Hoe maak je een mooi cv waarmee je werkgevers ervan overtuigt dat jij de beste kandidaat bent? Het is makkelijker dan je denkt. Gebruik kleur en beschrijf jouw unieke verhaal!

Een mooi cv is eigenlijk een goed verhaal. Jouw verhaal! De kracht van een perfect cv is om de lezer het gevoel te geven dat jij bijzonder bent en super geschikt voor de functie. Zelfs als je je niet altijd zelfverzekerd voelt over je eigen kunnen bij een sollicitatie. Ze zouden wel gek zijn als ze jou niet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Een goed cv onderscheid je van de andere kandidaten, zowel in de inhoud als in de opmaak. In deze blog maken we samen jouw perfecte cv, bijvoorbeeld in Canva.

Functie boven vorm

Een perfect cv:

  • geeft snel en duidelijk je werkervaring weer.
  • bevat altijd je naam en je contactgegevens.
  • is prettig leesbaar. Gebruik een lettertype tussen de 9 en 12 pt. in een contrasterende kleur met de achtergrond.
  • is feitelijk waar (ongeveer).
  • bestaat alleen uit informatie die jou in een positief daglicht zet.

Je cv opmaken in Canva

Een mooi cv bestaat niet alleen uit een aansprekende tekst, maar heeft ook een fijne styling. Ben je niet bekend met Photoshop of InDesign? Dan is Canva een handige tool. Wat ik fijn vind aan een cv in Canva, is dat de opmaak heel simpel is. Voeg kleur en stijl toe, bijvoorbeeld met een gekleurde achtergrond, leuke icoontjes of een gezellig lettertype. Als je geen tijd of zin hebt om zelf iets te bouwen, dan zijn er genoeg templates om uit te kiezen. Die variëren van zakelijk en simpel, tot heel creatief en opvallend. Je hoeft dan alleen nog je eigen gegevens in te vullen. Handig!

Je cv indelen

De meeste cv’s beginnen met een foto, contactgegevens en een stukje ‘about me’. Hierna volgt je werkervaring. In de zijlijn kun je cursussen, opleidingen, talen en talenten kwijt. Deze dingen moeten sowieso op je cv staan:

  • voor- en achternaam.
  • contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres).
  • sociale media: een link naar je LinkedIn-profiel, eventueel je Instagram of Twitter als je daar werkgerelateerde zaken op plaatst.
  • woonplaats (je hele adres uitschrijven is meestal niet nodig, een woonplaats is voldoende).
  • belangrijkste opleiding.
  • werkgerelateerde passies/ hobby’s/ interesses.
  • werkervaring met data en werkomschrijving.

Hou je min of meer aan deze indeling. Dat voorkomt dat een geïrriteerde recruiter of de werkgever moet zoeken naar informatie.

Volgorde van je cv

  • Wat (links) bovenaan staat, wordt het eerste gelezen. Dus zet daar het belangrijkste neer: je naam, je foto of je motto. Is graphic designer je droombaan? Zet dat dan daar neer. Solliciteer je voor een duurzame baan? Zet dan ‘klimaatsoldaat’ bovenaan. Wees creatief!
  • Sommige werkgevers en recruiters printen cv’s voor het sollicitatiegesprek. Zet daarom geen tekst op de buitenste randen van je pagina, want dat valt vaak weg. Zorg ervoor dat je design ook zwart-wit mooi is.
  • Een cv is maximaal 2 pagina’s.

Werkervaring op je cv

Zet alleen positieve werkervaringen op je cv. Het heeft geen zin om die ene stage van 5 jaar geleden te benoemen waar je alleen maar koffie hebt gehaald. Of die vreselijke baan waar je erachter kwam dat je een absolute hekel hebt aan koude acquisitie. Benoem alleen de banen die je leuk vond en waar je over wilt praten tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe omschrijf je je recente werkervaringen? Benoem wanneer je daar werkte, wat je hebt gedaan en wat je hebt geleerd. Schrijf ook hier alleen de verantwoordelijkheden op waar je plezier uithaalde. Je zet trouwens altijd je meest recente werkervaring bovenaan.

Verzin een paar interessante hobby’s

Sluit je cv op een positieve manier af. Benoem bijvoorbeeld 3 van je grootste passies of de 5 talen die je spreekt. Maak een klein diagram van je skills of vertel een anekdote. Wat maakt jou speciaal? En hoe maak je de werkgever nieuwsgierig naar jou?

Durf jouw verhaal te vertellen

Iedereen heeft een eigen verhaal om te vertellen. Leg dat van jou vast in woord en beeld. Heb je een carrièreswitch gemaakt? Leg dan heel beknopt uit waarom je dat hebt gedaan. Hou je van bergbeklimmen? Geef je werkervaring dan weer de vorm van een berg, met je eerste stappen als junior beneden aan en waar je nu bent op de berg. Wat hoop je bovenaan te vinden? Verwerk zo een persoonlijk element in je cv. Iets wat jou bijzonder en uniek maakt en dik het aan tot de max. Ben je graag duurzaam bezig? Verwerk dan de kleuren groen en geel in je cv.

Meer inspiratie nodig? Op Pinterest heb ik een bord vol met mooie cv’s verzameld speciaal voor jou.

Een mooi cv maken

Alle tekst die in je cv staat, moet samen 1 kant opsturen. Na het lezen van je cv mag er maar 1 eindconclusie ontstaan: jij bent een geweldige kandidaat voor deze baan! Vermijd daarom tegengestelde informatie. En benoem alleen je positieve kanten. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar veel mensen zetten onbewust dingen in hun cv die negatief overkomen. Ze zijn bijvoorbeeld te bescheiden over hun talenten.

Kleur op je cv

Wist je dat kleuren bepalen hoe de lezer over je denkt? Zo komt blauw betrouwbaar over en geel energiek. Gebruik dit handige overzicht om slim gebruik te maken van kleuren. En hier kun je zien welke kleuren op je cv mooi samenwerken.

De laatste check voor jouw perfecte cv!

  • zijn er geen spelfouten?
  • zijn de lettertypes even groot?
  • kloppen de data van je werkervaringen?
  • staat alles netjes en recht?
  • is je motivatiebrief geen herhaling van je cv?
  • heb je alle informatie erin staan die we aan het begin van deze blog bespraken?
  • ben je er trots op?
  • vertelt het jouw (aangedikte) unieke verhaal?

Dan de laatste stap: ruimte maken in je agenda voor al die sollicitatiegesprekken!