Op het moment dat je je pent oppakt om het contract bij je nieuwe baan te tekenen, zie je voorwaarden staan die je niet begrijpt. Wat moet je op dat moment doen? Toch tekenen? Helaas, leg de pen maar weer neer.

Tekenen voor een akkoord op huisregels terwijl je de huisregels niet mag in zien. Over het salaris wordt niet gediscussieerd, terwijl dat heel normaal is in deze branche. En natuurlijk is er geen tijd meer voor wijzigingen in je contract, want je begint al volgende week… Is dit een herkenbare situatie voor jou? Ik heb het ook ervaren. Ik was zo stom om toch mijn handtekening te zetten Ik wilde de baan zó graag! Maar met de kennis van nu zou ik het contract niet tekenen en pas terugkomen als ik het met elke voorwaarden eens was. In deze blog vertel ik je waarom je dat moet doen.

Een werkgever denkt alleen aan zichzelf

Een goede werkgever zal nooit een contract opstellen met in gedachte wat goed is voor jou. Die egocentrische houding is niet erg. De prioriteit van een werkgever ligt bij de gezondheid van het bedrijf. De arbeidsvoorwaarden in jouw contract moeten ervoor zorgen dat het bedrijf niet ten onder gaat aan wat jij wel of niet doet. Precies daarom moet jij tijdens je contractbespreking óók alleen aan jezelf denken. Zo ontstaat er een balans tussen wat goed is voor jou en wat goed is voor het bedrijf. Bedenk echter wel dat er zaken zijn die voor beide partijen grote gevolgen kunnen hebben, zoals het opzegtermijn, concurrentiebeding en salaris. Een werkgever zal hier graag het laatste woord over willen. Daarom is het belangrijk dat jij bij de contractbespreking voornamelijk met jouw toekomst bezig bent. Dat is niet slecht, dat is juist zorgen voor jezelf!

Wanneer ben je klaar om een contract te tekenen?

Je kunt geen contract tekenen als je niet voorbereid bent op het gesprek. Krijg je niet eens een gesprek? Bel dan gerust met je leidinggevende of hr-medewerker en vráág om een gesprek, zodat je alle voorwaarden kunt bespreken en er niets in staat wat je niet begrijpt. Dat vereist wat meer werk, maar het is écht belangrijk dat er geen regel in het contract staat die jouw toekomstplannen grondig in de weg zit. Je zult jezelf later dankbaar zijn.

Terug naar het gesprek. De voorbereiding bestaat uit het opstellen van je minimale eisen. Wat wil je verdienen? Hoeveel uur wil je werken? Hoeveel vakantiedagen passen in jouw droomleven? En wat zijn je voorkeuren betreft functieomschrijving, opzegtermijn, ziekteloon en pensioenregeling? Online kan je gemakkelijk opzoeken wat gebruikelijk is in jouw branche. Maar wees niet bang om je eigen voorkeuren mee te nemen, zoals een hoger salaris of persoonlijke regelingen. Dit is het allerbeste moment in je carrière bij deze werkgever om regelingen te treffen en jouw wensen op tafel te leggen. Je weet nu dat ze jou graag in dienst willen nemen. Ze hebben waarschijnlijk alle andere kandidaten al afgebeld en ze verheugen zich op een samenwerking met jou. Teken nooit het contract voordat jouw voorkeuren expliciet worden benoemd in het contract. Dan moeten ze ‘m maar opnieuw uitprinten, who cares?

Wat moet je doen als je werkgever het contract niet wilt aanpassen?

Het ergste gebeurt. In je arbeidsvoorwaarden staan onduidelijke voorwaarden of vage clausules. Als je ernaar vraagt, dan doet de werkgever alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Diegene komt met vage uitspraken als dat bespreken we later nog wel een keer, dat is heel normaal hier of haha, weet je niet wat dat betekent? Wat kun je dan het beste doen?

Als eerste vraag je door. Het kan namelijk zijn dat het aan jou ligt en je wilt de werkgever niet meteen afschrikken met wantrouwige opmerkingen. Leg op een rustige manier uit waarom je dit voorstel geen goed idee vindt. En benadruk de voordelen voor jou en je werkgever als jullie alle afspraken netjes zwart op wit hebben staan in heldere, leesbare taal. Een goed contract is een fantastisch begin van een fijne samenwerking! Als dit niet lukt, probeer dan nogmaals te benadrukken dat je niet begrijpt wat er staat en dat je niet een contract kunt ondertekenen die je niet begrijpt. Elke weldenkende werkgever zal het daarmee eens zijn. Blijft de werkgever ten slotte pushen? Dan heb je nog 1 optie: je bedankt vriendelijk, je legt de pen neer en zegt dat je het contract niet wilt ondertekenen totdat het is gewijzigd.

Loop weg en kies voor jezelf

Zeggen dat je een contract niet gaat ondertekenen, is doodeng. Dat komt omdat tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek, de machtsverhouding compleet uit balans is. De werkgever heeft een baan en jij wilt die baan. En je bent zo dichtbij: je hoeft alleen maar een krabbel te zetten en de kat is in ’t bakkie! Een weerwoord geven of zelfs weigeren is daarom ontzettend lastig. Je eerste reactie is: geen gezeur, gewoon tekenen. Dan zie je later wel wat de gevolgen zijn. Gewoon tekenen lijkt in zo’n lastige situatie de easy way out, maar let op. Straks zit je vast aan een fikse opleidingsschuld die je terug moet betalen, een onmogelijk aantal stage-uren die je moet halen of een salaris dat niet genoeg is om je vaste laten te betalen. Je kunt veel beter een stap terugzetten dan onwetend akkoord gaan.

Bovendien weet je dat als je werkgever nu al zo moeilijk doet over het contract, dat dit voorval exemplarisch gaat zijn voor de rest van jullie samenwerking. Kies voor jezelf. Laat je werkgever niet wegkomen met zíjn easy way out: een onbegrijpelijk contract opstellen en dat onder jouw neus duwen.

Grotemensenbespreking

Ik voelde me net een klein kind dat niet mee mocht doen met de ‘grotemensenbespreking’ toen ik geacht werd tijdens mijn arbeidsvoorwaardengesprek het contract met gesloten ogen te tekenen. Dat het salaris niet bespreekbaar was, vond ik het meest kleinerende. Alsof ze niet eens de moeite wilde doen om mijn jaren ervaring in overweging te nemen. Alsof ik niks extra’s waard was. Daarnaast kon een mogelijke loonsverhoging in de toekomst absoluut niet opgeschreven worden. ‘In dit bedrijf vertrouwen we elkaar’, zeiden ze dan. Dat is natuurlijk heel fijn, maar als gloednieuwe werknemer heb je daar geen enkel bewijs voor. Het gevoel dat ik gezien werd als iemand wiens mening er niet toe deed, bleef hangen tijdens mijn gehele werktijd. Ik mocht mijn werk doen, maar mijn ideeën delen en initiatieven starten, was onnodig en uiteindelijk zelfs ongewenst.

Je hoeft het contract niet te tekenen, werkgevers kunnen wachten op jou

We vergeten vaak dat het voor werkgevers minstens net zo moeilijk kan zijn om een goede kandidaat te vinden voor hun vacature. Als ze dan eindelijk de juiste kikker hebben gekust, dan zijn ze meestal wel bereid om jou een goed contract aan te bieden. Uit een fijn en leesbaar contract spreekt wederzijds respect voor jou als mens en als werknemer. Een contractgesprek is geen uitnodiging tot een keihard gevecht. Je wilt er niet met een bont en blauw ego uitkomen, maar juist met een dubbele hoeveelheid enthousiasme om te beginnen in je nieuwe functie. Het is een zakelijk gesprek, waarbij beide partijen even belangrijk zijn. Ben je niet tevreden met de eerste versie van het contract? Dan kunnen ze heus wel even wachten totdat het wél naar jouw wens is. Pas dan kan een respectvolle relatie en een duurzame samenwerking beginnen.

Rechten en plichten

Een werkgever kan natuurlijk niet zomaar een contract verzinnen. Bij het opstellen moet diegene zich houden aan door de overheid ingestelde regels die de minimale inhoud van het contract bepalen. Ook mag een werkgever niet zomaar tussentijds het contract wijzigen. Hiervoor moet de werknemer schriftelijk op de hoogte gebracht worden, én de werknemer moet een kans krijgen om erop te reageren voordat het nieuwe contract in gaat. Hier vind je een fijne checklist om door te nemen vòòr je tekent.

Les geleerd

Ik was zo verblind door mijn verlangen om te werken dat ik niet zag op welke manier ik mijzelf in de vingers sneed. Ik had niet het lef om het contract mee naar huis te nemen en het daar rustig door te lezen. Gelukkig heb ik er geen nare gevolgen aan overgehouden, maar voortaan volg ik mijn eigen advies op. Ik teken geen contract meer als ik het er niet mee eens ben.

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

  • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
  • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
  • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
  • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
  • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
  • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.