mijn vacatures

mijn vacatures: origineel, begrijpelijk, inclusief én met humor

Ik ben een copywriter met de expertise van een commerciële schrijver en de blik van een ambitieuze sollicitant. In mijn vacatures ben ik altijd op zoek naar balans. Een stabiel evenwicht creëren tussen een overtuigende marketingtekst en een begrijpelijke, op waarheid gebaseerde vacaturetekst. Dat is soms best uitdagend, want een vacaturetekst moet aan veel eisen voldoen. Het moet leuk, uitnodigend, aantrekkelijk en enthousiast geschreven zijn. 

Zodat jouw sollicitant begrijpt hoe leuk het is om bij jou te komen werken.

Maar de vacaturetekst mag niet mooier zijn dan de waarheid. Want dan is er een grote kans dat je nieuwe werknemer na 3 maanden via de achterdeur weer vertrekt.

Een vacaturetekst moet dus ook eerlijk, transparant, duidelijk, begrijpelijk en leesbaar zijn.

En dan wil je ook nog eens niemand uitsluiten op basis van leeftijd, cultuur, religie of huidskleur. Je advertentie op Indeed moet een flitsende, triggerende eerste zin hebben. En je wil al helemaal niet van die jeukende typische vacaturewoorden zoals ‘passie’ en ‘ 9 tot 5’ mentaliteit gebruiken, bah!

Kortom, een vacaturetekst schrijven is best een hele klus. Een kunstwerkje, kan ik wel zeggen. Logisch dat je dat wilt uitbesteden aan iemand die er meer verstand van heeft en er heel veel plezier uithaalt.

Meisje zonder werk - Yorien Stroosnijder - vacatureschrijver - sollicitatietips - de waarde van een goede vacature

van meisje zonder werk naar ambitieuze ondernemer!

In 2018 was ik alweer werkloos. Ik baalde enorm en wilde asap aan het werk. Ik las in die tijd tientallen vacatures per week. Dat was niet zo’n leuk klusje, kan ik je vertellen. Want de meeste vacatureteksten waren…

wollig,

veeleisend,

en best een beetje (behoorlijk) saai geschreven.

Voor zo’n geboren taalfan als ik is dat natuurlijk niet te doen! Weet je wat ik toen dacht? “Dat kan ik zelf veel beter!” De volgende dag schreef ik me in bij de KVK als copywriter/ vacatureschrijver, bood mijn schrijfhulp aan op LinkedIn en voor ik het wist zat ik aan de andere kant van de tafel.

Schreef ik ineens zelf die vacatureteksten! En las ik weer tientallen vacatureteksten per week, maar dit keer om ervan te leren in plaats van erop te reageren :).

Ik heb me flink verdiept in de theorie én de praktijk van arbeidsmarktcommunicatie sinds de start van mijn bedrijf Meisje zonder werk in 2018. In 3 jaar tijd heb ik veel werkgevers mogen helpen met mooie vacatures én werknemers geholpen aan passende banen. Trots!

mijn vacatures in het echt bewonderen?

Nu wil je natuurlijk weten welke leuke vacatures eruit mijn pen zijn gevloeid! Dat is een beetje lastig, want zoals je begrijpt staan goedgeschreven wervende vacatures zoals de mijne niet heel lang online. Gelukkig vind je op mijn website een aantal voorbeelden van vacatureteksten die ik heb geschreven. En wil je meer weten? Of meer recente voorbeelden zien? Stuur dan gerust een mailtje naar yorien@meisjezonderwerk.nl. Dan stuur ik je de link van mijn vacatures die nu online staan.

Of volg me op LinkedIn! Daar geef ik elke maandag vacatureschrijftips! Dus wil je meer leren over vacatures schrijven? Dan ontmoet ik je graag op LinkedIn!

even samenvatten: ben ik de vacatureschrijver van je dromen?

Vacatures horen vrolijk, begrijpelijk en enthousiasmerend te zijn. Ik schrijf fijne, positieve en leesbare vacatureteksten waar zowel sollicitant, werkgever en collega’s heel blij van worden. Zo is jouw vacaturetekst niet alleen een vacaturetekst. Maar ook een marketingmiddel waar je komende jaren op kunt bouwen! Een goede vacaturetekst creëert niet alleen ambitieuze nieuwe werknemers, maar levert ook brand ambassadors op! Dat is trouwens een mooi marketingwoord voor meer loyale fans en klanten.

Om het even letterlijk op een rijtje te zetten wat ik voor jou kan doen:

 • wervende vacatureteksten schrijven.
 • die levendig, aantrekkelijk en vriendelijk zijn.
 • met woorden en korte zinnen die voor jouw doelgroep begrijpelijk zijn.
 • met gecontroleerde feiten, zodat de sollicitant een eerlijk beeld krijgt van de functie.
 • inclusief praktische voorbeelden waardoor de lezer echt goed begrijpt wat de functie inhoudt.
 • én contactgegevens van een contactpersoon of de vacaturehouder.
 • advies over jouw werkgeversmerk.

dit kan ik niet voor jou regelen

Er zijn ook dingen die ik niet voor jou kan doen als vacatureschrijver. Maar ik denk dat jij deze elementen ook helemaal niet in je vacaturetekst wilt! Lees ze maar eens na:

 • nietszeggend vacaturejargon, zoals affiniteitproactief of passie. Daar geloof ik niet in! Lees maar eens dit artikel over vacaturejargon. Schrap maar snel die ‘kroegtijger’ uit je vacature!
 • spelfouten.
 • ouderwetse vacaturetaal die niemand begrijpt. Dit is 2021, millennials zijn alweer 30+ jaar en gen Z begrijpt niet wat ‘hoogachtend’ betekent. Schrijven is schrappen!
 • tientallen eisen of vage competenties. Elke vacaturetekst begint met een uitgebreid onderzoek naar wat écht nodig is om de functie succesvol uit te voeren. De rest is bijzaak.
 • racisme, discriminatie of andere vormen van uitsluiting.
Meisje zonder werk - Yorien Stroosnijder - vacatureschrijver - sollicitatietips - de waarde van een goede vacature - mijn vacatures

Door inclusieve, transparante en positieve vacatures te laten schrijven, maken we solliciteren toegankelijk voor iedereen. Lees hier mijn vacatureteksten!