Wil jij zo snel mogelijk jouw droombaan vinden? Probeer dan deze nieuwe sollicitatiestrategie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek! Een realistische kijk op solliciteren. En hoe je daar als ambitieuze en kritische sollicitant je voordeel uit kunt halen.

Solliciteren is de nachtmerrie van elke loondienster. Ontslag nemen of ontslag krijgen is nog tot daaraantoe. Maar dat geleur, gesleur en gezeur om een nieuwe baan te mógen hebben, dat is toch wel echt het allerergste. Hoe kan het dat je als volwassen mens, met overduidelijke talenten en kwaliteiten en enigszins gedegen sociale vaardigheden nog steeds zó moet smeken om een nieuwe job? Mijn voorstel: een transparant ruilsysteem, gebaseerd op eerlijke normen en waarden. Waarin mensen met talenten mensen met vacatures ontmoeten, koffietje drinken en zo tot een fijne samenwerking komen. Allemaal wat relaxter, zonder druk en mét respect voor werknemer. Ooit op een dag komt ’t er, ik kijk er vast naar uit.

F-U-C-K sollicitatiestrategie

Maar omdat dit ruilsysteem nog even op zich laat wachten, moeten sollicitanten op de huidige arbeidsmarkt zich wapenen met een succesvolle sollicitatiestrategie. Hiermee vinden ze leuke banen, besteden ze hun tijd en geld goed en kunnen ze zich persoonlijk en professioneel ontwikkelen. Én de sollicitatie- en recruitmentbranche van binnenuit veranderen. Dat is in ieder geval wat ik probeer te bereiken door het schrijven van verse vacatures. Daarom heb ik een nieuwe sollicitatieplan ontwikkeld, waarmee elke sollicitant in korte tijd een geschikte baan vindt. Ik noem het de F-U-C-K-methode. Is dat een grap? Ja, maar lees verder: in elke (sollicitatie)grap zit een kern van waarheid.

De 4 stappen van mijn sollicitatiestrategie

F van fake

Een neppe identiteit. We beginnen sterk in deze sollicitatiestrategie. Die hebben we helaas nodig om succesvol te solliciteren. Want zoals ik in deze blogs ‘9 verboden gespreksonderwerpen op werk‘ en ‘de ongeschreven regels van sollicitatiegesprekken‘ al omschreef, moeten we ons helaas soms op sollicitatiegesprekken anders voor doen dan wie we zijn. Natuurlijk hoef je daarin niet te overdrijven. Liever niet zelfs. Denk aan een enthousiaste, spontane, nette en professionele versie van jezelf. Die is goed genoeg. Hoe zorg je ervoor dat die versie van jou in de smaak valt? Gebruik deze tips:

  • pas je praattempo en enthousiasme aan je gesprekspartners aan. Zo pas je beter in hun werkcultuur.
  • zorg ervoor dat je cv overeen komt met je LinkedIn-profiel en dat er geen ongewenste informatie over jou te vinden is online.
  • stem je kleding af op de cultuur van het bedrijf. Hou het simpel en rustig, want je kunt écht afgewezen worden op je sollicitatie-outfit.
  • pas op met liegen op een sollicitatiegesprek.
  • blijf in de buurt van je echte persoonlijkheid. Als je je té fake gedraagt, dan prikken werkgevers en recruiters daar doorheen.
  • laat je niet verleiden tot het beantwoorden van persoonlijke vragen, bijvoorbeeld over je relatiestatus, kinderwens of gezondheid. Die vragen zijn verboden om te vragen op een sollicitatiegesprek én niet relevant voor het beoordelen van jouw geschiktheid.
  • in het tweede gesprek kun je vaak iets meer jezelf zijn, want dan weet je dat zij interesse hebben in jou. Dit vergroot ook de kans op een natuurlijke klik.

U van unique

“Zij die al onze administratie gaat verbeteren.” “De sales-held die ons bedrijf naar een heel nieuwe level brengt.” Als vacatureschrijfster heb ik geleerd uit intakes met werkgevers en recruiters dat zij zoeken naar de droomkandidaat. “De persoon die onze problemen gaat oplossen.” Best een hoge ambitie voor de eerste de beste kandidaat. Laat je niet bang maken door deze uitbundige kreten. Als het puntje bij het paaltje komt, dan valt het allemaal best mee. Ze willen uniek, maar niet té uniek. Hoe bewijs je jouw uniekheid? Dat kun je doen in je cv en motivatiebrief. Vermijd de bullshit-bingo, zoals flexibel, 9-tot-5-mentaliteit en resultaatgericht. Belicht je bijzondere eigenschappen in een persoonlijk profieltekstje en schrijf iets over je doelen (mits het relevant is). Goed advies van Paulien van CV atelier!

Als het gaat over je sollicitatiegesprek, dan kun je beter niet te uniek zijn. Gebruik de tips onder de letter F.

C van confident

Je komt nergens zonder het ABC’tje: Always Be Confident. Als je zelfverzekerd bent, dan kun je de wereld aan. Bij solliciteren is zelfvertrouwen de sleutel naar succes. Het had ook de C van cliché kunnen zijn inderdaad, maar toch is het goed om ’t nog eens te benoemen. Want hoe zelfverzekerd kom jij over in je cv en motivatiebrief? Hoe krachtig zijn jouw sollicitatiemails? Hoe sterk sta jij in je schoenen tijdens een sollicitatiegesprek? Fake it until you make it is altijd mijn favoriete motto geweest, en het werkt nergens zo goed als in een sollicitatiegesprek. De tijd tussen je bonte uitspraken en je eerste werkdag kun je indien nodig opvullen met een flink aantal cursussen.

K van keep or kick

Hoe houd je een baan? Door je mond te houden over:

  • werkgevers die meer manipuleren dan communiceren.
  • kinderachtig gedrag van collega’s.
  • discriminatie op basis van religie, huidskleur en culturele verschillen.
  • onrealistische verwachtingen n die je nog niet in 10 jaar waar kan maken.
  • vergaderingen en meetings die tegen de RIVM-regels in gaan.
  • benoemen dat jouw burn-out niet is ontstaan door jouw ongezonde werkethiek, maar door hún onmenselijke managementstijl.

Kies jij voor keep (je mond houden én de baan houden) of kick (je mening uiten)? In mijn ervaring bots je als kritische nieuwe werknemer constant tegen dingen die ‘eigenlijk niet kunnen’. En hoe langer je ergens werkt, hoe meer je je ogen ervoor sluit. Want ‘zo doen we het altijd’ en ‘ah joh, dat valt toch best mee’ zeggen je ervaren collega’s. Het is hartstikke moeilijk om als nieuwkomer alles wat niet klopt, niet goed voelt en niet goed is te benoemen. Want het vermoeden dat je eerder op basis van je persoonlijkheid dan de kwaliteit van je werk eruit gekickt wordt, ligt behoorlijk dicht bij de werkelijkheid.

Fuck mijn manier van solliciteren

De F-U-C-K sollicitatiestrategie is natuurlijk een grap, maar tegelijkertijd allesbehalve dat. In het huidige sollicitatiesysteem moet je meer kunnen dan ‘aantoonbare ervaring’ hebben. Je moet je kunnen aanpassen aan het bedrijf (fake), je moet véél beter zijn dan de rest (unique), je moet enorm zelfverzekerd overkomen (confident) en ten slotte moet je in de verdediging (kick). Tegen het gat op je cv, tegen werkgevers die dol zijn op drama of tegen inefficiënte administratie.

Weet je waar je ook ‘fuck you!’ tegen kunt zeggen? Tegen mensen die je vertellen hoe je moet solliciteren. Want uiteindelijk moet je toch zelf de prijs binnenslepen. Die prijs is jouw droomleven. Je kunt talloze sollicitatieblogs lezen, honderden sollicitatiecursussen volgen en telkens weer vol vertrouwen aan een nieuwe baan beginnen. Maar wat heeft het voor nut als je daarmee niet bijdraagt aan jouw geluk?

Bedenk lekker je eigen sollicitatiestrategie

Ontdek hoe jouw droomleven eruitziet en richt daar al je pijlen op. Creëer je eigen sollicitatiestrategie om jouw droomleven te bereiken. En vergeet niet om af en toe achterom te kijken hoe ver je al bent gekomen.