Het einde is bereikt. Ik wil niet meer werken. Ik ga het niet meer doen: de 40-urige werkweek, elke dag naar een suf kantoor en slechts 2 vrije dagen in een hele week. Dit is niet hoe ik mijn leven wil leiden.

“Ik wil niet meer werken!” riep ik 2 jaar geleden toen ik gefrustreerd van het zoveelste kantoorbaantje thuiskwam. Ik smeet mijn tas op de bank, trok mijn notitieboek uit de kast en schreef deze belofte aan mezelf.

Ik ga het niet meer doen. 8 uur werken als ik hetzelfde werk en méér kan doen in 6 uur. Ik ben een volwassen vrouw. Mijn leven is van mij en ik maak mijn eigen keuzes. Mijn carrière kan niet afhankelijk zijn van de mening van een willekeurige werkgever. Ik ga niet mee naar borrels of weekendjes weg als ik daar geen zin in heb. Ik wil me niet 40 uur per week omringen met mensen waar ik geen klik mee heb. Wil niet meer financieel afhankelijk zijn van een persoon of een instelling. Ik wil niet meer werken op een plek waar ik niet gelukkig ben.

Werkloos

Maar na het weekend zat ik er weer. Op dat kantoor waar ik absoluut niet wilde zijn. Tussen die mensen die ik niet begreep en die mij niet begrepen. Want ik had nog geen oplossing bedacht voor het ik-wil-niet-meer-werken-probleem. Hoe kom ik aan geld? Hoe word ik gelukkig? Ik begon na te denken over alle keren dat ik veel geld had verdiend, en de keren dat ik heel gelukkig was geweest. En ik zag nu dat gelukkig zijn en werken niks met elkaar te maken hebben. Ik heb geen baan nodig om mij gelukkig te voelen. Sterker nog, ik denk dat ik me gelukkiger voel zonder baan! Ik wilde geld verdienen én gelukkig zijn, zonder daarvoor vast te zitten in een kantoorbaan. Ik moest dus een ander soort baan vinden waar ik me gelukkig bij voelde én die goed betaalde.

Solliciteren

We worden geleerd dat geld een direct gevolg is van werken. Als je werkt, dan krijg je geld. Maar dat betekent niet dat je rijk bent. En al helemaal niet gelukkig. Er zijn mensen met veel geld die nog nooit een dag achter een bureau hebben gezeten. En er zijn mensen die elke dag werken, maar die toch grote schulden met zich meedragen. Wie denk jij dat er gelukkiger is? We moeten onszelf losmaken van het idee dat je een (stomme) baan nodig hebt om geld te verdienen. Er zijn zoveel andere manieren om geld te verdienen dan te blijven zitten in die baan die jou nu heel ongelukkig maakt. Je zult misschien even veel of nog harder moeten werken, maar als je werk leuk is, dan is dat veel minder erg. Leer jezelf de illusie af dat je een normale baan moet hebben om geld te verdienen. Er is geen relatie tussen werken en geld. Met dat gedachtegoed maak je jezelf eerder arm dan rijk mee.

De geheime geldformule

Er zijn 4 hele simpele regels om je financiën op orde te krijgen.

  1. Het geld dat je uitgeeft = het geld dat je nodig hebt.
  2. Het geld dat je nodig hebt = hoeveel je moet verdienen.
  3. Minder geld uitgeven = minder werken!
  4. Meer verdienen per uur = minder uur werken!

Nee, het is echt geen rocket science. En dat is fijn, want dat betekent dat bijna iedereen controle kan hebben over geld, en dus werk, en dus geluk. Hoeveel geld wil jij uitgeven elke maand? Daarmee begint het. Dat is het bedrag dat je moet verdienen per maand op een bepaalde manier. Geef je minder geld uit? Dan heb je minder geld nodig en hoef je minder te werken. Het tweede deel van de geluksformule zegt: hoe meer geld je per uur verdient, hoe minder je hoeft te werken. Wil jij minder of niet meer werken? Dan kan je 3 dingen doen:

  • geef minder geld uit (totdat je geld op is).
  • verzin andere manieren om aan geld te komen die je minder vreselijk vindt.
  • probeer zoveel mogelijk per uur te verdienen.

De waarde van geld

Oké, je wil niet meer werken. Je vindt je werk vreselijk of werken in het algemeen, maar je hebt dus nog steeds wel geld nodig. Wat dan? Je hebt dan verschillende mogelijkheden. De meest logische is een andere baan zoeken die je wel leuk vindt. Dit is de ook de makkelijkste optie. Hieronder zie je een paar blogs die jou daarbij kunnen helpen.

Sorry, ik heb niet de oplossing voor jouw probleem

Er is niet 1 manier om nooit meer te hoeven werken. Ik begrijp dat dat teleurstellend is. Mocht jij een betere oplossing weten, dan hoor ik het graag. Het ding is, dat iedereen voor zichzelf moet uitzoeken waar hij gelukkig van wordt. Dat kan geen enkele blog je vertellen. Van sommige dingen word je heel gelukkig, sommige dingen zijn neutraal en sommige dingen zijn verschrikkelijk. De kunst is om de verschrikkelijke dingen waar mogelijk te minderen, zodat je zoveel mogelijk leuke dingen overhoudt. Deze zoektocht kan een leven lang duren. Geld is niet een einddoel, maar een middel om minder vaak die verschrikkelijke dingen te hoeven doen. Bijvoorbeeld door het inhuren van een schoonmaakster die de haren uit het doucheputje haalt of een parttime baan zodat je niet elke dag van de week bezig bent met je werk.

Alternatieve manieren om geld te verdienen

Tenzij je een loterij wint of een rijke partner vindt die haar rijkdom met jou wil delen, zal je toch zelf geld moeten verdienen op een bepaalde manier. Dat hoeft zeker geen saaie kantoorbaan te zijn. Geld verdienen kun je echt overal. Kijk maar eens online hoeveel ‘gekke’ ondernemingen er zijn. Ballenbakballen verkopen of vacatures schrijven, hoe verzin je het? Vind een activiteit die je leuk vindt of waar je heel goed in bent en probeer er dan een verdienmodel bij te bedenken. Hieronder vind je een aantal tips.

Ga parttime werken. Hoe minder je op je werk bent, hoe minder je bezig bent met ergernissen of vervelende collega’s. Parttime werken is heerlijk. Je krijgt een beetje geld, je ontmoet nieuwe potentiële vrienden, maar je bent er niet genoeg om de drama mee te krijgen. Kies iets uit wat je echt leuk vindt of wat zo veel mogelijk euro’s per uur verdient.

Werk zo min mogelijk. Alleen wanneer je even geld nodig hebt. Werk tijdelijk zoveel als je kan, geef weinig geld uit, en stop ermee zodra je genoeg hebt om de wereld weer rond te reizen of van je huis of kind te genieten.

Neem een mini-baantje. Iets waarbij je niet echt hoeft te werken, maar wat je voorziet van genoeg om van te leven euro’s per maand. Misschien (honden)oppas, mystery shopper of met ouderen wandelen?

Creëer passief inkomen. Denk aan beleggen in aandelen of vastgoed. Maar je kunt ook e-books schrijven, een online cursus maken, een partner worden van bol.com of een blog met advertenties beginnen. Je moet dan 1 keer veel tijd investeren, maar met wat geluk betaalt zich dat weer uit.

Maak het zelf. Weet jij veel over een onderwerp waar anderen ook geïnteresseerd in kunnen zijn? Schrijf een (e-)book, begin een YouTube kanaal of start een blog. Kennis is namelijk veel waard en je kunt nog jarenlang geld ontvangen van je merchandise of advertenties.

Koop minder, blijf rijk

Denk eraan: het is belangrijk om veel geld binnen te halen, maar het is nog belangrijker hoe je je geld uitgeeft. Hoe meer je spaart, hoe langer je kunt leven zonder te werken! Naast minder kopen kun je proberen om je vaste lasten te verminderen. Denk aan verhuizen, een goedkoper telefoonabonnement afsluiten, minder uitgaan of je boodschappen beperken tot het noodzakelijke. Is dat leuk? Misschien niet, maar het zorgt er wel voor dat je niet of minder hoeft te werken. En dat is veel meer waard dan het nieuwste van het nieuwste hebben of elke week dure chocoladekoekjes eten.

Wat is er dan mis met werken?

We leven in een heerlijk land vol privileges zoals uitkeringen, keuzevrijheid en sollicitatiehulp. Benut die privileges door de tijd te nemen om te onderzoeken wat jij graag wilt doen. Neem geen genoegen met iets waar je niet gelukkig van wordt en staar je niet blind op ‘ik moet iets vinden wat ik voor de rest van mijn leven kan doen’. Het gaat om nu. Het besef dat geld niet hetzelfde is als werken, bevordert je zoektocht naar een bron van inkomsten die je wél blij maakt. En ben je op een moment toch weer op zoek naar een nieuwe baan? Dan is dit een heel fijne handleiding om snel en succesvol te solliciteren naar een baan die echt bij je past.