Ik heb een mening en ik ben er trots op - Meisje zonder werk kleine foto

Ik heb een mening en ik ben er trots op

“Ze willen je graag kneden”, fluisterde de receptioniste me in vertrouwen toe toen ik me bij haar melden voor het sollicitatiegesprek. “Echt waar,” zei ze met haar ogen heimelijk gericht op het toetsenbord. “Ze vinden het niet leuk als je een mening hebt.”

Kneden. Ugh, dat woord geeft me kriebels. Bijleren: geweldig! Kneden: SOS!! Ik zie voor me hoe ze me op mijn eerste werkdag, begeleid door fakkels en hooivorken, naar een massagestoel brengen terwijl ze de kernwaarden van het bedrijf chanten. Mogen de woorden maar flink in mijn huid worden gekneed opdat mijn eigenwijze blik voor altijd sluit.

Makke schapen

Eigenwijs zijn is geen pluspunt op je cv. Een mening hebben, hmm ook niet zo. De ideale sollicitant is niet te kritisch, niet te overheersend, niet te hielenlikkerij. Makke schapen krijgen altijd voorrang bij de carrière-kassa. Ben je stug en onhandelbaar? Heb je wat te vertellen? Kritische vragen, een onderzoekende blik? Ga dan maar terug in de rij totdat je kop niet meer boven het maaiveld uitsteekt. Met trainingen, handleidingen en instructievideo’s strippen ze je onbedoeld zo snel mogelijk van je eigen mening. Dit is hoe wij het zien en dit is hoe wij willen dat jij het doet. Je mag wel vragen stellen, maar niet te veel en niet te snel en niet te moeilijk, want daar weten ze het antwoord zelf ook niet op. Ga maar gewoon lekker aan de slag.

Jantje heeft een slechte eerste week

Jantje komt aan op zijn nieuwe werk. Zijn werkgever zegt razend benieuwd te zijn naar de verbeteringen die Jantje gaat realiseren. Maar elke keer als Jantje zijn kritiek uit of vraagt naar het hoe en waarom van bepaalde werkwijzen hoort hij dit:

• Dat werkt nou eenmaal zo.
• Zo doen we dat altijd.
• Joh , wat maakt jou dat nou uit?
• Daar hebben we het later wel over. Dit komt onderaan het lijstje.
• Ik zie niet in waarom we dat moeten veranderen.

Na een paar weken weet Jantje wel beter dan doorgaan met zijn kritische aanpak. Het bedrijf lijkt wel vastgeroest. Hij krijgt er geen millimeter beweging in. De werkgever is teleurgesteld in de weinig baanbrekende voorstellen die Jantje doet en vindt de samenwerking stroef verlopen. Hij beëindigt het contract. Jantje zit weer op de bank. Met zijn grote mening.

Nieuwe werknemers trakteren

Nieuwe werknemers nemen een traktatie mee. Hun talenten, hun bijzondere zienswijzen, hun ideeën en doorzettingsvermogen, dat krijg je er allemaal gratis bij. Dat moet je niet plat slaan, maar inzetten om je bedrijf te verbeteren. Waardeer hun interessante, diepzinnige of creatieve karakters en zet ze op de juiste plek. Geef ze de ruimte om op zoek te gaan naar dingen die ze beter kunnen. En geniet van de geweldige ideeën die ze aanbrengen, omdat ze op een andere manier kijken dan jij. Dat is toch mooi?

Kritische vragen zijn groei!

Kritische vragen zijn vermoeiend. Ze vereisen veel inzet. Het is niet leuk als als iemand jouw aanpak niet waardeert of denkt dat het beter kan. Dat snappen we heus wel. Maar dat is hoe je groeit! Door te zeggen: “Dit kan inderdaad beter, laten we iets anders bedenken.” Of door helder inzicht te geven aan je nieuwe werknemer waarom je voor die werkwijze hebt gekozen, zodat hij die kennis ook voor andere projecten kan gebruiken. Dat vinden we ook goed. Maar betrek ons erbij. Geef ons autoriteit zelf keuzes te maken. Breng ons op de hoogte van eerder gemaakte fouten en laat ons onze eigen fouten maken. Kritische vragen zijn niet bedoeld om jou als persoon aan te vallen. Het is een poging tot samenwerking en verbetering.

Vier groei

Ik ben trots op mijn creativiteit. Het maakt me een goede schrijfster, een hilarische grappenmaker én een kritische vrouw.  Groei is het mooiste wat je kunt beleven als persoon en als bedrijf. Hou het niet tegen, maar vier het. Lange leve de eigen mening.

Ik heb een mening en ik ben er trots op - Meisje zonder werk poster

Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om een baan te vinden, lijkt het wel. Hoe schrijf je in 2019 een goede sollicitatiebrief? En wat is een onweerstaanbaar cv? Ik leer je al mijn sollicitatiegeheimen in mijn Handleiding Solliciteren.

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 55

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven