Meisje zonder werk - Leuk werk is geen ruilmiddel - kleine blogafbeelding

Leuk werk is geen ruilmiddel

‘Leuk werk’ is geen excuus voor een oproepcontract, een onredelijk laag salaris of een slechte behandeling. Als leuk werk een masker blijkt te zijn, dan mag je daar best wat van zeggen. Leuk werk is geen ruilmiddel.

Je moet dankbaar zijn dat je zo’n leuke baan hebt waar je nog eens wat mee maakt! Dus stond je flyers uit te delen naast het olifantenhok in de dierentuin, dat is toch a once in a lifetime chance! Je doet toch wat je het allerliefste doet? Je bent zo leuk met kleine kinderen! Je werkt toch niet voor het geld? Zo lang je maar plezier hebt! Het is zwaar werk voor weinig, maar daar wen je wel aan. Je moet het ook wel leuk vinden, anders houdt niemand het vol…

Leuk werk is geen ruilmiddel

Als de bovenstaande zinnen je bekend voorkomen, dan is de kans groot dat je bent bedrogen. Sommige bedrijven gebruiken ‘leuk werk’ om minder leuke dingen achter te verstoppen, zoals te weinig salaris of oneerlijke arbeidsomstandigheden. Dat is een gemeen machtsspelletje, want onervaren werknemers hebben dit niet meteen door. En je wilt toch werken, dus zeg je er niks van. ‘Leuk werk’ mag niet betekenen dat:

 • je minder betaalt krijgt dan wat je verdient, bijvoorbeeld een bizar lage stagevergoeding terwijl je 40 uur per week op de werkvloer staat en dus als een normale werknemer functioneert.
 • ze ‘in natura betalen’ doordat je mag werken op festivals of feestjes.
 • je gemene of seksuele grappen moet slikken.
 • je je overuren niet krijgt uitbetaald (‘Je vindt het toch leuk om hier te werken? Dan moet je soms iets extra’s doen!’).
 • je werkgever liegt of afspraken niet nakomt.

Dubbele leugens

We trappen volledig in de leugens van sommige werkgevers. Zou dat komen doordat we niet weten wat we waard zijn? Vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds 5% minder dan mannen1,2 miljoen mensen wordt gepest op de werkvloer. 16% voelt zich psychisch vermoeid door zijn werk. Voor jezelf opkomen is moeilijk. Je neemt het maar voor lief. Het zal wel. Hoort erbij. Wordt snel beter. En stoppen voordat je iets anders hebt? Dat kan niet! Shit, we geloven ook nog in onze éigen onzin.

Jouw waarde vermindert niet mee

Jij wordt niet minder waard omdat je een olifant hebt gezien op een werkdag, omdat je de enige vrouw bent in het team of omdat de branche waarin jij werkt onrustige tijden kent. Jij werkt en daar hoort een gedragscode en een passende beloning bij. Met problemen in het bedrijf heb je niks te maken.

Praat erover

Je bent geen geldwolf als je om (meer) geld vraagt. Je bent niet vervelend als je eist waar je recht op hebt. Je bent niet ontrouw aan het bedrijf als je weigert te werken ‘voor de zaak’. Als jouw werkgever jouw salaris voor zichzelf houdt en jou in natura ‘betaalt’, dan maakt deze persoon misbruik van je. En jij kan daar iets aan doen. Praat erover. Verbreek de stilte.

herken jij jezelf hierin?

 1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
 2. je zwerft van baan naar baan.
 3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
 5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

2 gedachten over “Leuk werk is geen ruilmiddel

 1. Yorien, wat breng je de onderwerpen fantastisch, persoonlijk en origineel onder woorden. Groet Tineke

 2. Wat lief van je weer! Dank je wel, geweldig om te horen 😀

Reacties zijn gesloten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.