Een kwart van de werknemers vindt zijn werk zinloos. Ik ook. Toch ga ik elke dag maar weer, want ik weet niet hoe anders. Ik wil niet meer naar mijn werk.

Werk zorgt voor brood op de plank. Werk geeft betekenis aan je leven. Werken is leerzaam. Wat je doet voor werk, staat in de ogen van velen zelfs gelijk aan je identiteit. Denk maar na, je stelt je voor met je naam én met je beroep. Maar wat als je niet meer wilt werken? Als werk je tot nu toe alleen maar teleurstelling en pijn heeft gebracht? Als je wel 100 andere dingen kan bedenken waar je véél gelukkiger van wordt? Wat als je écht niet meer naar je werk wilt?

De Grote Beperking (die we normaal vinden)

Dat je niet zelf kunt bepalen wat je doet op maandagochtend. Dat je 5 van de 7 dagen om half 9 achter je bureau móét zitten en tot half 6 het bezit bent van de baas. Vervolgens verdien je nog steeds niet genoeg om je droomhuis te kopen. Dat je hele leven – je dromen, je verlangens, je sociale contacten, je hobby’s – opzij gezet moet worden voor je betekenisloze werk. Je hebt zó weinig tijd voor persoonlijke ontwikkeling, dat een heftige quarter en midlife crisis niet tegen te houden zijn. Er is nooit ruimte voor spontane plannen. Dat je verplicht bent samen te werken met mensen die je helemaal niet vaker wilt zien dan je partner. Dat je zo’n enorm deel van je tijd moet opofferen aan iets wat niet het allerbelangrijkste is in je leven. En dat dan tot aan je 67ste. Ik noem het De Grote Beperking.

De dingen die ik wil doen in plaats van werken

De wereld ontdekken, schilderen, dansen, schrijven, koken, sporten, zwemmen, de natuur in, wandelen, reizen, helpen, troosten, er voor een ander zijn. We noemen ze hobby’s: de activiteiten die we náást ons werk doen. Wie zou niet meer tijd willen hebben om de dingen te doen die veel belangrijker zijn dan werken? Waarom houden we ons allemaal vast aan deze scheve tijdsverdeling? Waarom vinden we dat goed? Zouden we niet allemaal vaker bij onze vrienden en familie willen zijn, om uitbundig verjaardagen en feestdagen te vieren en hulp te verlenen waar nodig? Nu leven we constant met strakke deadlines in ons achterhoofd en gaan we vroeg naar bed om de volgende ochtend wéér te werken. We vergeten onze grootste prioriteit in het leven: gelukkig zijn. Waarom is geld verdienen meer waard dan dat?

Ik wil niet meer naar mijn werk

We hebben allemaal meer tijd nodig dan 2 magere dagen per week om ons droomleven te manifesteren. Laat ons op avontuur gaan, de wereld verkennen en relaties aangaan. Hoe kan ik dat doen als ik vastgeplakt zit aan een bureau, geld verdien voor een ander en zelf nauwelijks mee profiteer van het werk dat ik doe? Ik weet niet hoe ik moet genieten van werkborrels als de reden dat ik niet het leven kan leiden dat ik wil, zich precies daar afspeelt. Er is geen reden om te werken als het niet bijdraagt aan mijn geluk.

Voor het geld hoef je het niet te doen

Toen ik werkloos was, had ik meer geld over aan het einde van de maand dan toen ik werkte. Ik deed niet aan retail therapy – had ik niet nodig. Ik ging niet naar dure festivals om te ontspannen – had ik niet nodig. Alcohol? Had ik niet nodig. Ik had geen baan die me stress gaf, dus ik hoefde ook niet naar externe manieren te zoeken om te ontspannen. Ik leefde heel zuinig en verkocht tweedehands meubels en kleding via Marktplaats. Toen mijn uitkering afliep, had ik een eigen bedrijf opgebouwd en verdiende ik geld met het schrijven van vacatures en het verkopen van e-books. Ik werkte weer, maar het voelde anders. Het was werk waar ik trots op ben. Werk dat goed voor mijn lichaam en ziel is. Werk dat ik écht wil doen.

Wil jij nog naar je werk?

Heb ik dé oplossing waardoor je nooit meer hoeft te werken? Nee. Zeg ik dat iedereen per direct zijn werk moet neerleggen? Nee, dat ook niet! Ik stel voor dat iedereen eens goed bij zichzelf te rade gaat. Want de beste remedie tegen een gehersenspoeld mierenleven is kritisch nadenken. Wat wil jíj? Het is enorm lastig om onze eigen wensen op te hengelen uit de culturele waterput waar we allemaal als baby’s in zijn gevallen. Toch is het een duiktocht waard om uit te zoeken waar jij gelukkigst van wordt. Er zijn nog zoveel andere manieren om te leven.

E-BOOK: een ‘how-to-guide’ voor mensen die niet meer willen werken.

Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ik kreeg vaak conflicten met mijn werkgever, terwijl ik normaal nooit ruzie heb. Ik verveelde me soms en vond mijn collega’s niet leuk. Ik had altijd het idee dat ik me als iemand anders moest voordoen op mijn werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. En dat gebeurde elke keer, jarenlang.

Pas na 5 jaar realiseerde ik mij dat ik niet het probleem ben. Het is niet mijn schuld dat het nooit goed ging. Deze banen passen gewoon niet bij mij. Ik moest op zoek naar een andere manier van werken.

Herken jij je in mijn verhaal? Stop dan met denken dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Geloof me: zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer de hele tijd als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent.

Dit e-book is voor jou als je:

  • vast zit in je carrière.
  • je doodongelukkig voelt met je werk.
  • je schaamt voor wie je bent.
  • niet weet wat je wilt in het leven.
  • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te zijn.