sollicitatietips

Ik ben té sprankelend?! 6 redenen waarom ik niet word aangenomen

Blogafbeelding Meisje zonder werk - ik word niet aangenomen

Zonder zelfkennis geen vooruitgang, toch? Dus dook ik in de archieven en hengelde ik 6 redenen op waarom ik niet word aangenomen. Spoiler alert: het ligt ook weleens aan mij.

Afwijzingen. Ik hoor ze niet graag, maar ze zijn een onvermijdelijk onderdeel van solliciteren. Sterker nog, als je helemaal geen afwijzingen krijgt, doe je het solliciteren dan wel goed? Afwijzingen voor sollicitaties komen in variërende en vaak ook tegengestelde gedaantes voor. De ene keer heb je te veel werkervaring, de keer daarna word je verrast door de bewering dat je te weinig werkervaring hebt. Bij de ene sollicitatie past je karakter niet in het team, bij de andere was het je bad hair day die je carrièrekansen heeft verpest. Maar de allermooiste afwijzing ooit hoorde ik vandaag. Let op, daar komt ‘ie…

Ik was te sprankelend.

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatt??????

Waarom ik niet word aangenomen

Ik vind mezelf best een leuk mens, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen met mij samen wil werken. Ik ben intelligent, kritisch, creatief, introvert en doe het liefst werk waar ik 100% in geloof. Deze kwaliteiten krijgen op elke werkplek een ander waarde-oordeel: zijn ze goed of slecht? Zo is intelligent zijn op de ene plek een pre en op de andere een nadeel. De kwaliteit die het vaakst alarmbellen laat rinkelen bij aanstaande werkgevers, is mijn drive naar verbetering en efficiëntie. Wanneer ik ga lopen trekken aan vastgeroeste patronen, levert dat dan ook veel weerstand op. Best begrijpelijk, maar ik bedoel het goed. Persoonlijk denk ik dat verandering het equivalent is van overleven. Maar het is precies die eigenschap waar werkgevers een hekel aan hebben. Ik kan zo een paar voorbeelden noemen:

  • Mijn meest recente werkervaring: oeps, wat was dat een teleurstelling (voor zowel mij als mijn werkgever).
  • De droombaan die toch geen droombaan bleek te zijn (voorbeeld 1 en 3 in de blog).
  • Deze werkgever die me de makkelijkste baan op aarde weigerde.

1+1= …3?

Soms wil ik werkgevers aan hun schouders door elkaar heen schudden. Ik zie zoveel onlogische taferelen dat het misschien maar goed is dat artificial intelligence ons komt helpen bij het kiezen van de juiste kandidaat. De mens heeft duidelijk moeite met rationele keuzes maken. Hoe kan het dat als er 2 mensen rondom de tafel zitten met perfect bij elkaar passende wensen – de een zoekt iemand die per direct wilt werken en en de ander wil zo snel mogelijk aan de slag en heeft alle benodigde vaardigheden – dat zij toch geen deal sluiten? Ik doe jouw werk, jij betaalt mij. Het kan zo simpel zijn als 1+1=2.

Doe maar gewoon

Te ambitieus, te enthousiast, te veel willen. Het zijn blijkbaar fatsoenlijke redenen om niet aangenomen te worden, want ik hoor ze veel. Maar of ze waar zijn, daar twijfel ik aan. Sommige afwijzingen klinken gewoon té creatief. Dan hoor ik liever gewoon de waarheid. Dat je geen zin hebt in verandering bijvoorbeeld, of dat je bang bent voor mijn aanwijzingen en hulp. Dat de andere kandidaat een beter cv had of er zelf beter uitzag. Of even saai was als je slaapverwekkende vacature Dat je me niet aardig vond, of argwanend werd van het feit dat ik maar kort heb gewerkt bij andere werkgevers. De afwijzing kan ik echt wel handelen hoor, het zijn de smoesjes waardoor ik slechter slaap en kritische blogs schrijf.

6 redenen waarom ik niet word aangenomen

1. Je bent té sprankelend

Gatver, sprankelende mensen. Iegh. Wie vergadert, luncht, bespreekt, samenwerkt en borrelt nou niet liever met iemand die levensmoe is? Talenten als humor, energie, creativiteit, zin, enthousiasme, daar moet je allemaal niet aan beginnen. We doen gewoon precies wat hier staat en we denken verder niet na, want stel je voor dat we dan tijd, geld en plastic besparen? We zijn nou eenmaal een stijve organisatie waar alles héél langzaam gaat en zo willen we voor altijd blijven!

2. De andere kandidaat past beter in het profiel

OK.

3. Je bent te creatief

Je bent niet elke sollicitatieronde op zoek naar je droombaan. Soms wil je gewoon a.s.a.p. aan de slag en kies je gewoon iets. Begrijpelijkerwijs zoekt een werkgever een werknemer voor de lange termijn, want pas na de inwerkperiode van gemiddeld een half jaar kan hij de winst oprapen. Maar bied mij goede arbeidsvoorwaarden, leuke collega’s en doorgroeimogelijkheden en ik beloof je dat ik mijn uiterste best zal doen. Als ik over alle benodigde vaardigheden beschik, na het weekend al kan beginnen en het werk misschien beter doe dan verwacht omdat ik ’te creatief’ ben, is dat dan niet juist een match made in heaven?

4. Je hebt geen relevante werkervaring

Werkervaring is de millennial versie van het kip-en-het-ei-vraagstuk. Welke was er eerst? Je krijgt het niet omdat je het niet hebt, en je hebt het niet omdat je het niet krijgt. Ik heb misschien geen ervaring met managementondersteuning, maar ik heb wel al meerdere festivals en diners georganiseerd voor meer dan 500 mensen, een restaurant draaiende gehouden, de middelbare school overleefd en genoeg geduld gehad om mijn (hoofd)haar tot aan mijn navel te laten groeien. Dus ik denk dat ik het wel aankan.

5. Dit is niet de juiste plek voor je

Hoe weet je dat zonder dat we het hebben uitgeprobeerd?

6. Je wilt te veel

Ik verdien veel, ik ben namelijk spránkelend!

Dit is waarom ik niet word aangenomen

Het is vermoeiend om constant níét degene te zijn waar ze naar op zoek zijn. Maar ik vat het op als sturing. Ik moet kijken bij andere functies, andere werkplekken of mezelf beter leren presenteren. Waarschijnlijk was ik inderdaad te sprankelend voor het team. En wil ik te veel. En werd het zonder relevante werkervaring heel moeilijk om het goed te doen. Ga ik ooit leuk werk vinden in de toekomst? Ik twijfel er niet aan. Verandering is de enige vorm van regelmaat in het leven en daar moeten we het allemaal mee doen. Er is geen reden om nu op te geven. Mijn volgende gesprekspartner bij een sollicitatiegesprek zal de meest sprankelende persoon van zijn leven ontmoeten.

Ik zou liever niet werken, als ik een keuze had.

Dat herken ik. Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ging altijd stroef en zwaar. Hoe hard ik mijn best ook deed, ik belandde altijd in een conflict met de baas. Ik verveelde me vaak en vond mijn collega’s niet leuk. Ik voelde me alleen, enorm verveeld en alsof ik me als iemand anders moest voordoen op werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. Dit gebeurde niet omdat ik dom ben. Ik kan goed nadenken, heb veel kennis over mijn vak en kan mij goed concentreren. Ik ben het probleem niet. Het probleem is dat deze banen niet bij mij passen.

Als jij je herkent in mijn verhaal, dan is het tijd voor jou om je los te maken van de illusie dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Je zult op zoek moeten gaan naar een andere manier om geld te verdienen. En geloof me, zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent. Als je je inkomen op een leuke manier kunt verdienen, dan is zelfs werken leuk.

Dit e-book is voor jou als je:

  • vast zit in je carrière.
  • je doodongelukkig voelt met je werk.
  • geen uitweg meer ziet.
  • je schaamt voor wie je bent.
  • je schaamt omdat je niet ‘normaal’ bent.
  • niet weet wat je wilt in het leven.
  • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te worden.