Wanneer moet je een contract niet tekenen? - Meisje zonder werk kleine foto

Wanneer moet je een contract niet tekenen?

Stel, je wilt het contract van je nieuwe baan tekenen, maar er staan dingen in die jij niet begrijpt en je nieuwe werkgever weigert het aan te passen. Helaas, leg dan de pen maar weer neer.

Tekenen voor een akkoord op huisregels terwijl je de huisregels niet mag in zien. Over het salaris kan niet gediscussieerd worden. En er is geen tijd meer voor aanpassingen, want je begint al volgende week… Herkenbare situatie? Lekker stom, ik zette toch mijn krabbel. Ik wilde de baan zó graag! Maar met de kennis van nu zou ik zeker weten het contract niet tekenen. In deze blog vertel ik je waarom je dat niet moet doen.

Een werkgever denkt alleen aan zichzelf

Het is naïef om te denken dat een werkgever bezig is met wat goed is voor jou en met die gedachten zijn contracten maakt. En dat is helemaal logisch, want de gezondheid van zijn bedrijf is zijn prioriteit. Jij bent bovendien vast niet de enige werknemer. Een werkgever wil vaak het laatste woord hebben over bepaalde zaken die voor hem (en voor jou!) heel belangrijk zijn, zoals het opzegtermijn, concurrentiebeding en je salaris. Hij zal die zaken dan ook zodanig opstellen in het contract dat hij er zelf het meeste voordeel uithaalt. Daarom is het belangrijk dat jij bij de contractbespreking ook alleen maar aan jezelf denkt.

Daarom denk jij ook alleen aan jezelf

Je kunt geen contract tekenen als je niet voorbereid bent. Stel je minimale eisen op. Belangrijke onderdelen van een contract zijn functieomschrijving, salaris, vakantiedagen, opzegtermijn, ziekteloon en pensioenregeling. Online kan je de marktconforme regelingen van jouw branche opzoeken. Maar je mag ook best je eigen voorkeuren voorstellen, zoals een hoger salaris of persoonlijke regelingen. Dit is het allerbeste moment om die op tafel te leggen. Je weet nu dat ze jou graag in dienst willen nemen, ze hebben waarschijnlijk alle andere kandidaten al afgebeld en ze verheugen zich op een samenwerking met jou. Je moet het contract niet tekenen als al deze zaken niet expliciet zijn genoemd. Dan moet ze ‘m maar opnieuw uitprinten.

Wat moet je doen als je werkgever het contract niet wilt aanpassen?

Je leest in de arbeidsovereenkomst onduidelijke voorwaarden of clausules. Als je ernaar vraagt, dan doet je werkgever alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Of hij komt met vage uitspraken als ‘dat bespreken we later nog wel een keer’. Moet je het contract dan niet tekenen? Probeer altijd eerst verder te vragen naar hoe het precies zit. Misschien heb je het verkeerd begrepen. Of kan je het met andere woorden duidelijker opschrijven? Het kan namelijk zijn dat het aan jou ligt en je wilt de werkgever niet meteen afschrikken. Leg rustig uit waarom je zijn voorstel geen goed idee vindt. En benadruk de voordelen voor jou en je werkgever als jullie alle afspraken netjes zwart op wit hebben staan. Als het niet lukt om al onderhandelend zijn gedachten te verzetten, dan heb je nog één optie: je loopt weg, zonder het contract te tekenen!

Loop weg en kies voor jezelf

Ja, weglopen is doodeng. De machtsverhouding is vaak uit balans: de werkgever heeft een baan en jij wilt ‘m. Een weerwoord geven is lastig als je je hem wilt pleasen en niet wilt wegduwen. Je eerste instinct is misschien om het maar gewoon te doen. Zie je later de gevolgen wel. Bovendien wil je de baan héél graag of je kunt het geld goed gebruiken. Gewoon tekenen lijkt de easy way out, maar… Als je werkgever nu al zo moeilijk doet, dan weet je zeker dat dit voorval exemplarisch is voor jullie samenwerking. Sterker nog, je begrijpt niet eens waar je voor tekent! Kies dus voor jezelf. Als je echt nu een baan nodig hebt, dan zijn er genoeg andere optie. Laat je werkgever niet wegkomen met zíjn easy way out: een raar contract opstellen en dat heimelijk door iemands strot proberen te duwen. Dit contract moet je niet tekenen.

Grotemensenbespreking

Ik voelde me als een klein kind dat niet mee mocht doen met de ‘grotemensenbespreking.’ Dat we het niet over mijn salaris konden hebben, vond ik het meest kleinerend. Alsof ik niks extra’s waard was. Ook een mogelijke loonsverhoging in de toekomst werd mondeling ‘afgesproken’ en kon absoluut niet zwart op wit komen, want ‘in dit bedrijf vertrouwen we elkaar.’ Dat is heel fijn, maar als nieuwe werknemer heb je daar niks aan. Het gevoel dat ik gezien werd als iemand wiens mening er niet toe deed, dat heb ik zo gevoeld tijdens mijn hele werktijd. Ik mocht mijn werk doen, maar meer dan dat was onnodig, ongewenst zelfs.

Werkgevers kunnen wachten op jou

We vergeten vaak dat het voor werkgevers net zo moeilijk kan zijn om de ideale kandidaat te vinden. Het kost ze veel tijd en geld. Als ze dan eindelijk de juiste kikker hebben gekust, dan willen ze heus wel de moeite doen om jou een goed contract aan te bieden. Dat is niks meer dan normaal en het begin van een respectvolle relatie. En ze kunnen ook wel even wachten met tekenen tot jullie beide tevreden zijn. Dan pas kan een fijne partnerschap beginnen.

Rechten en plichten

Een werkgever kan natuurlijk niet zomaar iets verzinnen, hij moet zich houden aan regels bij de inhoud van een contract. Een werkgever mag trouwens niet tussentijds het contract wijzigen. Hij moet de werknemer eerst schriftelijk op de hoogte brengen en hem een kans geven er op te reageren. Hier vind je een fijne checklist om door te nemen vòòr je tekent.

Ik had moeten weglopen

Ik was zo verblind door hoe graag ik de baan wilde hebben dat ik niet zag dat het niet goed was. Ik had niet het lef om het contract mee naar huis te nemen en daar rustig door te lezen. Gelukkig heb ik er geen nare gevolgen aan overgehouden, maar voortaan volg ik mijn eigen advies op.

Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om een baan te vinden, lijkt het wel. Hoe schrijf je nou een goede sollicitatiebrief? En wat is een onweerstaanbaar cv? Ik leer je al mijn sollicitatiegeheimen in mijn Handleiding Solliciteren.

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 56

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven