Meisje zonder werk - 12 tips om geld te besparen voor mensen die dat niet willen

De 9 belangrijkste lessen over geld die ik heb geleerd van 1 jaar werkloos zijn

Het grootste deel van mijn leven betekende geld niks voor me. Pas toen ik werkloos was en mijn huur de spaarrekening volledig op vrat, begon ik eindelijk te leren hoe geld werkt en zag ik het belang in van een financieel (denk)vermogen.

1. Je hoeft niet veel geld te verdienen om rijk te zijn

Iemand die €4000 per maand verdient, heeft soms een lager een bedrag op zijn rekening staan dan een persoon die €1600 verdient. Waarom is dat? Je lifestyle verandert meestal mee met je salaris. Verdien je meer, dan ga je meer uitgeven. Je koopt een duurder huis, krijgt dus een hogere hypotheek, zet een stoere lease auto voor de deur neer en gaat meerdere keren per jaar op een luxe vakantie. Het geld gaat er soms sneller uit dan het erin komt, omdat deze mensen gewend zijn aan een dure lifestyle. Heb jij altijd weinig (gehad)? Dan ga je wellicht zuiniger om met je geld. Je weet dat het belangrijk is om altijd spaargeld te hebben en denkt langer na voordat je iets koopt. Zo kun je in een korte tijd toch veel geld bij elkaar harken, niet ondanks maar dankzíj je bescheiden salaris.

2. Lees en luister

Het krijgen van zakgeld is de enige financiële opvoeding die ik ooit heb gehad. Er waren geen regels, behalve dat ik er op gekort werd als ik mijn ouders boos had gemaakt. Ik weet nog steeds weinig van budgetteren, beleggen en investeren. Daarom probeer ik zoveel mogelijk te leren over geld via tutorials op YouTube en hele fijne leesbare boeken. Dit is mijn top vijf van boeken over geld en de weg naar financiële onafhankelijkheid.

3. Geld is vrijheid

Drie maanden op skivakantie, een auto kopen zodat je niet meer uren in de trein hoeft te zitten of een schoonmaker betalen zodat jij meer tijd met je kinderen hebt: met geld koop je vrijheid. Geld is niet vies of iets om je voor te schamen. Het is een middel dat je kunt ruilen voor andere goederen, zodat je meer kunt doen wat je wilt doen en minder vervelende dingen hoeft te doen. Aan jou de keus om het wijs te besteden of weg te gooien.

4. Alles wat je koopt, vermindert in waarde

Heb je weleens iets gekocht, daar spijt van gekregen en geprobeerd het door te verkopen voor dezelfde prijs? Dat gaat bijna niet! Ook al is het ‘zo goed als nieuw’, dan is het item toch tweedehands en dus minder waard in de ogen van potentiële kopers. De dure les: koop alleen dingen die je zo leuk vindt, dat je er een leven (of op z’n minst een aantal jaar) lang mee wil doen. Je investering ben je na het passeren van de kassa namelijk meteen kwijt.

5. Spullen maken niet gelukkig

Vroeger trakteerde ik mezelf regelmatig op een nieuwe mascara of een reep chocolade als ik me verdrietig voelde. Ik verdiende dat toch? Maar het geluk dat deze verwennerij bracht, duurde altijd maar enkele minuten. Al snel dacht ik weer aan mijn rotbaan of aan #singleforever. Spullen zullen je nooit langdurig gelukkig maken. Je gedachtes kunnen dat wel. Je kunt beter je geld uitgeven aan een psycholoog die je leert je gedachtes te beheersen of aan The Power of Now – een boek van Eckhart Tolle, waarin je leert hoe je negatieve gedachtes kunt ombuigen naar positieve varianten (mijn favoriete boek voor altijd!). Dat is pas een goede duurzame investering!

6. Als het voornamelijk gaat stilstaan in de kast of in de garage, dan is het je geld niet waard

Wat heb je aan een mooi porseleinen schaaltje als je het niet gebruikt? Of een nieuw kledingstuk dat je meer gebruikt ter decoratie van de binnenkant van je kledingkast dan dat je het draagt? Als je het minder dan één keer per week gebruikt, dan hoef je het waarschijnlijk niet te kopen. Veel eenmalige items, zoals een grasmaaier of een boor, kun je ook lenen. En de rest heb je waarschijnlijk gewoon echt niet nodig.

7. Koop geen spullen om cool te lijken

Soms kopen we spullen om indruk te maken of omdat we iemand anders willen zijn. Kleding die (nu nog) een maatje te klein is bijvoorbeeld. In plaats van je geld te besteden aan dingen waarvan je nooit zeker weet of je het daadwerkelijk gaat gebruiken, kun je beter jezelf omringen met spullen waar je nu al blij van wordt. Dingen die bij jou echte zelf horen, niet bij je fantasiepersonage. Zeg nee tegen items die je onzekerheid verbloemen en je doen voelen als iemand anders. Je hoeft immers niet te veranderen – je bent al leuk genoeg van jezelf!

8. Alle kleine beetjes helpen

Dat ik per jaar meer dan €2400 betaalde aan fast fashion, had ik pas door toen ik alle kleine beetjes bij elkaar optelde. Het waren namelijk slechts een paar dingetjes per maand: een jurkje in de sale, een nieuwe muts die ik echt nodig had en een paar schoenen van maar €50. Wanneer je uitzoomed op je uitgavenpatroon, dan zie je al snel waar je onnodig veel geld aan uitgeeft. Dit is een goed startpunt om te beginnen met sparen. Denk aan naar je werk fietsen in plaats van met de bus en vaker boodschappen in de aanbieding kopen. Elke bespaarde cent telt mee. Onderschat het niet: die paar euro’s per week kunnen uitgroeien tot een eigen huis of een heerlijke vakantie. Wil je leren hoe je geld spaart, klik dan hier.

9. Sparen is een lifestyle

Wat heeft het voor zin om een maand of een half jaar jezelf alles te ontzeggen om daarna je zuurverdiende centen weer over de balk te smijten? Dan ben je dus – financieel gezien – terug bij af. Als je jezelf aan leert om altijd bewust te kopen, dan ben je altijd bezig met geld sparen Nu nog een leuke baan dan.

Ben jij dit?

  • Het lukt je maar niet om een baan te vinden die écht bij je past.
  • Je hebt teveel nare werkervaringen gehad, om nog vertrouwen te hebben dat je ooit een baan gaat vinden die je wel leuk vindt.
  • Keer op keer stop je weer met een baan; je loopt in cirkeltjes!
  • Je schaamt je dat je niet ‘normaal’ bent.
  • Het enige wat je krijgt als je keihard aan het solliciteren bent, is afwijzing na afwijzing.
  • Je voelt je verdrietig en uitzichtloos.

Hoe jij je nu voelt, zo was ik ook. De slimme trucs uit dit e-book hebben mij geholpen mijn eigen business te starten en onafhankelijk te leven.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.