Ik was even vergeten hoe heftig het is om 5 dagen per week te werken. Gelukkig leer ik steeds meer trucs om het kantoorleven aan te passen aan míjn leven, in plaats van andersom.

Voorheen zag ik een kantoorbaan als een gevangenis. Om half 9 laat je je opsluiten en pas tegen 5 mag je er weer uit. En morgen weer. En die dag erna ook. In het weekend probeer je je hele persoonlijke leven te proppen: vrienden, familie, sporten, boodschappen, opruimen, koken en ontspannen. Dit gaat niet, ik haat dit, galmde het door mijn hoofd toen ik op kantoor werkte. Dit is niet hoe ik het wil. Dit is niet hoe ik wil leven. De enige manier om te stoppen met overleven en weer te leren hoe leuk het was om te léven, was stoppen met werken. Hallo, meisje zonder werk.

Daar zat ik weer

5 jaar lang vermeed ik het kantoorleven. Ik wilde geen kantoorbaan meer. Ik zag geen mogelijkheden om een saaie kantoorbaan leuk te maken. Waarom zou ik mezelf pijn doen? Er zijn genoeg andere banen. Toch zat ik in september 2019 ineens weer achter een bureau. Dit keer besloot ik dat ik het anders te doen. Ik bepaal of ik in de gevangenis zit of op een tropisch eiland. Het kantoorleven hoeft mij niet depressief te maken, als ik het maar op de juiste manier met mijn privéleven weet te vervlechten. Deze trucs voor een gelukkig kantoorleven zijn het begin van die zoektocht.

Meer kwaliteit in minder tijd

8 uur per dag op mijn werk zijn vind ik meer dan genoeg. Merk je dat je er regelmatig langer bent dan nodig? Op kantoor zijn er genoeg zaken die je kunt verkorten, verwijderen of vermijden. Herken je dit?

 • Je bent aan het socializen met mensen die je niet echt aardig vindt.
 • Je durft niet als eerste van je afdeling naar huis te gaan of treuzelt met je spullen inpakken.
 • Je zit al een uur niks te doen, maar durft niet naar huis te gaan.
 • Je hebt te veel taken/ verantwoordelijkheden.

Wie vrij wil zijn, moet zich vrij maken! Mijn regel is: zou ik het erg vinden als een collega het zou doen? Meestal is dat niet zo. Je hebt het niet eens door als iemand eerder naar huis gaat of je gunt je collega’s dat extra uurtje vrije middag. Dus gun het jezelf ook!

De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven – doordeweeks

 • Blijf niet langer hangen dan noodzakelijk is, tenzij het gezellig is natuurlijk. Ga zo snel mogelijk weg als de werkdag voorbij is.
 • Zodra je thuis op de bank zit, kom je er niet meer vanaf. Probeer dus direct bij thuiskomst nog iets te doen, zoals het afval wegbrengen, sporten, je moeder bellen of de planten water geven.
 • Doe iets leuks na je werk. Ga naar een café, restaurant, naar je vrienden of maak een wandeling.
 • Werk niet ’s avonds na je werk. Dat kun je morgenochtend weer doen, hoor. Nu is het jouw tijd.
 • Wees dankbaar voor je vrije tijd. Nu hoef je niet naar saaie presentaties te luisteren of je web WhatsApp te verbergen.
 • Vermijd nutteloze vergaderingen. Als je meer aan het praten bent over het weekend van collega Bas dan over werk, dan weet je dat de vergadering niet de moeite waard was. En dat de volgende dat ook niet gaat zijn.

Goed eten

Je goed voelen begint met goede voeding. Wat je eet, heeft invloed op je concentratie, je creativiteit en je energie. Genoeg eten overdag zorgt ervoor dat je ’s avonds na je werk nog iets wilt doen. Kies op je werk voor fruit en noten als snack en drink veel water of thee. Neem daarnaast ruim de tijd voor je lunch. Het is echt ongezond dat je soms binnen 30 minuten je hele lunchpakket naar binnen moet werken. Heb je vaak een middagdip? Dan eet je misschien te veel snelle koolhydraten of een te kleine portie.

Het weekend

Waar je doordeweeks weinig flexibel bent en je om half 9 in slaap valt op de bank, is het weekend van en voor jou. Om op te staan of om naar bed te gaan wanneer je wilt, om te eten wat je wilt, om te springen, roepen, rennen en politiek incorrecte grapjes te maken. Hoe haal je het meeste uit deze fijne dagen?

De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven – het weekend

 • Het weekend begint al op vrijdagavond! Proost of toast met een heerlijk avondmaal, koop een kaartje voor een tof evenement of dans door je huiskamer heen. Zo voeg je een halve dag toe aan de 2 weekenddagen.
 • Werk al je to do’s af doordeweeks, zodat je echt vrij bent in het weekend. Ja, dat kan best wel gewoon op je werk. Denk je dat je collega’s dat niet doen?
 • Plan 1 moment in het weekend waarop je je voorbereid op de werkweek: boodschappen doen, schoonmaken, een was draaien. Denk er niet aan op alle andere momenten.
 • Doe wat jij leuk vindt. Als je het liefst de hele dag op bed ligt om het plafond te bewonderen, doe dat dan. Laat je niet opjutten door vrienden of partners om iets te doen waar jij geen zin hebt. Het is jóúw weekend.
 • Feit: over 2 dagen moet je weer werken… Daar kan je heel depressief van worden óf je kunt ervoor kiezen om zoveel mogelijk te genieten van de tijd die je nog over hebt.
 • Je kunt misschien niet alles doen wat je zou willen doen in deze 2 dagen. 48 uur is nou eenmaal niet zoveel. Maar dat is niet erg, want over 5 dagen doe je gewoon de rest. Relax.

Het mini-weekend

Het weekend is zó leuk als je op een kantoor werkt, dat je het vaker wilt beleven. Plan daarom mini-weekendjes in op werkdagen. Bijvoorbeeld winkelen op een koopavond, wijn drinken met vrienden en het iets te laat maken op donderdagavond of de ochtend vrij nemen zodat je eens – net zoals in het weekend – lekker kunt uitslapen.

De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven

Je kunt enorm balen van je werk en alles vreselijk saai vinden. En dat mag, daar is niks mis mee. Maar vaak gaat het slechts om een deel van je werkzaamheden, zoals een stom project of een irritante klant. Een belangrijke les in het (kantoor)leven is dat alles zo is zoals jij gelooft dat het is. Wil je een leukere baan, dan moet je het zelf zo leuk maken als je kunt. Help anderen, vraag op tijd om hulp, maak vrienden, wees flexibel, laat je van je beste kant zien en spreek je waardering en dankbaarheid uit aan alle dingen die je wel heel leuk vindt aan je kantoorbaan. Zo leer je om te focussen op wat goed gaat. Je kiest ervoor om de leukste dingen te zien. En dan wordt alles – zelfs werken op een kantoor – ineens veel beter.

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.