Je hoeft niet te wachten tot je baas je jouw droombaan geeft. Er zijn zoveel kleine dingen die je nu al kunt doen om jouw leven te verbeteren. Nu vast beginnen aan jouw droomleven? Ik geef je praktische tips.

Als kind verwacht je dat al je fantasieën uitkomen op een dag. Later. Je twijfelt er niet aan. Pas als je volwassen bent, merk je dat niets vanzelf gaat. Je moet altijd zelf de kar trekken als je iets voor elkaar wilt krijgen. Zelf gezond eten, zelf sporten en zelf actief solliciteren. Om je droomleven te behalen, moet je zelf alle stukjes bij elkaar sprokkelen. En elke keer als je net alles op de rit hebt, probeert het leven je hoogstpersoonlijk en opzettelijk te dwarsbomen.

Het begint met dankbaarheid

Ik weet niet of het typisch Nederlands is, of gewoon kenmerkend voor mensen die nooit erger hebben meegemaakt. Maar tjonge jonge wat zijn we goed in zeuren, klagen en miepen. Waarom gaan 90% van onze gesprekken over slecht weer, de lange uren op kantoor of een vervelende partner? Waarom vinden we elkaar leuker als we een gezamenlijke vijand hebben dan een gezamenlijke vriend? Probeer maar eens een uur lang alleen over positieve dingen te praten, het is echt een uitdaging.

Zeuren we omdat we eigenlijk niks ‘echts’ hebben om over te klagen? Het privilege om een (blanke) rijke Nederlander te zijn, tilt ons geluk naar een niveau die anderen misschien nooit bereiken. Natuurlijk gebeuren er ook vreselijke dingen in dit land – op nationaal en persoonlijk vlak. Maar niemand kan ontkennen dat wij het ontzettend goed hebben. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Ik kan ze voor je opnoemen, maar het is veel beter als je dat zelf doet. Wat zijn de geweldige dingen die jij nu al hebt (ervaren) in je leven? Ik daag je uit om 30 dingen op te schrijven waar jij dankbaar voor bent.

Focus op wat wél goed gaat

Merkte je dat het benoemen van 30 positieve dingen steeds gemakkelijker werd? Bij nummer 1 tot 5 verschijnt er nog een maar in je hoofd. “Ik heb een dak boven mijn hoofd, maar… ik heb een vervelende huisgenoot.’ Maar die maar ebt steeds verder weg als je doorgaat. De truc om gelukkig(er) te zijn, is om – simpel gezegd – deze maar uit te zetten. Het begint met elke dag dankbaar te zijn voor de dingen die je nu hebt, zonder te denken aan alle dingen die beter kunnen. Ga een week elke dag opschrijven wat je geweldig vindt aan je leven. Ik durf te wedden dat je je heel gelukkig voelt die week.

Hoe ver ben jij met jouw droomleven?

We willen een perfect huis, de perfecte baan, leuke (fluffy) kinderen en fantastische relaties. En we willen het snel. Hoe eerder, hoe beter. We kunnen niet wachten tot we dit station bereikt hebben! Gek genoeg staat het concept van razendsnelle verandering lijnrecht tegenover waar de mens zich het best bij voelt: onze gewoontes en dagelijkse patronen. De meeste mensen zijn creatures of habit. We verstoppen ons liever in onze vertrouwde grot dan dat we de enge buitenwereld betreden. Verandering maakt ons zenuwachtig, angstig en prikkelbaar. Dat betekent niet dat we verandering moeten vermijden. Verandering is het enige constante in deze wereld en het zorgt ervoor dat we ons kunnen ontwikkelen. Maar het hoeft dus niet allemaal in 1 keer. Daarmee vergeet je namelijk het échte doel: vandaag al gelukkig(er) worden met wat je nu hebt.

Kies je droomleven uit

In mijn e-book Nooit meer werken gaan we samen op zoek naar jouw droomleven. Ik stel je vragen over 4 grote thema’s: woonsituatie, geld, relaties en gezondheid. Het is niet erg als je niet precies weet wat je wilt bereiken in de toekomst. Door er veel over na te denken, kom je daar soms vanzelf achter. Bovendien verandert je droomleven steeds,bijvoorbeeld wanneer er iets groots gebeurt in je leven. Hieronder staan een paar stellingen die je kunt gebruiken als inspiratie. Zeg jij ja of nee?

Woonsituatie

 • ik woon in het mooiste land op aarde, namelijk Portugal.
 • ik voel me het best in een grote stad.
 • in mijn moestuin verbouw ik mijn eigen groentes en kruiden.
 • ik woon dichtbij de H&M.

Geld

 • mijn droombaan is accountmanager.
 • ik ga met pensioen als ik 50 jaar oud ben.
 • als ik heel veel geld heb, dan ga ik op wereldreis.
 • geld vind ik niet belangrijk. Daarom werk ik parttime om de huur/ hypotheek te betalen.

Relaties

 • mijn partner(s) en ik hebben een fijne, veilige relatie.
 • ik zie mijn vrienden 1 keer per maand.
 • het is voor mij makkelijk om nieuwe vrienden te maken.
 • ik bel regelmatig met mijn ouders.

Gezondheid

 • om gezond te blijven, sport ik 3 keer per week.
 • ik eet te vaak fast food
 • soms vergeet ik goed voor mezelf te zorgen.
 • ik vind het moeilijk om mijn grenzen aan te geven.

Slow and steady

Nu je weet hoe je droomleven er ongeveer uitziet, kun je de eerste stappen gaan zetten. Begin met kleine veranderingen, dingen die je vandaag of morgen kunt doen. Denk aan je kledingkast opruimen, hardloopschoenen aanschaffen of een vast bedrag per maand overmaken naar je spaarrekening. Richt je op wat je nu al kunt doen om je huidige leven te verbeteren, in plaats van je vast te houden aan een droombeeld: later als ik groot ben, dan heb ik dit allemaal. Het leven is nu en het wacht niet op je. Grote stappen en snelle verandering klinken cool, maar de kans is groot dat je zult afhaken. Als je zo snel mogelijk je droomleven wilt bereiken, dan is slow and steady the way to go.

E-BOOK: een ‘how-to-guide’ voor mensen die niet meer willen werken.

Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ik kreeg vaak conflicten met mijn werkgever, terwijl ik normaal nooit ruzie heb. Ik verveelde me soms en vond mijn collega’s niet leuk. Ik had altijd het idee dat ik me als iemand anders moest voordoen op mijn werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. En dat gebeurde elke keer, jarenlang.

Pas na 5 jaar realiseerde ik mij dat ik niet het probleem ben. Het is niet mijn schuld dat het nooit goed ging. Deze banen passen gewoon niet bij mij. Ik moest op zoek naar een andere manier van werken.

Herken jij je in mijn verhaal? Stop dan met denken dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Geloof me: zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer de hele tijd als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent.

Dit e-book is voor jou als je:

 • vast zit in je carrière.
 • je doodongelukkig voelt met je werk.
 • je schaamt voor wie je bent.
 • niet weet wat je wilt in het leven.
 • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te zijn.