Het is voor mij geen verrassing: een kwart van de werknemers vindt zijn werk zinloos. Wat doe je als je niet meer naar je werk wilt? Als je geen Echt Leuke Baan vindt en er wel 100 andere dingen zijn die je liever doet dan werken? Ik wil niet meer naar mijn werk.

Onze Westerse cultuur heeft allerlei redenen waarom we moeten werken. Werk zorgt voor brood op de plank. Werk geeft betekenis aan je leven. Werken is leerzaam. Wat je doet voor werk, staat in veel Europese landen zelfs gelijk aan je identiteit. Denk maar na, je stelt je immers voor met je naam én met je beroep. Maar wat als je niet meer wilt werken? Als werk je tot nu toe alleen maar teleurstelling en pijn heeft gebracht? Als je wel 100 andere dingen kan bedenken die beter bij je identiteit passen en waar je véél gelukkiger van wordt? Ik hoef niet meer te werken. Ik wil niet meer naar mijn werk.

Wat nu?

De Grote Beperking die we normaal vinden

Dat je niet zelf kunt bepalen wat je doet op maandagochtend. Dat je 5 van de 7 dagen om half 9 stipt achter je bureau móét zitten en tot half 6 het lijfelijke bezit bent van de baas. En dat je dan nog steeds niet zoveel verdient dat je in je droomhuis woont en magische vakanties kunt boeken. Dat je hele leven – je dromen, je verlangens, je sociale contacten, je hobby’s – opzij gezet moet worden voor je betekenisloze werk. Dat je zó weinig tijd hebt voor persoonlijke ontwikkeling, dat een heftige quarter en midlife crisis niet tegen te houden valt. Dat er nooit ruimte is voor spontane plannen. Dat je verplicht bent samen te werken met mensen die je helemaal niet vaker wilt zien dan je partner. Dat je zo’n enorm deel van je tijd moet opofferen aan iets wat niet het allerbelangrijkste is in je leven. En dat dan tot aan je 67ste. Ik noem het De Grote Beperking.

De dingen die ik wil doen in plaats van werken

De wereld ontdekken, schilderen, dansen, schrijven, koken, sporten, zwemmen, de natuur in, wandelen, reizen, helpen, troosten, er voor een ander zijn. We noemen ze hobby’s: de activiteiten die we náást ons werk doen. Wie zou er niet meer tijd willen hebben om de dingen te doen die veel belangrijker zijn dan werken en die ons veel meer plezier opleveren? Waarom houden we ons allemaal vast aan deze scheve tijdsverdeling? Waarom vinden we dat goed? Zouden we niet allemaal vaker bij onze vrienden en familie willen zijn, uitbundig verjaardagen en feestdagen vieren en hulp verlenen waar nodig? Nu moeten we op tijd naar huis, leven we constant met strakke deadlines en de tijd in ons achterhoofd en gaan we vroeg naar bed om de volgende ochtend wéér te werken. We vergeten onze grootste prioriteit in het leven: gelukkig zijn. Waarom is geld verdienen meer waard dan dat? Lieve lezer, ik wil niet meer naar mijn werk.

Dit is waarom ik niet meer naar mijn werk wil

We hebben allemaal meer tijd nodig dan 2 magere dagen per week om ons droomleven te manifesteren. Laat ons op avontuur gaan, onszelf en onze wereld verkennen, sociale relaties ontdekken, in diepe wateren duiken en al dagdromend op zoek gaan naar de betekenis van het leven. Hoe kan ik dat doen als ik vastgeplakt zit aan een bureau, bakken geld verdien voor een ander maar nauwelijks meeprofiteer van het werk dat ik oplever? Ik weet niet hoe ik moet genieten van werkborrels als de reden dat ik niet het leven kan leiden dat ik wil, zich precies daar afspeelt. Er is geen reden om te werken als het niet bijdraagt aan mijn geluk. Het is de vanzelfsprekendheid dat je moet werken die me rillingen geeft. Op microniveau zijn we allemaal uniek, maar als je uitzoomt dan zijn we net een kolonie mieren – voorgeprogrammeerd tot in onze tenen met wat we op welk moment van ons leven horen te doen. We vergeten soms dat we ook zelf na kunnen denken.

Voor het geld hoef je het niet te doen

Werkloosheid en geld: volgens sommigen zijn dat 2 tegenovergestelde begrippen. Maar toen ik werkloos was, had ik meer geld over aan het einde van de maand dan toen ik werkte. Niet langer hoefde ik mijn wankelende zelfbeeld te verbergen met nieuwe kleding. Niet langer ging ik in het weekend los in dure discotheken om de stress in mijn lichaam los te weken. Ik hoefde geen alcohol meer te drinken om mezelf een beetje te verdoven na een heftige werkweek. Ik leefde heel zuinig en verkocht tweedehands meubels en kleding via Marktplaats. Ik genoot van gratis wandelingen in de natuur, had meer tijd om gezonde te koken en volgde yogalessen via YouTube. Toen mijn uitkering afliep, had ik een eigen bedrijf opgebouwd en verdiende ik geld met het schrijven van vacatures en het verkopen van e-books. Ik werkte weer, maar het voelde anders. Werk dat goed voelt. Werk waar ik trots op ben. Werk dat goed voor mijn lichaam en ziel is.

Wil jij nog naar je werk?

Heb ik een kant-en-klare oplossing waarmee je nooit meer hoeft te werken? Nee. Zeg ik dat iedereen per direct zijn werk moet neerleggen? Nee, dat ook niet! Ik stel voor dat iedereen eens goed bij zichzelf te rade gaat. Want de beste remedie tegen een gehersenspoeld mierenleven is kritisch nadenken. Wat wil jíj? Het is enorm lastig om onze eigen wensen op te hengelen uit de culturele waterput waar we allemaal als baby’s in zijn gevallen. Toch is het een duiktocht waard om uit te zoeken waar jij gelukkig van wordt en niet wat de maatschappij wilt dat je doet. Er zijn nog zoveel andere manieren om te leven. Kies die waar jij het gelukkigst van wordt.

Is werken voor jou altijd zwaarder geweest dan voor anderen?

Dat herken ik. Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ging altijd stroef en zwaar. Hoe hard ik mijn best ook deed, ik belandde altijd in een conflict met de baas. Ik verveelde me vaak en vond mijn collega’s niet leuk. Ik voelde me alleen, enorm verveeld en alsof ik me als iemand anders moest voordoen op werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. Dit gebeurde niet omdat ik dom ben. Ik kan goed nadenken, heb veel kennis over mijn vak en kan mij goed concentreren. Ik ben het probleem niet. Het probleem is dat deze banen niet bij mij passen.

Als jij je herkent in mijn verhaal, dan is het tijd voor jou om je los te maken van de illusie dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Je zult op zoek moeten gaan naar een andere manier om geld te verdienen. En geloof me, zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent. Als je je inkomen op een leuke manier kunt verdienen, dan is zelfs werken leuk.

Dit e-book is voor jou als je:

  • vast zit in je carrière.
  • je doodongelukkig voelt met je werk.
  • geen uitweg meer ziet.
  • je schaamt voor wie je bent.
  • je schaamt omdat je niet ‘normaal’ bent.
  • niet weet wat je wilt in het leven.
  • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te worden.