Meisje zonder werk - 12 tips om geld te besparen voor mensen die dat niet willen

12 tips om geld te besparen voor mensen die dat niet willen

Geld besparen is soms niet zo leuk. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met stomme, maar handige tips zodat je makkelijk je spaardoel haalt. Hoe leeg kan jouw shoppingbag blijven?

1. Bepaal je spaardoel

Hoeveel wil je sparen? En waarom? En hoe lang mag je daarover doen? Zonder intrinsieke motivatie is het moeilijk om iets vol te houden, zeker als je er eigenlijk geen zin in hebt. Bedenk daarom een realistisch doel waarvan je nu denkt dat je het kunt halen. Take it easy. Als je nu heel hoog inzet, kan dat ook teleurstelling opwekken. Je kunt je doel later altijd nog aanscherpen. Schrijf ook op waarom je het wil (of het verstandig vindt) om geld te sparen.

2. Tot hier en niet verder

Wil je flink geld besparen, dan is het slim om vantevoren te bepalen wat je mag kopen en wat niet. Hoe duidelijker je nu opschrijft wat toegestaan is, hoe minder je later hoeft te vechten tegen je verlangens. Bijvoorbeeld:

• drie keer per dag eten op tafel ter waarde van 3,50 per maaltijd en twee tussendoortjes
• warme winterschoenen, maximaal 80 euro (van goede kwaliteit zodat je niet later nog een paar moet kopen)
• een cadeautje voor je moeders verjaardag, maximaal 30 euro
• avondje uit met vrienden, maximaal 20 euro per keer, twee keer per maand

Hou je poot stijf. Voeg geen dingen toe omdat het je goed uitkomt in het moment. Hoe minder je in discussie gaat met jezelf, hoe makkelijker het wordt op lange termijn. Je overwint steeds weer een uitdaging. Zo kan geld besparen zelfs leuk worden!

3. Schrijf al je uitgaves op

Het idee dat ik moest opschrijven dat ik 40 euro uit had gegeven aan een jurkje (die ik niet nodig had), maakte dat ik ‘m liever liet hangen. Niet leuk op het moment, maar later voelde ik me trots dat ik mijn koopdrang had weerstaan. Weer geen cent uitgegeven! Ik gebruik de app Debit & Credit om me schuldig te voelen over mijn aankopen.

4. Vermijd winkels en vind andere hobby’s

Je maakt het jezelf onnodig moeilijk als je elke dag in de winkelstraat te vinden bent. Zoek nieuwe hobby’s (bij voorkeur gratis), zoals wandelen, sporten, met vrienden of familie zijn, creatieve dingen doen, solliciteren of een cursus volgen.

5.Wees dankbaar voor wat je hebt

Een huis waar je veilig bent, een fijne bank, lieve vrienden, een volle kledingkast, schoon water, een heerlijke douche, zachte handdoeken, gezellige plantjes, elektriciteit, eten in de koelkat, toegang tot ziekenhuizen, internet… Noem het maar eens op wat je al allemaal hebt. Je hebt toch niks meer nodig?

6. Spullen maken niet gelukkig

Geluk komt altijd vanuit jezelf. Het lijkt misschien of die nieuwe schoenen jou blij maken, maar dat kunnen voorwerpen helemaal niet. Jij bent blij, want: je voelt je er sexy in, je hebt jezelf beloond na een zware tijd of het leven lijkt weer helemaal leuk. Alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, zit in jou en kost je niets.

7. Als je iets niet kunt loslaten…

Achter elke aankoop zit een psychologische motivator. Geeft die Adidas-broek jou het gevoel dat je cool bent? Voel je je naar en wil je een spel ter afleiding? Zodra je de aanleiding hebt gekraakt en de behoefte hebt bevredigd op een gezondere manier (in plaats van kopen kopen kopen), zul je zien dat de koopdrang vanzelf weg gaat.

8. …schrijf het en vergeet het

Soms word je gek van verlangen als je in de winkel staat. Schrijf het dan op een wensenlijstje. Het voelt dan alsof je het misschien toch gaat kopen, yes! Ruim elke maand de lijst op. De spelregel: alleen als je er een maand lang constant aan hebt gedacht en je het nog steeds een goed idee vindt, mag het mee naar de volgende maand.

9. Fake shopping

Soms ga ik naar Zalando en laat ik me helemaal gaan. Alles wat ik leuk vind gooi ik in mijn winkelmandje. Hoppa, itempje nummero 201! Aan het einde van de avond ben ik tevreden, zonder iets af te hebben gerekend. De beleving van het onbeperkt winkelen is voldoende om mijn hebberige handjes in real life in bedwang te houden.

10. Vergelijk het met iets anders

55 euro voor een eetkamerstoel is niet veel, maar je kunt daar bijna 14 keer van eten! Of 19 biertjes. Gebruik een maatstaf die voor jou belangrijk is, bijvoorbeeld festivaltickets of avondjes uit. Is datgene wat je wilt kopen, dan nog steeds zoveel waard?

11. Bedenk een (fantasie)spaardoel

Ik ben altijd aan het sparen voor een geweldige vakantie naar Zuid-Amerika, maar ik heb geen echte plannen om te gaan. Ik wil het gewoon heel erg graag in mijn dromen. Elke keer dat ik iets bijna wil kopen, denk ik: hiermee zou ik ook een nacht in een hostel kunnen betalen. Of een dagje op een alpaca-farm.

12. Zo kun je snel geld besparen

Als jij liever de cold turkey route bewandeld, doe het dan zo: stop kopen. Het enige waar je je geld aan uit hoeft te geven is levensonderhoud en belastingen. Het is even zwaar op het begin, maar hou vol. Je zult merken dat je honger en je excuses naar nieuwe spullen steeds meer gaat afnemen. Je kunt hartstikke trots op jezelf zijn elke keer als je je verlangens negeert en het niet koopt, zeker in deze maatschappij waarin elk beeld gemaakt is om ons iets te laten kopen. Is trouwens echt heerlijk, om minder spullen te hebben.

Werkloos? Geen paniek!

In mijn e-book gratis Werkloos leer ik je omgaan met je nieuwe status: een persoon zonder werk. Spannend? Eng? PANIEK? Relax babe, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering (WW) aan? En wat kun je en wat moet je doen als je werkloos bent? De antwoorden vind je in deze dertien sprankelende pagina’s vol praktische tips en inspirerend advies. Werkloosheid moet wel leuk blijven. Download het e-book gratis via de roze knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden

Want iedereen heeft een beetje inspiratie nodig, ook mensen zonder werk.

Weer solliciteren? Ik help je graag
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 59

Eén gedachte over “12 tips om geld te besparen voor mensen die dat niet willen

  1. Leuke artikelen! Ik ben gelukkig ooit 7 dagen werkeloos geweest en daarna nooit meer. Mijn huidige echtgenote heeft het na haar scheiding wel heel krap gehad, van haar heb ik veel geleerd. Ondanks een heel goed inkomen samen, kopen we vaak toch spulletjes op marktplaats, dat scheelt heel veel. En in de tweedehandswinkel kopen we vaak speelgoed voor onze zoon voor een habbekrats en we vinden het heel goed omdat het spullen zijn, die anders in de vuilverbranding terecht zouden komen. Spullen die voor anderen nog bruikbaar zijn en wijzelf niet meer gebruiken brengen we daar naar toe zonder er geld voor te vragen. Zelfs met Sinterklaas hebben we leuk gescoord op marktplaats. Zo zijn we goedkoper en duurzamer bezig. Dus niet alleen als je werkeloos bent en echt op de centjes moet passen.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven