Ik was even vergeten hoe heftig het is om 5 dagen per week te werken. Gelukkig leer ik steeds meer trucs om het kantoorleven aan te passen aan míjn leven, in plaats van andersom.

Voorheen zag ik een kantoorbaan als een gevangenis. Om half 9 laat je je opsluiten en pas tegen 5 mag je er weer uit. En morgen weer. En die dag erna ook. In het weekend probeer je je hele persoonlijke leven te proppen: vrienden, familie, sporten, boodschappen, opruimen, koken en ontspannen. Het kan niet, het lukt me niet, galmde het door mijn hoofd elke dag van de week toen ik op kantoor werkte. Dit is niet hoe ik het wil. Dit is niet hoe ik wil leven. De enige manier om te stoppen met overleven en weer te leren hoe leuk het was om te léven, was stoppen met werken. Hallo, meisje zonder werk.

Daar zat ik weer

5 jaar lang vermeed ik het kantoorleven. Ik zag geen mogelijkheden om dat leven leuk te maken, dus wilde ik er niet aan beginnen. Waarom zou ik mezelf pijn doen? Maar zoals dat gaat in het leven, zat ik in september 2019 ineens toch weer achter een bureau, op een stoel met wieltjes en ging pas rond half 6 de deur weer van het slot. De gevangenis. Ik zat weer opgesloten. Maar dit keer besloot ik dat het anders zou worden en voelen. Ik ben nu wijzer, zelfverzekerder en meer controle over mijn leven, gedachtes en acties. Ik bepaal of ik in de gevangenis zit of op een tropisch paradijs. Het kantoorleven hoeft mij niet te depressief te maken, als ik het maar op de juiste manier met mijn privéleven weet te vervlechten. Deze trucs voor een gelukkig kantoorleven zijn het begin van die zoektocht.

Goed eten

Hoewel een dieet van KITKAT en frietjes heerlijk klinkt, is dat natuurlijk niet de snelste weg naar een gelukkig (kantoor)leven. Je goed voelen begint met goede voeding. Wat je eet bepaalt hoe hoog je concentratie is en hoe scherp je focus is, op welk tempo je werkt en hoe briljant je ideeën zijn. Genoeg eten voorkomt dat je als een zombie naar huis forenst en je de hele avond bezig bent met bijkomen in plaats van ontspannen en genieten. Ik ben een verstokte veganist en raad dit eetpatroon aan iedereen aan. Maar waar je ook in gelooft, de basis van elke visie op gezond eten is hetzelfde. Varieer in groenten en fruit, eet genoeg en niet te veel en kies voor een evenwichtige balans tussen vet, eiwitten en koolhydraten. Kies op je werk voor fruit en noten als tussendoortje en eet een stevige lunch waar je energie van krijgt. Heb je vaak een middagdip? Dan eet je misschien te veel snelle koolhydraten of een te kleine portie.

Meer kwaliteit in minder tijd

Mijn grootste ergernis aan het kantoorleven is hoeveel tijd het kost. Maar hoeveel tijd je aan iets schenkt, bepaal je zelf. In het dagelijkse kantoorleven zijn er genoeg zaken die je kunt verkorten, verwijderen of vermijden. Daarnaast ben je mogelijk je eigen beer op de weg. Je bent onnodig aan het socializen met mensen die je niet echt aardig vindt, durft niet als eerste van je afdeling naar huis te gaan of treuzelt met je spullen inpakken. Wie vrij wil zijn, moet zich vrij maken. Herken je dit: je zit al een uur niks te doen en weet zeker dat je niks meer uit je handen krijgt. Toch durf je niet naar huis. Mijn regel is: zou ik het erg vinden als een collega het zou doen? Natuurlijk niet! Je hebt het niet eens door als iemand eerder naar huis gaat of je gunt het ze gewoon. Dus gun het jezelf ook!

De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven – time management

 • Ga zo snel mogelijk weg, blijf niet langer hangen dan noodzakelijk is, tenzij het gezellig is en je wilt blijven.
 • Zodra je thuis op de bank zit, kom je er niet meer vanaf. Probeer dus direct bij thuiskomst nog iets te doen, zoals het afval wegbrengen, sporten, je moeder bellen of de planten water geven.
 • Doe iets leuks na je werk. Ga naar een café, restaurant, naar je vrienden of maak een wandeling.
 • Werk niet ’s avonds. Dat kun je morgenochtend weer doen. Nu is het jouw tijd. Wees dankbaar voor deze tijd, waarin je naar niemand hoeft te luisteren of je web WhatsApp voor hoeft te verbergen.
 • Vermijd nutteloze vergaderingen. Als je meer aan het praten bent over het weekend van collega Bas dan over werk, dan weet je dat de vergadering niet de moeite waard was. En dat de volgende dat ook niet gaat zijn.

Het weekend

Het weekend is jouw tijd. Waar je doordeweeks weinig flexibel bent en je om half 9 in slaap valt op de bank, is het weekend van en voor jou. Om op te staan of naar bed te gaan wanneer je wilt, om te eten wat je wilt, om te springen, roepen, rennen en politiek incorrecte grapjes te maken, zoveel als je wilt. Hoe maak je het meeste van deze gouden dagen?

De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven – het weekend

 • Het weekend begint al op vrijdagavond! Proost of toast met een heerlijk avondmaal, koop een kaartje voor een tof avondprogramma of dans door je huiskamer heen. Zo voeg je een halve dag toe aan de 2 weekenddagen.
 • Werk al je to do’s af doordeweeks, zodat je echt vrij bent in het weekend. Ja, dat kan best wel gewoon op je werk. Denk je dat je collega’s dat niet doen?
 • Plan 1 moment in het weekend waarop je je voorbereid op de werkweek: boodschappen doen, schoonmaken, een was draaien. Denk er niet aan op alle andere momenten.
 • Doe wat jij leuk vindt. Als je het liefst de hele dag op bed ligt om het plafond te bewonderen, doe dan dat. Laat je niet opjutten door sociale druk, vrienden of partners om iets te doen waar jij geen zin hebt. Het is jóúw weekend.
 • Feit: over 2 dagen moet je weer werken… Daar kan je heel depressief van worden óf je kunt ervoor kiezen om zoveel mogelijk te genieten van de tijd die je nog over hebt. Accepteer de situatie en maak er het meeste van.
 • Je kunt misschien niet alles doen wat je zou willen doen in deze 2 dagen. 48 uur is nou eenmaal niet zoveel. Maar dat is niet erg, want over 5 dagen doe je gewoon de rest. Relax.

Het mini-weekend

Het weekend is zó leuk als je op een kantoor werkt, dat je het vaker wilt beleven. Plan daarom mini-weekendjes in op werkdagen. Bijvoorbeeld winkelen op een koopavond, wijn drinken met vrienden en het iets te laat maken op donderdagavond of de ochtend vrij nemen zodat je eens – net zoals in het weekend – lekker kunt uitslapen.

Jouw keuze is jouw leven

Je kunt enorm balen van je werk en alles vreselijk vinden. En dat mag, daar is niks mis mee. Maar vaak gaat het slechts om een deel van je werkzaamheden, zoals een stom project of een irritante klant. Een belangrijke les in het (kantoor)leven is dat alles zo is zoals jij gelooft dat het is. Wil je een leukere baan, dan moet je het zelf zo leuk maken als je kunt. Help anderen, vraag op tijd om hulp, maak vrienden, wees flexibel, laat je van je beste kant zien en spreek je waardering en dankbaarheid uit aan alle dingen die je wel heel leuk vindt aan je baan. Zo leer je om te focussen op wat wel goed gaat. Je kiest ervoor om de leukste dingen vooraan te zetten. En dan wordt alles – zelfs werken op een kantoor – ineens veel beter.

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.