Blogafbeelding Meisje zonder werk - ik wil niet meer naar mijn werk

Ik wil niet meer naar mijn werk

Het is voor mij geen verrassing: een kwart van de werknemers vindt zijn werk zinloos. Wat doe je als je niet meer naar je werk wilt? Als je geen Echt Leuke Baan kunt vinden en er wel honderd andere dingen zijn die je liever doet dan werken? Ik wil niet meer naar mijn werk.

Onze Westerse cultuur heeft allerlei redenen verzonnen waarom we moeten werken. Werk levert een boterham op de plank op. Werk geeft betekenis aan je leven. Werken is leerzaam. Wat je doet, staat zelfs gelijk aan je identiteit. Denk maar na, je stelt je immers voor met je naam én met je beroep. Maar wat als je niet meer wilt werken? Als werk je tot nu toe alleen maar teleurstelling en pijn heeft gebracht. Als je wel honderd andere dingen kan bedenken die beter passen bij je identiteit en waar je véél gelukkiger van wordt. Ik hoef niet meer te werken. Ik wil niet meer naar mijn werk.

Wat nu?

De Grote Beperking die we normaal vinden

Dat je niet zelf kunt bepalen wat je doet op maandagochtend. Dat je vijf van de zeven dagen om half negen stipt achter je bureau móét zitten en tot half zes bezit bent van de baas. En dan je dan nog niet zoveel verdient dat je in je droomhuis woont en magische vakanties kunt boeken. Dat je hele leven – je dromen, je verlangens, je sociale contacten – opzij gezet moet worden voor je betekenisloze werk. Dat je zó weinig tijd hebt voor persoonlijke ontwikkeling, dat een heftige midlife crisis niet tegen te houden is. Dat er nooit ruimte is voor spontane plannen. Dat je verplicht bent samen te werken met mensen die je helemaal niet vaker wilt zien dan je partner. Dat je zo’n enorm deel van je tijd moet opofferen aan iets wat niet het allerbelangrijkste is in je leven. Ik noem het de Grote Beperking.

De dingen die ik wil doen in plaats van werken

De wereld ontdekken, schilderen, dansen, schrijven, koken, sporten, zwemmen, de natuur in, knuffelen, reizen, helpen, troosten, er voor een ander zijn. We noemen ze hobby’s: de activiteiten die we náást ons werk doen. Wie zou er niet meer tijd willen hebben om de dingen te doen die veel belangrijker zijn dan werken en die ons veel meer plezier opleveren? Waarom houden we ons allemaal vast aan deze scheve tijdsverdeling? Waarom vinden we dat goed? Zouden we niet allemaal vaker bij onze vrienden en familie willen zijn, uitbundig verjaardagen en feestdagen vieren en hulp verlenen waar nodig? Nu moeten we op tijd naar huis, leven we constant op de klok, gaan we vroeg naar bed om de volgende ochtend wéér te werken. We vergeten onze grootste prioriteit in het leven: gelukkig zijn. Waarom is geld verdienen meer waard dan dat? Lieve lezer, ik wil niet meer naar mijn werk.

Dit is waarom ik niet meer naar mijn werk wil

We hebben allemaal meer tijd nodig dan twee magere dagen per week om ons droomleven te manifesteren. Laat ons op avontuur gaan, onszelf en onze wereld verkennen, sociale relaties ontdekken, in diepe wateren duiken en al dagdromend op zoek gaan naar onze betekenis in de wereld. Hoe kan ik dat doen als ik vastgeplakt zit aan een bureau, geld verdien voor een ander en nauwelijks mee profiteer van het werk dat ik oplever? Ik weet niet hoe ik moet genieten van werkborrels als de reden dat ik niet het leven kan leiden dat ik wil, zich precies daar afspeelt. Er is geen reden om te werken als het niet bijdraagt aan mijn geluk. Het is de vanzelfsprekendheid dat je moet werken die me rillingen geeft. Op microniveau zijn we allemaal uniek, maar als je uitzoomt dan zijn we net een kolonie mieren – voorgeprogrammeerd tot in onze tenen wat we op welk moment van ons leven horen te doen.

Voor het geld hoef je het niet te doen

Werkloosheid en geld: volgens sommigen zijn dat twee tegenovergestelde begrippen. Maar toen ik werkloos was, had ik meer geld aan het einde van de maand dan toen ik werkte. Niet langer hoefde ik mijn emoties af te kopen met retail therapy. Ik leefde heel zuinig en verkocht tweedehands meubels en kleding via Marktplaats. Ik genoot van gratis wandelingen in de natuur, had meer tijd om gezonde, goedkopere ingrediënten te kopen voor maaltijden en volgde yogales en creatieve workshops via YouTube. Toen mijn uitkering afliep, had ik een eigen bedrijf opgebouwd en begon ik geld te verdienen met het schrijven van vacatures en het verkopen van e-books. Werk dat niet voelt als werk. Werk waar ik trots op ben. Ik hoef nooit meer te stoppen met werken als ik doe waar ik van hou.

Wil jij nog naar je werk?

Heb ik een kant-en-klare oplossing waarmee je in één klap nooit meer hoeft te werken? Nee. Zeg ik dat iedereen per direct zijn werk moet neerleggen? Nee, dat ook niet! Ik stel voor dat iedereen eens goed bij zichzelf te rade gaat. Want de beste remedie tegen een gehersenspoeld mierenleven is kritisch nadenken. Wat wil jíj? Het is enorm lastig om onze eigen wensen op te hengelen uit de culturele heksenketel waar we allemaal als baby’s inzijn gevallen. Toch is het een duiktocht waard om uit te zoeken waar jij gelukkig van wordt en niet wat de maatschappij wilt dat je doet. Er zijn nog zoveel andere manieren om te leven. Kies die waar jij het gelukkigst van wordt.

Ben jij dit?

  • Het lukt je maar niet om een baan te vinden die écht bij je past
  • Je hebt teveel nare werkervaringen gehad, om nog vertrouwen te hebben dat je ooit een baan gaat vinden die je wel leuk vindt
  • Keer op keer stop je er weer mee
  • Je schaamt je dat je niet ‘normaal’ bent
  • Het enige wat je krijgt als je keihard aan het solliciteren bent, is afwijzing na afwijzing
  • Je voelt je verdrietig en uitzichtloos

Van binnen hoor je een stem die zegt: ik wil niet meer werken. Ik kan het niet meer. Je hebt het idee dat je wel móét, maar je kunt je niet voorstellen dat je ooit nog terug gaat naar een fulltime baan op kantoor. Je bent moe en kwijt wat je echt wil. Herken je je hierin? Dan kan ik jou helpen met mijn e-book Nooit Meer Werken.

Ik ben Yorien en ik schrijf. Heldere en vrolijke vacatures die gegarandeerd zorgen voor een goede en duurzame match tussen werkgever en werknemer. Daarnaast schrijf ik over werkloosheid, vacatures vertalen, inkomen verdienen op alternatieve manieren en droomlevens zoeken. In de blogs lees je over mijn leven als een meisje met/ zonder werk en met/zonder geluk.
Berichten gemaakt 57

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven