Blogafbeelding Meisje zonder werk- Wat is jouw carrièreverhaal?

Wat is jouw carrièreverhaal?

Je carrièreverhaal is die monoloog die je al honderd keer hebt opgedreund op een sollicitatiegesprek of bij het ontmoeten van een nieuw persoon. Maar hoe jij dat vertelt, heeft een grote impact op hoe je je voelt over jezelf en hoe de ander je ziet. Ben je een sukkel die al héél lang werkloos is of heb je al van alles meegemaakt en uitgeprobeerd? En dáár zit het verschil.

#happyunemployed: het belang van een sterk carrièreverhaal

Regelmatig benaderen mensen mij met de vraag of ik eens naar hun cv wil kijken. Wat valt mij op, welke dingen zie ik en wat stralen ze uit? Ik vind dit altijd een erg leuke vraag. Ik bedoel, hoe leuk is het dat je een relatief onbekende mag ‘beoordelen’ op basis van een cv of LinkedIn-profiel? En dan daarna met elkaar in gesprek gaan over de mate waarin mijn beeld ‘klopt’ met de werkelijkheid. Niet zelden komt het voor dat ik er volledig naast zit. En dát maakt het nou juist zo leuk! Want dan komen we bij elkaars verhalen.

Hoe zie jij jezelf?

Welk carrièreverhaal vertel jij? Het verhaal dat je jezelf vertelt is ó zo belangrijk. Het vormt de basis voor wie jij bent en hoe je jezelf ziet op de arbeidsmarkt. Het kan je maken of breken – en dat allemaal in je eigen hoofd. Laat ik je dit uitleggen aan de hand van mijn eigen carrièreverhaal.

Na mijn master zweerde ik de wetenschap hardnekkig af. Wat een gedoe, ik was klaar voor het echte werk in de praktijk. Geen wetenschappelijk geneuzel, mensen helpen. Dat wilde ik. En dat deed ik twee jaar lang en met veel plezier. Tot het onderzoek weer begon te kriebelen. Want hoe lekker zou het zijn als je je ergens écht in kon verdiepen? Tot ik aan het eind van mijn promotietraject weer wisselde van mening. De wetenschap? Compleet klaar mee. Hup, weer de praktijk in. Ruim een jaar aan de slag als behandelaar en dan toch, toch dat onderzoek weer missen. Dus nu per 1 juli als universitair docent aan de OU begonnen. Ik kan mezelf hier twee verhalen vertellen. Laten we met optie 1 beginnen.

Ik ben een sukkel

Ik ben dus een job hopper. Zo’n verwende millenial die niet kan kiezen. Gekscherend noem ik mezelf al jaren een ‘waardeloze’ wetenschapper, omdat ik gewoon niet blij word van hele dagen onderzoek doen achter mijn bureau. Maar ook in de praktijk kan ik m’n draai niet vinden. Ik vind het even leuk, waarna ik mij ga vervelen. O ja, en dan heeft ze ook nog ‘haar eigen bv’. Wat ze daar in doet? Geen idee, het gaat van links naar rechts. Geen duidelijke visie, geen heldere missie. Dit wordt niks. Ik ben blijkbaar geen wetenschapper, maar ook geen praktijkmens en die bv, dat is toch ook nog steeds geen multinational. Wat nu? Iedereen die naar mijn cv kijkt denkt: die kan niet kiezen, die kan niks echt goed.

Of ik kan juist alles heel goed

Dan optie 2. Ik hou zowel van de wetenschap als de praktijk. Aan de ene kant vind ik onderzoek doen prachtig, aan de andere kant gaat het me te traag. Ik hou dus blijkbaar van een dynamische omgeving dan de wetenschap pur sang. Maar in de praktijk – waar het iets sneller is – wordt vaak keer op keer hetzelfde ‘trucje’ verkocht en daar ga ik slecht op. Als ik iets vijf keer verkocht heb, dan is het nieuwe er wel af en wil ik een niéuw trucje verkopen. Als dat niet kan, slaat de verveling toe. Ik heb dus ook uitdaging nodig. En die eigen bv? Daar kan ik al mijn creativiteit in kwijt. Ik doe wat ik leuk vind. En heb ik er een poosje geen zin in? Ook goed. Dan doe ik niks, want daar heb ik alle ruimte voor. I-de-aal. Een beetje flexibiliteit vind ik dus ook belangrijk!

Ik kies voor een positief verhaal over mezelf

Welk verhaal ik mezelf vertel? Ik kies voor optie 2. Omdat het mij zelfvertrouwen geeft, omdat het me helpt te ontdekken wat ik belangrijk vind en waar ik aandacht aan wil geven. Ik ben dus een praktijkgerichte onderzoeker en ik wil met mijn onderzoek impact hebben in de praktijk (toch die millennial hè…). Ik wissel graag van werkomgeving en werkzaamheden. Bovendien deel ik mijn tijd graag flexibel in en wil worden uitgedaagd. Daarom werk ik gedeeltelijk in het onderwijs en in onderzoek en heb ik vanuit mijn eigen bv de mogelijkheid om toch met ‘die poten in de klei’ te blijven staan. Voor mij de perfecte oplossing, want zo krijg ik het beste van beide werelden.

Elke afslag dient een doel

Het heeft me acht jaar gekost vanaf het moment dat ik mijn bul in ontvangst mocht nemen, maar wat kijk ik terug op een mooi carrièrepad. Van ontdekken, leren, vallen en opstaan. Maar ook van groei en uiteindelijk zien dat iedere afslag z’n doel diende. Helemaal geen omslachtig pad, maar een mooie lijn naar wat mijn carrièreverhaal mocht worden. Al voelde het van tijd tot tijd niet zo.

Ik ben benieuwd, welk verhaal vertel jij jezelf over jouw carrièrepad? Heb je twijfels? Dan daag ik je uit jouw verhaal te herschrijven en de eenheid te zien. Hij is er altijd, het vraagt soms alleen wat creativiteit. Hoe sterker jouw verhaal staat, hoe beter je weet wat je wil en hoe makkelijker het wordt anderen hiervan te overtuigen. Maak dus werk van jouw carrière-verhaal!

Liefs, Inge

Inge Hulshof is arbeids- en organisatiepsycholoog. Inge helpt werkzoekenden hun dromen te (her)ontdekken en geeft middels trainingen, workshops of één op één gesprekken handvatten om weer vol positiviteit te solliciteren. Ook iets voor jou? Neem vrijblijvend contact op met Inge voor een inspiratiegesprek.

Ben jij dit?

  • Het lukt je maar niet om een baan te vinden die écht bij je past.
  • Je hebt teveel nare werkervaringen gehad, om nog vertrouwen te hebben dat je ooit een baan gaat vinden die je wel leuk vindt.
  • Keer op keer stop je weer met een baan; je loopt in cirkeltjes!
  • Je schaamt je dat je niet ‘normaal’ bent.
  • Het enige wat je krijgt als je keihard aan het solliciteren bent, is afwijzing na afwijzing.
  • Je voelt je verdrietig en uitzichtloos.

Hoe jij je nu voelt, zo was ik ook. De slimme trucs uit dit e-book hebben mij geholpen mijn eigen business te starten en onafhankelijk te leven.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.