Liegen op het sollicitatiegesprek. Ik doe het weleens. Het is niet netjes, ik weet het. Maar soms voelt het als de enige manier om aangenomen te worden voor een baan. Lieg jij op een sollicitatie?
“En waarom zou je graag bij ons willen werken?” vraagt mijn potentieel aanstaande werkgever. Ze kijkt me aan.
“Omdat het me heel leuk lijkt om een kijkje in de keuken te krijgen van zo’n groot bedrijf. Voor mij is dit de ideale start van mijn carrière als content creator!” Met een brede glimlach sluit ik mijn leugen af. Oeps, weer gelogen op het sollicitatiegesprek.
Ik ben een slechte leugenaar. Als je mijn mening niet wilt horen, dan moet je er niet naar vragen, weten mijn vrienden. Maar ja, dat kan ik moeilijk zeggen op een sollicitatiegesprek. Liegen tijdens een sollicitatiegesprek is slimmer dan de waarheid vertellen, als de waarheid je niet gaat helpen om die baan te krijgen. Ben ik de enige die er zo over denkt? Als ik haar vraag eerlijk had beantwoord, dan had het zo geklonken.
“Waarom ik graag hier wil werken? Nou, ik heb geld nodig. En ik hoef maar 10 minuutjes te fietsen naar jullie kantoor! Ik vind verder dat jullie bedrijf allesbehalve duurzaam is en ik zou er nooit iets kopen.”
Bovendien liegen werkgevers ook tegen ons, dus hoe schuldig zou ik me moeten voelen?
inhoudsopgave
Liegen op het sollicitatiegesprek
Onze cultuur vertelt ons dat wij extra enthousiast, extra begripvol en éxtra slim moeten doen tijdens een sollicitatiegesprek. Er azen namelijk meerdere sollicitanten op dat begeerlijke bureau. Dus zitten we daar leuk te wezen, mooi aangekleed en opgemaakt, terwijl de stabiliteit van onze leugens wordt getest door 1 of 2 oplettende recruiters, collega’s of werkgevers. Hopelijk hebben ze ons niet door, bidden wij stilletjes. We willen niet dat zij erachter komen dat wij ‘slechts’ doodnormale mensen zijn die gewoon graag aan het werk willen. Blijkbaar zijn we van nature niet enthousiast, ambitieus, proactief, communicatief vaardig of marktconform genoeg voor de functie. Halen we het naar de volgende ronde? Worden we uitgenodigd voor een volgend gesprek? Dan heeft de acteur de scène goed gespeeld. Maar ben je dan echt jezelf geweest tijdens je sollicitatie?
Liegen als overlevingsstrategie
Waar ligt de grens tussen extra gezellig zijn en je voordoen als een ander? Als je niet jezelf bent, hoe weet je dan of er een match is met je collega’s en met het bedrijf? Het is voor jou net zo goed een eerste kennismaking, waarin JIJ bepaalt of je daar wilt werken. Daarnaast nodigt het moeten vechten voor een plekje uit tot liegen op het sollicitatiegesprek. Ben je eerlijk over je chronische pijn, je ambities of dat je graag met ‘hen’ aangesproken wilt worden? Ga je het vertellen dat je het niet prettig vond dat ze je een kwartier hebben laten wachten? Ben je zo hard aan het proberen tijdens het sollicitatiegesprek dat je amper uit je woorden komt? De druk om te voldoen aan de eis om ‘leuk’ te zijn, kan je sollicitatie verkeerd laten lopen of zelfs verpesten.
Het perfecte plaatje bestaat niet
Recruiters zijn vast veel tijd kwijt aan het schrijven van die eindeloze vacatures en oneindige eisenlijstjes. Je moet dit gestudeerd hebben, je moet zoveel jaren werkervaring hebben, je moet met systeem X en Y gewerkt hebben. En dat allemaal voor een ‘starter’. Het is niet gek dat sollicitanten bang zijn om gewoon zichzelf te zijn tijdens een sollicitatiegesprek, want volgens de gemiddelde vacature is dat niet goed genoeg. Daardoor zitten er een heleboel enthousiaste, leuke, gezellige en onzekere mensen werkloos op de bank. Mét talent voor programmeren, boordevol ideeën voor het verbeteren van klantcontact of een grote ambitie voor het verduurzamen van de energietransitie.
Stop het liegen op het sollicitatiegesprek
Elke werkgever wil leuke, positieve en intrinsiek gemotiveerde werknemers. Dat is grappig, want dat ís de doorsnee sollicitant al. Zij hebben alleen het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Hoe los je dit op? Stop met je ingewikkelde vacatures, eindeloze assessments en good cop bad cop spelletjes. Zo geef je sollicitanten het gevoel dat ze niet hoeven te liegen op het sollicitatiegesprek.

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!
E-book: Succesvol solliciteren voor millennials
Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.
Dit gratis e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?
Je leert:
- al mijn sollicitatiegeheimen.
- hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
- een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
- mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
- hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
- het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.
In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.

