Een droombaan die jou voor altijd gelukkig maakt en voldoening geeft, bestaat niet. Dus ga er ook niet naar op zoek. Zoek in plaats daarvan naar jouw droomleven en vind een baan die jou daarbij ondersteunt.
Hoe ziet jouw droombaan eruit? Ik gok dat deze woorden op je verlanglijstje staan: leuk werk, uitdagend, gezellige collega’s en een goed salaris. Helaas zijn al deze eigenschappen arbitrair. De ene dag is Linda je favo collega en de week erop is het een rotmeid. Hetzelfde geldt voor je werkgever, de inhoud van je werk, de kwaliteit van de lunch, de hoogte van de werkdruk en ga zo maar door. Je werk is elke dag net even anders. De ene dag past het precies in het plaatje, de andere dag vind je het vreselijk. Het maakt niet of je je droombaan hebt of niet. Werk heeft niet het effect waar je naar verlangde: jou gelukkig maken.
Solliciteer voor je droomleven in plaats van je droombaan
Ik denk dat we in onze zoektocht naar een baan vaak bij de verkeerde vraag starten. Namelijk: welke baan kan ik zo snel mogelijk krijgen? We willen terug naar een positie die ons status, geld of macht brengt. Van Koos Werkloos naar harde werker. We hopen dat onze nieuwe baan dé droombaan gaat zijn. Zomaar, uit zichzelf. We hopen dat we ‘m eindelijk gevonden hebben, net zoals je hoopt dat je de loterij wint. Maar een droombaan is niets meer dan een fata morgana als je vergaat van de dorst. Een fantasie die werkzoekenden hebben als ze er even helemaal klaar mee zijn. Je leidt jezelf van illusie naar illusie, als je niet begint bij de goede vraag.
Dé vraag die je jezelf moet stellen
Als je vandaag alles zou kunnen doen, waar ga je dan heen? Als je geld in overvloed had, wat zou je dan doen elke dag? Een (droom)baan die jou gelukkig maakt en voor altijd voldoening geeft, bestaat niet. Dus ga er ook niet naar op zoek. Focus je op hoe je droomleven eruitziet door jezelf de juiste vragen te stellen. Als je het voor je ziet, ga dan pas op zoek naar een baan die jou daarbij ondersteunt op financieel en sociaal gebied. Kies voor een baan die met je meewerkt, niet tegenwerkt. Ik geloof dat je dan veel langer tevreden met je werk zult zijn.
Je hoeft niet dezelfde droombaan te hebben als anderen
Iedereen heeft min of meer dezelfde droombaan. Dat betekent dat we allemaal hetzelfde waarderen in het leven: plezier, uitdaging, fijn contact met anderen en veiligheid en zekerheid in de vorm van een stabiel inkomen. Maar vraag je mensen hoe hun droomléven eruitziet, dan krijg je heel verschillende antwoorden. Van reizen met je camper tot wonen in een enorme villa, van 2 gezonde kindertjes tot dansen in de club tot je 80e. We hebben dus allemaal een andere baan nodig die ons helpt onze dromen te bereiken.
Sta jezelf toe te veranderen
Veel mensen zijn constant op zoek zijn naar een andere baan. Een betere baan. Een coolere baan. Een baan die het beter doet bij vrienden of bij ouders. Je kunt alle banen in de wereld hebben ervaren en dan nog steeds het gevoel hebben dat je ‘die speciale baan’ niet tegen bent gekomen. Gek toch? Het komt omdat een droombaan niet statisch is. Wij veranderen steeds, dus verandert die droombaan én je droomleven ook mee. Als kind wilde je misschien graag brandweerman worden, als tiener styliste, als student advocaat, als dertiger freelance copywriter en als veertiger communicatiemedewerker.
Onze definitie van een succesvolle baan
Onze definitie van succes wordt gevormd door wat succesvolle mensen om ons heen hebben bereikt in hun carrière. Maar dat betekent niet dat succes ook maar iets te maken heeft met wat goed is voor de rest.
Of je nou werkt bij Shell, of bij Greenpeace. Of je achter de kassa zit, of CEO bent van een of ander (zelf benoemd) belangrijk bedrijf. Als je werkt, dan gaat het goed met je. Dan ben je in min of meerdere mate succesvol. Dan valt er geen ongemakkelijk stilte in het gesprek. We maken geen verschil tussen banen die iets goeds doen en banen die iets kapotmaken. Natuurlijk is de wereld niet zo zwart-wit. Maar het is wel interessant om over na te denken. Zelfs als je door je werk herhaaldelijk mensenrechten schendt (hallo Poetin), dan ben je nog steeds succesvol.
Wij zijn niet ons werk
Veel mensen identificeren zich met hun werk. Daar worden we een beetje toe gedwongen. We gebruiken ons werk om onszelf voor te stellen en we vragen ernaar bij een ander. ‘Wat doe je?’ Op basis van iemands werk maken we aannames. Artsen zullen wel rijk zijn. Biologen hebben vast een slang als huisdier. Communicatiemedewerkers gaan in het weekend shoppen bij de H&M. Maar wat gebeurt er als je accountmanager bent, niet omdat je het werk leuk vindt, maar omdat je geld nodig hebt? Als je schoonmaker bent in Nederland terwijl je in je geboorteland een hoge adviseur was? Dan word je verkeerd beoordeeld op basis van je werk. Wat als je geen werk hebt? Wie ben je dan? Lui en saai? Onsuccesvol? Onwaardevol?
Van sukkel tot succes
Van kassamedewerker tot Kamerlid. Van werkloos tot werkgever. Van sukkel tot succesvol. Onze definitie van succes wordt gevormd door wat succesvolle mensen om ons heen hebben bereikt in hun carrière. Zij zetten de standaard voor succes. Maar we praten vooral over de inhoud van hun portemonnee en hun functietitel. We hebben het niet over de waarde die zij nu toevoegen aan de maatschappij. Is dan nu hun ecologische voetafdruk kleiner? Geven ze nu elk jaar hun winst aan goede doelen? Helpen ze dan nu andere kassamedewerkers doorgroeien tot ‘succesvolle mensen’? Wat is er dan mis met kassamedewerker zijn? Deze vragen bieden inzicht in wat wij als maatschappij succesvol vinden. Het antwoord: geld en aanzien. Wat je hebt, is belangrijker dan wat je doet. Kan het zo zijn dat onze maatschappelijk definitie van succes hopeloos verkeerd is? (Spoiler alert: ja duuhhh!)
Succes moet uitgedrukt worden in waarde
In een ideale wereld is je succes niet afhankelijk van een (suf) kantoorbaantje. Succes zou moeten betekenen dat je waarde levert aan een ander. Stel je voor dat we in plaats van euro’s waardevolle acties zouden tellen. Als we succes swappen voor waarde, dan kan iedereen waardevol zijn. Ook als je werkloos bent. Een extra portie koken voor wanneer je buren dat niet kunnen. Huisdieren van mensen die slecht ter been zijn uitlaten. Kinderen helpen met hun huiswerk, als zij daar thuis geen fijn plekje voor te hebben. Zelfs even de uitgedroogde madeliefjes in de tuin van de buurman wat water geven, omdat zo warm is geweest de afgelopen tijd, is een waardevolle actie. Moet je eens bedenken in wat voor wereld we dan zouden leven.
Weg met de droombaan
Als je problemen met werken hebt, dan is het verleidelijk om te denken dat je gewoon die ene baan moet vinden die wél bij je past. Maar zo werkt het helaas niet. De ideale baan bestaat niet. Hoe leuk je nieuwe werk ook kan zijn, hij zal jou niet voor altijd gelukkig maken. Je hebt een andere oplossing nodig: je droomleven. Formuleer eerst hoe je droomleven eruit ziet. En zoek dan een baan die daarbij past. Die je genoeg geld en flexibiliteit geeft om bijvoorbeeld naast je werk een kunsthandeltje op te zetten.