meisje zonder werk - Hoe maak je jouw sollicitatie opvallend? - website cover

Hoe maak je jouw sollicitatie opvallend?

Wie stunt met zijn sollicitatie is een rund? Juist niet! Hou de concurrentie mijlenver op afstand met een daverende entree. Ik laat je de weg zien.

Van maybe naar yes

Even eerlijk: als je niets doet, dan ligt je brief onder een berg identieke cv’s. Kom daar dan maar eens onderuit. Met een originele aanpak verhuis je hopelijk direct naar de yes stapel. Bovendien bewijs je dat je de baan heel graag wilt en dat je het serieus neemt. Je hebt er immers meer moeite voor gedaan dan je werd gevraagd. Jouw bijzondere introductie maakt ze zo nieuwsgierig dat ze je dolgraag willen ontmoeten.

Begin klein

Je hoeft niet direct de CEO uit te dagen voor een slagroomgevecht. Toffe kleuren op je cv, een heel persoonlijke motivatiebrief of een spetterende mail is een goed begin. De sollicitatiewereld kent zoveel do’s en don’ts, dat alles wat daarvan afwijkt direct opvalt. En dat is wat je wilt.

Smaken verschillen

Hoe ver je kunt gaan, wordt bepaald door het werk waar je naar solliciteert. Bij creatieve beroepen wordt ehh… creativiteit erg gewaardeerd. Stuur gerust een voorbeeld van je kunsten mee: een tekening, een filmpje of een gedicht. Solliciteer je voor analytische functies, probeer dan eens een leuke woordgrap (bonuspunten voor het gebruik van jargon), een klein cadeautje of een knap gestylde cv. Voor bedrijven waar iedereen in pak loopt, ligt de grens bij een spontane foto (zonder borsthaar, decolleté of glazen bier).

Heb je een briljant idee? Geweldig! Hou er wel rekening mee dat smaken verschillen: wat de een origineel en grappig vindt is voor de ander raar en onprofessioneel. Doe dus eerst een testrondje bij vrienden of familie voor je je kansen vergooit bij je droombaan.

Ideeën voor stuntmannen en -vrouwen
 • Gebruik opvallende kleuren en lettertypes op je cv.
 • Stuur een spontane foto van jezelf mee waar je er super gelukkig uit ziet.
 • Gebruik creatieve openingszinnen in je mail en je motivatiebrief.
 • Maak je cv in de vorm van een poster, een boodschappenlijstje of een dagboek.
 • Presenteer je elevator pitch in een video.
 • Bedenk een passende actie bij de functie. Solliciteer je voor kok? Neem zelfgemaakt lekkers mee. SEO-specialist? Schrijf keywords op die goed zouden werken voor hun website.
Voor sollicitatie-ninja’s
 • Maak een analyse van de problemen van het bedrijf en hoe jij deze gaat oplossen.
 • Maak van je cv een grapje. Benoem je slechtste kwaliteiten, schrijf er rare karaktereigenschappen bij of maak grappige kopjes als ‘geeky stuff’. Hou ‘m wel leesbaar en begrijpelijk! De werkgever wil nog steeds weten wat je werkervaring is.
 • Beschrijf de dag dat je afscheid neemt van de functie. Uiteraard benoem je vooral je eigen successen en hoe het bedrijf enorm is gegroeid dankzij jou.
 • Benut feestdagen, schrijf bijvoorbeeld een gedichtje met Valentijnsdag en Sinterklaas. Stuur een verjaardagskaart met hun jubileum.
 • Stuur een taart, dan gaat het sowieso de hele dag over jou. Wel combineren met een killer motivatiebrief.
 • Is het een heel informeel kantoor? Dan kan je eens zonder afspraak binnen lopen en jezelf voorstellen. Wees voorbereid, neem een knap cv mee en blijf niet hangen als er weer gewerkt moet worden.
Creatief solliciteren is niet genoeg

De bedoeling is dat jij even in de spotlights wordt gezet en dat daarna jouw andere kwaliteiten de buit veroveren. Een goed gevoel voor humor is een pre, wijsheid en een prettig karakter is waarom ze je aannemen.

Wat is jouw strategie voor een opvallende sollicitatie?
meisje zonder werk - Hoe maak je jouw sollicitatie opvallend? - website cover
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste blogs, content marketing en social media posts. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 42

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven