Veel mensen zoeken ernaar. Manieren om geld te verdienen zonder te werken. Maar kan dat wel? Nou, het is geen langetermijnoplossing, maar voor even kan het leuk zijn. Stap daarna over op geld besparen. Onderaan deze blog vind je een lijst met verstandige bespaartips zodat jouw shoppingbag leeg blijft.

Geld verdienen zonder te werken op 9 manieren

Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

United Wardrobe is een fijne app om kleding te verkopen. Op Marktplaats kun je de rest van je spullen verkopen. Hoe beter je foto’s, omschrijvingen en tags, hoe sneller je het kwijt bent!

Heitje voor een karweitje

Ben jij goed in cadeaus inpakken, sociale media of omgaan met printers? Bied je hulp aan! Bouw een mooie website, dat kan (bijna) gratis én gemakkelijk op websites als WordPress, Wix, Squarespace of Carrd.co. Of schrijf je in op fora. Je hoeft geen belasting te betalen over je inkomen tot een bepaald bedrag dus dat is mooi meegenomen. Ga je meer verdienen, dan ben je verplicht je in te schrijven als ondernemer bij de KVK. Kijk eens op de website van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst als je daar meer over wilt weten.

Zet je talenten om in een bedrijf

Ben jij goed in cadeaus inpakken? Schrijf je zeer populaire teksten op social media? Of kan je goed omgaan met computers? Zet dan jouw talenten om naar een bedrijf. Je kunt gemakkelijk een handige website bouwen WordPress, Wix, Squarespace of Carrd.co. Of schrijf je in op fora zoals Marktplaats of Fiver

Als je meer een bepaald bedrag verdient, dan ziet de Belastingdienst jou als ondernemer. Je moet dan btw betalen over jouw diensten. Check op deze website of je volgens de Belastingdienst ondernemer bent.

Verhuur je auto

Dankzij initiatieven als Snappcar verhuur je gemakkelijk en veilig je auto. Fijn, want je auto staat anders tot maar stil op een parkeerplaats. En het is natuurlijk hartstikke duurzaam? Ook leuk om te verhuren: grote apparaten als grasmaaiers en drilboren. Kijk eens op Peerby om te huren en te verhuren.

Benieuwd naar nog meer manieren om geld te verdienen zonder te werken?

Verhuur (een kamer in je) huis

Heb je een kamer over in je huis? Je zou deze kunnen verhuren aan iemand die een woon- of werkruimte zoekt. Dit levert je een leuk bedrag per maand op. Natuurlijk zitten hier wel regels aan verbonden. Je kunt die hier lezen.

Koop aandelen

Nu je geld op de bank niet meer groeit, kun je je spaarpotje in aandelen steken. Je verdient er het meest mee als je het geld voor een langere periode weg kunt zetten, bijvoorbeeld 5 tot wel 20 jaar. Lees je eerst goed in! Stal je geld bij een veilige broker die niet jouw zuurverdiende centen in kinderarbeid giet. Er staan genoeg tutorials op YouTube over het kopen van aandelen, een zeer populaire manier om geld te verdienen zonder te werken.

Koop minder

Wil je meer geld? Stop dan met geld uitgeven! Veel mensen hebben daar moeite mee. Maar het is de makkelijkste manier om geld te ‘verdienen’ zonder te werken. Alles wat je niet uitgeeft, dan heb je immers nog. Schrijf eens een maand lang al je inkomsten en uitgaves op. Welke uitgaves zijn echt noodzakelijk? Wat kun je goedkoper doen?

Doe iets wat je leuk vindt en verdien daarmee geld

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om geld te verdienen zonder te werken. Het begint met deze vraag:

wat kan jij goed en wat voor waarde zit daarin voor anderen?

Hou je bijvoorbeeld heel erg van schilderen? Geef dan een schildercursus. Kun je goed gitaar spelen, ballonnen blazen of barbecueën? Wist je dat je via Airbnb rondleidingen kunt organiseren voor bezoekers van jouw stad? Als jij de mooiste plekjes kunt vinden in jouw stad, dan is dit misschien echt iets voor jou!

Online geld verdienen zonder te werken

Waar weet jij van veel van? Er zijn vast andere mensen die van jou willen leren! Ontwerp een cursus ‘boekhouden voor beginners” of schrijf een goed e-book over jouw chronische ziekte. Begin een YouTube-kanaal. Plaats advertenties op je blog, creëer gesponsorde posts of schrijf steengoede informatieve artikelen die goed bezocht worden. Er zijn zoveel kansen online om geld te verdienen!

Bepaalt geld je succes?

Ik geloof niet dat ‘hard’ werken de enige weg is naar een hoog bedrag op je bankrekening, en zeker niet de oplossing voor een lang en gelukkig leven. Hoe definieer je dat überhaupt, hard werken? Geld heeft niets te maken met een 9-tot-5-mentaliteit, verplichte vrijdagmiddagborrels of de onredelijkheid van je baas accepteren. Geld is enkel een ruilmiddel. Voor mij staat geld gelijk aan vrijheid. Als ik genoeg geld heb, dan bepaal ik zelf wanneer ik werk, hoe veel ik werk en wanneer ik op vakantie ga.

Hoe kun je geld verdienen zonder te werken?

Conclusie? Echt veel geld verdienen zonder te werken is lastig. Er is nog nooit iemand miljonair geworden omdat hij 3 stoelen via Marktplaats heeft verkocht. Je kunt er hoogstens een paar keer extra boodschappen van kopen. Maar als jij erg ongelukkig bent in je werk, dan is het wel interessant om te bedenken wat je nog méér zou kunnen doen dan bij je saaie kantoorbaantje blijven. Als jij iets kunt leveren waar anderen interesse in hebben, dan zou je best eens op een goudmijntje kunnen zitten. Food for thought!

Omdat geld verdienen zonder te werken erg lastig is, kun je beter proberen je werkende leven leuker te maken. Bijvoorbeeld door jouw ideale baan te vinden. Dit e-book Succesvol Solliciteren leert jou alles over snel en makkelijk solliciteren!

E-book: Succesvol solliciteren voor millennials

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Dit gratis e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?

Je leert:

  • al mijn sollicitatiegeheimen. 
  • hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
  • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
  • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
  • hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
  • het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.

In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.

Geld sparen voor mensen die dat niet willen: 12 tips

Een tijdje geen geld uitgeven is een ontzettende goede manier om jezelf en je spending habits te leren kennen. Je leert dat je je verlangens en wensen kunt verdelen in 2 categorieën: de ‘als ik dit niet koop, dan heb ik vanavond niks om te eten’ categorie en de ‘Zalando heeft me ingefluisterd dat ik dit echt nodig heb’ categorie. Je zult zien dat het op het begin héél moeilijk is om geen geld uit te geven, zeker als je van nature een big spender bent. Maar hou even vol. Je zelfvertrouwen groeit wanneer je een paar dagen, een week, een maand of zelfs een seizoen niks hebt gekocht.

Kies je spaardoel

Hoeveel geld wil je sparen? Waarom? Zonder intrinsieke motivatie is het heel moeilijk om iets vol te houden. Bedenk daarom een realistisch, meetbaar doel: geen kleren kopen tot aan 1 oktober of €100 elke maand op je spaarrekening storten. Je hoeft niet meteen voor het hoogst haalbare te gaan. Het is zelfs beter van niet. Als je nu heel hoog inzet en het lukt niet, dan raak je misschien teleurgesteld en geef je het op. Je kunt altijd nog je doel verhogen. Schrijf ten slotte je belofte op (‘ik ga een half jaar lang geen eten buiten de deur kopen’) en schrijf ook op waarom (‘…zodat ik volgend jaar met het geld dat ik nu spaar een mooie blender kan kopen’). Hang deze belofte op je deur of koelkast. Je kunt er zelfs een visuele reminder bijplakken, bijvoorbeeld die blender of de auto waar je voor spaart.

Bepaal wat je wél mag uitgeven

Wil je flink geld sparen, dan is het slim om eerst te bepalen wat de spelregels zijn. Waar mag je geld aan uitgeven en waaraan ‘mag’ het niet? Wat voor jou noodzakelijke uitgaves zijn, is heel persoonlijk. Boodschappen? Die is duidelijk, je moet toch eten. Maar ga je dan naar de duurdere Albert Heijn of naar de goedkopere Lidl? Mag je een paar nieuw schoenen kopen bij een nieuwe seizoen of als de oude kapot gaan? Of nieuwe speakers, omdat ze zijn afgeprijsd? Hoe duidelijker je nu bepaalt wat toegestaan is, hoe minder je later hoeft te vechten tegen je verlangens. Je kunt het bijvoorbeeld zo doen:

  • 3 keer per dag eten op tafel ter waarde van maximaal €5 per maaltijd per persoon.
  • warme winterschoenen, maximaal €80.
  • een cadeautje voor moeders verjaardag, maximaal €30.
  • avondje uit met vrienden, maximaal €20 per keer, 1 keer per maand.

Klinkt ongezellig hè? Maar van het geld dat je nu bespaart, ga je straks hele gave dingen doen. Maak onderscheid tussen wat echt noodzakelijk is en wat niet. Voeg geen dingen toe aan de noodzakelijke categorie omdat het je goed uitkomt in het moment. Hoe minder je in discussie gaat met jezelf, hoe makkelijker het wordt op lange termijn. Je weet al dat je niet gelukkig wordt van spullen, dus het meeste is je geld niet eens waard.

Schrijf al je uitgaves op

Het idee dat ik moest opschrijven dat ik €40 uit had gegeven aan een jurkje die ik niet nodig had, zorgde ervoor dat ik het liet hangen. Wat was ik trots op mezelf dat ik mijn verlangens had weerstaan!! En dat alleen omdat ik mijn uitgaves zo strak bij hield. Ik gebruik de app Debit & Credit om me schuldig te voelen over mijn aankopen ;).

Vermijd winkels en vind andere hobby’s

Je maakt het jezelf bijzonder moeilijk als je elke dag je favoriete winkels bezoekt of constant ‘even’ kijkt wat er nieuw is bij online shops. Zoek liever andere hobby’s die geen geld kosten. Denk aan de natuur in gaan, creatief zijn, sporten, met vrienden of familie zijn of een gratis (online) cursus volgen. Ontvolg ook influencers die constant nieuwe kleding dragen en jou het idee geven dat je nieuwe dingen nodig hebt. Of YouTubers die elke week op een nieuw snowboard over besneeuwde bergen heen vliegen. Nu ben je even niet bezig met nieuwe dingen kopen. Dat mag later weer, als je er dan nog zin in hebt.

Wees dankbaar voor wat je hebt

Als je dit leest, dan heb je waarschijnlijk zat om dankbaar voor te zijn. De telefoon of pc waar je nu op zit, een veilig huis, een zacht bed, een warme douche, een overvolle kledingkast, een fijn netwerk van lieve vrienden en familie, schoon drinkwater… Noem het maar op. Begin de dingen om je heen eens echt te waarderen. Wees weer creatief met wat je al in de kast hebt hangen, verplaats decor van de ene ruimte naar de andere en geniet van de rijkdom die je al bij elkaar hebt verzameld. Heb je nou écht nog meer nodig? Waarvoor dan? Op welke manier gaat het jou gelukkiger maken?

Realiseer je dat spullen niet gelukkig maken

In de Westerse cultuur geloven we in de illusie dat geluk een ding of een persoon is. We moeten geluk zoeken. Het is iets buiten ons. En zonder dat ‘iets’, kunnen we niet gelukkig zijn. Maar dat is niet waar. Je gelukkig voelen is de default modus van mensen en dieren. Kijk maar naar kinderen. Zij huilen even als ze vallen, maar daarna zijn ze weer gelukkig. Geluk zit in je op de dag dat je geboren wordt. En het is altijd toegankelijk, je hebt er niks voor nodig. Je hoeft niet hard te werken om gelukkig te zijn. Je hoeft niks te kopen om je beter te voelen. Dat kan nu al. Geluk is er.

Als je iets niet kunt loslaten…

Achter elk verlangen zit een psychologische motivator. Geeft die Adidas-broek jou het gevoel dat je cool bent als je je eigenlijk onzeker voelt over je uiterlijk? Voel je je slecht en heb je afleiding nodig? Dan ga je misschien verlangen naar een nieuwe game of een festivalticket. We kopen vaker chocolade, nieuwe kleding of een lekkere geurkaars van de Dille & Kamille als we een oppepper nodig hebben dan wanneer we ons al supergelukkig voelen Het is slim om je eigen koopgedrag te analyseren. Waarom koop je X of Y? Wat betekent het voor je? Zodra je de gedachte achter het verlangen hebt gevonden, kun je een gezondere en goedkopere manier zoeken om de achterliggende behoefte te bevredigen. Je zult dan zien dat je koopdrang vanzelf weggaat. Het is ineens niet meer nodig om jezelf af te leiden van je emoties met een aankoop. Je hebt namelijk het probleem al opgelost.

…schrijf het op en vergeet het

Soms word je gek van verlangen als je in een winkel staat. Je hebt iets leuks gezien en je kunt het niet laten liggen. Het is zó leuk en zó’n goede deal. Je handen jeuken en je móét er iets mee! Schrijf het dan op je wensenlijstje en loop de winkel uit. Wil je het kopen? Prima, maar niet nu. Vervolgens laat je het zo lang mogelijk op je lijstje staan. Geef jezelf minstens een week om erover na te denken of je het echt wilt hebben of echt nodig hebt. Grote kans dat je het ding na een week compleet bent vergeten. Ruim elke maand je wensenlijstje op. De spelregel: alleen als je een maand lang constant aan het ding hebt gedacht en je het nog steeds een goed idee vindt, mag het mee naar de volgende maand.

Doe af en toe aan nepwinkelen

Als ik me ’s avonds verveel, dan ga ik soms naar Zalando. Ik laat me dan helemaal gaan. Een compleet nieuwe garderobe stapelt zich op in mijn winkelmandje. Van een vrolijke warme muts tot stoere knielaarzen, ik verzamel alles bij elkaar. Aan het eind van de avond voel ik me tevreden, zónder iets te hebben afgerekend. Want uiteindelijk koop ik niks. Ik mag wel een wensenlijstje opstellen, maar het kopen stel ik uit. De beleving van het onbeperkt winkelen is meestal voldoende om mijn hebberige handjes in het echte leven in bedwang te houden.

Vergelijk het met iets anders

€60 voor een nieuw kleed vind je misschien niet veel, maar je kunt daar 12 keer van eten! Of 14 biertjes van drinken/ op trakteren tijdens een gezellige stapavond met je vrienden. Vergelijk de prijs van een object met een ander item dat voor jou een noodzakelijke of belangrijke uitgave is, zoals je maandelijkse boodschappen, huur van je huis of het aantal nachten slapen in een hotel in je droomland. Zo bepaal je de échte waarde van items voor jou. Zou je liever dat kleed of een kaartje voor Lowlands kopen?

Bedenk een (fantasie)spaardoel

Ik ben altijd aan het sparen voor een geweldige backpackvakantie naar Zuid-Amerika. Ik kan het al helemaal voor me zien: de spanning van in het vliegtuig stappen, de aankomst in een totaal andere wereld en nieuwe mensen ontmoeten. Toch heb ik geen echte serieuze plannen om te gaan. Het lijkt me gewoon ontzettend gaaf en het geeft me motivatie om mijn portemonnee dicht te houden. Elke keer dat ik iets bijna wil kopen, denk ik: hiermee zou ik ook een nacht in een hostel in Colombia kunnen betalen. Of een dagje met alpaca’s knuffelen in Peru. Een doel in gedachte hebben, zelfs al is het niet een echt doel, maakt geld sparen veel makkelijker.

Geld verdienen zonder te werken

Als jij liever de cold turkey route bewandeld, stop dan volledig met het kopen van niet-noodzakelijke items. Koop alleen nog dingen die je echt nodig hebt. Maak een goed plan en ga er volledig voor. Maak je een keer een foutje? Dat is geen probleem, je hoeft dan niet opnieuw te beginnen. Je gaat gewoon door. Het is even zwaar op het begin, maar hou vol. Je zult merken dat je honger en je excuses naar nieuwe spullen steeds meer afnemen. Je zult hartstikke trots zijn op jezelf elke keer als je je verlangens negeert en geld kunt sparen. Gewoon blijven berekenen hoeveel geld je hebt bespaard als je 6 maanden niets koopt. Is trouwens echt heerlijk, om minder spullen te hebben.