Blogafbeelding Meisje zonder werk - alle millennials zijn onzeker

Alle millennials zijn onzeker

Succes meten wij door de ogen van een ander. Alle millennials zijn onzeker. Succes is niet het antwoord op ‘voel ik me gelukkig?’, maar ‘heb ik een betere baan, mooier huis en grotere auto dan mijn leeftijdsgenoten’? Het hoi-ik-ben-een-sukkel-syndroom terroriseert onze generatie. 

In hartje Utrecht staan de mooiste huizen. Vaak gluur ik naar binnen. Ik zie een prachtig kookeiland, een dure eettafel, kinderspeelgoed en jonge ouders op de bank. Ik voel jaloezie en heb ineens spijt van keuzes in mijn leven. Zonder iets te weten over hun wurghypotheek, 50-urige werkweek en huwelijkse problemen, verbeeld ik me een fantastisch luxe leven waar ik pijnlijk ver op achterloop.

Alle millennials zijn onzeker

Echte alle millennials zijn onzeker over hun prestaties in het leven. Succes is wat anderen hebben, denken we. We kijken constant over onze schouder. Hoe ver is hij al, wat heeft zij op haar bankrekening staan? Wat zou ik nu moeten doen, kunnen, hebben op mijn leeftijd? Loop ik op schema? Zonder na te denken over wat we echt willen in ons leven, volgen we het al voor ons uitgelegde treinspoor. Een mooi huis en een gezinnetje is het eindstation waar we zo snel mogelijk naar toe werken. Dan is er rust. Dan hebben we het gemaakt, denken we. Oh, wat leven wij millennials in een illusie!

Slechte spionnen

Terwijl we Instagram-accounts zoeken om ons leven en ons lichaam mee te vergelijken, vergeten we voor het gemak dat alleen het resultaat van een keuze zichtbaar is. Het lijkt soms wel alsof millennials het expres doen, alsof ze het leuk vinden om zich alleen maar te focussen op exotische bestemmingen en zwembaden in de vorm van ananassen. We willen alleen maar de goede dingen zien, niet de mindere kant van het leven die er op een hele noodzakelijke manier bij hoort. We zien niet wat iemand heeft moeten doen om ergens te komen. Onder de grond en achter de filters liggen de veelvuldige offers voor een schijnbare succesvol leven online en offline. We zien niet de schulden, depressies of eenzaamheid waarmee iemand zijn nieuwe Adidasjes heeft betaald. We bespioneren alleen aan het oppervlakte. Dat maakt onze afgunst zinloos en leeg.

Hoi, ik ben een meisje zonder werk

In een wereld vol schone schijn is jezelf voorstellen als werkloos een van de het pijnlijkste dingen die er is. In onze zoektocht naar manieren om een identiteit te verzinnen, is de bevestiging dat je geen identiteit hebt, ondraagbaar. Liever ga je backpacken naar een Aziatisch land, doe je een sabbatical/ zeer bijzondere cursus/ dankbaar vrijwilligerswerk om die stilte na je naam op te vullen. Ik ben Yorien en ik ben schrijfster, zei ik vaak, hoewel ik niks méér schreef dan tientallen sollicitatiebrieven en klaagzangen op WhatsApp. Ik loog liever tegen ze dan accepteren dat ik niet echt iets deed, niet echt iemand was en bovendien ook nog een werkloze sukkel was. Met spannende verhalen over mijn aankomende autobiografie, verzon ik een leven bij elkaar waar ik me niet voor hoefde te schamen.

Stop het hoi-ik-ben-een-sukkel-syndroom

Voel jij je zo?

 • jij bent een geboren pechvogel.
 • je vist altijd nét naast het net.
 • je bent of je voelt je minder succesvol dan je vrienden en leeftijdgenoten.
 • bovendien ben je het zwarte schaap van de familie.
 • je hebt het idee dat iedereen constant betere kansen krijgt dan jij.
 • ja eh het lukt gewoon niet zo, je gaat niet zo hard vooruit als je zou willen.

Stop daar dan mee.

Denken dat anderen het beter voor elkaar hebben, gaat jouw situatie echt niet verbeteren. Jouw kennis van hun leven is onvoldoende om te beoordelen of zij het beter doen, wat dat dan ook betekent. En ook al zijn zij supersterren in wat ze doen, wat maakt dat dan uit? De realiteit is waar jij in gelooft en jij bepaalt wat waar is. En weet je wat het fijnste is? Alle millennials zijn onzeker. Iedereen ís een loser. Google maar eens op ‘ik voel me een sukkel’. Honderden hits van leeftijdsgenoten die hun shit echt niet zo together hebben als wij denken. Ik vond deze blog zo herkenbaar verfrissend om te lezen. Je bent nooit alleen. We zijn allemaal gezellig een groep sukkels.

De supermakkelijke oplossing…

Als vergelijken je manier van overleven is, dan duurt het niet lang tot je je eigen naam onderop de lijst zet. Er is altijd wel iemand te vinden die het beter heeft dan jij. En als je je constant focust op wat je niet hebt, dan krijg je daar alleen maar meer van. De enige manier om te stoppen met vergelijken, is door tevreden te zijn met je eigen leven. Wees dankbaar voor alles wat je hebt. Een dak boven je hoofd, brood op de plank én de keuze om te gaan en staan waar je maar wilt. Dat is al zoveel meer dan wat heel veel mensen op deze wereld hebben. Definieer opnieuw je idee van succes. Als je nu blij bent met je leven, waarom heb je dan nog meer nodig? En als je niet blij bent, verander dan.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Oefening baart kunst! Het zal niet in 1 dag gaan, maar jij hebt de macht om je gedachten en daarmee je leven te veranderen. Meestal ben jij zelfs degene die jouw grootste struikelblok is. Laat los hoe anderen leven of hun mening over hoe jij het doet. Sta 100% achter jouw dromen en jouw keuzes. Of je nou een sukkel bent of niet.

herken jij jezelf hierin?

 1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
 2. je zwerft van baan naar baan.
 3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
 5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.