is verstuurd. Het is geen oordeel over hoe leuk, grappig, intelligent, mooi of gezellig jij bent. Het heeft niks te maken met jóú. Het is een zakelijk antwoord op een zakelijke vraag. Mag ik hier werken? Nee. Oké. Het aannemen van een nieuwe werknemer is voornamelijk een ingewikkeld politiek spel. Werkgevers nemen een tactische keuze: wie kan er veel werken, wie heeft er veel ervaring, wie blijft er lang? Daardoor komt jouw persoonlijkheid pas als laatste aan bod.

Waarom je misschien steeds afgewezen wordt

Misschien wil je het niet echt. Of was je motivatiebrief waardeloos. Ze hebben iemand intern uitgekozen. En jij hebt niet de juiste ervaring, zoals je al vantevoren dacht. Je past niet in het team. Weet je hoe vaak het voorkomt dat ze geen tijd hebben om je cv te lezen? Misschien had je eerder moeten reageren. Waarschijnlijk was er een leukere klik met die andere. Kortom, je kunt wel 40 uur per week bezig zijn met allerlei redenen bedenken waarom ze je niet hebben gekozen. Misschien kun je het beter gewoon loslaten.

Wil je weten waarom ik nooit word aangenomen? Dan moet je eens dit artikel lezen.

5x afwijzing op een sollicitatie die niet jouw schuld zijn

Een jaar geleden zat ik regelmatig aan de andere kant van het sollicitatiegesprek. Ik was een werkgever bij een klein eetcafé en had bijna elke maand wel een paar sollicitatiegesprekken. Er kwamen per keer zo’n 7 mensen langs voor 1 positie. 90% van de mensen die ik niet aannam, vond ik tóch leuk, lief en slim. Een afwijzing op sollicitaties is meestal niet jouw schuld.

5 redenen voor afwijzing op je sollicitatie

 • Ze denken dat je kort blijft. Sommige werkgevers investeren in hun personeel en het duurt soms lang voordat een werknemer die investering weer heeft terugbetaalt met het werk wat hij heeft gedaan. Daarom wil de werkgever zeker weten dat de werknemer van plan is om lang te blijven. Redenen om te denken dat je snel weggaat, zijn: als je zegt dat je niet weet waar je over een paar jaar bent, als je te slim of te ervaren bent of als de werkgever je niet het aantal uren kan bieden waar je om vraagt.
 • Je past niet in het team. De samenstelling van een team is cruciaal voor hun succes. Botsende karakters, keiharde competitie of juist te veel gezelligheid vertragen het werkresultaat. Als een werkgever om de een of andere reden vermoedt dat jij geen match bent met het team, ongeacht hoe leuk jij als persoon bent, dan zal diegene je waarschijnlijk afwijzen.
 • Ze doen aan positieve discriminatie. Veel bedrijven willen de diversiteit van hun team vergroten, supergoed! Dat betekent dat als ze moeten kiezen tussen 2 winnaars, dat ze dan gaan voor iemand die ‘ze nog niet hebben’, bijvoorbeeld iemand met een bepaalde afkomst, leeftijd of ervaring. Bovendien willen ze soms het percentage mannen of vrouwen verhogen. Als er al een kopie van jou rondloopt, dan maak je minder kans om uitgekozen te worden.
 • Ze zijn bang voor concurrentie. Mensen ervaren een gevoel van ‘de baas zijn’ als ze het meest over een onderwerp weten. Weet jij meer over een bepaald onderwerp dan de werkgever of je collega, dan kunnen ze je of direct achter een bureau zetten of ze wijzen je af.
 • Er is geen klik. De klik is belangrijker dan kennis en ervaring. Waarom je met de ene persoon wel en met de andere niet klikt, is meestal onverklaarbaar. Het enige wat je eraan kunt doen om de klik te laten ontstaan, is ontspannen en op zoek gaan naar gemeenschappelijke gronden (“Kom jij uit Boxtel? Ik ook!”).

Vraag, verwerk, vergeet

Is je droombaan je door je vingers geglipt? Balen zeg! Bel dan even na. Het is heel normaal om naar de reden van afwijzing van een sollicitatie te vragen. Soms klinkt het zo: de andere kandidaat had ervaring in retail of zij is vaker beschikbaar. Daar heb je dan weinig aan. Vraag naar praktische verbeterpunten waar je van kunt leren hebt, bijvoorbeeld een vaardigheid die je cv beter zou maken of oefenen om relaxter over te komen tijdens een sollicitatiegesprek.

Weet waar je naar zoekt

Zegt je LinkedIn-profiel dat je dolgraag in de creatieve sector wilt werken, maar heb je een oersaai cv? Zoek je een baan in de gezondheidszorg, maar reageer je alleen op marketingfuncties vanwege je werkervaring? Dat is verwarrend, voor jou én de werkgever. Het is dan niet zo gek dat je veel afwijzingen krijgt naar aanleiding van je sollicitatiebrief of cv. Ga dan terug naar de tekentafel en zoek 4 functies uit die je graag zou willen doen. Je hoeft geen plan te bedenken voor de komende 40 jaar, alleen voor nu. Update je LinkedIn-profiel en schrijf een passende sollicitatiebrief. Laat iedereen weten naar welke functies je zoekt offline en online. Zo krijg je functies die beter bij jou passen en vergroot je jouw kans op succes!

Stel je eisen bij

Bijna iedereen voelt zich slecht na een afwijzing op een sollicitatie. Creëer daarom vaker ‘ja’ kansen. Dit zijn sollicitaties waarbij jij een grote kans hebt op succes. Bijvoorbeeld jobs die onder jouw niveau zijn of bij een start-up waar ze alle handjes kunnen gebruiken. Zet ook je netwerk volop in: werkt een vriend of familielid op een leuke plek? Misschien kan die persoon je cv aan de hr-afdeling doorgeven. Er is niks mis met om hulp vragen. Sta daarnaast open voor functies waar je niet meteen bezield van raakt na het lezen van de vacature. Misschien is dat niet altijd nodig, of komt die passie later pas. Reageer maar gewoon. Zorg dat je niet de hele dag bezig bent met oh my god wie neemt me nou een keer aan?! Geniet van je vrije tijd!

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.