Meisje zonder werk - Hoe ik probeer mezelf mooi te vinden - kleine blogafbeelding

Hoe ik probeer mezelf mooi te vinden

Het idee dat ik er niet goed genoeg uitzie, heeft me er jarenlang van weerhouden om te doen wat ik wil. Uit schaamte voor mijn onschuldige lichaam, verborg ik lijf en ziel. Dit is hoe ik probeer mezelf mooi te vinden.

Mijn zelfvertrouwen is in de afgelopen jaren langzaam gegroeid dankzij spiritualiteit, minimalisme en simpelweg ouder worden. Ik weet nu dat mijn uiterlijk geen rol speelt bij het bepalen van mijn waarde als mens. Toch kan ik de gedachte dat ik er op een bepaalde manier moet uitzien om goed genoeg of aantrekkelijk te zijn, niet loslaten. Wel negeren, niet kwijtraken. 

Waarom ik mezelf mooi probeer te vinden

Misschien is het de sociale rangorde die in mijn jeugd een onfortuinlijke indruk heeft achtergelaten. Misschien probeer ik mijn ‘ik ben zo lelijk’ depressie uit mijn studietijd in te halen en heb ik daardoor de behoefte om alsnog bevestiging op te halen bij alle types waar ik me destijds zo toe aangetrokken voelde. Of is het mijn competitiegevoel waardoor ik er altijd naar streef om de beste te zijn, ook in dit zo subjectieve veld? Is het cultuur, natuur of hormonen? Ik weet het niet en misschien maakt het ook niet zoveel uit.

De oplossing

De oplossing van een probleem ligt vaak in de oorzaak, maar je hoeft die niet altijd helemaal uit te pluizen om de remedie – mijzelf knapper voelen – te vinden. Die tref ik niet in het dragen van meer lagen make-up, kortere rokjes of mijn benen vaker scheren. Ze ligt bij mijn vrienden, die zoveel variëren in vorm en gedachtes dat elke andere variatie daarop heel gewoon lijkt in plaats van ‘raar’ of ongewenst. De focus ligt op het verhogen van mijn zelfvertrouwen, het lezen van mijn gedachtes en het uitspreken van mijn wensen en grenzen. Ze ligt óók bij het zorgvuldig uitkiezen van mijn kleding, dagelijks mijn haar en make-up doen en misschien toch wel wat vaker mijn benen scheren. Want hoewel het uiterlijk er niet toe doet voor innerlijke waarde, het mag wel helpen en ondersteunen. 

Mind & body in balans (sorry voor de walgelijke titel)

Weinig mensen voelen zich op hun paasbest in een oude pyjamabroek en een slobberige hoodie. Het is geen verrassing dat ik me veel knapper voel in een mooie flatterende jurk en met een frisse laag mascara. Toch heb ik deze semi-wetenschap lang genegeerd. Ik vond het oppervlakkig om meer te werken aan de buitenkant dan aan de binnenkant. Ook dacht ik dat ik de toegevoegde waarde van een gepolijst uiterlijk kon overstijgen door heel sterk te zijn op mentaal niveau. Bovendien was ik te lui om me met zorg aan te kleden en te stylen. Maar ik had het mis. Een verzorgd uiterlijk is allesbehalve een last voor een spiritueel ontwikkelde mind. Het creeërt juist de perfecte balans tussen mind en body. Het lichaam wordt geëerd als een god(in), door haar aan te kleden en te versieren met waardevolle items. Het gaat daarbij niet om het bereiken van perfectie; het is juist een viering van wat het lichaam nú is. En de mind is de eerste die profiteert van een stralend lijf.

Mijn gedachten uitzetten werkte niet

De gedachtes die opkwamen als ik in de spiegel keek, waren keihard, gemeen en hartstikke pijnlijk. Dus leerde ik het mezelf af om te kijken, te denken of te verbeteren. De spiegel werd alleen nog bezocht voor functionele doeleinden als tandenpoetsen en crèmes opsmeren. En wat ik dan zag in mijn weerspiegeling was gewoon een lichaam, niet negatief maar zeker ook niet positief. Ik had toen niet door dat ik met deze regel mijn hersenen ook afleerde leuke dingen te denken over mijn lichaam of complimenten te ontvangen. Mijn lijf was een verboden onderwerp, afgesloten en onbespreekbaar. Het was niks en betekende niks. Mijn lichaam hoorde niet meer bij mij.

Nu leer ik weer positief te zijn

Nu heb ik de poort weer opengezet. De gedachtes druppelen voorzichtig één voor één naar binnen. Dat mijn haar niet goed zit en mijn huid rood is, maar ook dat ik fit ben en dat mijn ogen stralen. Aan strenge regulering doe ik niet meer. Natuurlijk heb ik liever positieve dan negatieve gedachtes, maar door het ene uit te sluiten kun je ze allebei verliezen. Liever een beetje negatief dan nooit meer positief. Mijn lichaam mag iets moois zijn, iets om trots op te zijn en om te laten zien. Dat is nog steeds iets wat ik mooier kan opschrijven dan denken. Het is een mantra waar ik nog hard aan moet werken. Alle tijd hiervoor nu ik in lockdown in Innsbruck zit.

Dit is hoe ik probeer mezelf mooi te vinden

Ik besteed nu dagelijks meer aandacht aan mijn uiterlijk voor ik de deur uitga. Niet voor de blikken van anderen, maar voor mezelf. Hiermee creëer ik zoveel mogelijk redenen om mijzelf knap te vinden. Maar nog steeds voel ik me regelmatig niet goed genoeg. Ondanks de swingende jurk met ruches, roodgelakte nagels en een nieuwe tweedehands tas. Ondanks het bewust werken aan het verhogen van positieve gedachtes en het uitzoeken van goed gezelschap. Een quick fix zoek ik niet meer. Er is geen snelle manier om mezelf mooi te vinden. Misschien verandert de oplossing om me goed genoeg te voelen mee met het leven. Is het de ene dag mijn to-do lijst afwerken en de andere dag hakken dragen. Misschien vermindert mijn drang naar perfectie naarmate mijn leeftijd en wijsheid vorderen. Dit is hoe ik probeer mezelf mooi te vinden en dit is alles wat ik nu kan doen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.