Meisje zonder werk - onweerstaanbaar cv maken

Wil je een onweerstaanbare cv maken?

Je cv is het belangrijkste element van je sollicitatie. Hoe maak je een cv waarmee je iedereen ervan overtuigt dat jij de beste kandidaat bent? Met deze tips maak je een perfect profiel.

Als je denkt dat een cv gewoon een opsomming is van de bedrijven waar je hebt gewerkt, dan heb je het mis. Een cv is een verhaal. Jouw verhaal! Je vertelt hierin hoe bijzonder en uniek je bent. En gemaakt voor de functie! Ze zouden wel gek zijn als ze jou niet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Een goed cv onderscheidt je van de rest, zowel in de inhoud als in de opmaak. In deze blog maken we samen jouw perfecte cv.

Perfect profiel

Hoe ziet een perfect cv eruit? Dat verschilt natuurlijk per baan en per branche, maar er zijn elementen die er echt in moeten zitten. Wist je dat veel mensen vergeten hun contactgegevens op hun cv te vermelden? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Check meteen je cv of deze dingen erin zitten:

 • voor- en achternaam
 • contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres)
 • sociale media: een link naar je LinkedInprofiel, eventueel je Instagram of Twitter als je daar werkgerelateerde zaken op plaatst
 • woonplaats (je hele adres uitschrijven is meestal niet nodig, een woonplaats is voldoende)
 • belangrijkste opleiding
 • werkgerelateerde passies/ hobby’s/ interesses
 • werkervaring met data en werkomschrijving

Alle tekst die in je cv staat, moet samen één kant opsturen. Na het lezen van je cv mag er maar één eindconclusie ontstaan: jij bent een geweldige kandidaat voor deze baan! Vermijd daarom contrasterende informatie. En benoem alleen je positieve kanten. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar veel mensen laten onbewust dingen in hun cv staan die negatief overkomen. Bijvoorbeeld banen uit het verleden die ze niet leuk vonden of skills die ze niet hebben. Of varwarrende vacaturetermen die niks betekenen. Ik leg het je zo verder uit. Laten we het nu eerst eens over de opmaak hebben.

Opmaak

Hoe haal je iemand over om jouw cv te kiezen? Dat doe je met een sterke opmaak. Een perfect cv bestaat niet alleen uit geweldige tekst, maar heeft ook een eye catching styling waardoor jouw sollicitatie eruit knalt. Ben je niet bekend met Photoshop of Indesign? Dan is Canva een handige online tool. Wat ik fijn vind aan Canva, is dat je heel gemakkelijk kleur en stijl geeft aan een cv, bijvoorbeeld met gekleurde achtergronden, leuke icoontjes of een gezellig lettertype. Kies eerst het gewenste formaat van je cv en ga dan los met zelfgemaakte foto’s en grappige plaatjes. Niet de tijd of zin om zelf iets te bouwen? Dan hoef je alleen maar uit een van de vele standaard templates te kiezen en je eigen gegevens in te vullen. Die variëren van zakelijk en simpel, naar super creatief en opvallend. Handig!

Doelen van je cv

Verlies bij de opmaak van je cv nooit deze doelen uit het oog. Bij cv’s geldt namelijk helaas niet: hoe creatiever, hoe beter. Een perfect cv:

 • geeft snel en duidelijk je werkervaring weer
 • bevat altijd je naam en je contactgegevens
 • is prettig leesbaar
 • is feitelijk waar (ongeveer)
 • bestaat alleen uit informatie die jou in een positief daglicht zet
Je cv indelen

De meeste cv’s beginnen met een foto, contactgegevens en een stukje ‘about me’. Dat is een logisch begin, want zo zou je ook jezelf introduceren in het echt. Je ontmoet eerst de persoon en dan pas zijn verleden. Na de introductie volgt de opleiding. Meestal kun je daar vrij kort over zijn, al is dat natuurlijk afhankelijk van hoe belangrijk je opleiding is voor hoe jij bent op het moment en de baan waarvoor je solliciteert. Het benoemen van je opleiding en de naam van de organisatie waar je je diploma hebt gehaald, volstaat meestal. Heb je een hele opvallende minor of afstudeerproject gedaan die het waard is om te benoemen? Doe het dan, het maakt je verhaal persoonlijker.

Werkervaring

Noteer alleen de werkervaringen waar je positief over bent. Wat heeft het voor zin om een baan te benoemen waar je met een daverend ontslag bent vertrokken? Daar wil je absoluut niet over praten tijdens je sollicitatiegesprek. Of een stage waarbij je alleen maar koffie hebt gemaakt? Of een bepaalde type werk waar je een hekel aan had? Benoem alleen de werkervaring uit je verleden die je zou willen herhalen in de toekomst of de ervaringen die een positief vormende indruk op je hebben gemaakt. Het weglaten van je werkervaring is trouwens niet liegen, vind ik. Het doel van je cv is om te laten zien waar jij als werknemer naar op zoek bent in een baan. Als je het vreselijk vond om sales te doen in het verleden, dan is dat iets wat je niet meer wilt en dus niet wilt benoemen.

Wat moet je wel benoemen bij je werkervaring? Wanneer je daar werkte en wat je hebt gedaan en geleerd. Uiteraard schrijf je ook hier weer alleen de dingen op die leuk vond om te doen en waar je goed in was. Je zet trouwens altijd je meest recente werkervaring bovenaan en je eerste onderaan.

Hobby’s

Na de werkervaring is het tijd voor leuke dingen! Sluit je cv op een positieve manier af. Benoem bijvoorbeeld drie van je grootste passies, de tien talen die je spreekt, een kleine diagram van je skills of maak misschien zelfs een klein grapje of anekdote? Wat maakt jou speciaal? En hoe maak je ze nieuwsgierig naar jou? Hou je min of meer aan deze indeling. Dat voorkomt dat de recruiter of de werkgever moet zoeken naar informatie. Dat kost namelijk tijd en ja, daar houden ze niet van, tijd besteden aan een zorgvuldig gemaakt kostbaar cv. Grapje.

Tips voor het indelen van je cv
 • Wat (links) bovenaan staat, wordt het eerste gelezen. Dus plaats daar het belangrijkste over jou. Dat kan je foto of je naam zijn of wie je graag wilt worden. Is graphic designer je droombaan? Zet dat daar neer. Solliciteer je voor een duurzame baan? Zet dan ‘klimaatsoldaat’ bovenaan. Wees niet bang om op te vallen.
 • Veel werkgevers printen (nog steeds) je cv. Zet daarom geen tekst of decoratie op de randen van je pagina, want dat valt vaak weg als je het print. Zorg ervoor dat je design ook op een zwart-wit print werkt.
 • Een cv met meerdere pagina’s is lastig printbaar en kost veel tijd om te lezen. Comprimeer al je informatie in maximaal twee pagina’s.
 • Functie gaat boven vorm. Jouw cv moet boven alles goed leesbaar zijn. Liever een wat groter lettertype in een andere kleur dan een perfect gestyled kunstobject.
Jouw verhaal vertellen

Iedereen heeft een verhaal. En iedereen bemoeit zich graag met de verhalen van anderen. Gebruik je cv om jouw verhaal te vertellen. Dat kan heel simpel in zowel woord als beeld. Heb je ergens een carrièreswitch gemaakt? Leg dan heel beknopt uit bij je nieuwe werkervaring waarom je dat hebt gedaan. Maak ze maar nieuwsgierig. Hou je van bergbeklimmen?. Geef je werkervaring dan de vorm van een berg, met je eerste stappen als junior beneden aan en waar je nu bent op de berg. Wat hoop je bovenaan te vinden? Verwerk zo een persoonlijk element in je cv. Iets wat jou bijzonder en uniek maakt en dik het aan tot de max. Ben je graag duurzaam bezig? Verwerk de kleuren groen en geel in je cv.

Meer inspiratie nodig? Op Pinterest heb ik een bord vol met mooie cv’s verzameld speciaal voor jou.

Kleurgebruik

Wist je dat de kleuren die je gebruikt bepalen hoe de lezer over je denkt? Zo komt blauw betrouwbaar over, is geel energiek en rood een beetje schreeuwerig. Gebruik dit handige overzicht om slim gebruik te maken van kleuren. En hier kun je zien welke kleuren mooi samen gaan.

Leren van elkaar

Welk cv vind jij beter? Ik kies rechts. Ik vind het cv links erg druk! Er staat zoveel informatie op dat ik niet meer weet waar ik moet kijken. Het cv komt chaotisch over. Het rechtse CV is daarentegen gestructureerd. Mooie afbeelding bovenaan, leuk gewerkt met icoontjes en hoewel het cv veel kleuren heeft, oogt het geheel rustig.

En van deze twee? Ik vind het cv links wéér chaotisch. De lijnen leiden eerder mijn aandacht weg van de belangrijke informatie, dan dat ik ernaar toe getrokken word. De genoemde ervaring is erg beknopt. Het cv rechts heeft duidelijke kopjes, meer relevante uitleg en toch ziet het geheel er speels en vrolijk uit.

Deze twee cv’s lijken op elkaar in opmaak. Het cv links gebruikt meer kleur, terwijl het rechter cv simpeler is. Welke het beste is? Ik vind ze allebei mooi, maar ze hebben een heel andere uitstraling. Rechts is duidelijk meer voor de fashion wereld. Links zou werken in elk soort branche.

De motivatiebrief

Hoe schrijf je een snelle, simpele en fantastische motivatiebrief? Dat leg ik je uit in deze blog. Geen tijd om een brief te schrijven? Dan lees je hier op welke negen manieren je een baan kunt vinden zonder één sollicitatiebrief te schrijven.

Even checken

Als je cv af is, loop dan nog even de volgende zaken langs:

 • Zijn er geen spelfouten?
 • Zijn de lettertypes even groot?
 • Kloppen de data van je werkervaringen?
 • Staat alles netjes en recht?
 • Is je motivatiebrief geen herhaling van je cv?
 • Heb je alle informatie erin staan die we aan het begin van deze blog bespraken?
 • Ben je er trots op?
 • Vertelt het jouw (aangedikte) unieke verhaal?

Ja? Goed gedaan! Dan de laatste stap: ruimte maken in je agenda voor al die sollicitatiegesprekken!

Stop met solliciteren naar de verkeerde banen en vind je droombaan sneller dan je durft te dromen. Ik leer je al mijn sollicitatiegeheimen in mijn e-book Succesvol Solliciteren!
Herken jij jezelf hierin?
 1. Je bent het zat om afwijzing na afwijzing te krijgen.
 2. Je zwerft van baan naar baan. Steeds als je denkt dat je je droombaan hebt gevonden, dat voelt het toch weer niet goed. Teleurstellend!
 3. Je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?!
 4. Je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie die je doet eindigt in een afwijzing.
 5. Je voelt je inmiddels behoorlijk hopeloos. Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 6. Leuke vacatures? Waar dan? Die verstoppen zich voor jou. Je vindt nooit waar je nou echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Dan is mijn e-book Succesvol Solliciteren perfect voor jou!

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 57

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven