Geen goede baan? Dat zal dan wel aan jezelf liggen. We geloven allemaal in de maakbaarheid van solliciteren. Als je het niet voor elkaar hebt, dan is het je eigen schuld. Die illusie moet per direct de deur uit.
Als werkzoekende word je overvallen door goedbedoelde tips. Zet je sollicitatie op LinkedIn! Gebruik je netwerk! Maak je cv korter! Zet deze zoekwoorden in je motivatiebrief om door de ATS* heen te komen! Je moet hier solliciteren! Ik ken nog wel iemand daar!
In principe fijn dat iedereen wilt helpen. Dagelijks lees je stapels onbegrijpelijke vacatureteksten. Je verschijnt in je beste kloffie voor een sollicitatiegesprek via Zoom. Ondanks dat je écht je best doet, buiten je comfort zone gaat en je affirmaties elke dag hardop tegen de spiegel roept, gebeurt het onmogelijke. Je bent nog steeds werkloos of werkzoekend. Is dat jouw eigen schuld? Doe je dan iets fout? Als je voor die ene vacature had gesolliciteerd waar de hond van de buurman van je nicht uit Australië nog wel iemand kent van de basisschool, had je allang werk.
Wat blijkt? Solliciteren is helemaal niet makkelijk voor de meeste mensen. Dus is het dan je eigen schuld als je (nog) geen ‘droombaan’ hebt? Volgens mij niet.
Solliciteren is not an easy job
Ik vind dat elk volwassen, gezond mens de verantwoordelijkheid draagt over z’n eigen leven. Maar als het gaat over solliciteren, dan ligt het anders. Na jaren vacatureteksten lezen, overijverig solliciteren, in de verkeerde banen belanden en mezelf overal de schuld van geven, weet ik eindelijk dat die schuld niet bij mij ligt. Een afwijzing is niet de schuld van de sollicitant. Een ‘mislukt’ sollicitatiegesprek is niet de schuld van de sollicitant. ‘De andere kandidaat past beter bij ons profiel’ is niet de schuld van de kandidaat. Er maanden of zelfs jaren over doen om een leuke baan te vinden, is niet de schuld van de sollicitant. Solliciteren is gewoon hartstikke moeilijk.
Er bestaat geen succesformule voor succesvolle sollicitaties
Mijn sollicitatiegeheim? Ik heb er geen. Best gek voor iemand die e-books en blogs schrijft over solliciteren. Dat komt omdat solliciteren gokwerk is. Maatwerk. Onzeker. Nu ik ‘aan de andere kant’ werk als vacatureschrijver en veel praat met werkgevers en recruiters, is het me zó duidelijk. Er is geen sollicitatiegeheim. Er is niet 1 manier om een baan te krijgen. Heb je weleens nagedacht over de andere factoren die meespelen tijdens jouw sollicitatie? Het is niet alleen maar jij en de werkgever, er zijn zoveel randvoorwaarden.
De maakbaarheid van solliciteren
- is de recruiter die ochtend met het goede been uit bed gestapt?
- is de vacaturetekst helder geschreven?
- hebben ze al een interne kandidaat op het oog?
- zit jij met de juiste persoon aan tafel?
- hebben ze haast of willen ze juist graag hard to get spelen?
- zoeken ze een bepaald type persoonlijkheid?
- zoeken ze meer of minder ervaring dan ze hebben opgegeven?
- zijn ze bezig met een inclusiviteitcampagne?
- hebben ze deadlines te halen?
- is er spanning op de werkvloer?
Ook wel lekker, dat solliciteren niet maakbaar is
Hoe meer mensen er betrokken zijn bij de beslissing (‘even een plasje erover heen doen’), hoe ingewikkelder solliciteren wordt. Kan je het dan maar beter opgeven? Achteroverleunen en de maatschappij de schuld geven? Nee, doe dat niet. De verantwoordelijkheid van werken ligt nog steeds deels in jouw handen. Maar het geeft wel aan dat de schijnbare maakbaarheid van solliciteren niet op gaat. Er is relatief weinig dat je kunt doen als sollicitant om het succes van jouw sollicitatie(gesprek) te bepalen. Balen hè? Maar het geeft ook rust. Als je niet alles kunt controleren, dan is ook niet alles jouw schuld.
Dus, wat kan je wel doen?
Niets meer dan wat je waarschijnlijk al tientallen keren hebt gelezen. Je kunt:
- duidelijke sollicitatiebrieven schrijven.
- je goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek.
- sollicitaties bijhouden, zodat je geen afspraken mist! Bovendien is het een extra manier om trots op jezelf te kunnen zijn. Kijk maar eens naar hoeveel sollicitaties je deze maand al hebt verstuurd!
- niet geloven dat je jouw droombaan direct gaat vinden. Misschien wel, misschien niet.
- alléén kijken op user friendly vacaturewebsites met een fijne zoekfunctie.
- deze gespreksonderwerpen tijdens sollicitatiegesprekken vermijden.
- een mooi cv maken.
- op een gezonde manier omgaan met afwijzingen.
De maakbaarheid van solliciteren
Het is niet jouw schuld als geen leuke baan kunt vinden. Er is maar zo weinig waar we controle over hebben in het sollicitatieproces. We kunnen niet onze gesprekspartner ervan ‘overtuigen’ om ons aan te nemen. Dus bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek, kleed je leuk aan en ga gewoon. Ik wens je heel veel succes.
*ATS= Applicant Tracking System: een robot die selecteert op bepaalde woorden in je cv en motivatiebrief. Recruiters gebruiken het om snel goede kandidaten te vinden.