Blogafbeelding Meisje zonder werk - ik heb een mening en ik ben er trots op

Ik heb een mening en ik ben er trots op

“Ze willen je graag kneden”, fluisterde de receptioniste me in vertrouwen toe toen ik me bij haar meldde voor het sollicitatiegesprek. “Echt waar,” zei ze met haar ogen heimelijk gericht op het toetsenbord en haar gelakte nagels. “Ze vinden het niet leuk als je een mening hebt.”

Kneden. Ugh, het woord alleen al geeft me kriebels over mijn arm, als een allergische reactie. Natuurlijk wil je léren op je nieuwe baan. Maar als ik tijdens het sollicitatiegesprek het woord ‘kneden’ hoor, dan gaan SOS-signalen af in mijn hoofd en zoeken mijn ogen naar de dichtstbijzijnde uitgang. Mijn fantasie slaat meteen op hol. Ik zie voor me hoe ze me op mijn eerste werkdag, begeleid door fakkels en hooivorken, naar een massagestoel brengen terwijl ze de kernwaarden van het bedrijf chanten…

Makke schapen

Terug naar de realiteit. Eigenwijsheid is géén pluspunt op je cv. Een mening hebben over zaken waar je niet direct de verantwoordelijkheid over hebt, is ook niet zo populair onder werkgevers. De ideale sollicitant is niet te kritisch, niet te overheersend, niet te hielenlikkerij. Knik maar gewoon. Makke schapen krijgen voorrang aan de carrière-kassa. Ben jij stug en onhandelbaar? Heb jij wat te vertellen? Kritische vragen of een onderzoekende blik? Ga dan maar terug in de rij tot je kop niet meer boven het maaiveld uitsteekt. Met trainingen, handleidingen en instructievideo’s strippen ze je zo snel mogelijk van je eigen mening. Dit is hoe wij het doen en dit is hoe wij willen dat jij het doet. Je mag wel vragen stellen, maar niet te veel en niet te snel en niet te moeilijk, want daar weten ze het antwoord zelf ook niet op.

Jantje heeft een slechte eerste week

Weet je wat er gebeurt als de ideeën van nieuwe medewerkers meteen in de prullenbak worden gegooid? We worden allemaal zoals Jantje. Jantje begint vandaag aan zijn eerste dag op zijn nieuwe werkplek. Zijn werkgever zegt razend benieuwd te zijn naar de verbeteringen die Jantje gaat realiseren. Maar elke keer als Jantje zijn kritiek uit of vraagt naar het hoe en waarom van bepaalde werkwijzen, dan hoort hij dit:

• Dat werkt nou eenmaal zo.
• Zo doen we dat altijd.
• Joh , wat maakt jou dat nou uit?
• Daar hebben we het later wel over. Dit komt onderaan het prio-lijstje.
• Ik zie niet in waarom we dat moeten veranderen.


Na een paar weken weet Jantje wel beter dan doorgaan met zijn kritische aanpak. Het bedrijf lijkt wel vastgeroest. Hij krijgt er geen millimeter beweging in. De werkgever is teleurgesteld in de weinig baanbrekende voorstellen die Jantje doet en vindt de samenwerking stroef verlopen. Hij beëindigt het contract. Jantje zit weer op de bank. Met zijn grote mening.

Nieuwe werknemers trakteren

Nieuwe werknemers nemen een traktatie mee. Hun talenten, hun bijzondere zienswijzen, hun ideeën en doorzettingsvermogen, dat krijg je er allemaal gratis bij. Lucky you. Een traktatie moet je nooit plat slaan, maar inzetten om je bedrijf te verbeteren. Waardeer hun interessante, diepzinnige of creatieve karakters en zet ze op de juiste plek, waar ze omringd zijn door mensen die hen met open armen verwelkomen. Geef ze alle ruimte om met hun eigen initiatieven aan de slag te gaan. Ook al denk jij dat ze gedoemd zijn te mislukken of heb je het zelf al honderd keer geprobeerd. Nieuwe werknemers hebben het recht om op zoek te gaan naar verbeteringen. Daar heb je ze toch voor aangenomen? Als je je durft te laten verrassen, dan durf je te groeien.

Liever 100 keer ja dan 1 keer nee

Ja, wij nieuwe medewerkers snappen het wel. Kritische vragen zijn vermoeiend! En het is inderdaad niet leuk als als die nieuwe collega jouw aanpak niet waardeert of denkt dat het beter kan. Maar dat is hoe je groeit! Door te zeggen: “Dit kan inderdaad beter, laten we iets anders bedenken.” Of door helder inzicht te geven aan je nieuwe werknemer waarom je voor die werkwijze hebt gekozen, zodat diegene die kennis ook voor andere projecten kan gebruiken. Dat vinden we ook goed. Maar betrek ons erbij. Geef ons de verantwoordelijkheid en de kracht om zelf keuzes te maken en te kiezen voor wat wij een fijne werkwijze vinden. Breng ons op de hoogte van eerder gemaakte fouten en laat ons onze eigen fouten maken. Kritische vragen zijn niet bedoeld om jou als persoon aan te vallen. Het is een poging tot samenwerking en verbetering, het is een uitnodiging.

Vier groei

Ik ben trots op mijn creativiteit, mijn rare grappen, mijn bijzondere kijk op dingen, mijn motivatie, mijn alles-of-niets-houding, mijn loyaliteit en betrouwbaarheid. Zonder twijfel duik ik in het diepe voor iemand die ik net heb ontmoet. Ik neem altijd mijn hele karakter mee naar een nieuwe werkplek. Mijn komst betekent groei, net als de komst van al jouw nieuwe werknemers en collega’s. Groei is het mooiste wat je kunt beleven als persoon en als bedrijf. Hou het niet tegen, maar vier het. Lange leve de eigen mening.

herken jij jezelf hierin?

  1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
  2. je zwerft van baan naar baan.
  3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
  4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
  5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.