Meisje zonder werk - het is niet maar werk - kleine blogafbeelding

In de nacht komen de boze werkgevers, de nare collega’s en de pijnlijke gesprekken terug

Alle banen die ik ben gestart sinds mijn 18e, zijn door de werkgever stopgezet. In de nacht komen de boze werkgevers, de nare collega’s en de pijnlijke gesprekken terug. Werk is niet ‘maar’ werk.

’s Nachts zit ik er weer. Achter dat kale bureau, waar mijn creativiteit en sprankelende persoonlijkheid verpieterden. ’s Nachts reis ik terug naar de tijd waar ik op vrije dagen, trillend en huilend, naar mijn telefoon staarde die niets meer was geworden dan een tikkende tijdbom. Er was altijd de angst dat er iets was gebeurd en ik weer terug naar werk moest. ’s Nachts herleef ik weer de ruzies, de discussies en de exitgesprekken. En ik pak ze weer op. Wat had ik beter kunnen doen? Hoe had ik het kunnen voorkomen? Wat deed ik fout, en wat deden zij? Wat zou ik nu zeggen? Als ik alles opnieuw kon doen.

Werk is niet ‘maar werk’

Ik heb nergens spijt van. Alles is gegaan zoals het ging. Geen enkele baan had ik willen houden of zou ik opnieuw willen beginnen. Het is goed zo. Tenminste, dat denk ik bewust. Op een dieper level hebben de negatieve ervaringen me bang gemaakt. Mijn vertrouwen in dat er een Echt Leuke Baan bestaat voor mij, is beschadigd. Daarom voelt het alsof er iets mis is met mij, waardoor ik het met geen baan kan volhouden en geen baan met mij. Ik kan het niet, ik wil het niet, ik werd ondernemer. En liet de kans los dat ik ooit zou terugkeren naar het systeem waarin ik zo veel verkeerd had gedaan en had gekregen.

Werk is een life changing event

Maar ’s nachts ben ik er weer. Ik ervaar weer de verkeerde verwachtingen, van mij en van hem. En de teleurstelling die daarop volgt. Dat ik het niet goed genoeg heb gedaan. Ze hadden immers snel weer iemand op mijn bureaustoel zitten. Bovendien begrijp ik nu pas waarom we elkaar niet verstonden, dat hij communiceerden op een manier die ik niet begreep en andersom. En dat ik bang was en hoopte dat hij mij zou helpen, terwijl hij zat te wachten tot ik naar hem toe kwam. Het ging allemaal mis. Eindelijk zie ik het nu. En hoewel ik weet dat deze banen niet bij mij pasten, hoop ik soms op een tweede kans om het weer goed te maken. Op een bewijs dat ik het wel kan. Om het af te sluiten. Om daarmee toestemming te krijgen om zorgeloos in slaap te vallen en weer uitgerust wakker te worden.

Een nieuwe baan verandert alles

Als ik ooit weer terug ga in loondienst, dan zal ik het weer proberen, vol goede moed en zin erin. Want ik weet dat het kan. Dat er plekken bestaan waar alle leuke kanten van mijn persoonlijkheid worden gewaardeerd en waar ik veilig kan werken aan de mindere kanten. Ik zal me voor 100% inzetten om het tot een goede einde te brengen. Ik zal de leerpunten van mijn slechte ervaringen meenemen, maar ze ook opzij leggen. Het zal een nieuw begin zijn. En niemand zal weten hoe het afloopt. Wie weet komt daar wel mijn volgende droom uit. 

Slaap lekker.

Wil je een kijkje in mijn persoonlijke leven? Abonneer je dan op mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.