Je best doen is niet goed genoeg op werk - Meisje zonder werk kleine foto

Je best doen is niet goed genoeg op werk

Ontslag nemen of ontslag krijgen: het heeft niks te maken met of je wel je best hebt gedaan. Waarschijnlijk heb je drie keer zo hard gewerkt als je collega’s bij elkaar. Maar je weet het: je best doen is niet goed genoeg op werk.

We proeven nog steeds het bittere resultaat van de keren dat we ons beste beentje voorzetten voor niks: we hadden constant stress, kregen de schuld van alles én we werden ontslagen. Liever hakken we dat beste beentje eraf dan toestemmen dat je met goed geloof en hard werken er komt. Je best doen is niet genoeg, we weten het inmiddels.

Communiceren van twee walletjes

Het is niet dat je haar niet aardig vindt, geloof best dat ze thuis een fijne moeder is. En in het eerste gesprek lijkt alles duidelijk, maar als ze dan later in de week je autoriteit als mede-professional jat en je werk bekijkt, dan bedoelde ze ineens iets heel anders. Bij elk verzoek en elke eis weer. Het is alsof de betekenis van haar woorden al is gewijzigd voordat het jouw oren heeft bereikt. Natuurlijk heb je wel aandachtig geluisterd. Natuurlijk heb je een tussentijdse keuring aangevraagd. Natuurlijk pols je naar waar de crux zit, en die ligt volgens haar bij jou. Nadat je ontslagen bent, zie je in wat voor zinkend schip je hebt gevaren en dat jij nooit de kapitein bent geweest, maar dat zij altijd achter het roer heeft gestaan.

Financiële plafond

De lunch is heerlijk, de reistijd minimaal en je collega’s vernieuwen zichzelf gelukkig met regelmaat. Je baas mailt je dat hij je hoge tempo waardeert. Je zou er nog wel twintig jaar kunnen werken. In theorie dan, want je loopt op uitgesleten schoenen. Je functie en je verantwoordelijkheden veranderen niet en na twee jaar kun je ze met ogen dicht uitvoeren. Promotie bestaat niet in onze platte organisatie (typische bullshitterm!), zeggen ze trots. Wanneer je vraagt om een salarisverhoging, zegt je werkgever arrogant dat je maar moet vertrekken als je denkt dat je het ergens anders beter kunt krijgen. Dat vind je een goed idee. Je kansen zijn op bij dit bedrijf en je gaat terug naar start.

Een gebroken hart voor de zaak

Je ziet overal mogelijkheden. Je staat te popelen om het bedrijf duurzamer, efficiënter en winstgevender te maken. Maar je Oostenrijkse berg van motivatie brokkelt in rap tempo af. Als bedankje voor jouw bruisende ideeën, hartelijke toewijding en uren thuiswerk wordt er eenmalig een stand up vergadering georganiseerd. Met welk fantastisch initiatief je ook komt, de oogst mislukt direct onder het toekijkende oog van het management. In theorie wordt je ontvangen met open armen. In de praktijk worden je rijke cadeaus met een tennisracket weggeslagen. Het bedrijf zit gesuperlijmd aan zijn oude manieren van doen. De wekelijkse aai over je bol hoef je niet meer. Extra hard je best doen: het heeft geen zin. Fuck off.

Je nieuwe collega’s roesten

Je bent net nieuw, dus weet jij veel. Maar na een paar maanden vind je nog steeds dat er een handboek moet komen waardoor de hele sectie aardrijkskunde op dezelfde manier hun klassen kan voorbereiden voor het proefwerk. Geen gek verzoek, denk jij en je collega-starters. Maar de oudere docenten weigeren hun handelingen aan te passen, ook al zou dat jouw werk 100% leuker en gemakkelijker maken. Ook al zou dat er voor zorgen dat je minder vaak huilend thuis komt. Dat je geen boze ouders meer aan je bureau hebt. Je stelt zelfs voor om het document zelf en alleen te maken, zodat zij er geen druppel bloed, zweet of traan aan kwijtraken. Er komt geen respons. Je educatieve master aan de UVA ten spijt, kies je volgend schooljaar voor een baan waar je leven niet gedomineerd wordt door oude rotten.

Nooit meer hard werken

Je best doen is geen garantie op een goede afloop. Je beoordeling hangt namelijk niet af van je kwantitatieve opbrengst, maar of anderen je mogen. The American Dream, waarbij je door hard werken je maatschappelijke positie verandert van een 14-jarige postbode tot 40-jarige multi-miljonair, bestaat niet. En dat is op zich best fijn, want dat betekent dat je niet altijd zo hard hoeft te werken om je baan te behouden.

Je best doen is niet goed genoeg op werk - Meisje zonder werk poster
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 55

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven