Werken op een kantoor stond je hele leven gelijk aan de saaiste manier van geld te verdienen. Nu je volwassen bent, heeft iedereen ineens zo’n suffe kantoorbaan. Hoe weet je of een kantoorbaan bij jou past? Gebruik deze kantoorbaanchecklist!

Wat vind jij het ergste aan een kantoorbaan? Dat je 5 dagen per week moet werken, waardoor je al die leuke feestjes en events mist? Of dat je de hele dag moet zitten op zo’n bureaustoel waar je al rugpijn van krijgt als je ernaar kijkt? Of de oersaaie gesprekken bij de watercooler? Misschien is het het binnen zijn, terwijl het buiten zulk heerlijk weer is. Of kijk je op tegen de monotone, eenzijdige dagen op een kantoor? Wil jij geen kantoorbaan (meer), of zie je er wel de voordelen van?

Dit is natuurlijk een heel negatief beeld van een kantoorbaan, maar dit is wel hoe ik het altijd heb gezien. Laten we eens kijken wat voor data we kunnen verzamelen over de pro’s en de con’s van kantoorbanen.

Wat krijg je wél bij een kantoorbaantje?

Een opsomming van de secundaire arbeidsvoorwaarden bij kantoorbanen, geselecteerd uit de eerste 10 vacatureteksten op Indeed.

  • de kans om administratieve ervaring op te doen bij een internationaal bedrijf.
  • lekkere werkdagen van 8 uur per dag op doordeweekse dagen.
  • werkweek van 40 uur (parttime is bespreekbaar, maar minimaal 32 uur).
  • een bruto-uurloon van € 10.
  • goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals 1 keer in de zoveel tijd een gezamenlijke lunch.
  • gezellige collega’s.
  • een gave plek binnen een kleine organisatie waar jij per direct verschil kunt maken.
  • boost aan jouw carrière.
  • een goede pensioenregeling, 25 vakantiedagen per jaar en 8% vakantiegeld.
  • reiskostenvergoeding naar het kantoor in Nieuwegein en weer naar huis.
  • een reëel basissalaris.

Word jij er wel warm van? Ik ieder geval niet. Wil jij betere vacatureteksten laten schrijven dan die hierboven? Dan heb je geluk. Ik schrijf Verse Vacatures voor klein en groot mkb. Bewonder hier mijn vacatureportfolio.

sollicitatiegesprek-voorbereiden

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!

Voor iedereen een kantoorbaan

Oké, ik heb inderdaad expres de slechtste zinnen uit vacatureteksten gehaald om míj́n vacatureteksten mooier te laten lijken. Gelukkig komen kantoorbanen in alle soorten en maten. Je kunt tegenwoordig zelfs de wereld rondreizen en je dagen slijten op een skiresort met een kantoorbaan on the side. Dus ook die droom hoef je niet op te geven. De gevreesde kantoorbaan is een stuk minder intimiderend als je de leukste banen eruit pikt. Kijk maar eens naar deze véél betere arbeidsvoorwaarden in vacatureteksten.

  • auto van de zaak.
  • pensioenregeling.
  • laptop en telefoon van de zaak.
  • werken in een prettig kantoor in ’t Gooi.
  • 28 vakantiedagen.

Ook leuk aan een kantoorbaan: dat je samen iets moois kunt bereiken, fijne collega’s, gratis lunchen, een sterke, duurzame missie en creatieve werkzaamheden. Meer weten over kantoorbanen? Lees dan Hoe overleef ik een saaie kantoorbaan? of De beste trucs voor een gelukkig kantoorleven.

Het fysieke aspect aan een kantoorbaan

De hele dag stilzitten is behoorlijk slecht voor je. Ga je op sollicitatiegesprek bij een kantoorbaan, vraag dan of er zit-stabureaus of bureaufietsen zijn. In de VS hebben ze al loopbanden met een bureaublad erop. Hoe kun je ervoor zorgen dat je vaker beweegt? Door elk uur een rondje te lopen, de printer ver weg te zetten en vaak je waterfles te vullen. Daarmee breng je je stofwisseling weer op gang. Maar denk niet dat je de negatieve effecten gemakkelijk ongedaan maakt door in het weekend helemaal los te gaan in de sportschool of op de dansvloer. Vooral niet als je standaard na je werk lekker op de bank neerploft. Met een kantoorbaan moet je minstens elke dag een uur intensief bewegen.

Hoe weet je of een kantoorbaan bij je past?

Twijfel je of je een kantoorbaan moet aannemen? Controleer dan deze kantoorbaanchecklist. Je kunt dit lijstje ook meenemen naar een sollicitatiegesprek. Bij meer dan 4 keer ‘nee’ is het advies: afwijzen die handel. Thank you, next!

De kantoorbaanchecklist

  1. Mag je thuis werken?
  2. Zijn er minder dan 3 verplichte vergadermomenten per week?
  3. Wordt er gezorgd voor een gezonde lunch?
  4. Ben je oké met je reistijd/ vervoersmiddel?
  5. Is je werkplek gezond? (Heb je een ergonomische bureaustoel? Kan je naar buiten kijken vanaf je werkplek? Staat de ventilatie/airco prettig afgesteld? Is de lucht schoon en aangenaam?)
  6. Is er een zit-stabureau of bureaufiets?
  7. Kun je gemakkelijk naar buiten tijdens je werkdag? (Voor de lunch, om van de zon te genieten of om een rondje te lopen)
  8. Heeft het bedrijf en het team respect voor jouw interesses, religie, ethiek of voorkeuren?
  9. Heb je gemeenschappelijke interesses met je aanstaande collega’s?
  10. Ben je het eens met de waardes en de missie van het bedrijf?
  11. Zorgt de werkgever goed voor het team?
  12. Ben je tevreden met je arbeidsvoorwaarden?
  13. Zou je ruzie krijgen als je een keer later begint of eerder stopt?
  14. Wordt er meer gekeken naar het werk dat je oplevert dan de uren die je spendeert op de werkvloer?
  15. Is de bedrijfscultuur open, veilig en heb je het gevoel dat je kunt zeggen wat je denkt?

Natuurlijk zijn er nog veel meer ‘regels’ te bedenken. Wat zijn de redenen voor jou dat je wel of niet een kantoorbaan zou aannemen?

E-book: Succesvol solliciteren voor millennials

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Dit gratis e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?

Je leert:

  • al mijn sollicitatiegeheimen. 
  • hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
  • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
  • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
  • hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
  • het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.

In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.