Blogafbeelding Meisje zonder werk- Wat je doet als je werkloos bent

Een ode aan niet werken

Wees voorzichtig met wat je wenst als je niet werkt. Voor je het weet moet je weer. Heerlijk zijn de dagen die je op jouw manier kan besteden. Lang leve het werklozenbestaan!

Je wilt wel werken. Want de huur, de boterhammen en voor later. Dus je zoekt – eerst met hoge eisen en op hoge poten, dan met wanhoop en gebogen schouders. Niet werken is geen optie. Je bent opgelucht als je ergens kan beginnen. Want werk – dat moet toch. Voor de huur, de boterhammen en voor later.

Werkloos

2 januari 2019, Yoriens dagboek. Daar sta ik dan, met mijn diploma en werkervaring in de ene hand en een weekendtas vol enthousiasme in de andere. Ik ben klaar – nee, overrijp om te beginnen met werken. Al mijn eisen zijn weggewaaid, zo lang sta ik hier al. De economie trekt aan, de werkloosheid is laag. Ik wil gewoon werken. Ik wil gewoon aan de slag. Ik wil gewoon werken.

Opstaan en verdienen maar

Je bent er blind voor als werkzoekende of werkloze. Dat veel mensen hun leven opofferen voor een wurghypotheek. In het weekend hun creditcards laten dansen om vrijheid terug te vinden op de bodem van de zoveelste wijnfles. En hun overvolle kasten opvullen met nieuwe kleren, horloges of de factuur van een plezierwagentje. Het leven is ‘opstaan en verdienen maar’ als je werkt om uit te geven.

Werk als de makkelijke keuze

Maar als werkende ben je óók blind. Blind om de relevantie van ongewenste emoties en moeilijke levensvragen in te zien. Ik zie ze hun gedachtes wegslaan als een plaag vervelende insecten. Werk als ontsnapping – een berucht overlevingsmechanisme om met het leven te dealen als je elke dag moe bent en je je zorgen wilt wegdrinken, feesten of winkelen. Want werken moet je toch? Werken als de prio in het leven – niet je lichaam of je verlangens. Pas op, het leven glipt aan je voorbij als je niet op z’n staart trapt.

Ben je gelukkig op je werk? Doe je het voor jezelf? Is dit de beste manier om jouw leven te leven? Deze vragen zijn geen pesterijtjes, maar alarmbellen.

Verliefd

Ik hou het meest van je als we samen boodschappen doen. In de zon op onze skateboards, stuntelend en trots tegelijk, ik trek jou vooruit en jij duwt me over een hobbel. We jagen op kortingsstickers, rijpe avocado’s en hebben geen tijdsbesef in de wereld. Niks om te moeten, geen drama, alleen plezier en jeugd. Een, twee, drie proefpaaseitjes verdwijnen giechelend in onze zakken. Verrassing, hier nog één voor jou! Een beste vriend en lover (en chocoladeleverancier) in één die zelfs van de dagelijkse dingen een romantische avontuur maakt. Op dit soort momenten ben ik het verliefdst op jou en ons werklozenbestaan.

Ceci n’est pas travail

Maak je goede financiële keuzes, dan kan je jezelf misschien een maand of meer werkloosheid gunnen. Niet omdat je geen baan kunt vinden; pfff, je hebt werk genoeg! Je agenda zit vol met uitslapen, hobbyen, goed eten… Werkloos zijn als een vakantie, een adempauze. Sommige mensen sparen elke maand voor een pensioen, de jaarlijkse C02-uitstoot om naar de andere kant van de wereld te gaan en geven veel geld uit aan Onnodige Dingen. Spaar liever dat geld op en gun jezelf het allermooiste cadeau: tijd.

Gelukkig heb je geen werk

Gelukkig word je ontslagen. Gelukkig loopt je contract op een einde. Gelukkig is tijd nu weer jouw tijd en kan je gaan en staan waar je wilt. Weer ruimte om te voelen, stil te staan en naar de wolken te kijken. Gelukkig kan je weer leven en spontaniteit vieren. Werkloos zijn is heerlijk. En wanneer je er weer klaar voor bent, kies dan werk dat jou datzelfde gunt. Werk dat hand in hand met jou dezelfde kant op wil.

Werkloos? Geen paniek!

In mijn gratis e-book Werkloos leer ik je omgaan met je nieuwe maatschappelijke status: een persoon zonder werk. Spannend? Eng? PANIEK? Relax babe, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering aan? En welke dingen kun je en welke dingen móét je doen als je werkloos bent? Deze antwoorden en meer praktische tips vind je op een van de dertien sprankelende pagina’s van Werkloos. Werkloosheid moet wel leuk blijven. Download het e-book via de roze knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden:
Weer solliciteren? Ik help je graag

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.