‘Praat maar gewoon met ze mee,’ fluisterde de receptioniste me in vertrouwen toe toen ik me bij haar meldde voor mijn sollicitatiegesprek. ‘Neem het van me aan,’ zei ze heimelijk met haar ogen gericht op het toetsenbord. ‘Ze vinden het niet leuk als je een mening op je werk hebt.’

Je mening geven op je werk vinden heel veel mensen moeilijk. Google geeft 836.000 resultaten voor de zoekterm ‘ik durf geen mening te geven op werk.’ Waarom is dat zo? Zou dat komen doordat we niet weten wat we waard zijn? Vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds 5% minder dan mannen. Of omdat we gestraft worden door werkgevers en onze collega’s als we onze mening op werk durven te geven? 1,2 miljoen mensen wordt gepest op de werkvloer. 16% voelt zich psychisch vermoeid door zijn werk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich wél veilig voelen genoeg voelen om hun gedachtes op werk te delen? Ik heb wel een idee. Schiet nieuwe werknemers niet meteen af bij elke suggestie en vraag. Geef ze de ruimte om hun eigen ideeën te volgen en te ontwikkelen. Ja, dat kost tijd en geld. Maar moet je eens kijken hoeveel creativiteit er dan ontstaat.

Jantje geeft zijn mening op werk

Weet je wat er gebeurt als de ideeën van nieuwe medewerkers meteen in de prullenbak worden gegooid? Dan worden we allemaal zoals Jantje. Jantje begint vandaag aan zijn eerste dag op zijn nieuwe werkplek. Zijn werkgever zegt razend benieuwd te zijn naar de verbeteringen die Jantje gaat realiseren. Maar elke keer als Jantje vraagt naar bepaalde werkwijzen of een verbetering voorstelt, dan hoort hij dit:

  • dat werkt nou eenmaal zo!
  • zo doen we dat altijd!
  • joh, wat maakt dat nou uit?
  • gaat dat dan echt verschil maken?
  • daar hebben we nu geen tijd voor!

Na een paar weken weet Jantje wel beter dan doorgaan met zijn kritische aanpak. Het bedrijf lijkt wel vastgeroest. Hij krijgt er geen millimeter beweging in. De werkgever is teleurgesteld in de weinig baanbrekende voorstellen die Jantje doet en vindt de samenwerking stroef verlopen. Hij beëindigt het contract. Jantje zit weer op de bank. Met zijn grote mening.

Je mening geven op je werk

Je mening op je werk geven over zaken waar je niet de verantwoording over hebt? Slimme sollicitanten doen ’t niet. Eigenwijsheid is géén pluspunt op je cv. Dus hou je mening op je werk liever voor je, zeker op een sollicitatiegesprek. Makke schapen krijgen namelijk voorrang aan de carrière-kassa. Ben jij stug en onhandelbaar? Heb jij wat te vertellen? Kritische vragen of een onderzoekende blik? Ga dan maar terug in de rij tot je kop niet meer boven het maaiveld uitsteekt. Knik maar gewoon. Met trainingen, handleidingen en instructievideo’s strippen ze je zo snel mogelijk van je eigen mening. Dit is hoe wij het doen en dit is hoe wij willen dat jij het doet. Je mag wel vragen stellen. Maar niet te veel, niet te vroeg en niet te moeilijk, want dan weten ze het antwoord zelf ook niet.

Nieuwe werknemers trakteren

Nieuwe werknemers nemen een traktatie mee. Hun talenten, hun bijzondere zienswijzen, hun ideeën, ambities en ervaringen. Dat krijg je er allemaal gratis bij. Lucky you. Zo’n traktatie moet je nooit afwijzen. Beter zet je ze in om je bedrijf te verbeteren. Waardeer de interessante, diepzinnige of creatieve karakters van je nieuwe medewerkers. Zet ze op de juiste werkplek, waar ze omringd worden door mensen die hen met open armen verwelkomen. Geef ze alle ruimte om met hun eigen initiatieven aan de slag te gaan. Ook al denk jij dat hun ideeën gedoemd zijn te mislukken of heb je het zelf al 100 keer geprobeerd. Nieuwe werknemers hebben het recht om op zoek te gaan naar verbeteringen. Daar heb je ze toch voor aangenomen? Als je je durft te laten verrassen, dan durf je te groeien.

Lekker kritisch

Ja, wij nieuwe medewerkers snappen het heus wel. Kritische vragen zijn vermoeiend! En het is inderdaad niet leuk als die nieuwe collega jouw aanpak niet waardeert of constant denkt dat hij het beter kan. Maar dat is de weg naar verbetering! Door te zeggen: “Dit kan inderdaad beter, laten we iets anders bedenken.” Of door uit te leggen waarom je voor die werkwijze hebt gekozen, zodat het groentje die kennis ook bij andere projecten kan gebruiken. Geef je nieuwe werknemers de vrijheid om fouten en keuzes te maken. Kritische vragen zijn niet bedoeld om jou aan te vallen. Het is een poging tot samenwerking en verbetering. Het is een uitnodiging!

Dit is mijn mening

Ik ben trots op mijn creativiteit, mijn flauwe grappen, mijn gedetailleerde kijk, mijn alles-of-niets-houding, mijn loyaliteit en levendigheid. Zonder twijfel duik ik in het diepe voor iemand die ik net heb ontmoet. Ik kan niet alleen de delen van mij die jij leuk vindt, meenemen naar jouw bedrijf. Ik kom helemaal, of ik kom niet.

Mijn komst betekent groei. Groei is het mooiste wat je kunt beleven als persoon en als bedrijf. Hou het niet tegen, maar vier het. Lange leve de eigen mening op je werk.

Meisje zonder werk - Yorien Stroosnijder - vacatureschrijver - sollicitatietips - de waarde van een goede vacature - mijn vacatures

Door inclusieve en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!

E-BOOK: Succesvol solliciteren voor millennials

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Dit e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?

Je leert:

  • al mijn sollicitatiegeheimen. 
  • hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
  • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
  • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
  • hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
  • het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.

In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.