Hoe krijg je die magische uitstraling en win je elk sollicitatiegesprek? Lees hier mijn tips om je charisma op een sollicitatiegesprek te vergroten!

Barack Obama heeft het, Trump niet. Johnny Depp wel, Balkenende minder. Charisma is een manier van doen die je aantrekkelijk en populair kan maken. Hoewel sommige charismatische eigenschappen zoals je uiterlijk, lengte en afkomst deels bij je geboorte zijn bepaald, zijn er ook veel charismatische trekjes die je jezelf kunt aanleren. Handig bij sollicitatiegesprekken, eerste dates en als je de president van de Verenigde Staten wilt worden.

Charisma op een sollicitatiegesprek

Zelfvertrouwen = charisma. Dat je goed in je vel zit en je vertrouwen hebt in je kwaliteiten, is dé boodschap die je wilt overbrengen aan de werkgever tijdens je sollicitatiegesprek. Aan de slag dus, als je zelfvertrouwen nog niet op peil is. Eigen zelfvertrouwen werkt het beste, maar met een beetje fake it until you make it kun je ook goed scoren. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt (of dit voldoende kunt veinzen), leer dan deze 3 stappen uit je hoofd om charisma op een sollicitatiegesprek in te zetten.

1. De eerste indruk: wat doe je aan?

Dat schone en gepaste kleren de kans op een nieuwe baan vergroten, is vast niet het inzicht waar je naar op zoek bent in dit artikel. Toch komt een te groot deel van de sollicitanten binnen met de verkeerde interpretatie van just out of bed haar, een onfrisse geur en kleding vol kreukels en vlekken. Let dus altijd op wat je aan hebt! Van je handschoenen tot je haarelastiekje: schoon en fris is je wapenspreuk. Alles begint bij hoe je er aan de buitenkant uit ziet. Oppervlakkig? Misschien, maar dat is nou eenmaal het eerste wat een vacaturehouder van je ziet. Op basis van die informatie wordt bepaald of je een waardevolle match bent voor de vacature. Als je eenmaal bent aangenomen, kan je weer lekker je oude kloffie aantrekken.

Charismacheck voor uiterlijk

Stel je voor dat je vanaf een afstandje naar jezelf kijkt. Wat zie je dan? Wat voor indruk geeft jouw uiterlijk? Hoe kom je over? Ook als je geen gevoel of interesse hebt voor kleding en stijl, dan nog kun je zien of je kleding schoon is, bij elkaar past en klopt bij de functie waar je voor solliciteert. Als je geen idee hebt wat je aan kunt doen naar een sollicitatiegesprek, vraag dan iemand met stijlgevoel. Bijvoorbeeld in een kledingwinkel. Onder de categorie kleding valt ook je jas, schoenen en tas. Eigenlijk wil je dat alles wat de werkgever kan zien, in orde is. Ook de agenda of de pen die je uit je tas haalt.

Veel mensen oefenen heel hard op moeilijke sollicitatievragen, maar vergeten dat ze ook moeten ‘oefenen’ op hun uiterlijk. Die eerste indruk maak je niet zo makkelijk ongedaan, ook niet met weloverwogen antwoorden op flauwe sollicitatievragen.

2. Luisteren

Luisteren met aandacht. Het is een ware kunst, die niet heel veel mensen beheersen. Juist daarom is het dé key naar charisma tonen op een sollicitatiegesprek. Luisteren met aandacht betekent dat je hoofd stil is terwijl je luistert naar de ander. Probeer pas een antwoord te formuleren als je gesprekspartner klaar is met praten. Door oprechte interesse te tonen, geef je de ander een fijn gevoel. Dat komt goed uit als diegene bepaalt of jij wordt aangenomen of niet. Aandachtig luisteren doe je zo:

  • maak circa 80% van de tijd oogcontact.
  • kijk niet te vaak uit het raam, naar de deur of naar je telefoon.
  • knik en maak toestemmende geluiden zonder de ander te onderbreken.
  • zinsdelen als ‘oh ja?’ of ‘echt waar?’ motiveren je gesprekspartner om verder te vertellen. 3 keer knikken werkt ook goed!
  • begin niet te snel met praten over jezelf. Laat bijvoorbeeld eerst een stilte vallen en als de ander ook stil blijft, kun je een vraag stellen of over een vergelijkbare situatie vertellen.

Pas op dat de praatjes van de werkgever niet overheersen in je sollicitatiegesprek. Een gebrek aan de juiste informatie over jou kan weer leiden tot wantrouwen en afwijzing. Gaat het te lang over zijn zomervakantie in Sardinië van 2007, draai dan het gesprek op een luchtige manier terug naar het hoofdonderwerp: jij en je kwaliteiten. Het is dus belangrijk om tijdens je sollicitatiegesprek een balans te creëren tussen luisteren en spreken.

3. Overtuigend spreken

Niet voor niks hebben de machtigen op aarde een heel team van briljante schrijvers om zich heen. Het gesproken woord ís macht. Elke werkgever hangt aan je lippen met deze trucs.

  • spreek kalm en duidelijk, maar wel levendig.
  • gebruik metaforen en handgebaren; hierdoor wordt het boeiender om naar jou te luisteren.
  • wissel af en toe van toonhoogte op een natuurlijke manier.
  • spreek positief en eindig altijd met een positieve conclusie. Nadat je hebt verteld waarom je ontslag had genomen, benoem je dat je daardoor die cursus fotografie bent begonnen of je passie voor de ouderenzorg hebt ontdekt.
  • toon je expertise door te praten over relevante of recente gebeurtenissen in jouw branche.

Jij maar dan beter

Je hoeft niet te liegen om aangenomen te worden. Jezelf zijn, maar dan net een beetje beter is perfect. Strak in je schone, nette, frisse outfit, met oprechte interesse en goede communicatievaardigheden. Dat is wat charisma op een sollicitatiegesprek betekent. Zij hoeven niet te weten hoe je er thuis bij zit.

E-book: Succesvol solliciteren voor millennials

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Dit gratis e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?

Je leert:

  • al mijn sollicitatiegeheimen. 
  • hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
  • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
  • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
  • hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
  • het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.

In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.