Werkloos geen paniek - meisje zonder werk kleine foto

Geen werk? Geen paniek! Zo deal je ermee.

Werkloos? Weer of nog steeds geen werk? Relax. Ik leg je precies uit wat je moet doen, niet hoeft te doen en hoe je er een beetje plezier in houdt.

Toen ik voor de eerste keer werkloos werd, schoot de paniek naar mijn keel. Wat moet ik nu doen met de rest van mijn leven? Wat moet ik allemaal regelen? Wat ga ik vertellen tegen mijn moeder? Hoe betaal ik nu mijn rekeningen? Het koste me een paar uurtjes uitzoeken om achter het financiële en praktische deel te komen. Ik mocht een uitkering aanvragen bij het UWV, ik schroefde mijn uitgaven terug en friste mijn LinkedIn pagina op. En toen? Toen begon pas het moeilijke deel.

Detentie

Als rasechte perfectionist en control freak had ik het kunnen verwachten: de strengheid waarmee ik mijn eigen acties zou beoordelen. Toch had ik gehoopt dat mijn werkloosheid meer als een vakantie zou voelen dan betekenisloze detentie. Ik voelde me zó schuldig omdat ik niet ‘nuttig’ bezig was, omdat ik niet werkte. Ik raakte verlamd van het nietsdoen. En uitgeput van verwarrende gedachtes, de eindeloze zoektocht naar jobs en het nachtelijke strafwerk dat ik mezelf gaf omdat ik nog steeds geen baan had gevonden. In de tussentijd moest ik zo zuinig mogelijk leven. Alles wat geld zou kunnen kosten stond op een zwarte lijst. Ik ging de deur niet meer uit. Hobby’s werden verboden. Zelfs mijn eerder zo geliefde bezoekjes aan kringloopwinkels werden nu een ‘gevaar’. Met vrienden eten ook. Stel je voor dat ze uit eten wilden gaan!

Ik ben niet schuldig

Later realiseerde ik me dat mijn schuldgevoel voortkwam uit boosheid. Ik was zo boos op mezelf, op mijn werkgever, op de wereld. Dat alles niet ging zoals ik het wilde, dat vond ik gruwelijk pijnlijk. Maar de enige die ik kon straffen, was ik zelf. Dus werd ik mijn eigen mikpunt, het zwarte schaap. Ik trok de teugels strak op mijn eigen leven, alsof ik daarmee het ontslag kon terugkeren. Natuurlijk had dit totaal geen zin. Ik voelde me vreselijk en schreef er alles behalve betere sollicitatiebrieven door. Bovendien: ik was niet schuldig voor mijn ontslag. Er was rationeel geen enkele reden om mezelf zo hard te beoordelen. Het drong tot me door dat mijn humeur, mijn dagindeling en daarmee mijn hele leven in mijn eigen handen lag. Net zoals ik het slecht kon maken, kon ik ook proberen te genieten van mijn vrije tijd.

Vakantie/werkloos

Twee jaar verder en ik schrijf gidsen om werkloosheid in een positief daglicht te stellen. Ik heb zoveel geleerd van de tijd dat ik geen werk had om me te vermaken, om mijn gedachtes mee op te vullen en me maandelijks te voorzien van geld. Ik heb geleerd hoe ik mezelf uit een diep dal kan trekken en er weer iets van kan maken. Hoe het leven leuk kan zijn, ook zonder werk, zonder de maatschappelijk ‘jij bent succesvol’ stempel. Ik red het wel.

Werkloos? Geen paniek!

Op mijn website Meisje zonder werk vind je veel artikelen over werkloosheid en hoe je daarmee om kunt gaan. Maar ik wilde ook klein samenvatting maken, met daarin de eerste stappen die je zet als je werkloos bent. Een korte checklist die tegelijkertijd ook moed inspreekt. Daarom ontwikkelde ik Koos Werkloos, een e-book van negen pagina’s met daarin alles wat je moet weten als je voor het eerst werkloos wordt.

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden

Want iedereen heeft een beetje inspiratie nodig, ook mensen zonder werk.

Weer solliciteren? Ik help je graag
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 53

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven