Hoe kom ik aan geld? Hoe koop ik een huis? Hoe word ik gelukkig? Lees deze blog voor praktische tips voor het ik-wil-niet-meer-werken-probleem.

‘Ik wil niet meer werken!’ riep ik 2 jaar geleden toen ik van het zoveelste waardeloze kantoorbaantje thuiskwam. Ik smeet mijn tas op de grond, trok mijn notitieboek uit de kast en schreef deze belofte aan mezelf.

Ik stop met werken. Wil niet meer naar mijn werk. Ik ga niet meer naar suffe werkborrels als ik liever ergens anders zou willen zijn. Ik wil mijn onaardige collega’s niet vaker zijn dan mijn superleuke vrienden. Ik wil niet meer financieel afhankelijk zijn van een persoon of een instelling. Ik ga nooit meer werken op een plek waar ik me zó ongelukkig voel. Mijn leven is van mij en ik bepaal waar ik werk.

Pfff, wat voelde het goed om dat van me af te schrijven!

Ik wil niet meer werken

Maar na het weekend zat ik er weer. Op dat kantoor waar ik absoluut niet wilde zijn. Tussen die mensen die ik niet begreep en die mij niet begrepen. Ik moest wel, want ik had nog geen oplossing bedacht voor het ik-wil-niet-meer-werken-probleem. Hoe kom ik aan geld? Hoe koop ik een huis? Hoe word ik gelukkig? Ik dacht na over de goedbetaalde banen die ik had gehad en hoe ik me voelde toen ik werkloos was. Ik voelde me niet per se beter toen ik een baan had en veel geld verdiende. Sterker nog, meestal voelde ik me juist slechter! Mijn werk-status beïnvloedde blijkbaar niet mijn geluk.

Ik wil niet meer werken, maar wat dan wel?

Er zijn miljonairs die nog nooit een dag achter een bureau hebben gezeten. En er zijn hardwerkende mensen die niet rijk zijn. De conclusie? Er bestaat geen relatie tussen geld, rijkdom en geluk. We hoeven onszelf niet te verplichten elke dag naar die stomme baan te gaan in de hoop dat we ooit gelukkig en rijk worden. Zo werkt het namelijk niet. Er zijn zoveel andere manieren om rijkdom en geluk te verkrijgen. Nooit meer willen werken is niet de oplossing van jouw probleem. Wat is de oplossing dan wel?

De “geheime” geldformule

Er zijn 4 hele simpele regels om je financiën op orde te krijgen.

 1. Het geld dat je uitgeeft = het geld dat je nodig hebt.
 2. Het geld dat je nodig hebt = hoeveel je moet verdienen.
 3. Minder geld uitgeven = minder werken!
 4. Meer verdienen per uur = minder uur werken!

Nee, het is echt geen rocket science. En dat is fijn, want dat betekent dat bijna iedereen controle kan hebben over geld, en dus werk, en dus geluk. Hoeveel geld wil jij uitgeven elke maand? Daarmee begint het. Dat is het bedrag dat je moet verdienen per maand. Geef je minder geld uit? Dan heb je minder geld nodig en hoef je minder te werken. Het tweede deel van de geluksformule zegt: hoe meer geld je per uur verdient, hoe minder je hoeft te werken. Wil jij minder of niet meer werken? Dan kan je 3 dingen doen:

 • geef minder geld uit (totdat je geld op is).
 • vind andere manieren om geld te verdienen.
 • probeer zoveel mogelijk geld per uur te verdienen.

Ongelukkig op werk

Wat je nu dus moet doen? Dat ligt helemaal aan jouw situatie. Ga eerst op zoek naar waar je nu gelukkig van wordt. Dat heeft dus niks met die baan te maken. Wat vind je leuk om te doen? Waar word je blij van? Kan je dat op de een of andere manier omzetten naar een bedrijf? Of vraag jezelf af wat je zo erg vond aan de banen waar je hebt gewerkt. Dat weet je wat je níét zoekt! Deze zoektocht kan een leven lang duren. Fouten maken mag. Elke mislukte baan brengt je dichter bij de baan die je al die tijd zocht. 

Alternatieve manieren om geld te verdienen zonder te werken

Tenzij je een loterij wint of een rijke partner vindt die haar rijkdom met jou wil delen, zal je uiteindelijk toch zelf geld moeten verdienen op een bepaalde manier. Dat hoeft zeker geen saaie kantoorbaan te zijn. Geld verdienen kun je echt overal. Kijk maar eens online hoeveel ‘gekke’ ondernemingen er zijn. Ballenbakballen verkopen of vacatures schrijven, hoe verzin je het? Vind een activiteit die je leuk vindt of waar je heel goed in bent en probeer er dan een verdienmodel bij te bedenken. Hieronder vind je een aantal tips. 

Geld besparen

Hoe meer je spaart, hoe langer je kunt leven zonder te werken! Naast minder spullen kopen, kun je ook proberen om je vaste lasten te verminderen. Denk aan verhuizen, een goedkoper telefoonabonnement afsluiten, minder uitgaan of je boodschappenbudget verkleinen.

Ga parttime werken

Hoe minder je op je werk bent, hoe minder je bezig bent met ergernissen of vervelende collega’s. Parttime werken is heerlijk. Je krijgt een beetje geld en je ontmoet nieuwe vrienden, maar je bent er niet genoeg om de drama mee te krijgen. Kies iets uit wat je echt leuk vindt of wat zo veel mogelijk euro’s per uur verdient.

Werk zo min mogelijk

Werk alleen wanneer je even geld nodig hebt. Werk tijdelijk zoveel als je kan, geef weinig geld uit en stop ermee zodra je genoeg hebt om de wereld weer rond te reizen of van je huis of kind te genieten.

Maak het zelf

Weet jij veel over een onderwerp waar anderen ook interesse in hebben? Schrijf een (e-)book, begin een YouTube kanaal of start een blog. Kennis is namelijk veel waard en je kunt nog jarenlang geld ontvangen van je advertenties. Hiermee kan je ook passief inkomen creëren.

Ik wil werk (maar dan wel een leuke baan)

We leven in een heerlijk land vol gigantische privileges zoals een WW-uitkering, keuzevrijheid en sollicitatiehulp. Benut die privileges door te onderzoeken welke baan jij graag wilt doen. Je hoeft niet iets voor de rest van je leven uit te zoeken. Het gaat om nu, iets waar je nu blij van wordt. En ben je straks weer vol energie op zoek naar een nieuwe baan? Dan is dit een hele fijne handleiding om snel en succesvol te solliciteren.

Nog niet uitgelezen over dit onderwerp ik wil niet meer werken?

E-book: Succesvol solliciteren voor millennials

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Dit gratis e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?

Je leert:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. 
 • hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
 • het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.

In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.