meisje zonder werk - hoe ga je om met afwijzingen - kleine foto

Hoe ga je om met (vééél) afwijzingen?

‘Andere kandidaten passen beter bij de functie,’ lees ik steevast in 9 van de 10 afwijzingsmails. Krijg ik de mail ná een sollicitatiegesprek, dan voegen ze er een liefdevolle opkikker aan toe: ‘het ligt niet aan jou’. Afwijzing doet pijn, maar laat het asap gaan.

Het ligt niet aan jou

Als elke afwijzing je persoonlijk raakt, probeer dan te begrijpen dat die ‘nee’ alleen naar je zakelijke adres is verstuurd. Het is geen oordeel over hoe leuk, grappig, intelligent, mooi of gezellig jij bent. Het heeft niks te maken met jóú. Het is een zakelijk antwoord op een zakelijke vraag. Mag ik hier werken? Nee. OK. Het aannemen van een nieuwe werknemer is voornamelijk een ingewikkeld politiek spel. Werkgevers nemen een tactische keuze: wie kan er veel werken, wie heeft er veel ervaring, wie blijft er lang. Jouw persoonlijkheid komt pas als laatste aan bod.

Afwijzing hoort erbij

Oh, je dacht dat je met één mailtje naar de directie van je favo bedrijf meteen morgenochtend kon beginnen? Haha, verwende millennial… Grapje hoor, die hoge verwachtingen en het ongeduld herken ik helemaal. Daarom is het goed om het sollicitatieproces en de afwijzingen te rationaliseren: je gaat waarschijnlijk niet in één keer je droombaan vinden en afwijzingen zijn standaard procedure bij solliciteren. Het hoort er gewoon bij. Iedereen heeft er last van.

Waarom je misschien geen baan kunt vinden

Misschien wil je het niet echt. Misschien is je motivatiebrief waardeloos. Misschien hebben ze iemand intern gekozen. Misschien heb je niet de juiste ervaring. Misschien pas je niet in het team. Misschien hadden ze geen tijd om je cv te lezen. Misschien had je eerder moeten reageren. Misschien was er een leukere klik met die andere.

Er zijn afwijzingen waar je niks aan kunt doen. En bij anderen had je misschien beter je best moeten doen. Misschien, misschien.. Je kunt wel fulltime bezig zijn met alle redenen waarom ze je niet hebben gekozen. Misschien kun je het gewoon laten gaan?

Vraag, verwerk, vergeet

Is je droombaan door je vingers geglipt? Bel dan even na. Het is helemaal normaal om naar de reden van afwijzing te vragen. Soms klinkt het zo: de andere kandidaat had ervaring in retail of zij is vaker beschikbaar. Daar heb je weinig aan. Maar als je op gesprek bent geweest, dan krijg je vast een praktisch verbeterpunt mee: photoshop aanleren maakt je cv beter of oefenen om relaxter over te komen tijdens een sollicitatiegesprek. Daar kun je wat mee!

Weet wat je zoekt

Zegt je LinkedIn profiel dat je dolgraag in de creatieve sector wilt werken, maar heb je een oersaai cv? Zoek je een baan in de gezondheidszorg, maar reageer je alleen op marketingfuncties vanwege je werkervaring? Dat is verwarrend, voor jou én de werkgever. Het is dan niet zo gek dat je veel afwijzingen krijgt. Zoek uit wat je graag wilt doen. Dat hoeft geen plan voor de komende 40 jaar te zijn, maar gewoon voor nu. Update je LinkedIn. Schrijf een passende brief. Laat iedereen weten wat je zoekt – hardop en via je media. Zo krijg je functies die echt bij jou passen.

Vergroot je kansen

Bijna iedereen voelt zich rot (over zichzelf) als ze vaker ‘nee’ dan ‘ja’ horen. Creëer daarom ‘ja’ kansen. Solliciteer naar functies waar je een vergrote kans hebt op succes, bijvoorbeeld jobs die onder jouw niveau zijn of bij een start-up waar ze alle hulp kunnen gebruiken. Sta open voor functies waar je niet meteen bezield van raakt. Hou je zelfvertrouwen op comfortabele hoogte door leuke dingen te doen en niet de hele dag bezig te zijn met oh my god wie neemt me nou een keer aan?! Geniet van je vrije tijd!

Natuurlijk vind je wel weer een baan

Misschien is het niet meteen de topfunctie waar je al jaren van droomt. Misschien is je salaris een beetje om van te huilen. Waarschijnlijk vind je een of twee dingen gelijk stom op je eerste dag. Maar fijn werk vinden is nou eenmaal moeilijk. Soms moet je (jaren)lang zoeken tot je op een Echt Leuke Werkplek belandt. En lukt dat niet, dan kun je altijd weer werkloos worden en iets anders zoeken, toch?

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste blogs, content marketing en social media posts. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 42

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven