Flow - meisje zonder werk - kleine blogafbeelding

De 10 meest onbegrijpelijke vacaturetermen

Lieve werkgever, wil je alsjeblieft deze vacaturetermen niet meer gebruiken? We snappen er namelijk helemaal niks van. Groetjes, je sollicitanten.

Je zou denken dat ik – na jarenlang vacatures doorspitten – in één keer kan zien of het een ja of nee wordt. Zijn deze vacature en ik een match? Zal ik hierop reageren? Maar dankzij het veelvuldig gebruik van allerlei trendy termen heb ik soms al na de eerste zin geen idee meer waar het over gaat. Junior directive lead wattes?

Doe maar gewoon niet

Niet alleen zijn ze onbegrijpelijk, je kunt er als sollicitant ook echt gewoon niks mee. Deze vacaturetermen betekenen niks, zeggen niks over de functie en je kunt ze ook niet ‘bewijzen’ in je brief. Wat is een warme persoonlijkheid? Wat houdt het in als je allround bent? Natuurlijk heb ik affiniteit met dieren, anders zou ik toch niet solliciteren voor een positie in een dierenopvang?

Kan ik je helpen, werkgever?

Natuurlijk doen vacatureschrijvers hartstikke hun best om een mooie heldere vacature te schrijven. Maar soms heb je net even de kijk van een geoefende sollicitant nodig om ze nog beter te maken. Daarom schreef ik deze handige blog voor je. En heb je meer hulp nodig? Neem dan contact met me op, ik heb namelijk veel ervaring in het schrijven van vacatures.

Dit is mijn top 10 meest irritante vacaturetermen
 1. Hands-on-mentaliteit: waar wil je mijn handen op? Lekker aan het werk? Dat gaat beter als je gewoon normale woorden gebruikt. Van dit woord dat ongeveer hetzelfde betekent, krijg ik ook jeuk(ende handen): proactief.
 2. Geen 9-5 mentaliteit/ flexibel ingesteld: voor mij klinkt dit als: ik mag niet zeuren als je me op zaterdagochtend om half 9 vraagt ‘even’ langs kantoor te komen. En of ik maandag tot donderdag ‘af en toe’ tot half 8 wil blijven? Onbetaald.
 3. Dynamisch: ja, ik ben in 3D. Of is dat niet wat je bedoelt? (Japke-D schreef hier zo’n briljant stuk over). Of: dynamische omgeving. Staat het kantoor elke ochtend op een andere plek? Vermoeiend!
 4. Kennis van Windows: klinkt alsof jullie nog die versie hebben uit 1992. Bonuspunt als er ook nog ‘kennis van Powerpoint ‘ bij staat!
 5. IJzersterk: de enige keer dat dit relevant is, is wanneer ik solliciteer als personal trainer of als runner op een festival.
 6. Warme en verbindende persoonlijkheid: hoe zou ik dit moeten laten zien in een brief? Ga jullie dit testen tijdens het eerste gesprek? En wanneer ben ik ‘warm’ genoeg?
 7. Duizendpoot: ik begrijp wat je hiermee wilt zeggen, namelijk dat je alle (duizend?) ‘ballen in de lucht kan houden’, maar heb je dan niet gewoon te veel taken aan één functie verbonden? Net als breed inzetbaar: dat klinkt alsof je me meer te doen gaat geven dan waar ik voor heb getekend.
 8. Alles met een tijger: horecatijger, praktijktijger, kroegtijger, fashiontijger. Interessant, je personeel werven in de dierentuin.
 9. Humor: natuurlijk is het geweldig als je nieuwe werknemer bereid is deel te nemen aan een potje postelastieken schieten, maar het is compleet onmogelijk om dit te ‘bewijzen’ met je sollicitatiebrief. Daarom kan je het echt niet als eis neerzetten in je vacature.
 10. Potential assistent storemanager, junior chief creative officer, off page SEO specialist, kanaalmanager vakantie en vrije tijd… Huh?? Hebben ze nou gewoon willekeurige termen achter elkaar geknald zodat het er lekker interessant uit ziet en ik niet meer begrijp wat de functie inhoudt? Laten we terug gaan naar begrijpelijke functietitels. Is op verjaardagen ook gezelliger.
Ja, daar hebben we dus geen zin in

We willen echt wel bij je komen werken. Maar als we je vacature niet kunnen begrijpen, dan weten we ook niet wat je zoekt. Daarom heb ik een trucje bedacht. Plak je vacaturetekst in de Vacaturevertaler. Deze highlight al het vacaturejargon én legt je ook uit wat de term betekent in normalemensentaal. Weet je meteen welke woorden van belang zijn voor je sollicitatiebrief en welke niet.

Herken jij jezelf hierin?
 1. Je ontvangt afwijzing na afwijzing.
 2. Je weet niet welke baan je zoekt. Of je denkt steeds dat je je droombaan hebt gevonden, maar dat blijkt ‘m dan toch niet te zijn. Teleurstellend!
 3. Je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft of een onweerstaanbare cv maakt.
 4. Als je een vacature leest, dan weet je nooit zeker of de baan bij jou past. 
 5. Leuke vacatures? Die verstoppen zich voor jou.
 6. Je zoekt naar slimmere en snellere manieren om te solliciteren. 

Dan is mijn handleiding solliciteren perfect voor jou!

Handleiding-solliciteren-voor-mensen-met-durf-meisje-zonder-werk-vacaturetaart
Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 56

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven