Blogafbeelding Meisje zonder werk-2Geld zonder te werken - 10 manieren

Geld zonder te werken: 10 manieren

Geld. Daar heb je nooit genoeg van. Gelukkig is het makkelijk om er aan te komen zonder te werken. En dat je hard moet werken voor je geld? Ja hoor, dat hebben ze weer leuk verzonnen.

10 manieren om geld te krijgen zonder ervoor te werken
 1. Verkoop spullen die niet meer gebruikt. United Wardrobe is een fijne app voor zo goed als nieuwe kleding. Op Marktplaats kun je de rest verkopen. Hoe beter je foto’s, omschrijvingen en tags, hoe sneller je het kwijt bent! Heb je een emotionele binding met je spullen en vind je het moeilijk om ze los te laten? Lees dan eens over mijn liefde voor minimalisme.
 2. Heitje voor een karweitje. Iedereen is ergens goed in. Ben jij goed in cadeaus inpakken, sociale media of omgaan met printers? Bied je hulp aan online. Bouw een mooie website (kan ook bijna gratis én gemakkelijk op websites als WordPress, Wix, Squarespace of Carrd.co) of schrijf je in op fora. Je hoeft geen belasting te betalen over je inkomen tot een bepaald bedrag dus dat is mooi meegenomen. Ga je méer verdienen, dan ben je verplicht je in te schrijven als ondernemer. Kijk eens op de website van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst als je daar meer over wilt leren.
 3. Verhuur je auto. Dankzij initiatieven als Snappcar verhuur je gemakkelijk en veilig geheel online je auto. Dat is heel fijn, want je verdient dan dus geld aan iets wat anders een parkeerplek bezet houdt en het is ook nog eens duurzaam!
 4. Verhuur (een kamer in) je huis. Heb je een kamer over in je huis? Wellicht kan je deze verhuren aan een iemand die een woonruimte zoekt. Dat levert je elke maand een groot bedrag op. Natuurlijk zitten daar wel regels aan, dus check deze eerst even. Als de kamer niet geschikt is om in te wonen, dan zou je er een kantoor van kunnen maken voor ondernemers. Ook leuk om te verhuren: grote apparaten als grasmaaiers en drilboren. Kijk eens op Peerby om te huren en te verhuren.
 5. Koop aandelen. Als je verstand hebt van zaken én natuurlijk voldoende vermogen om een deel van je geld vijf tot twintig jaar weg te zetten, dan is dit een goede langetermijninvestering. Er staan zat tutorials online over hoe je moet beginnen met het kopen van aandelen.
 6. Entertainment op straat. Heb jij een talent voor muziek, theater of dans? Trek dan je ukulele, jongleerset of tijgerpak maar uit de kast en ga de straat op! Vraag aan mensen een klein bedrag voor een persoonlijk nummer of optreden. Ik heb gehoord dat je een leuk bedrag kunt verdienen als je een paar uurtjes op een drukke plek staat.
 7. Bespaar. Veel mensen slaan het hoofdstuk besparen over als ze meer geld willen. Maar ik denk dat het juist de eerste plek is waar je moet beginnen. Bekijk al je inkomsten en uitgaves eens onder een microscoop. Welke uitgaves zijn echt echt echt noodzakelijk en wat kun je goedkoper of minder doen?
 8. Doe iets wat je echt heel leuk vindt en vraag er geld voor. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om geld te verdienen zonder te werken. Het begint met deze vraag: wat kan jij goed en wat voor waarde zit daarin voor anderen? Hou je bijvoorbeeld heel erg van schilderen? Geef dan een schildercursus. Kun je goed gitaar spelen, ballonnen blazen of barbecuen? Wist je dat je via Airbnb rondleidingen kunt organiseren voor bezoekers van jouw stad? Weet jij de mooiste plekjes te vinden in jouw stad? Als je een verdienmodel kunt vouwen om hetgeen je heel leuk vindt om te doen, dan wordt werken ineens óók heel leuk.
 9. Ben je liever online bezig? Online zijn er nog méér manieren om geld te verdienen. Bedenk een online cursus, schrijf een e-book of begin een YouTube kanaal. Plaats advertenties op je blog, creëer gesponsorde posts of schrijf steengoede informatieve artikelen die goed bezocht worden.
 10. Vorder je leningen terug. Krijg je nog geld van vrienden? Dit is het moment om het terug te vragen.

Als je in loondienst werkt, dan heb je weinig verantwoordelijkheid over je salaris. Je krijgt het gewoon – ongeacht hoe hard je hebt gewerkt die maand, hoe aardig je bent geweest tegen je collega’s of hoe vaak je de telefoon hebt opgenomen. Als je maar komt opdagen, dan heb je het vaak al goed gedaan. (Dit geldt alleen voor op de korte termijn natuurlijk, na een paar maanden zullen ze wel iets gaan merken.)

Dan word je freelancer

Toen ik freelance schrijfster werd in januari 2019, veranderde dat. Al het geld dat ik ontving, had ik zelf binnengesleept. Was zuurverdiend. En daardoor tien keer zo waardevol. En dus wil ik het ook alleen inruilen voor fijne, waardevolle dingen, zoals lekker eten, mooie kleren of bijzondere ervaringen. Ik denk nu ook veel meer na over geld. Wat mag ik vragen voor mijn werk, bijvoorbeeld. Hoeveel kost een door mij geschreven tekst? Wat geef je gratis weg en waar wil je geld voor zien? En: vraag je meer als je denkt dat je meer kunt krijgen? Als je in loondienst werkt, krijg je altijd min of meer hetzelfde. Maar nu bepaal ik zelf de prijzen en mijn waarde.

Geld zonder te werken

Bijna iedereen heeft bepaalde oordelen over geld. Bijvoorbeeld dat geld een graadmeter is van de kwaliteit van je werk of je succes in het leven. Veel mensen denken dat je geld moet ‘verdienen’. Het is de illusie van the American Dream – als je maar hard werkt dan kom je er vanzelf – waardoor wij steeds terugvallen in de ratrace. Het lukt je wel. Gewoon harder werken, doorzetten. Dan word je vanzelf rijk en gelukkig. We spreken niet over het veranderen van gewoontes of het kritisch bekijken van ons gedrag en uitgavenpatroon. We geven nooit onszelf de schuld. Nee, als je maar gewoon doorgaat, dán ben je goed bezig.

Gevolg?

Het gevolg is dat er niks veranderd. Je werkt harder maar niet slimmer. Als je niet praat over geld, dan blijft het een mysterie hoe anderen wel meer geld overhouden aan het einde van de maand. Je baas regelt je pensioen wel. De zwaarste hypotheek wordt met vier jonge handen aangepakt, want ja – dat doet toch iedereen? In deze markt heb je geen keus. Bij elke salarisverhoging verhogen we ook onze levensstandaard – groter huis, duurdere auto, een nieuwe keuken. Het geld dat je leent van de bank is toch onzichtbaar en veel te veel om rationeel over na te denken. Het was nooit jouw geld vanaf het begin. Je kunt trouwens ook niet meer terug, want je hebt al je handtekening gezet. Het is opstaan en verdienen maar de komende vijftien jaar op z’n minst. Was dit echt wat je wilde?

Voor mij even niet

Gelukkig ben ik freelancer en ‘mag’ ik deze heftige keuze voorlopig niet maken. Er zijn weinig banken die hypotheken verstrekken aan freelancers, al lijkt het wel een rustige opmars te maken. Ik geloof niet dat ‘hard’ werken de enige weg is naar een hoog bedrag op je bankrekening, en zeker niet de zorgeloze oplossing naar een lang en gelukkig leven. Hoe definieer je dat überhaupt, hard werken? Geld heeft niets te maken met een 9 tot 5 mentaliteit, verplichte vrijdagmiddagborrels of de onredelijkheid van je baas pikken. Geld is enkel een ruilmiddel. Voor mij staat geld gelijk aan vrijheid. Als ik genoeg geld heb, dan bepaal ik zelf wanneer ik werk, welke opdrachten ik aanneem, waar en wanneer ik op vakantie wil. En dat geld, dat kun je dus gewoon krijgen zonder dat iemand daar hard voor hoeft te werken.

Uit het grofvuil; gratis geld zonder te werken

Denk aan de meubels die je weleens ziet staan op straat, kan je prima doorverkopen. Anderen zijn net zo hongerig als jij. Als jij ze iets kan leveren waarmee zij ook geld verdienen, dan heb je een deal. Natuurlijk kun je niet van de ene op de andere dag een Ferrari kopen omdat je drie stoelen uit het grofvuil hebt verkocht op Marktplaats. Maar je hoeft nooit te kiezen voor ‘hard’ werken voor een stomme baas. Je mag doen wat je wil, want overal kun je geld verdienen. Bedenk een goed plan, doe verstandig en een beetje gek en wees bereid om de consequenties te accepteren. Voor mij betekent dat dat ik soms een arme schrijfster ben en soms niet. En hoewel dat soms balen is, is dit de beste baan die ik ooit heb gehad. Die baan en mijn vrijheid, die zijn onbetaalbaar.

Herken jij jezelf hierin?
 1. Je bent het zat om afwijzing na afwijzing te krijgen.
 2. Je zwerft van baan naar baan. Steeds als je denkt dat je je droombaan hebt gevonden, dat voelt het toch weer niet goed. Teleurstellend!
 3. Je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?!
 4. Je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie die je doet eindigt in een afwijzing.
 5. Je voelt je inmiddels behoorlijk hopeloos. Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 6. Leuke vacatures? Waar dan? Die verstoppen zich voor jou. Je vindt nooit waar je nou echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Dan is Succesvol Solliciteren de oplossing voor jou!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.