Op een gezonde manier omgaan met afwijzingen op sollicitaties- Meisje zonder werk kleine afbeelding

Op een gezonde manier omgaan met afwijzing op sollicitaties

‘Andere kandidaten passen beter bij de functie,’ lees ik steevast in 9 van de 10 afwijzingsmails. Krijg ik de mail ná een sollicitatiegesprek, dan voegen ze er een liefdevolle opkikker aan toe: ‘het ligt niet aan jou’. Afwijzing op sollicitaties doet pijn, maar laat het asap gaan.

Afwijzing na je sollicitatiegesprek of per mail. Je kunt er iets van opsteken. Of het zo snel mogelijk vergeten. Dat laatste is in de meeste gevallen het beste.

Afwijzing voor of na sollicitaties hoort erbij

Oh, je dacht dat je met één mailtje naar de directie van je favo bedrijf meteen morgenochtend kon beginnen? Haha, verwende millennial… Grapje hoor, die hoge verwachtingen en het ongeduld herken ik helemaal. Daarom is het goed om het sollicitatieproces en de afwijzingen te rationaliseren: je gaat waarschijnlijk niet in één keer je droombaan vinden en afwijzingen zijn standaard procedure bij solliciteren. Het hoort er gewoon bij. Iedereen heeft er last van.

Het ligt niet aan jou

Als elke afwijzing op sollicitaties je persoonlijk raakt, probeer dan te begrijpen dat die ‘nee’ alleen naar je zakelijke adres is verstuurd. Het is geen oordeel over hoe leuk, grappig, intelligent, mooi of gezellig jij bent. Het heeft niks te maken met jóú. Het is een zakelijk antwoord op een zakelijke vraag. Mag ik hier werken? Nee. OK. Het aannemen van een nieuwe werknemer is voornamelijk een ingewikkeld politiek spel. Werkgevers nemen een tactische keuze: wie kan er veel werken, wie heeft er veel ervaring, wie blijft er lang. Daardoor komt jouw persoonlijkheid pas als laatste aan bod.

Waarom je misschien geen baan kunt vinden

Misschien wil je het niet echt. Of was je motivatiebrief waardeloos. Ze hebben iemand intern uitgekozen. En jij hebt niet de juiste ervaring. Je past niet in het team. Weet je hoe vaak het voorkomt dat ze geen tijd nemen om je cv te lezen? Misschien had je eerder moeten reageren. Waarschijnlijk was er een leukere klik met die andere. Je kunt wel fulltime bezig zijn met alle redenen waarom ze je niet hebben gekozen. Misschien kun je het gewoon laten gaan?

5 redenen waarom ze je niet hebben aangenomen, die niet jouw schuld zijn

Een jaar geleden zat ik regelmatig aan de andere kant van het sollicitatiegesprek. 90% van de mensen die ik niet aannam, vond ik tóch leuk, lief en slim. Afwijzing op sollicitaties is meestal niet jouw schuld. 5 redenen waarom ze je niet aangenomen hebben:

  • Ze denken dat je kort blijft. Sommige werkgevers investeren in hun personeel en het duurt soms even voordat je hem iets terug betaalt. Daarom wil hij zeker weten dat van plan bent om lang te blijven. Redenen om te denken dat je snel weg gaat: als je zegt dat je niet weet waar je over een paar jaar bent (onduidelijke toekomst), als je te slim of te ervaren bent of als hij je niet genoeg uren kan bieden.
  • Je past niet in het team. De samenstelling van een team is cruciaal voor hun succes. Botsende karakters, keiharde competitie of té veel gezelligheid vertragen. Als een werkgever vermoedt dat jij geen match bent met het team, ongeacht hoe leuk jij als persoon bent, dan zal hij je waarschijnlijk afwijzen.
  • Ze doen aan positieve discriminatie. Veel bedrijven willen de diversiteit van hun team vergroten. Dat betekent dat als ze moeten kiezen tussen twee winnaars, dan gaan ze voor iemand die ‘ze nog niet hebben’, bijvoorbeeld iemand met een bepaalde afkomst, leeftijd of ervaring. Soms willen ze het percentage mannen of vrouwen verhogen. Als er al een kopie van jou rondloopt, dan maak je minder kans om uitgekozen te worden.
  • Ze zijn bang voor concurrentie. Mensen ervaren een gevoel van ‘de baas zijn’ als ze het meest over een onderwerp weten. Weet jij daar meer over, dan kunnen ze je of direct achter een bureau zetten of ze wijzen je af.
  • Er is geen klik. Die is nog belangrijker dan kennis en ervaring. Waarom je met de één wel en met de ander niet klikt, is onverklaarbaar. Het enige wat je eraan kunt doen is ontspannen en op zoek gaan naar gemeenschappelijke gronden (“Kom jij uit Boxtel? Ik ook!”).
Vraag, verwerk, vergeet

Is je droombaan door je vingers geglipt? Bel dan even na. Het is helemaal normaal om naar de reden van afwijzing te vragen. Soms klinkt het zo: de andere kandidaat had ervaring in retail of zij is vaker beschikbaar. Daar heb je weinig aan. Maar als je op gesprek bent geweest, dan krijg je vast een praktisch verbeterpunt mee: photoshop aanleren maakt je cv beter of oefenen om relaxter over te komen tijdens een sollicitatiegesprek. Daar kun je wat mee!

Weet wat je zoekt

Zegt je LinkedIn profiel dat je dolgraag in de creatieve sector wilt werken, maar heb je een oersaai cv? Zoek je een baan in de gezondheidszorg, maar reageer je alleen op marketingfuncties vanwege je werkervaring? Dat is verwarrend, voor jou én de werkgever. Het is dan niet zo gek dat je veel afwijzingen krijgt na je sollicitatiebrief. Zoek uit wat je graag wilt doen. Dat hoeft geen plan voor de komende 40 jaar te zijn, maar gewoon voor nu. Update je LinkedIn. Schrijf een passende brief. Laat iedereen weten wat je zoekt – hardop en via je media. Zo krijg je functies die beter bij jou passen.

Vergroot je kansen

Bijna iedereen voelt zich rot (over zichzelf) als ze vaker ‘nee’ dan ‘ja’ horen. Creëer daarom ‘ja’ kansen. Solliciteer naar functies waar je een vergrote kans hebt op succes, bijvoorbeeld jobs die onder jouw niveau zijn of bij een start-up waar ze alle hulp kunnen gebruiken. Sta open voor functies waar je niet meteen bezield van raakt. Hou je zelfvertrouwen op comfortabele hoogte door leuke dingen te doen en niet de hele dag bezig te zijn met oh my god wie neemt me nou een keer aan?! Geniet van je vrije tijd!

Natuurlijk vind je wel weer een baan

Misschien is het niet meteen de topfunctie waar je al jaren van droomt. Misschien is je salaris een beetje te ‘conform‘. Waarschijnlijk vind je een of twee dingen gelijk stom op je eerste dag. Maar fijn werk vinden is nou eenmaal moeilijk en zoek je (jaren)lang naar een Echt Leuke Werkplek. En lukt dat niet, dan kun je altijd weer werkloos worden en iets anders zoeken, toch?

Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om een baan te vinden, lijkt het wel. Hoe schrijf je nou een goede sollicitatiebrief? En wat is een onweerstaanbaar cv? Ik leer je al mijn sollicitatiegeheimen in mijn Handleiding Solliciteren.

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 56

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven