Ontslag nemen of ontslag krijgen: het heeft niks te maken met hoe hard je hebt gewerkt. Waarschijnlijk heb je 3 keer zo hard gewerkt als al je collega’s bij elkaar. Maar je weet het: je best doen is niet goed genoeg op werk.

We proeven nog steeds het bittere resultaat van de keren dat we ons beste beentje voorzetten voor niks: we hadden constant stress, kregen de schuld van alles én we werden ontslagen. Liever hakken we dat beste beentje eraf dan toestemmen dat je met goed geloof en hard werken de mooiste positie krijgt. Je best doen is niet genoeg, we weten het inmiddels.

Communiceren van 2 walletjes

Het is niet dat je haar niet aardig vindt, geloof best dat ze thuis een fijne moeder is. En in het eerste gesprek lijkt alles duidelijk, maar als ze dan later in de week je autoriteit als mede-professional inneemt en je werk onnodig streng beoordeelt, dan bedoelde ze ineens iets heel anders. Natuurlijk. Bij elk verzoek en elke eis is het weer hetzelfde verhaal. Het is alsof de betekenis van haar woorden al is gewijzigd voordat het jouw oren heeft bereikt. Natuurlijk heb je wel aandachtig geluisterd. Natuurlijk heb je een tussentijdse keuring aangevraagd. Je vraagt naar waar de crux zit, en die ligt volgens haar bij jou. Nadat je ontslagen bent, zie je op wat voor zinkend schip je hebt gevaren en dat jij nooit de kapitein bent geweest. Zij heeft altijd achter het roer gestaan.

Financiële plafond

De lunch is heerlijk, de reistijd minimaal en je collega’s vernieuwen zichzelf gelukkig met regelmaat. Je baas mailt vaak zat dat hij je hoge tempo en je harde werken waardeert. Je zou er nog wel 20 jaar kunnen werken! In theorie dan, want je loopt op uitgesleten schoenen. Je functie en je verantwoordelijkheden veranderen niet en na twee jaar kun je ze met ogen dicht uitvoeren. Promotie bestaat niet in onze platte organisatie, zeggen ze trots. Wanneer je ten slotte vraagt om een salarisverhoging, zegt je werkgever arrogant dat je maar moet vertrekken als je denkt dat je het ergens anders beter kunt krijgen. Dat vind je een goed idee. Je kansen zijn op bij dit bedrijf en je gaat terug naar start.

Een gebroken hart voor de zaak

Je ziet overal mogelijkheden. Je staat te popelen om het bedrijf duurzamer, efficiënter en winstgevender te maken. Maar je Oostenrijkse berg van motivatie brokkelt in rap tempo af. Als bedankje voor jouw bruisende ideeën, hartelijke toewijding en uren thuiswerk wordt er eenmalig een vergadering georganiseerd. Met welk fantastisch initiatief je ook komt, de oogst mislukt direct onder het oog van het management. In theorie word je ontvangen met open armen. In de praktijk worden je rijke cadeaus met een tennisracket weggeslagen. Het bedrijf zit gesuperlijmd aan zijn oude manieren van doen. De wekelijkse aai over je bol hoef je niet meer. Extra hard je best doen: het heeft geen zin. Fuck off.

Je nieuwe collega’s werken niet mee

Je bent net nieuw, dus weet jij veel. Maar na een paar maanden vind je nog steeds dat er een handboek moet komen waardoor de hele sectie aardrijkskunde op dezelfde manier de klassen kan voorbereiden voor het proefwerk. Geen gek verzoek, denk jij en je collega-starters. Maar de oudere docenten weigeren hun handelingen aan te passen, ook al zou dat jouw werk 100% leuker en gemakkelijker maken. Ook al zou dat er voor zorgen dat je minder vaak huilend thuiskomt. Dat je geen boze ouders meer aan je bureau hebt. Je stelt zelfs voor om het document zelf en alleen te maken, zodat zij er geen druppel bloed, zweet of traan aan kwijtraken. Er komt geen respons. Je educatieve master aan de UVA ten spijt, kies je volgend schooljaar voor een baan waar je leven niet gedomineerd wordt door oude rotten.

Nooit meer hard werken

Je best doen is geen garantie op een goede afloop. Je beoordeling hangt namelijk niet af van je kwantitatieve opbrengst, maar of anderen je mogen. The American Dream, waarbij je door hard werken je maatschappelijke positie verandert van een 14-jarige postbode tot een 40-jarige multi-miljonair, bestaat niet. En dat is op zich best fijn, want dat betekent dat je niet altijd zo hard hoeft te werken om je baan te behouden.

Is werken voor jou altijd zwaarder geweest dan voor anderen?

Dat herken ik. Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ging altijd stroef en zwaar. Hoe hard ik mijn best ook deed, ik belandde altijd in een conflict met de baas. Ik verveelde me vaak en vond mijn collega’s niet leuk. Ik voelde me alleen, enorm verveeld en alsof ik me als iemand anders moest voordoen op werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. Dit gebeurde niet omdat ik dom ben. Ik kan goed nadenken, heb veel kennis over mijn vak en kan mij goed concentreren. Ik ben het probleem niet. Het probleem is dat deze banen niet bij mij passen.

Als jij je herkent in mijn verhaal, dan is het tijd voor jou om je los te maken van de illusie dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Je zult op zoek moeten gaan naar een andere manier om geld te verdienen. En geloof me, zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent. Als je je inkomen op een leuke manier kunt verdienen, dan is zelfs werken leuk.

Dit e-book is voor jou als je:

  • vast zit in je carrière.
  • je doodongelukkig voelt met je werk.
  • geen uitweg meer ziet.
  • je schaamt voor wie je bent.
  • je schaamt omdat je niet ‘normaal’ bent.
  • niet weet wat je wilt in het leven.
  • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te worden.