De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven - Meisje zonder werk kleine foto

De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven

Ik was even vergeten hoe heftig ik het vind om 5 dagen per week te werken. Gelukkig leer ik steeds meer trucs hoe ik het kantoorleven kan aanpassen aan míjn leven, in plaats van andersom.

Voorheen zag ik een kantoorbaan als een gevangenis. Om half 9 laat je je opsluiten en pas tegen 5 mag je er weer uit. En morgen weer. En die dag erna ook. In het weekend probeer je je hele persoonlijke leven te proppen: vrienden, familie, je leven overdenken, sporten, boodschappen, opruimen. Het kan niet, het kan niet, dit is geen manier om te leven, galmde het door mijn hoofd elke dag van de week. Dit is niet hoe ik het wil. De enige manier om uit de overlevingsstand te komen en weer te gaan leven, was stoppen met werken. Hallo, meisje zonder werk.

Daar zat ik weer

5 jaar lang vermeed ik het kantoorleven. Ik zag geen mogelijkheden om dat leven leuk te maken, dus wilde ik er niet aan beginnen. Waarom zou ik mezelf pijn doen? Maar zoals dat gaat in het leven, zat ik in september 2019 ineens toch weer achter een bureau, op een stoel met wieltjes en ging pas rond half 6de deur weer van het slot. De gevangenis. Ik zat weer opgesloten. Maar dit keer besloot ik dat het anders zou worden en voelen. Ik ben wijzer, zelfverzekerder en heb een groter gevoel van controle over mijn leven, gedachtes en acties dan ooit. Ik bepaal of ik in de gevangenis zit of op een tropisch paradijs. Het kantoorleven hoeft mij niet te domineren, als ik het maar op de juiste manier met mijn eigen leven weet te vervlechten. Deze trucs voor een gelukkig kantoorleven zijn het begin.

Goed eten

Hoewel een dieet van Kitkats en zwetende frietjes heerlijk klinkt, is dat natuurlijk niet de snelweg naar een gelukkig kantoorleven. Je goed voelen begint met goede voeding. Wat je eet bepaalt hoe hoog je concentratie en hoe scherp je focus is, op welk tempo je werkt en hoe briljant je ideeën zijn. Genoeg eten voorkomt dat je als een zombie naar huis forenst en je de hele avond bezig bent met bijkomen in plaats van ontspannen en genieten. Ik ben een verstokte veganist en raad dit eetpatroon aan iedereen aan, maar waar je ook in gelooft – de basis van elke visie op gezond eten is hetzelfde. Varieer in groenten en fruit, eet genoeg en niet te veel en kies voor een evenwichtige balans tussen vet, eiwitten en koolhydraten. Kies op je werk voor fruit en noten als tussendoortje en eet een stevige lunch waar je energie van krijgt. Heb je vaak een middagdip? Dan eet je te veel snelle koolhydraten of een te kleine portie.

Meer kwaliteit in minder tijd

Mijn grootste ergernis aan het kantoorleven is hoeveel tijd het kost. Maar hoeveel tijd je aan iets schenkt, bepaal je zelf. In het dagelijkse kantoorleven zijn er genoeg zaken die je kunt verkorten, verwijderen of vermijden. Daarnaast ben je mogelijk je eigen beer op de weg. Je bent onnodig aan het socializen met mensen die je niet echt aardig vindt, durft niet als eerste van je afdeling weg te gaan of treuzelt met je spullen pakken. Maar wie vrij wil zijn, moet zich vrij maken. Herken je dit: je zit al een uur niks te doen en weet zeker dat er niks meer van te maken valt. Toch durf je niet naar huis. Mijn regel is nu: zou ik het erg vinden als een collega het zou doen? Meestal is dat niet zo. Je hebt het niet eens door als iemand eerder naar huis gaat of je gunt het ze gewoon. Dus gun het jezelf ook!

De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven – time management

 • Ga zo snel mogelijk weg, blijf niet langer hangen dan noodzakelijk is, tenzij het gezellig is en je wilt blijven.
 • Zodra je thuis op de bank zit, kom je er niet meer vanaf. Probeer dus direct bij thuiskomst nog iets te doen, zoals het afval wegbrengen, sporten, je moeder bellen of de planten water geven.
 • Doe iets leuks na je werk. Ga naar het café, naar je vrienden of maak een wandeling.
 • Werk niet ’s avonds. Dat kun je morgenochtend weer doen. Nu is het jouw tijd. Wees dankbaar voor deze tijd, waarin je naar niemand hoeft te luisteren of je web whatsapp voor hoeft te verbergen.
 • Vermijd nutteloze vergaderingen. Als je meer aan het praten bent over het weekend van collega Bas dan Belangrijke Zaken, dan weet je dat de vergadering niet de moeite waard was. En dat de volgende dat ook niet gaat zijn, tenzij er een grondige verandering in prioriteiten stellen optreedt.

Het weekend

Het weekend is jouw tijd. Waar je doordeweeks weinig flexibel kunt zijn, je op je bureaustoel vastgelijmd lijkt te zijn en en je om half negen in slaap kunt vallen op de bank, is het weekend van en voor jou. Om op te staan of naar bed te gaan wanneer je wilt, om te eten wat je wilt, om te springen, roepen, rennen en gevoelige grapjes te maken, zoveel als je wilt. Hoe maak je het meeste van deze gouden dagen?

De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven – het weekend

 • Het weekend begint al op vrijdagavond! Proost of toast met een heerlijk avondmaal, koop een kaartje voor een tof avondprogramma of dans door je huiskamer heen. Zo voeg je een halve dag toe aan de 2 weekenddagen.
 • Werk al je to do’s af doordeweeks, zodat je echt vrij bent in het weekend. Ja, dat kan best wel gewoon op je werk. Denk je dat je collega’s dat niet doen?
 • Plan 1 moment in het weekend waarop je voorbereid op de werkweek: boodschappen doen, schoonmaken, een was draaien. Denk er niet aan op alle andere momenten.
 • Doe wat jij leuk vindt. Als je het liefst de hele dag op bed ligt om het plafond te bewonderen, doe dan dat. Laat je niet opjutten door sociale druk, vrienden of partners om iets te doen waar jij geen zin hebt. Het is jóúw weekend.
 • Feit: over 2 dagen moet je weer werken… Daar kan je heel depressief van worden óf je kunt ervoor kiezen om er zoveel mogelijk van te genieten. Accepteer de situatie en maak er het meeste van.
 • Je kunt misschien niet alles doen wat je zou willen doen in deze 2 dagen. 48 uur is nou eenmaal niet zoveel. Maar dat is niet erg, want over 5 dagen doe je gewoon de rest. Relax.

Het mini-weekend

Het weekend is zó leuk als je op een kantoor werkt, dat je het vaker wilt beleven. Plan daarom mini-weekendjes in op werkdagen. Bijvoorbeeld winkelen op een koopavond, wijn drinken met vrienden en het iets te laat maken of de ochtend vrij nemen zodat je eens – net zoals in het weekend – lekker kunt uitslapen.

Jouw keuze is jouw leven

Je kunt enorm balen van je werk en alles vreselijk vinden. En dat mag, daar is niks mis mee. Maar vaak gaat het slechts om een deel van je werkzaamheden, zoals een stom project of een irritante klant. Een belangrijke les in het (kantoor)leven is dat alles zo is zoals jij gelooft dat het is. Wil je een leukere baan, dan moet je het zelf zo leuk maken als je kunt. Help anderen, vraag op tijd om hulp, maak vrienden, wees flexibel, laat je van je beste kant zien en spreek je waardering en dankbaarheid uit aan alle dingen die je wel heel leuk vindt aan je baan. Zo leer je om te focussen op wat wel goed gaat. Je kiest ervoor om de leukste dingen vooraan te zetten. En dan wordt alles – zelfs werken op een kantoor – ineens veel beter.

herken jij jezelf hierin?

 1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
 2. je zwerft van baan naar baan.
 3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
 5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.