Ja ik ben werkloos: de 3 meestgestelde vragen - Meisje zonder werk kleine foto

Ja, ik ben werkloos: de 3 meestgestelde vragen

Als je werkloos wordt, dan kun je beter je antwoord klaar hebben. Want werkloos zijn is – voor mensen die het nog nooit hebben meegemaakt, iets heel bijzonders. En ze willen er alles over vragen.

1. Wat ga je dan nu doen met de rest van je leven?

We staan weinig stil bij het heden. Liever denken we aan later. Misschien is het de kalmerende illusie dat we het leven onder controle hebben als we goed voorbereid zijn op de toekomst. Als je werkloos raakt, dan heb je duidelijk die controle eventjes verloren. Dat is beschamend, maar met een nieuw Levensplan hoor je er zo weer bij. Het Plan wijst je de weg de komende zestig jaar, indien alles precies zo gaat zoals jij het hebt voorzien natuurlijk, inclusief Bureau, Huis, Partner en Kind. Lekker, want dan hoef je verder nooit meer na te denken.

Ha ha, sarcastische modus weer uit. Het enige aspect van het leven dat we zeker weten, is dat alles altijd verandert. Dat is hoe het gaat in de natuur. Verandering is het enige dat blijft. Daarom heeft het weinig zin om een ‘voor de rest van mijn leven’ plan op te stellen. En kan je gerust deze vraag van een grappig antwoord voorzien.

Een manier om om uit te zoeken wat je wilt doen voor de rest van je leven

Omdat je deze vraag toch wel zult krijgen, is het beter om er een antwoord op te verzinnen. Een echte, want voor jezelf is het ook wel prettig om een beetje na te denken over wat je wilt in de toekomst. Hoe eerder je daarachter bent, hoe sneller je je brein daarop kan scherpstellen. Vergeet niet eerst een tijdje te genieten van je werkloosheid.

5 vragen om je ideale leven te beschrijven
  1. Waar woon je, hoe ziet je huis eruit?
  2. Met wie woon je daar? Met een partner, met kinderen, of in een community? Heb je huisdieren?
  3. Wat doe je op een dag? Hoe laat wordt je ’s ochtends wakker, wat eet je voor ontbijt, ga je naar werk of blijf je de hele middag in pyjama op de bank hangen? Wat doe je ’s avonds?
  4. Hoe kom je aan geld? Heb je een baan? Wat doe je precies? Werk je op kantoor of thuis?
  5. Wat zou je nu doen als geld geen rol speelt?

Hoe doe je dit? Op een manier die bij jou past. Bijvoorbeeld met een groot wit papier en stiften en je schrijft alles op wat er in je op komt. Je kunt er ook over mediteren. Of tijdens een lekker warm bad. Of bespreek ze met je vrienden onder leiding van meerdere glazen wijn. Zolang je maar geen remmingen voelt om alles te benoemen. Er is geen goed of fout.

Voilá!

Hoewel het misschien voelt alsof je een sprookje hebt bedacht, heb je eigenlijk de eerste stappen gezet om je ideale leven te bereiken. Je kunt nu antwoorden gaan zoeken op de volgende vragen (hierbij heb ik even mijn ideale leven ingevuld ter voorbeeld):

  • Hoeveel kost een huis in de jungle?
  • Waar vind ik a) een leuke vent die elke ochtend chocoladecake voor me bakt, b) zaadjes voor een bananenboom en c) drie schattige gezonde mopshondjes?

En misschien ben je al wel dichterbij je droomleven dan je eerder dacht. Stel je droomt ervan om een opgeruimd huis te hebben, waarom begin je daar dan niet direct mee?

2. Wil je niet werken?

Toen ik werkloos was, wilde ik dolgraag weer aan de slag. Ja, ik ben werkloos. Nee, dat wil ik niet blijven. Ik solliciteerde me een slag in de rondte, ondanks mijn sollicitatie-angst. Eerst voor de allerleukste banen, daarna ook voor banen die ik eigenlijk helemaal niet wilde. Het is alsof die werkgevers konden ruiken dat ik helemaal niet geïnteresseerd was in de baan, want de ene afwijzing na de andere viel op de digitale deurmat. Ik wilde niets liever dan ergens beginnen. Maar werk vinden is niet gemakkelijk. Werkloos zijn – dat ben je meestal niet omdat je dat graag wilt. En soms wel. Er zijn redenen waarom iemand (een tijdje) niet wilt werken, bijvoorbeeld om voor een kindje te zorgen of tijd te maken voor andere dingen. Kortom: de vraag is begrijpelijk en het antwoord verschilt.

3. Wat doe je nu de hele dag?

Als je je publiek aan het juichen wilt krijgen, spreek dan in termen van sabbaticals, een cursus Hoe Vind Ik Mezelf in (kies uit een Heel Ver Weg Land), vrijwilligerswerk of ‘relevante werkervaring doen dat goed staat op mijn cv‘. Dat je eigenlijk de haren uit je hoofd trekt omdat je de opleiding cultuurwetenschappen hebt gedaan en je je cv wanhopig probeert op te pimpen door gratis Franse les te geven aan brutale middelbare scholieren, kun je achterhouden als je verlangt naar goedkeuring en schouderklopjes van je omstanders. Maar als je meer bent zoals ik en geniet van warrige blikken, denk dan eens aan tijdsbestedingen als sugar daddies sparen en eerstejaars studentes exploiteren. En wil je echt dat hun haren overeind gaan staan, dan moet je dit eens zeggen: genieten van mijn vrije leven. Huiveren en rillen gegarandeerd.

Je weet nooit waar een goed gesprek toe kan leiden

Sommige vragen die je krijgt als je werkloos bent, zijn een beetje irritant en repetitief. Maar andere vragen kunnen je erg helpen, zoals: waar ben je naar op zoek? en wat vind je leuk om te doen? Door actief mee te discussiëren kun je veel leren over jezelf en je ambities. En misschien heeft de ander wel ervaring met jouw droombaan of kan hij je ervan overtuigen dat die job from hell best oké is. Bovendien is het een goede manier om te netwerken. Je weet immers nooit waar een goed gesprek toe kan leiden.

Ja, ik ben werkloos: de 3 meestgestelde vragen  - Meisje zonder werk poster
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste blogs en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 44

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven