Meisje zonder werk - 12 tips om geld te besparen voor mensen die dat niet willen

12 tips om geld te besparen voor mensen die dat niet willen

Geld besparen is zelfs voor de die-hard couponknippers en zegeltjesspaarders niet altijd leuk. Maar als je net werkloos bent geworden, is het wel verstandig om een tijdje de knip dicht te houden. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met stomme, maar verstandig bespaartips zodat jouw shoppingbag leeg blijft.

Een tijdje geen geld uitgeven is een ontzettende goede manier om jezelf te leren kennen. Je leert je verlangens onderscheiden in twee categorieën: de ‘Zalando heeft me ingefluisterd dat ik dit echt nodig heb‘ categorie en ‘als ik dit niet koop, dan heb ik vanavond niks om te eten’ categorie. Je hebt niet meer nodig dan wat je waarschijnlijk al hebt. Je zult zien dat het op het begin héél moeilijk is om geen geld uit te geven, zeker als je van nature een big spender bent. Maar hou even vol. Je zelfvertrouwen groeit wanneer je al een week, een maand of een seizoen niks hebt gekocht.

1. Bepaal je spaardoel

Hoeveel wil je (be)sparen? En waarom? En hoe lang mag je daarover doen? Zonder intrinsieke motivatie is het heel moeilijk om iets vol te houden, zeker als je er eigenlijk geen zin in hebt. Bedenk daarom een realistisch doel of uitdaging: geen kleren meer kopen voor drie maanden of €100 per maand extra op de spaarrekening storten. Take it easy. Als je nu heel hoog inzet, werkt dat juist teleurstelling in de hand en ga je alsnog veel geld uitgeven. Je kunt je doel later aanscherpen als het gemakkelijk gaat. Schrijf ten slotte je belofte op (‘Ik ga vanaf februari een half jaar lang geen eten kopen buiten de deur’) en schrijf ook op waarom (‘…zodat ik volgend jaar een dure blender kan kopen’).

2. Maak een budget om geld te besparen

Wil je flink geld besparen, dan is het slim om vantevoren te bepalen wat onder noodzakelijke uitgaves valt en wat niet. Boodschappen? Die is duidelijk. Maar een nieuw paar schoenen bij een seizoenswissel? Of nieuwe speakers, omdat ze zijn afgeprijsd? Hoe duidelijker je nu bepaalt wat toegestaan is, hoe minder je later hoeft te vechten tegen je verlangens. Je kunt het bijvoorbeeld zo doen:

• drie keer per dag eten op tafel ter waarde van maximaal €5 per maaltijd per persoon
• warme winterschoenen, maximaal €80 (van goede kwaliteit zodat je niet later nog een paar moet kopen)
• een cadeautje voor moeders verjaardag, maximaal €30
• avondje uit met vrienden, maximaal €20 per keer, twee keer per maand

Klinkt ongezellig hè? Maar van het geld dat je nu bespaart, ga je straks hele gave dingen doen. Hou je poot stijf en maak altijd onderscheid tussen wat echt noodzakelijk is en wat niet. Voeg geen dingen toe omdat het je goed uitkomt in het moment. Hoe minder je in discussie gaat met jezelf, hoe makkelijker het wordt op lange termijn. Geluk zit niet in spullen, dus het meeste is je geld niet eens waard.

3. Schrijf al je uitgaves op

Het idee dat ik moest opschrijven dat ik €40 uit had gegeven aan een jurkje, zorgde ervoor dat ik het liever liet hangen. Oh wat was ik later trots op mezelf dat ik mijn verlangens had kunnen weerstaan. Weer geen cent uitgegeven vandaag! Ik gebruik de app Debit & Credit om me schuldig te voelen over mijn aankopen.

4. Vermijd winkels en vind andere hobby’s

Je maakt het jezelf onnodig moeilijk als je elke dag winkels bezoekt of constant ‘even’ kijkt wat er nieuw is bij je favoriete online shops. Zoek liever andere hobby’s die geen geld kosten. Denk maar aan de natuur in gaan, creatief zijn, sporten, met vrienden of familie zijn of een gratis cursus volgen. Ontvolg ook Instagrammers die constant nieuwe kleding aan hebben en jou het idee geven dat je nieuwe dingen nodig hebt. Of YouTubers die elke week op een nieuw snowboard over besneeuwde bergen heen vliegen. Nu ben je even niet bezig met nieuwe dingen kopen. Dat mag later weer.

5. Wees dankbaar voor wat je hebt

Als je dit leest, dan heb je waarschijnlijk zat om dankbaar voor te zijn. De telefoon of pc waar je nu op zit, een veilig huis, een zacht bed, een warme douche, een overvolle kledingkast, een fijn netwerk van lieve vrienden en familie, schoon drinkwater… Noem het maar op. Begin de dingen om je heen eens echt te waarderen. Wees weer creatief met wat je al in de kast hebt hangen, geniet van de ritjes op je mountain bike en voel je omringt met de rijkdom die je al bij elkaar hebt gescharreld. Heb je nou écht nog meer nodig? En waarvoor dan? En op welke manier gaat het je gelukkiger maken dan?

je hoeft niet hard te werken om gelukkig te zijn

6. Spullen maken niet gelukkig

In de Westerse cultuur geloven we in het idee dat geluk een ding of een andere persoon is. We moeten het gaan halen. Het is iets buiten ons. En zonder dat ‘iets’ , kunnen we niet gelukkig zijn. Maar dat is niet waar. Je gelukkig voelen is de default modus van mensen. Kijk maar naar kinderen. Zij huilen even als ze vallen, maar daarna zijn ze weer gelukkig. Geluk zit al in je op de dag dat je geboren wordt. En het is altijd toegankelijk, je hebt er niks voor nodig. Je hoeft niet hard te werken om gelukkig te zijn. Het is er gewoon.

7. Als je iets niet kunt loslaten…

Achter elk verlangen zit een psychologische motivator. Geeft die Adidas-broek jou het gevoel dat je cool bent als je je eigenlijk onzeker voelt over je uiterlijk? Voel je je slecht en heb je afleiding nodig? Dan ga je misschien verlangen naar een spel of een festivalticket. Zodra je de aanleiding voor je verlangen hebt gevonden, en een gezondere manier hebt gevonden om de achterliggende behoefte te bevredigen (in plaats van kopen kopen kopen), dan zul je zien dat je koopdrang vanzelf weggaat. Het is ineens niet meer nodig om jezelf af te leiden van je emoties met een aankoop.

8. …schrijf het op en vergeet het

Soms word je gek van verlangen als je in de winkel staat. Het voelt alsof je het niet kunt laten liggen. Je handen jeuken en je móét er iets mee! Schrijf het dan op een wensenlijstje en loop de winkel uit. Je geeft jezelf dan het idee dat je het misschien gaat kopen, yes! Vervolgens laat je het zo lang mogelijk staan. Geef jezelf minstens een week om erover na te denken. Grote kans dat je het ding na een week compleet bent vergeten. Ruim elke maand het wensenlijstje op. De spelregel: alleen als je er een maand lang constant aan hebt gedacht en je het nog steeds een goed idee vindt, mag het mee naar de volgende maand.

9. Fake shopping

Soms als ik me ’s avonds verveel, dan ga ik naar de website van Zalando. Ik laat me dan helemaal gaan. Een compleet nieuwe garderobe stapelt zich op in mijn winkelmandje. Van een vrolijke warme muts tot stoere laarzen, ik verzamel alles bij elkaar. Aan het eind van de avond voel ik me tevreden, zónder iets te hebben afgerekend. De beleving van het onbeperkt winkelen is voldoende om mijn hebberige handjes in het echte leven bedwang te houden.

10. Vergelijk het met iets anders

€55 voor een eetkamerstoel vind je misschien niet veel, maar je kunt daar bijna veertien keer van eten! Of achttien biertjes van drinken. Vergelijk je uitgaves met ander item dat voor jou belangrijk is, zoals boodschappen, huur of dagen op vakantie. Zo bepaal je de waarde van items. Zou je liever een nieuwe set mokken aanschaffen of sparen voor volgend jaar Lowlands?

11. Bedenk een (fantasie)spaardoel

Ik ben altijd aan het sparen voor een geweldige backpackvakantie naar Zuid-Amerika. Ik kan het al helemaal voor me zien: de spanning van in het vliegtuig stappen, de aankomst in een totaal andere wereld en nieuwe mensen ontmoeten. Toch heb ik geen echte serieuze plannen om te gaan. Het lijkt me gewoon ontzettend gaaf en het geeft me motivatie om mijn portemonnee dicht te houden. Elke keer dat ik iets bijna wil kopen, denk ik: hiermee zou ik ook een nacht in een hostel in Columbia kunnen betalen. Of een dagje met alpaca’s knuffelen in Peru. Geld besparen voelt soms ook een beetje als een spel. Je moet het zo leuk maken voor jezelf als je kunt.

12. Zo kun je snel geld besparen

Als jij liever de cold turkey route bewandeld, stop dan volledig met het kopen van niet-noodzakelijke items. Geen zorgen als je toch een keer iets koopt, je hoeft niet opnieuw te beginnen. Foutjes maken maakt je geen slecht mens. Het is even zwaar op het begin, maar hou vol. Je zult merken dat je honger en je excuses naar nieuwe spullen steeds meer gaan afnemen. Je zult hartstikke trots zijn op jezelf elke keer als je je verlangens negeert en geld kunt besparen. Is trouwens echt heerlijk, om minder spullen te hebben.

Werkloos? Geen paniek!

In mijn gratis e-book Werkloos leer ik je omgaan met je nieuwe maatschappelijke status: een persoon zonder werk. Spannend? Eng? PANIEK? Relax babe, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering aan? En welke dingen kun je en welke dingen móét je doen als je werkloos bent? Deze antwoorden en meer praktische tips vind je op een van de dertien sprankelende pagina’s van Werkloos. Werkloosheid moet wel leuk blijven. Download het e-book via de roze knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden:
Weer solliciteren? Ik help je graag

Eén gedachte over “12 tips om geld te besparen voor mensen die dat niet willen

  1. Leuke artikelen! Ik ben gelukkig ooit 7 dagen werkeloos geweest en daarna nooit meer. Mijn huidige echtgenote heeft het na haar scheiding wel heel krap gehad, van haar heb ik veel geleerd. Ondanks een heel goed inkomen samen, kopen we vaak toch spulletjes op marktplaats, dat scheelt heel veel. En in de tweedehandswinkel kopen we vaak speelgoed voor onze zoon voor een habbekrats en we vinden het heel goed omdat het spullen zijn, die anders in de vuilverbranding terecht zouden komen. Spullen die voor anderen nog bruikbaar zijn en wijzelf niet meer gebruiken brengen we daar naar toe zonder er geld voor te vragen. Zelfs met Sinterklaas hebben we leuk gescoord op marktplaats. Zo zijn we goedkoper en duurzamer bezig. Dus niet alleen als je werkeloos bent en echt op de centjes moet passen.

Reacties zijn gesloten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.