Een droombaan die jou voor altijd gelukkig maakt en voldoening geeft, bestaat niet. Dus ga er ook niet naar op zoek. Zoek in plaats daarvan naar de ingrediënten van jouw droomleven en reis dat plaatje achterna.

Is het je weleens opgevallen dat iedereens droombaan er min of meer hetzelfde uitziet? Op het verlanglijstje staat: leuk, uitdagend (maar niet té), flexibel, gezellige collega’s en een goed salaris. Klinkt goed, maar al deze eigenschappen zijn ontzettend variabel. De ene dag is Linda je favo collega en de week erop is het een rotmeid. Hetzelfde geldt voor je werkgever, de kwaliteit van de lunch, de hoogte van de werkdruk en ga zo maar door. En als je niet lekker in je vel zit, een rotleven hebt, je collega’s een rotleven hebben, een luie partner liever kwijt dan rijk bent of last hebt van 1 van de vele andere kwaaltjes die typisch zijn voor een mensenleven… Dan heeft de droombaan toch niet dat gewenste effect waar je naar verlangde: jou gelukkig maken.

Solliciteer voor je droomleven in plaats van je droombaan

Ik denk dat we in onze zoektocht naar een baan vaak bij de verkeerde vraag starten. We willen zo snel mogelijk de perfecte baan, die ons status, geld of macht brengt. Die ons weer normaal maakt, van Koos Werkloos naar harde werker. Net zoals iedereen. Maar de droombaan in ons hoofd is niet meer dan een troostende fantasie als je vergaat van de dorst. Een fata morgana. Drinken van de verkeerde bron leidt tot een vieze bijsmaak in je mond. Voor je het weet is je mond weer droog en de zoektocht om die schreeuwende dorst te stillen, begint van voren af aan. Je leidt jezelf van illusie naar illusie, als je niet begint bij de goede vraag. 

Jouw droombaan

Als je vandaag alles zou kunnen doen, waar ga je heen? Als geld geen probleem zou zijn, wat zou dan je eerste idee zijn? Hoe leef je? Met wie? Wat doe je op een dag? Een baan die voor altijd voldoening geeft, bestaat niet. Dus ga er ook niet naar op zoek. Focus je in plaats daarvan op onderzoeken hoe je droomleven eruit ziet door jezelf de goede vragen te stellen. En als je dat weet, ga dan pas op zoek naar een baan die jou daarbij ondersteunt op financieel en sociaal gebied. Ik geloof dat je dan veel langer tevreden zult zijn. 

Je hoeft niet hetzelfde te willen als anderen

Droombanen zijn min of meer hetzelfde voor iedereen. Dat betekent dat we allemaal hetzelfde willen beleven elke dag: plezier, waardering voelen, fijn contact met anderen en veiligheid en zekerheid in de vorm van inkomen. Vraag je mensen hoe hun droomleven eruit ziet, dan krijg je heel verschillende antwoorden. Van minimalistische backpackreizen tot enorme villa’s in ’t Gooi en van 2 gezonde kindertjes tot dansen in de stripclub tot je 80e. Iedereen is anders, en daardoor verschilt ook het beeld van een ideaal leven. Dat zorgt voor geweldige variatie in onze levens en in onze fantasie. Het betekent dat (bijna) alles mogelijk is. En dat de enige die je tegenhoudt om te doen wat je wilt, meestal jezelf is.

Voor de volle mep

Wat zou het betekenen als je voor 100% verantwoordelijk bent voor jouw leven? Veel mensen leggen dat gewicht bij hun baan, hun partner of iets of iemand anders in hun leven. Ze verwachten dat anderen hen gelukkig maken, hun gezondheidsproblemen oplossen of hun ‘pech’ verwijderen. Daarmee geven ze hun eigen kracht weg en zetten ze zichzelf neer als een hulpeloos slachtoffer. Soms gaat het zelfs zo ver dat ze anderen de schuld geven van hun ongelukkige leven en dat ze wachten tot iemand hen komt redden. Maar dit is nooit de manier om gelukkig te worden. Jij bent de reden en de oorzaak van je eigen geluk. Je kunt elk moment gelukkig zijn, want alles wat je daarvoor nodig hebt, zit al in jou. Het is écht een knop die je omzet. Iedereen kan leren om gelukkig te zijn.

Korte versie

Van nature ben ik meer een halfleeg dan een halfvol type. Toen mijn date me op vrijdagavond ergens in 2014 voorstelde aan Eckhart Tolle. Terwijl ik naar mijn gedachten aan het luisteren was zoals het boek mij vertelde dat ik moest doen, merkte ik dat veel van mijn gedachtes negatief waren. “Ik kan dit niet.” “Ik verdien dit niet.” “Iedereen zal me wel uitlachen als ik dat probeer.” Niet alleen praatte ik het gros van de tijd gemeen en naar over mijzelf, de gedachtes hielpen me ook niet om mijn dromen te bereiken. Stapje voor stapje veranderde ik mijn innerlijke dialoog en tegelijkertijd bloeide de externe wereld op.

Change your thoughts, change your life

Dit is de korte versie natuurlijk. Het kost jaren om traumatische gedachtepatronen te vinden en te breken, en om je brein andere woorden in de mond te leggen. Trauma’s creëren rare gedachtenkronkels, die je keer op keer glad moet strijken. Daarmee rewire je niet alleen je gedachtes, maar verminder je ook het trauma en verbeter je je ervaring van het leven. Change your thoughts, change your life.

Weg met de droombaan

Niemand is perfect en dat is ook niet wat je hoeft na te jagen. Er zal nooit een moment komen waarop je voor altijd gelukkig bent en blijft. Maar je kunt wel van alles doen om zo vaak mogelijk blij te zijn. Zoek uit waarom je jezelf tegenhoudt om je dromen te volgen. En ga dan toch stappen zetten, ook al vind je het (dood)eng. Maak vandaag nog een begin. Maak jezelf vandaag nog gelukkig.