De kantoorbaan is de job die je hele leven gelijk stond aan de saaiste manier om je geld te verdienen. Nu je volwassen bent, is de kantoorbaan ineens heel normaal. Is het hemel of hel: moet je de kantoorbaan aannemen of afwijzen?

Een kantoorbaan is het vreselijkste toekomstperspectief dat een 14-jarige kan bedenken. Waarom? Omdat het beeld van een doorsnee kantoordag is dat je zit, naar een scherm staart en elke dag hetzelfde doet. Dat leven lijkt op geen enkele manier om de toffe avonturen die influencers beleven. Het concept van een kantoorbaan wordt nog erger als je als jonge millennial gepest wordt door FOMO (Fear Of Missing Out). Want 5 dagen per week werken van vroeg tot laat betekent dat je heel wat feestjes en events moet afzeggen. Niet gek dus dat de kantoorbaan de minst populaire optie is en je best wel spijt kunt krijgen van je opleiding accountmanagement.

Beter van dichtbij

Dat je geen tijd meer hebt voor plezier of avontuur met een kantoorbaan, dat lijkt alleen maar zo als je alle kantoorbanen over 1 kam scheert. Kantoorbanen komen in allerlei soorten en maten. Als je er eentje neemt, betekent dat niet dat je voor altijd vastgelijmd zit op een stoel met wieltjes. Zo een waar je al rugpijn van krijgt als je er naar kijkt. Nee, je kunt tegenwoordig zelfs de wereld rondreizen en je dagen slijten op een skiresort met een kantoorbaan on the side. Dus ook die droom hoef je niet op te geven. De gevreesde kantoorbaan is een stuk minder intimiderend als je de leukste en de makkelijkste eruit zoekt.

Ik wil niet meer werken

‘IK GA NOOIT MEER WERKEN!’ bulderde ik bij thuiskomst, terwijl ik agressief een fles wijn uit de koelkast trok en mijn bh in een hoek van de kamer smeet. De aanstichter van mijn boosheid: een kantoorbaan. Elke werkdag was een worsteling van hart tegen verstand, elke rit naar huis extreme opluchting en elke avond een gevecht tussen geldzorgen en intense angst om terug te gaan. Het hielp niet mee dat ik geen gemeenschappelijke interesses had met mijn collega’s en ik me compleet onzichtbaar voelde voor mijn baas. Bovendien kan ik niet de hele dag (stil)zitten en krijg ik geen inspiratie van een grijze muur zonder ramen. Deze baan was voor mij het perfecte recept voor een depressie.

Lekker weer zitten

Iedereen weet het: de hele dag stilzitten is behoorlijk slecht voor je. Ga je op sollicitatiegesprek bij een kantoorbaan, vergeet dan niet te vragen of er zit-stabureaus of bureaufietsen zijn. In de VS hebben ze al loopbanden met een bureaublad erop, geinig hè? Met regelmatig pauzeren (dus opstaan en bewegen, niet ergens anders gaan zitten), de printer ver weg neerzetten van je bureau en heel vaak je waterfles vullen, kun je je werkdag gezonder maken. Daarmee breng je je stofwisseling weer op gang. Maar denk niet dat je de effecten gemakkelijk ongedaan kan maken door in het weekend helemaal los te gaan in de sportschool of op de dansvloer. Vooral niet als je standaard na je werk ’s avonds lekker op de bank neerploft. Met een kantoorbaan moet je minstens elke dag een uur flink bewegen om je lichaam weer aan te zwendelen.

Leuk

Ohja, we hadden het over léúke kantoorbanen. Geen baan is zwart-wit; er zijn altijd mindere en leukere kanten. Niet elke kantoorbaan bestaat uit rugpijn, vrouwendiscriminatie en van 14:00 tot 17:00 uur uit het raam staren. Niet elke kantoorbaan is een bullshit job. Misschien heb jij er helemaal geen last van om te zitten en/of ben je veel op pad. Of doe je inhoudelijk zo ontzettend leuk werk, dat je de mindere dingen voor lief neemt. Je collega’s, een gratis lunch, een mooie missie, creatieve werkzaamheden: je maakt het zelf zo leuk als je wilt en kunt.

Aannemen of afwijzen

Twijfel je of je een kantoorbaan moet aannemen? Loop dan de volgende checklist langs na je sollicitatie of na meeloopdag. Je kunt dit lijstje ook meenemen naar een sollicitatiegesprek. Bij meer dan 4 keer ‘nee’ is het advies: afwijzen die handel. Thank you, next!

De kantoorchecklist

 1. Is er een mogelijkheid tot thuiswerken?
 2. Zijn er minder dan 3 verplichte vergadermomenten per week?
 3. Wordt er gezorgd voor een gezonde lunch?
 4. Ben je oké met je reistijd/ vervoersmiddel?
 5. Is je werkplek inspirerend/ motiverend? Kun je gebruik maken van een ergonomische stoel? Kan je naar buiten kijken? Staat de ventilatie/airco prettig afgesteld?
 6. Is er een zit-stabureau of bureaufiets?
 7. Kun je naar buiten? (Voor de lunch, om van de zon te genieten of om een rondje te lopen)
 8. Heeft het bedrijf en het team respect voor jouw interesses, religie, ethiek of voorkeuren?
 9. Heb je gemeenschappelijke interesses met je (aanstaande) collega’s?
 10. Ben je het eens met de waardes en de missie van het bedrijf?
 11. Zorgt de werkgever goed voor het team?
 12. Ben je tevreden met je arbeidsvoorwaarden?
 13. Zou je ruzie krijgen als je een keer later begint of eerder stopt?
 14. Wordt er meer gekeken naar de het werk dat je oplevert dan de uren die je spendeert op de werkvloer?
 15. Is de bedrijfscultuur open, veilig en heb je het gevoel dat je kunt zeggen wat je denkt?

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.