De 9 belangrijkste lessen over geld die ik heb geleerd van 1 jaar werkloos zijn - meisje zonder werk kleine foto

De 9 belangrijkste lessen over geld die ik heb geleerd van 1 jaar werkloos zijn

Het grootste deel van mijn leven betekende geld niks voor me. Totdat ik geen inkomen meer had en mijn huur de spaarrekening volledig op vrat, toen begon ik eindelijk te leren hoe geld werkt en het belang van een financieel (denk)vermogen.

1. Je hoeft niet veel geld te verdienen om rijk te zijn

iemand die 4000 euro per maand verdient, heeft vaak minder dan iemand die 1600 krijgt. Waarom? Hoe zwaarder je salaris, hoe meer je uitgeeft. Denk aan een zwaardere hypotheek, een duurdere auto of luxe vakanties. Met een hoger salaris verhoogt men ook de standaard van leven. Maar hierdoor wordt er meer uitgegeven dan geïnvesteerd en gespaard. Als je continue weinig hebt, dan leef je goedkoop en begrijp je beter het belang van (be)sparen. Zo kun je in een korte tijd toch veel geld bij elkaar harken, niet ondanks maar dankzíj je bescheiden salaris.

2. Lees en luister

Het krijgen van zakgeld is de enige financiële opvoeding die ik ooit heb gehad. Ik heb nog veel te leren over hoe geld werkt. Mijn grootste les is dat geld niet eng, vies of moeilijk is en dat ik het waard ben om veel te verdienen. Het is een spelletje! Hoe meer je er over leert, hoe beter (=rijker) je wordt. Dit is mijn top vijf van boeken over geld en de weg naar financiële onafhankelijkheid.

3. Geld is vrijheid

Drie maanden op skivakantie, een auto kopen zodat je niet meer uren in de trein hoeft te verspillen of een schoonmaker betalen die voor jou strijkt: met geld koop je vrijheid. De tijd die je overhoudt kun je dan precies zo besteden als jij wilt.

4. Alles wat je koopt, vermindert in waarde

Heb je weleens iets gekocht, daar spijt van gekregen en geprobeerd het door te verkopen voor dezelfde prijs? Dat gaat bijna niet! Ook al is het ‘zo goed als nieuw’, dan is het item toch tweedehands en minder waard in de ogen van potentiële kopers. Koop dus alleen dingen die je zo leuk vindt, dat je er een leven lang mee wil doen. Je investering ben je na het verlaten van de kassa namelijk meteen kwijt.

5. Spullen maken niet gelukkig

Vroeger trakteerde ik mezelf regelmatig op een nieuwe mascara of een reep chocola als ik me verdrietig voelde. Ik verdiende dat toch? Maar het geluk dat deze verwennerij bracht, duurde altijd maar enkele minuten. Al snel dacht ik weer aan mijn rotbaan of aan #singleforever. Spullen maken nooit gelukkig. Je gedachtes doen dat wel. Je kunt beter je geld geven aan een psycholoog die je leert je gedachtes te beheersen. Of aan The Power of Now – een boek van Eckhart Tolle, waarin je leert hoe je negatieve gedachtes kunt verjagen door in het moment te leven (mijn favoriete boek).

6. Als het voornamelijk stil staat in de kast of in de garage, koop het dan niet

Wat heb je aan een mooi porseleinen schaaltje als je het niet gebruikt? Of een nieuw kledingstuk ‘voor de show’? Als je het minder dan één keer per week gebruikt, dan hoef je het waarschijnlijk niet te kopen. Veel eenmalige items, zoals een grasmaaier of een boor, kun je ook lenen. En de rest heb je waarschijnlijk gewoon echt niet nodig.

7. Koop geen spullen om cool te lijken

Soms kopen we spullen om indruk te maken of omdat we iemand anders willen worden. Kleding die (nu nog) een maatje te klein is bijvoorbeeld. In plaats daarvan kan je jezelf beter omringen met spullen waar je blij van wordt. Dingen die wél bij jou horen, niet bij je fantasie-zelf. Zeg nee tegen items die je onzekerheid verbloemen. Je hoeft niet te veranderen – je bent al leuk genoeg van jezelf.

meisje zonder werk - Hoi ik ben een sukkel! Afgunst en onzekerheid in generatie millennial - grote foto
8. Alle kleine beetjes helpen

Dat ik per jaar meer dan 2400 euro betaalde aan fast fashion, had ik pas door toen ik alle kleine beetjes bij elkaar optelde. Wanneer je uitzoomed op je uitgavenpatroon, dan zie je waar je onnodig veel geld aan kwijtraakt. Dit is een goed start om te beginnen met sparen. Denk aan fietsen in plaats van met de bus en producten in de aanbieding kopen. Elke cent doet mee. Onderschat het niet: die paar euro’s per week kunnen uitgroeien tot een eigen huis of een heerlijke vakantie.

9. Sparen is een lifestyle

Wat heeft het voor zin om een maand of een halfjaar jezelf van alles te ontzeggen om daarna je zuurverdiende centen over de balk te smijten? Dan ben je dus weer – financieel gezien – terug bij af. Als je jezelf aan leert om altijd bewust te kopen en te sparen, dan hoef je nooit meer geldproblemen te hebben. Nu nog een leuke baan dan.

Werkloos? Geen paniek!

Op mijn website Meisje zonder werk vind je veel artikelen over werkloosheid en hoe je daarmee om kunt gaan. Maar ik wilde ook klein samenvatting maken, met daarin de eerste stappen die je zet als je werkloos bent. Een korte checklist die tegelijkertijd ook moed inspreekt. Daarom ontwikkelde ik Koos Werkloos, een e-book van negen pagina’s met daarin alles wat je moet weten als je voor het eerst werkloos wordt. Je kunt ‘m hier gratis downloaden!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden

Want iedereen heeft een beetje inspiratie nodig, ook mensen zonder werk.

Weer solliciteren? Ik help je graag


Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 51

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven