Zo maak je jezelf wel gelukkig - Meisje zonder werk - kleine foto

Zo maak je jezelf wél gelukkig

Make a lot of money, buy nice stuff and feel happy. Trap niet in deze ‘hoe word ik gelukkig’ val. Hoe komen we zo snel mogelijk van dit idiote idee af? Op een onverwachte manier: acceptatie en stilte.

In de Westerse cultuur wordt ons een typisch recept voor succes en geluk voorgeschreven. Het is een onderhuidse tattoo die sinds geboorte in ons is gekrast. Opgerold in een roze of een blauwe babydoek fluisteren ze je het geheim toe. Dan kan je meteen goed beginnen.

Neem zoveel als je kan

Pak wat je pakken kan

Meer meer meer

Over lijken gaan is niet meer een reden om te stoppen. Het maakt niet uit of je de Amazone omhakt, extreem bijdraagt aan de C02-stijging of je je werknemers veertien uur per dag laat werken. Om succes te behalen, moet je gáán. Boksen. Vechten. Lijken maken dus. Tot iedereen uit je weg is en jij deze ronde hebt gewonnen. Dan heb je het gemaakt. Dan mag je trots zijn.

Make a lot of money, buy nice stuff and feel happy

Zelfs de beginnende zelfhulpboeklezer weet dat niks van buiten hem gelukkig maakt. Alleen jijzelf bent de bron en poortwachter van geluk. Toch zijn er zovelen die geluk zoeken op plekken die niks met geluk te maken hebben. Genieten van het aanzicht van een mooie handtas is iets anders dan je hoop en levensgeluk er op te laten balanceren. Denken dat anderen verantwoordelijk zijn voor jouw levensgeluk, is zelfsabotage. Als alles wat de mens doet in het leven gedreven wordt door de wens om zijn eigen dna te verspreiden en gelukkig te zijn, dan zijn altruïstische initiatieven bijna niet mogelijk. Maar als je níét bezig bent met het uitwringen van anderen om je gelukkig te voelen, dan sta je er net even wat anders in.

Acceptatie

De mogelijkheid tot het accepteren van alles om ons heen, geeft ons in elke situatie een uitweg. Net als het besef dat emoties tijdelijk zijn en je er niet op hoeft te reageren. Wil je eens wat anders dan drukte en drama, stop dan daarmee. Letterlijk: stop. Ga lekker zitten. Accepteer dat alles zo is zoals het is op dit moment (en niet voor de rest van je leven), dat alles gaat veranderen (wel voor de rest van je leven) en dat je daar op dit moment niks aan kan of wilt doen. Gelukt? Dan komt de stilte, voor 5 seconden, 10 meditatieminuten of een heerlijke nacht slaap.

Voor eindig

Alles verandert en is eindig. Elke vorm van geluk die je aanschaft of waar je je tegen aanklampt gaat bij je weg. Al het geluk buiten jezelf is tijdelijk. En zelfs jij bent tijdelijk. Maar er is ook goed nieuws: het is prima haalbaar om gelukkig te zijn, zelfs met het besef dat alles om je heen op een punt in tijd zal vergaan. Je goed voelen wordt niet bepaald door wat er om je heen gebeurt. Het is een knop die je aan en uit kan zetten, en jij bent de enige die de afstandsbediening heeft. Jij bepaalt welk effect gebeurtenissen om je heen op je hebben. Jij bent de veroorzaker en het gevolg van hoe je je voelt. God van je eigen (gevoels)leven.

Stilte

Het is druk in mijn hoofd. Winnen betekent een leuke som geld op mijn bankrekening of een toffe opdracht, maar de echte hoofdprijs is stilte. Wanneer de deadlines zijn gehaald en het trauma voor de stappen die ik buiten mijn comfortzone heb gezet, zijn verwerkt, is het tijd voor stilte. Ik trek me even terug. Het leven gebeurt om mij heen, op kantoor of op straat. Ik hoef nu niet deel te nemen. Ik zit in de hoek, mijn favoriete meditatiemuziekje in mijn oren en ben afgesloten van de wereld. Hoef er nu even niet bij te zijn, geen knopen door te hakken of actie te nemen. Het leven slaat mij even over. Ik kijk en luister, als een toeschouwer, alsof ik deze mensen niet ken. Nee, het is niet erg, ik hoef er even niet te zijn.

Meer lezen over geluk? Dat treft, sinds ik weer fulltime werk is dat mijn meest beschreven onderwerp.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.