Blogafbeelding Meisje zonder werk - ik word niet aangenomen

Ik ben té sprankelend?! 8 redenen waarom ik niet word aangenomen

Zonder zelfkennis geen vooruitgang, toch? Dus dook ik in de archieven en hengelde ik 8 redenen op waarom ik niet word aangenomen. Spoiler alert: het ligt ook weleens aan mij.

Afwijzingen. Ik hoor ze niet graag, maar ze zijn een gegarandeerd onderdeel van solliciteren. Afwijzingen voor sollicitaties komen in variërende en vaak ook tegengestelde gedaantes. De ene keer heb je te veel ervaring, dan weer te weinig. Ik word niet aangenomen omdat ik niet enthousiast genoeg ben en dan vinden ze me weer te druk. Maar de allermooiste afwijzing ooit hoorde ik vandaag. Let op, daar komt ‘ie…

Ik was te sprankelend.

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatt??????

Waarom ik niet word aangenomen

Ik vind mezelf best een leuk mens, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen met mij zaken wil doen. Ik ben intelligent, kritisch, creatief, introvert en doe het liefst werk waar ik 100% in geloof. Deze kwaliteiten krijgen elke werkplek een ander waarde-oordeel: zijn ze goed of slecht? Zo is intelligent zijn op de ene plek een pre en op de andere een nadeel. De kwaliteit die het vaakst alarmbellen laat rinkelen bij aanstaande werkgevers, is mijn drive naar verbetering en efficiëntie. Het veranderen van vastgeroeste patronen levert dan ook veel weerstand op. Persoonlijk denk ik dat verandering het equivalent is van overleven. Maar het is precies die eigenschap waar een tal van werkgevers een hekel aan hebben. Ik kan er zo een paar voorbeelden noemen:

1+1= …3?

Soms wil ik werkgevers aan hun schouders door elkaar heen schudden. Ik zie zoveel onlogische taferelen dat het misschien maar goed is dat artificial intelligence ons komt helpen bij het kiezen van de juiste kandidaat. De mens heeft duidelijk moeite met rationele keuzes maken. Hoe kan het dat als er 2 mensen rondom de tafel zitten met perfect bij elkaar passende wensen – de een zoekt iemand die per direct wilt werken en en de ander wil zo snel mogelijk aan de slag en heeft alle benodigde vaardigheden – dat zij toch geen deal sluiten? Ik doe jouw werk, jij betaalt mij. Het kan zo simpel zijn als 1+1=2. Wat zit er in mijn blind spot waardoor ik het niet snap? Als jij het weet, dan hoor ik het heel graag.

Doe maar gewoon

Te ambitieus, te enthousiast, te veel willen. Het zijn blijkbaar fatsoenlijke redenen om niet aangenomen te worden, want ik hoor ze veel. Maar of ze de waarheid vertellen, daar twijfel ik aan. Sommige afwijzingen klinken gewoon té creatief. Dan hoor ik liever gewoon de waarheid. Dat je geen zin hebt in verandering bijvoorbeeld, of dat je bang bent voor mijn aanwijzingen en hulp. Dat de andere kandidaat een beter cv had of er zelf beter uitzag. Of even saai was als je slaapverwekkende functie-omschrijving. Dat je me niet aardig vond, of argwanend werd van het feit dat ik maar kort heb gewerkt bij andere werkgevers. De afwijzing kan ik echt wel handelen hoor, het zijn de smoesjes waardoor ik slechter slaap en kritische blogs schrijf.

8 redenen waarom ik niet word aangenomen

1. Ik ben té sprankelend

Gatver, sprankelende mensen. Iegh. Wie vergadert, luncht, bespreekt, samenwerkt en borrelt nou niet liever met iemand die levensmoe is? Talenten als humor, energie, creativiteit, zin, enthousiasme, daar moet je allemaal niet aan beginnen. We doen gewoon precies wat hier staat en we denken verder niet na, want stel je voor dat we dan tijd, geld en plastic besparen? We zijn nou eenmaal een stijve organisatie waar alles héél langzaam gaat en zo willen we voor altijd blijven!

2. Ik zei soms geen goedemorgen in de kantine

Want als socialemediaredacteur is het ook mijn taak om iedereen elke ochtend heel vrolijk te begroeten.

3. Je staat aan het roer van een zinkend schip

Ik had geen idee waar ik mee bezig was. En terecht werd dat opgemerkt.

4. De andere kandidaat past beter in het profiel

OK.

5. Je bent te creatief

Je bent niet elke sollicitatieronde op zoek naar je droombaan. Soms wil je gewoon a.s.a.p. aan de slag en kies je gewoon iets. Begrijpelijkerwijs zoekt een werkgever een werknemer voor de lange termijn, want pas na de inwerkperiode van gemiddeld een half jaar kan hij de winst oprapen. Maar bied mij goede arbeidsvoorwaarden, leuke collega’s en doorgroeimogelijkheden en ik beloof je dat ik mijn uiterste best zal doen. Als ik over alle benodigde vaardigheden beschik, na het weekend al kan beginnen en het werk misschien beter doe dan verwacht omdat ik ‘te creatief’ ben, is dat dan niet juist een match made in heaven?

6. Ik heb geen relevante werkervaring

Werkervaring is de millennial versie van het kip-en-het-ei-vraagstuk. Welke was er eerst? Je krijgt het niet omdat je het niet hebt, en je hebt het niet omdat je het niet krijgt. Ik heb misschien geen ervaring met managementondersteuning, maar ik heb wel al meerdere festivals en diners georganiseerd voor meer dan 500 mensen, een restaurant draaiende gehouden, de middelbare school overleefd en genoeg geduld gehad om mijn (hoofd)haar tot aan mijn navel te laten groeien. Dus ik denk dat ik het wel aankan.

7. Dit is niet de juiste plek voor je

Hoe weet je dat zonder dat we het hebben uitgeprobeerd?

8. Ik wil te veel

Ik verdien veel, ik ben namelijk spránkelend!

Dit is waarom ik niet word aangenomen

Het is vermoeiend om constant níét degene te zijn waar ze naar op zoek zijn. Maar ik vat het op als sturing. Ik moet kijken bij andere functies, andere werkplekken of mezelf beter leren presenteren. Waarschijnlijk was ik inderdaad te sprankelend voor het team. En wil ik te veel. En werd het zonder relevante werkervaring heel moeilijk om het goed te doen. Ga ik ooit leuk werk vinden in de toekomst? Ik twijfel er niet aan. Verandering is de enige vorm van regelmaat in het leven en daar moeten we het allemaal mee doen. Er is geen reden om nu op te geven. Mijn volgende gesprekspartner bij een sollicitatiegesprek zal de meest sprankelende persoon van zijn leven ontmoeten.

Je hoeft nooit meer te werken als je wilt.

Hoe klinkt dat? Als een droom? Een illusie? Onzin?

Ik weet hoe het je daar kunt komen. Als je je inkomen op een leuke manier kunt verdienen, dan is werken leuk. Dan hoef je nooit meer te werken bij stomme werkgevers, saaie banen of pestende collega’s. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent. Je bent verlost.

Dit is wat ik heb gedaan. En ik wil jou heel graag helpen door te vertellen door je mijn geheimen te vertellen.

Dit e-book is voor jou als je:

  • vast zit in je carrière.
  • je doodongelukkig voelt met je werk.
  • geen uitweg meer ziet.
  • je schaamt voor wie je bent.
  • je schaamt omdat je niet ‘normaal’ bent.
  • niet weet wat je wilt in het leven.
  • een nieuw begin nodig hebt.

Je hoeft nooit meer te werken als je dit boek hebt gelezen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.