Ik wil niet meer naar mijn werk - Meisje zonder werk kleine foto

Ik wil niet meer naar mijn werk

Het is voor mij geen verrassing: een kwart van de werknemers vindt zijn werk zinloos. Ik kan zo veel léúkere dingen verzinnen om te doen dan achter een suf bureautje zitten. Ik wil niet meer naar mijn werk.

Je kunt er van alles voor verzinnen. We werken om geld te verdienen. Werk geeft betekenis aan je leven. Werken is leerzaam. Je werk is je trots. Met werk kun je laten zien wie je bent. Werken is goed voor je sociale contacten. Dit blijft onverminderd waar: er zijn zoveel andere dingen die ik liever doe dan werken. Ik hoef niet meer te werken.

De Grote Beperking

Dat je niet zelf kunt bepalen wat je gaat doen op maandagochtend. Dat je elke dag om 08:30 stipt achter je bureau moet zitten en tot 17:30 uur bezit bent van de baas. Ik kan alleen maar denken in de ochtend: ik wil niet naar mijn werk. Dat je hele leven – je dromen, je verlangens, je sociale contacten – opgehouden worden door je werk. Dat je zo weinig tijd hebt voor je persoonlijke ontwikkeling. Een slaaf van de klok. Dat spontaniteit niet bestaat. Dat je verplicht bent samen te werken met mensen die je niet zelf hebt uitgekozen. Dat je zo verschrikkelijk veel tijd op moet offeren aan iets wat niet het allerbelangrijkste is in je leven. Ik noem het de Grote Beperking. En het is de allergrootste reden waarom ik niet meer wil werken.

20 vakantiedagen tegenover 260 werkdagen

De wereld ontdekken, schilderen, schrijven, koken, sporten, zwemmen. We noemen ze hobby’s: de activiteiten die we náást ons werk hebben. En veel liever doen dan werken. Zou je er ook niet graag veel meer tijd voor willen hebben? Misschien wel 40 uur per week? We hebben zo weinig tijd om echt leuke en belangrijke dingen te doen, zoals met je vrienden en familie samen zijn, verjaardagen vieren en genieten van het leven. We moeten op tijd naar huis, hebben constant haast, gaan vroeg naar bed, snel snel snel. Iedereen verlangt naar een georganiseerd leven, maar we vergeten onze grootste prioriteit: dat we het zelf een beetje naar onze zin hebben. Daar denken we alleen aan tijdens de 20 dagen per jaar die we vakantie noemen. Dan ben je vrij en kun je doen wat je wilt. Opgeladen na je vakantie? Denk het niet.

Ik heb een leven naast mijn werk

Ik heb meer tijd nodig dan twee magere dagen en meer ruimte om mijn droomleven te manifesteren. Om uitgebreid gezond te koken, te sporten, tijd te besteden aan mijn sociale relaties, nieuwe gewoontes uit te proberen en het allerbeste uit het leven halen. Ik wil alle leuke dingen doen die ik kan vinden. Hoe doe ik dat als ik vastgeplakt zit aan verantwoordelijkheden? Hoe leuk ik mijn werk ook vind, er zijn altijd dingen te doen die ik veel belangrijker vind. Het is de vanzelfsprekendheid dat je moet werken die me rillingen geeft over mijn rug. Op microniveau zijn we allemaal uniek, maar als je uitzoomt dan zijn we net een kolonie mieren – voorgeprogrammeerd tot in onze tenen wat we op welk moment van ons leven horen te doen. Denkt niemand meer na over wat hij nou echt wilt?

Voor het geld hoef je het niet te doen

Ah, werkloosheid en geld. Een van mijn favoriete onderwerpen. Als je denkt ‘ik wil niet meer naar mijn werk’ dan betekent dat niet dat je de rest van je leven arm en eenzaam gaat doorbrengen. Geld komt in alle soorten en maten en ligt gewoon op straat. Of op de bodem van de fontein. Van horeca tot onderzoekswerk – als jij geld wilt, dan kom je eraan. Desnoods van bijbaantje naar bijbaantje, door het verkopen van je inboedel op Marktplaats of het oppikken van achtergelaten meubilair op straat. Rijk zul je er misschien niet van worden, maar je komt een heel eind als je ook je uitgaves inschikt.

Maak een onderscheid tussen jij en de maatschappij

Heb ik een kant-en-klare oplossing waarmee je in één klap nooit meer hoeft te werken? Nee. Zeg ik dat iedereen per direct zijn werk moet neerleggen? Nee, dat ook niet! Ik stel voor dat iedereen eens goed bij zichzelf te rade gaat. Want de beste remedie tegen een gehersenspoeld mierenleven is kritisch nadenken. Wat wil jíj? Het is enorm lastig om onze eigen wensen op te hengelen uit de culturele heksenketel waarin we allemaal als baby zijn gevallen. Toch is het een duiktocht waard om uit te zoeken waar jij gelukkig van wordt en niet wat de maatschappij wil dat je doet. Er zijn nog zoveel andere manieren om te leven. Kies die waar jij het gelukkigst van wordt.

Ben jij dit?

  • Het lukt je maar niet om een baan te vinden die écht bij je past
  • Je hebt teveel nare werkervaringen gehad, om nog vertrouwen te hebben dat je ooit een baan gaat vinden die je wel leuk vindt
  • Keer op keer stop je er weer mee
  • Je schaamt je dat je niet ‘normaal’ bent
  • Het enige wat je krijgt als je keihard aan het solliciteren bent, is afwijzing na afwijzing
  • Je voelt je verdrietig en uitzichtloos

Van binnen hoor je een stem die zegt: ik wil niet meer werken. Ik kan het niet meer. Je hebt het idee dat je wel móét, maar je kunt je niet voorstellen dat je ooit nog terug gaat naar een fulltime baan op kantoor. Je bent moe en kwijt wat je echt wil. Herken je je hierin? Dan kan ik jou helpen met mijn e-book Nooit Meer Werken.

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 59

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven