sollicitatietips

De eerste 6 dingen die je moet doen als je een nieuwe baan zoekt

Blogafbeelding Meisje zonder werk - De eerste 6 dingen die je moet doen als je een nieuwe baan zoekt

Je zoekt een nieuwe baan! Maar solliciteren vind je ontzettend eng. Maak je daar nou maar geen zorgen over. Na deze 6 stappen loop je vol zelfvertrouwen elk sollicitatiegesprek binnen!

1. Plan je droomleven

Ben jij al bezig met nadenken over welk werk je wilt gaan doen? Ho, neem even een stap terug. Weet jij al wat voor léven je wilt? De belangrijkste taak van jouw toekomstige baan is jouw droomleven ondersteunen, in financieel en sociaal opzicht. Kost het verwerkelijken van jouw dromen veel geld? Solliciteer dan voor banen met een hoog salaris. Wil je voldoende tijd overhouden voor je hobby’s, je kinderen of je eigen projecten? Zoek dan werk dat je nu of later parttime kunt doen en waarbij je niet op je vrije dagen teruggefloten wordt naar kantoor.

Neem de tijd om na te denken over hoe jouw ideale leven eruitziet. Verlang je naar een villa aan zee, of rust en eenvoud in een hutje in het bos? Wil je veel kinderen of je juist volledig storten in je werk? Wat betekent succes voor jou? Goed nadenken vóórdat je aan een nieuwe baan begint, kan voorkomen dat je over een paar maanden wéér op ditzelfde punt belandt. Jouw baan moet altijd jou ondersteunen, niet tegenwerken. Veel mensen zetten hun werk in het midden van hun leven in plaats van hun eigen wensen en verlangens. Maar jij bent de baas van je leven, niet je werk.

Succesvol Solliciteren

Deze wijsheid heb ik niet zonder slag of stoot verkregen. Na jarenlang solliciteren en terechtkomen bij de verkeerde banen, heb ik uiteindelijk werk gevonden dat écht bij mij past. Al deze ervaring en kennis van bijna 10 jaar solliciteren heb ik gebundeld in een e-book, waarin ik je alles vertel over het sollicitatieproces, geschikte vacatures zoeken, vacatures vertalen, sollicitatiebrieven schrijven, een cv maken, sociale media inzetten om sneller te solliciteren en omgaan met afwijzing. Herken jij jouw verhaal hierin?

  1. Je bent het zat om afwijzingen op je sollicitaties te krijgen.
  2. Je zwerft van baan naar baan. Steeds als je denkt dat je je droombaan hebt gevonden, dat voelt het toch weer niet goed. Teleurstellend!
  3. Je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
  4. Je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
  5. Leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit de baan waar je naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Dan is de Succesvol Solliciteren perfect voor jou!

2. Spread the message!

Hoera, je zoekt een nieuwe baan! En iedereen mag móét het weten! Dit is het moment om jouw zoektocht naar connecties en Echt Leuke Vacatures van de daken te schreeuwen. LinkedIn is natuurlijk het perfecte medium om je oproep te plaatsen, maar afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en waar je doelgroep zich bevindt, kunnen Facebook en Instagram ook heel geschikt zijn. Denk aan jobs in de creatieve sector of marketing en communicatie, waarbij je Instagramprofiel zou kunnen dienen als een portfolio.

Plaats op LinkedIn en eventueel op meerdere media een berichtje zoals het onderstaande voorbeeld. Hoe specifieker je bent over je wensen, hoe beter!

Hallo netwerk, ik zoek per [maand] een nieuwe baan als [functietitel(s), maximaal 3] in de omgeving van [huidige woonplaats of waar je graag zou willen wonen/werken]. Ik heb een voorkeur voor een [parttime/fulltime] functie. Wie heeft er een goede tip voor mij? Je kunt meer over mij lezen op [link website of LinkedIn-profiel].

Het is niet nodig om in dit tekstje jouw eigenschappen of interesses te belichten, deze kunnen geïnteresseerden namelijk al lezen in je geweldige cv. Heb je een website of online portfolio waar je naar kunt verwijzen? Zet deze er dan wel bij! Ten slotte is het bewezen dat posts op sociale media meer aandacht krijgen wanneer er een afbeelding bij zit. Plaats dus een professionele foto van jezelf of een ander relevant beeld, zoals een interessante infographic of een humoristisch plaatje. Vergeet niet om ook offline te vertellen dat je nieuw werk zoekt!

3. Maak een perfect profiel

Het plaatsen van een oproepje op sociale media werkt alleen als je op je (LinkedIn-)profiel kunt bewijzen dat je inderdaad een goede kandidaat bent. Treffen recruiters of werkgevers een slecht ingevulde pagina aan, dan zijn ze direct weer weg. Zorg dus voor een warm welkom op je profiel door met zorg de juiste gegevens in te vullen. Aaltje Vincent, dé LinkedIn-sollicitatiegoeroe, heeft in februari 2019 weer een complete LinkedIn-checklist uitgebracht met de beste manieren om je profiel een professionele look te geven.

4. Lees vacatures

Nee, je hoeft nu nog niet te solliciteren. Maar door alvast vacatures te lezen, kun je een beter beeld krijgen van wat jij wil én wat jouw toekomstige werkgever wil. Is jouw wens om parttime te werken wel realistisch? Is het slim om aan bijscholing of een cursus te doen? Wat voor salaris hoort er bij de baan die jij zoekt? Welke mensen hebben op LinkedIn jouw droomfunctie? Kun je een keer met hen een kop koffie drinken?

Daarnaast hebben veel mensen een verkeerd beeld van hun droomfunctie, gecreëerd door hun eigen fantasie of door wat ze gezien hebben op tv. Vaak blijkt dat die baan in de werkelijkheid helemaal niet bij ze past. Dat kan je dan maar beter zo snel mogelijk weten. Die slap in the face opent weer nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld ondernemen.

Tijdens je vacatureonderzoek probeer je 2 vragen te beantwoorden:

  • Aan welke eisen moet jij voldoen om de beste kandidaat te zijn voor jouw nieuwe baan?
  • Past deze nieuwe baan bij jou?

Vacatures begrijpen

Vacatures lezen en vacatures begrijpen zijn 2 totaal verschillende dingen. Vacatureteksten staan tegenwoordig vol ‘coole’ Engelse termen en onbegrijpelijk vakjargon. Sommige vacatures lijken wel bedoeld om indruk te maken, maar op wie dan eigenlijk? De sollicitant kan het niet zijn, want die is al gestopt met lezen na de vage functietitel junior executive assistant lead manager. Aha… In het e-book Succesvol solliciteren vind je meer dan 100 vacaturetermen duidelijk uitgelegd, zodat je eindelijk eens zonder kleerscheuren door een vacature heen worstelt. Lijken die imposante vacatures ineens een stuk minder overweldigend. Het gevolg: een welkome boost voor je zelfvertrouwen.

5. Maak een onweerstaanbaar cv

Je weet nu (ongeveer) wat je wilt, je hebt dit online en offline kenbaar gemaakt, je hebt een aantrekkelijk profiel ingericht op LinkedIn en je weet wat de eisen zijn voor vacatures in jouw branche. De deur is open en jij staat op de stoep om je heen te kijken… Joehoe, waar zijn die leuke banen? Wat mist er dan nog? Een onweerstaanbaar cv. Een cv is natuurlijk onmisbaar bij een goede sollicitatie, maar het kost veel tijd om er 1 te maken. Daarom kan het de moeite waard zijn om er vast aan te beginnen, zodat het document af is wanneer de eerste superleuke vacature langskomt.

Een cv is niet gewoon een opsomming van de bedrijven waar je hebt gewerkt. Het is een unieke kans om jouw verhaal te vertellen en met een big bang binnen te komen. Een goed cv onderscheid je van de competitie, zowel in de inhoud als in de opmaak. In deze blog maken we samen jouw perfecte cv.

6. Zet stappen vooruit

Terwijl je wacht tot die ene geweldige vacature langskomt, hoef je heus niet stil op de bank te blijven zitten. Nu je weet wat je dromen zijn, kan je actief aan de slag om ze te verwezenlijken. Plan alvast je verhuizing naar die andere stad. Zoek op hoeveel geld je bij elkaar moet sparen om je reis naar Zuid-Amerika te bekostigen. Bekijk elk filmpje op YouTube over het onderwerp waarin jij wilt excelleren. Als je nu nog werkt, grijp dan elke kans aan om nieuwe dingen te leren. Als je werkloos bent, geef jezelf dan niet het gevoel dat je aan het wachten bent totdat anderen jou hiermee gaan helpen. Je kunt je beter vast gaan voorbereiden op je droomleven, want het staat sneller voor de deur dan je denkt!