Vind je het moeilijk om een creatieve sollicitatiebrief te schrijven? Ik schrijf tientallen vacatureteksten per maand. Daardoor weet ik precies wat jij in je goede motivatiebrief moet zetten om op te vallen. Ik geef je mijn beste tips voor de eerste zin, lay-out en afsluiting in een creatieve sollicitatiebrief.

Je hoeft echt niet direct de CEO uit te dagen voor een slagroomgevecht om een creatieve sollicitatiebrief te schrijven. De sollicitatiewereld kent veel zogenaamde do’s en dont’s. Als je het net even anders doet, val je al snel op. Verwerk frisse kleuren op je cv, gebruik een verrassende opbouw in je motivatiebrief of begin je sollicitatiebrief met een uitdagende vraag. Laten we eens kijk naar mijn andere tips om een sollicitatiebrief te schrijven.

Opvallend creatieve sollicitatiebrief schrijven? Makkelijk!

Doe onderzoek

In een goede sollicitatiebrief stel je jezelf voor als dé oplossing. Maar voor welk probleem? Bel de contactpersoon en gebruik deze checklist om een goed beeld te krijgen van de organisatie. Wie is hun ideale werknemer? Waar maken ze zich zorgen over? En op welke manier kan jij die zorgen voorkomen?

Schrijf lekker veel over jezelf

Veel mensen offeren een groot deel van hun creatieve sollicitatiebrief op om over het bedrijf of over de functie te schrijven. Maar werkgevers willen weten wie jíj bent. Wat de functie inhoudt, dat weten zij allang. Gebruik dus de hele brief om over jouw kwaliteiten te praten. Beetje overdrijven en opscheppen mag best, maar lieg niet.

Als je dan toch lekker aan het schrijven bent, gebruik dan alsjeblieft geen ouderwetse spreekwoorden. “Hoogachtend.” “In afwachting van uw antwoord verblijf ik.” Weet iemand nog wat dat betekent? Deze spreekvormen uit de 18e eeuw kunnen echt niet meer en kosten je vaak meer tijd en energie dan wanneer je normaal schrijft. Laat betekenisloze zinnen achterwege, zoals ‘ik zie het als mijn passie u te helpen.’ Even vergeten wat helder schrijven inhoudt? Kijk eens naar dit lijstje:

  • gebruik korte zinnen.
  • vermijd hulpwerkwoorden (ik zou kunnen helpen bij het ontwikkeling van een marketingplan, ik heb altijd al leraar willen worden)
  • schrijf actief en in de tegenwoordige tijd (ik help graag bij het ontwikkelen van een marketingplan, ik wil leraar worden)
  • verwijder afleidende tekst (in 1992 was ik lid van een protestbeweging tegen het internet).
  • schrijf to-the-point.

Nog steeds lastig? Gebruik dan het MAND-principe. Ja, dat is van dat filmpje waarin een man in steeds kortere bewoording een mand moet omschrijven voor de camera en dan ten einde raad maar ‘mand!’ roept.

Gebruik zoekwoorden (keywords)

Heb je weleens gehoord van ATS? ATS (Applicant Tracking System) is een systeem dat veel recruiters gebruiken om onder andere de preselectie van cv’s te doen. Een ATS scant alle cv’s op bepaalde keywords, zoals opleiding, vaardigheden of woonplaats. Dat is ideaal voor vacatures waar heel veel reacties op komen. Het is minder ideaal voor de sollicitant die er niet op voorbereid is. Zet in zowel je cv als je motivatiebrief altijd belangrijke keywords. Deze sleutelwoorden vind je terug in de vacature, zoals SEO-specialist, flexibel, ondernemend, gevoel voor taal etc. Je kunt deze woorden vetdrukken of een andere kleur maken voor een extra opvallend effect in jouw sollicitatiebrief.

Maak je sollicitatiebrief niet te lang

De ideale opbouw van een sollicitatiebrief ziet er zo uit:

  • een pakkende eerste zin. In mijn e-book Solliciteren voor Millennials staan 10 creatieve openingszinnen die je voor elke sollicitatie kunt gebruiken!
  • introductie: wie ben je en waarom solliciteer je?
  • 2 tot 3 alinea’s met relevante werkervaring en hoe je die kennis kan toepassen op je nieuwe baan.
  • een positief slot, waarin jij nogmaals in 1 zin benadrukt wat je leuk vindt aan de functie.
  • ‘met vriendelijke groet’ + je contactgegevens (naam + e-mail + telefoonnummer).

Dit is alles wat je nodig hebt om te omschrijven wie jij bent en wat je kunt. Maak je brief nooit langer dan 2 pagina’s, daar gaat echt niemand aan beginnen. Solliciteer je voor een creatief beroep of wordt er gevraagd om een portfolio? Dan voeg je dat los van je motivatiebrief toe. En wat je al in je cv hebt staan, dat hoef je niet nogmaals te herhalen in je motivatiebrief.

Smaken verschillen

In hoeverre jouw creativiteit wordt gewaardeerd, wordt bepaald door het werk waarvoor je solliciteert. Bij creatieve beroepen wordt ehh… creativiteit erg gewaardeerd. Stuur gerust een voorbeeld van je kunsten mee: een tekening, een filmpje of een gedicht. Solliciteer je buiten de creatieve branche, probeer dan eens een leuke woordgrap (bonuspunten voor het gebruik van jargon), een klein cadeautje (niet om om te kopen, maar als ijsbreker) of een prachtig cv. Bij bedrijven die meer waarde hechten aan een bepaalde gedragscode, ligt de grens vaak al bij een spontane foto. Overal vereist: een verzorgd cv en een mooie LinkedIn-profiel.

Heb je een briljant idee voor een opvallende sollicitatie? Dan is het slim om het vantevoren even te testen bij vrienden. Wat vinden zij ervan? Smaken verschillen nou eenmaal: wat de één origineel en grappig vindt, is voor de ander onprofessioneel.

Creatieve motivatiebrief schrijven

  • Gebruik felle kleuren en vrolijke lettertypes op je cv.
  • Stuur een spontane foto van jezelf mee waarop je er supergelukkig uit ziet.
  • Maak je cv in de vorm van een poster, een boodschappenlijstje of een dagboek.
  • Presenteer je elevator pitch in een video.
  • Bedenk een passende actie bij de functie. Solliciteer je voor kok? Neem zelfgemaakt lekkers mee. SEO-specialist? Schrijf keywords op die goed zouden werken voor hun website.

Creatieve sollicitatiebrief schrijven: zó kun je opvallen!

  • Maak een analyse van de problemen van het bedrijf en beschrijf in je sollicitatiebrief hoe jij deze gaat oplossen.
  • Maak van je cv een grapje. Benoem je slechtste kwaliteiten, schrijf er rare karaktereigenschappen bij of maak grappige kopjes zoals geeky stuff. Hou ‘m wel leesbaar en begrijpelijk! De werkgever wilt, na het lachen, nog steeds weten wat je werkervaring is.
  • Beschrijf de dag dat je afscheid neemt van de functie. Benoem je eigen successen en hoe het bedrijf enorm is gegroeid dankzij jou.
  • Benut feestdagen. Schrijf bijvoorbeeld een gedichtje rond Valentijnsdag of Sinterklaas. Stuur een verjaardagskaart met hun jubileum.
  • Stuur een taart, dan gaat het sowieso de hele dag over jou. Wel combineren met een killer motivatiebrief, anders zijn ze je snel weer vergeten.
  • Is het een heel informeel kantoor? Dan kan je eens zonder afspraak binnen lopen en jezelf voorstellen. Wees voorbereid, neem een knap cv mee en blijf niet hangen als er weer gewerkt moet worden.

Een perfecte sollicitatiebrief schrijven: viel het mee?

Wil je meer tips voor een creatieve sollicitatiebrief schrijven, een krachtig cv en praktische tips voor je sollicitatiegesprek? Dan is mijn e-book Solliciteren voor Millennials perfect voor jou!