De bullshit detector: nooit meer vage vacatures! - meisje zonder werk kleine foto

De bullshitdetector: nooit meer vage vacaturetermen!

Als je regelmatig vacatures leest, dan is dit vast geen verrassing voor je: vacatures staan vol met onzinnige vacaturetermen. Gelukkig heb ik daar wat op bedacht: de bullshitdetector.

In juli solliciteerde ik voor een fantastische baan: vacatures schrijven bij de Universiteit Utrecht. Hallo, over droombanen gesproken! Om te testen of ik echt zo leuk kan schrijven als ik heb verteld, moest ik een bestaande vacature redigeren. En of ik mijn superpowers heb kunnen bewijzen! De vacature was een walhalla van wollige uitspraken, vage vacaturetermen en overdreven academisch gebabbel. Een walhalla voor mij dan, want ik vind het ontzettend leuk om juist dit soort vacatures te herschrijven. Voor de sollicitant is er natuurlijk geen lol aan.

We doen het zelf wel

Als zelfs rijke universiteiten (en de overheid trouwens ook) geen heldere vacatures kunnen schrijven, dan hebben wij werkzoekenden nog een lange weg te gaan. En hoewel ik hoop snel de vacaturewereld een beetje beter te maken door bij de Universiteit achter een bureau te kruipen, hebben jullie daar niet direct profijt van. Daarom moeten we het heft in handen nemen en zelf het einde van vacaturetermen aankondigen. Hoe doen we dat? Met de bullshitdetector.

De bullshitdetector

Je kent ze wel: de lappen tekst die duidelijk moeten maken wat een functie inhoudt, maar eh – aan het einde heb je nog steeds geen idee of je het een leuke job vindt of niet. Dat komt vaak door onduidelijk vacaturetermen. Dat zijn woordencombinaties die eigenlijk niks betekenen omdat ze zo algemeen of logisch zijn (je hebt affiniteit met je werkveld, duhh!). Sommige woorden zijn overduidelijk veel te hip voor het bedrijf (hoe ziet die mega informele bedrijfssfeer er dan uit?). En andere woorden zijn gewoonweg vreemd omdat je ze nooit in real life hoort (jij hebt echt een hands-on-mentaliteit, wist je dat?).

Vacatures, die kunnen dus wel een beetje beter en begrijpelijker. Daarom heb ik een trucje bedacht: de bullshit detector. Je vindt ‘m op deze pagina.

Plak de vacaturetekst in het kadertje. De Meisje zonder werk detector highlight alle bullshit-termen én legt je ook nog eens uit wat de term betekent in normalemensentaal. Weet je meteen welke termen van belang zijn voor je in sollicitatiebrief en welke je gewoon kunt negeren.

Meer hulp nodig? Koop mijn e-book!
Handleiding-solliciteren-voor-mensen-met-durf-meisje-zonder-werk-vacaturetaart
Herken jij jouw verhaal hierin?
  1. Je ontvangt afwijzing na afwijzing.
  2. Je weet niet wat voor baan je zoekt. Of je denkt steeds dat je je droombaan hebt gevonden, maar dat blijkt ‘m dan toch niet te zijn. Teleurstellend!
  3. Je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft.
  4. Of hoe je een onweerstaanbaar cv maakt.
  5. Als je een vacature leest, dan weet je nooit zeker of de baan bij jou past.
  6. Leuke vacatures? Die verstoppen zich voor jou.
  7. Je voelt je persoonlijk gekwetst als je een afwijzing krijgt.
  8. Je wilt meer leren over wat jij wilt in je leven.
  9. Solliciteren vind je doodvermoeiend. 
  10. Je zoekt naar slimmere en snellere manieren om te solliciteren. 

Dan is mijn handleiding solliciteren perfect voor jou!

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 51

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven