Ik wil niet meer werken! - Meisje zonder werk kleine foto

Ik wil niet meer werken!

Ik wil mijn leven inrichten op mijn manier. Ik wil alleen nog maar de dingen doen die ik leuk vind of de moeite waard. Toestemming moeten vragen om op vakantie gaan, wat een onzin! Ik wil niet meer werken.

Ik wil niet meer werken. Ik wil niet verplicht zijn om acht uur per dag te blijven zitten als ik meer kan doen in zes uur. Ik ben een volwassen vrouw; ik maak mijn eigen keuzes. Mijn carrière kan niet afhankelijk zijn van de mening van een werkgever. Een gezellige collega? Dat is niet mijn USP. Ik ga niet mee naar borrels of weekendjes weg als ik daar geen zin in heb. Ik wil niet beoordeeld worden door mijn collega’s tijdens de lunch omdat ik veganistisch eet. Ik wil me niet 40 uur per week omringen met mensen waar ik geen klik mee heb. Ik wil niet financieel afhankelijk zijn van een persoon of een instelling. Ik wil niet meer werken op een plek waar ik niet wil zijn.

Wie betaalt de rekeningen?

Iedereen denkt altijd maar aan één ding: als ik geen baan heb, dan heb ik geen geld. Maar werken en geld hebben is niet hetzelfde. Net zo min als gelukkig en werken, of geld en gelukkig in relatie tot elkaar staan. Je kunt bakken met geld verdienen zonder een dag achter een bureau te zitten. En je kunt je elke dag suf werken, maar toch grote schulden heb. Staar je alsjeblieft niet blind op de illusie dat er een causaliteit is tussen werk en geld. Daar maak je jezelf eerder arm dan rijk mee.

De geldformule

De geldformule klinkt zo:

Het geld dat je uitgeeft  = het geld dat je nodig hebt. Het geld dat je nodig hebt = hoeveel (uur) je moet werken. Minder geld uitgeven = minder werken!

Nee, het is echt geen rocket science. Geld is gelukkig harstikke simpel. Alles wat je uitgeeft ben je kwijt, alles wat je investeert is een gok en alles wat je binnenkrijgt wil je voor zo waardevol mogelijk spul omruilen. Voor mij staat geld voor vrijheid. Dankzij (spaar)geld bepaal ik zelf wanneer ik werk, welke opdrachten ik aan neem, waar en wanneer ik op vakantie wil. Als je minder (of niet) wilt werken, dan kun je twee dingen doen:

  • je kunt minder geld uitgeven (totdat je geld op is).
  • je kunt op een andere manier aan inkomsten komen.
Minder geld uitgeven

Weinig maakt me gelukkiger binnen het huishoudgenre dan dingen weggooien. Ik ben een minimalist #millennial #avocado. Hoe minder spullen ik bezit, hoe fijner ik me voel in huis. Uiteraard koop ik ook zo weinig – vanuit een esthetisch perspectief, omdat ik een simpel huis mooier vind dan een vol huis, maar ook vanwege financiële redenen. Door je aankopen te verminderen, kun je ‘rijker’ blijven. Naast minder kopen kan je ook andere dingen doen om je vaste laste te minder, zoals kleiner of buiten de stad gaan wonen, een goedkoper telefoonabonnement afsluiten, niet meer uitgaan of je boodschappen beperken tot het noodzakelijke. Is dat leuk? Misschien niet per se, maar het zorgt er wel voor dat je even een tijdje niet meer hoeft te werken.

De waarde van geld

Bijna alle dingen die we kopen, verminderen direct in waarde zodra het langs de kassa gaat. Voor veel items is dat zelfs meer dan 50%. Gebruik het één keer en je krijgt er nog maar een tientje voor op Marktplaats. Denk maar aan z.g.a.n. kleding, interieuraccessoires of auto’s. Niet alleen worden veel dingen minder goed gemaakt dan vroeger en is de afschrijving eerder te zien, ook wil iedereen graag Nieuw Spul. Vintage is cool, maar tweedehands ja dat ruikt toch een beetje funky. Het is belangrijk om je te realiseren dat je meestal armer wordt van aankopen. Dat klinkt logisch, maar is dat wat je wilt? Elke aankoop is een keuze en die keuze bestaat uit:

  • geld in zak houden
  • geld uitgeven en geld verdwijnt
Andere inkomsten

Als het enige waar je aan kan denken is ‘ik wil niet meer werken’, maar je hebt niet veel geld, dan moet je andere manieren bedenken om aan geld te komen. Hieronder staan een aantal verstandige opties, maar sluit onverstandige opties niet uit. Je eigen onderneming beginnen bijvoorbeeld.

Ga parttime werken. Hoe minder je op je werk bent, hoe minder tijd je kwijt bent aan ergernissen, vervelende collega’s en lunch voorbereiden. Parttime werken is heerlijk. Je krijgt een beetje geld, je ontmoet nieuwe potentiële vrienden, maar je bent er niet genoeg om de drama mee te krijgen. Kies iets uit wat je echt leuk vindt of wat zo veel mogelijk verdient.

Werk zo min mogelijk. Alleen wanneer je even geld hebt. Geef er weinig van uit, pot het op in een oude sok en stop ermee zodra je genoeg hebt om de wereld weer rond te reizen of van je huis of kind te genieten.

Neem een mini-baantje. Iets waarbij je niet echt hoef te werken, maar wat je voorziet van een paar honderd euro per maand. Misschien (honden)oppas, mystery shopper of ouderen verzorgen?

Creëer passief inkomen. Denk aan aandelen of vastgoed. Daarmee kun je in één klap veel geld verdienen (of verliezen). Een goed gevoel voor timing is cruciaal, net als een lange adem. Als je dit interessant vindt, dan kun je online veel handige dashboards en communities vinden die jou op weg kunnen.

Maak het zelf. Weet jij veel over een een onderwerp waarvan je denkt dat anderen daarin ook geïnteresseerd zijn? Schrijf een (e-)boek, begin een YouTube kanaal of start een blog. Kennis is namelijk veel waard en je kunt nog jarenlang geld ontvangen van je merchandise of advertenties.

Wat is er dan mis met werken?

We leven in een heerlijk land vol privileges. Zoek iets op wat je graag wilt doen of waarvoor je iets heel waardevols terugkrijgt. Neem geen genoegen met iets waar je niet gelukkig van wordt. Het besef dat geld niet hetzelfde is als werken, stimuleert hopelijk je zoektocht naar een bron van inkomsten die je wél blij maakt. Zo krijgen we allemaal uiteindelijk een fijnere, veiligere en gezondere samenleving.

Werkloos? Geen paniek!

In mijn e-book gratis Werkloos leer ik je omgaan met je nieuwe status: een persoon zonder werk. Spannend? Eng? PANIEK? Relax babe, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering (WW) aan? En wat kun je en wat moet je doen als je werkloos bent? De antwoorden vind je in deze dertien sprankelende pagina’s vol praktische tips en inspirerend advies. Werkloosheid moet wel leuk blijven. Download het e-book gratis via de roze knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden

Want iedereen heeft een beetje inspiratie nodig, ook mensen zonder werk.

Weer solliciteren? Ik help je graag
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Berichten gemaakt 57

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven