Je cv is het belangrijkste element van je sollicitatie. Hoe maak je een cv waarmee je elke werkgever overtuigt dat jij de allerbeste kandidaat bent? Met deze tips maak je een perfect cv, bijvoorbeeld in Canva.

Als je denkt dat een cv gewoon een opsomming is van de bedrijven waar je hebt gewerkt, dan ben je zeker nieuw hier ;). Een cv is een verhaal. Jouw verhaal! Je vertelt hierin hoe bijzonder en uniek je bent en hoe perfect je past bij de functie. Ze zouden wel gek zijn als ze jou niet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Een goed cv onderscheid je van de andere kandidaten, zowel in de inhoud als in de opmaak. In deze blog maken we samen jouw perfecte cv.

Perfect profiel

Hoe ziet een perfect cv eruit? Dat verschilt natuurlijk per baan en per branche, maar er zijn elementen die er echt in moeten. Wist je dat veel mensen vergeten hun contactgegevens op hun cv te vermelden? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Check meteen of deze elementen in je cv zitten:

 • voor- en achternaam.
 • contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres).
 • sociale media: een link naar je LinkedIn-profiel, eventueel je Instagram of Twitter als je daar werkgerelateerde zaken op plaatst.
 • woonplaats (je hele adres uitschrijven is meestal niet nodig, een woonplaats is voldoende).
 • belangrijkste opleiding.
 • werkgerelateerde passies/ hobby’s/ interesses.
 • werkervaring met data en werkomschrijving.

Alle tekst die in je cv staat, moet samen 1 kant opsturen. Na het lezen van je cv mag er maar 1 eindconclusie ontstaan: jij bent een geweldige kandidaat voor deze baan! Vermijd daarom contrasterende informatie. En benoem alleen je positieve kanten. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar veel mensen laten onbewust dingen in hun cv staan die negatief overkomen. Bijvoorbeeld banen uit het verleden die ze niet leuk vonden of ze zijn te bescheiden over hun talenten. Ik leg het je zo verder uit. Laten we het nu eerst eens over de opmaak hebben.

Canva cv opmaken

Hoe haal je iemand over om jouw cv te kiezen? Dat doe je met een knallende opmaak. Een perfect cv bestaat niet alleen uit geweldige tekst, maar heeft ook een eye catching styling. Ben je niet bekend met Photoshop of InDesign? Dan is Canva een handige tool. Wat ik fijn vind aan Canva, is dat je heel gemakkelijk kleur en stijl geeft aan een cv, bijvoorbeeld met gekleurde achtergronden, leuke icoontjes of een gezellig lettertype. Niet de tijd of zin om zelf iets te bouwen? Dan hoef je alleen maar uit een van de standaard templates te kiezen en je eigen gegevens in te vullen. Die variëren van zakelijk en simpel, naar super creatief en opvallend. Handig!

Wat zijn de doelen van je cv?

Verlies bij de opmaak van je cv nooit deze doelen uit het oog. Een perfect cv:

 • geeft snel en duidelijk je werkervaring weer.
 • bevat altijd je naam en je contactgegevens.
 • is prettig leesbaar.
 • is feitelijk waar (ongeveer).
 • bestaat alleen uit informatie die jou in een positief daglicht zet.

Je cv indelen

De meeste cv’s beginnen met een foto, contactgegevens en een stukje ‘about me’. Dat is een logisch begin, want zo zou je ook jezelf introduceren in het echt. Je ontmoet eerst de persoon en dan pas het verleden. Na de introductie volgt de opleiding. Meestal kun je daar vrij kort over zijn, al is dat natuurlijk afhankelijk van hoe belangrijk je opleiding is voor wie jij bent op het moment en de baan waarvoor je solliciteert. Het benoemen van je opleiding en school volstaat meestal. Heb je een bijzondere minor of afstudeerproject gedaan die het waard is om te benoemen? Doe dat dan, want het maakt je verhaal persoonlijker.

Werkervaring

Noteer alleen de werkervaringen waar je positief over bent. Wat heeft het voor zin om een baan te benoemen waar je met een daverend ontslag bent vertrokken? Daar wil je absoluut niet over praten tijdens je sollicitatiegesprek. Of een stage waarbij je alleen maar koffie hebt gemaakt? Benoem alleen de werkervaring uit je verleden die je zou willen herhalen in de toekomst of de ervaringen die een positieve indruk hebben gemaakt. Het weglaten van je werkervaring is trouwens niet liegen, vind ik. Het doel van je cv is om te laten zien naar welke baan jij zoekt. Als je het vreselijk vindt om sales te doen, dan is dat iets waar je niet naar zoekt en dus niet wilt benoemen.

Wat moet je wel benoemen bij je werkervaring? Wanneer je daar werkte en wat je hebt gedaan en geleerd. Uiteraard schrijf je ook hier weer alleen de dingen op die leuk vond om te doen en waar je goed in was. Je zet trouwens altijd je meest recente werkervaring bovenaan.

Verzin een paar leuke hobby’s

Na de werkervaring is het tijd voor leuke dingen! Sluit je cv op een positieve manier af. Benoem bijvoorbeeld 3 van je grootste passies of de 10 talen die je spreekt. Maak een klein diagram van je skills of vertel een anekdote. Wat maakt jou speciaal? En hoe maak je de werkgever nieuwsgierig naar jou?

Hou je min of meer aan deze indeling. Dat voorkomt dat de recruiter of de werkgever moet zoeken naar informatie.

Tips voor het indelen van je cv

 • Wat (links) bovenaan staat, wordt het eerste gelezen. Dus plaats daar het belangrijkste over jou. Dat kan je foto of je naam zijn of wie je graag wilt worden. Is graphic designer je droombaan? Zet dat dan daar neer. Solliciteer je voor een duurzame baan? Zet dan ‘klimaatsoldaat’ bovenaan. Wees niet bang om op te vallen.
 • Veel werkgevers en recruiters drukken cv’s af voor het sollicitatiegesprek. Zet daarom geen tekst of decoratie op de buitenste randen van je pagina, want dat valt vaak weg als je het print. Zorg ervoor dat je design ook op een zwart-wit print mooi is.
 • Een cv met meerdere pagina’s kost te veel tijd om te lezen. Comprimeer al je informatie in maximaal 2 pagina’s.
 • Functie gaat boven vorm. Liever een wat groter lettertype in een andere kleur dan een perfect gestyled maar onleesbaar kunstobject.

Durf jouw verhaal te vertellen

Iedereen heeft een verhaal. En iedereen bemoeit zich graag met de verhalen van anderen. Gebruik je cv om jouw verhaal te vertellen. Dat kan heel simpel in zowel woord als beeld. Heb je ergens een carrièreswitch gemaakt? Leg dan heel beknopt uit bij je nieuwe werkervaring waarom je dat hebt gedaan. Maak ze maar nieuwsgierig. Hou je van bergbeklimmen? Geef je werkervaring dan weer de vorm van een berg, met je eerste stappen als junior beneden aan en waar je nu bent op de berg. Wat hoop je bovenaan te vinden? Verwerk zo een persoonlijk element in je cv. Iets wat jou bijzonder en uniek maakt en dik het aan tot de max. Ben je graag duurzaam bezig? Verwerk dan de kleuren groen en geel in je cv.

Meer inspiratie nodig? Op Pinterest heb ik een bord vol met mooie cv’s verzameld speciaal voor jou.

Kleurgebruik

Wist je dat kleuren bepalen hoe de lezer over je denkt? Zo komt blauw betrouwbaar over, is geel energiek en rood een beetje schreeuwerig. Gebruik dit handige overzicht om slim gebruik te maken van kleuren. En hier kun je zien welke kleuren mooi samen gaan.

Voorbeelden van goede cv’s

Welk cv vind jij beter? Ik kies rechts. Ik vind het cv links erg druk! Er staat zoveel informatie op dat ik niet weet waar ik moet kijken. Het cv komt chaotisch over. Het rechtse cv is daarentegen gestructureerd. Mooie afbeelding bovenaan, leuk gewerkt met icoontjes en hoewel het cv veel kleuren heeft, oogt het geheel rustig.

En van deze 2? Ik vind het cv links wéér chaotisch. De lijnen leiden eerder mijn aandacht weg van de belangrijke informatie, dan dat ik ernaar toe word getrokken. De genoemde ervaring is erg beknopt. Het cv rechts heeft duidelijke kopjes, meer relevante uitleg en toch ziet het geheel er speels en vrolijk uit.

Deze 2 cv’s lijken op elkaar in opmaak. Het cv links gebruikt meer kleur, terwijl het rechter cv simpeler is. Welke is het beste? Ik vind ze allebei mooi, maar ze hebben een heel andere uitstraling. Rechts is duidelijk meer voor de fashion wereld. Links zou werken in elk soort branche.

Even checken

Als je cv af is, loop dan nog even de volgende zaken langs:

 • zijn er geen spelfouten?
 • zijn de lettertypes even groot?
 • kloppen de data van je werkervaringen?
 • staat alles netjes en recht?
 • is je motivatiebrief geen herhaling van je cv?
 • heb je alle informatie erin staan die we aan het begin van deze blog bespraken?
 • ben je er trots op?
 • vertelt het jouw (aangedikte) unieke verhaal?

Dan de laatste stap: ruimte maken in je agenda voor al die sollicitatiegesprekken!

Als je niet weet hoe je moet solliciteren, dan vind je geen baan. Duh.

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.