sollicitatietips

Omscholen tijdens werkloosheid? Dit zijn de opties voor financiering!

Blogafbeelding Meisje zonder werk-Omscholen tijdens werkloosheid? Dit zijn de opties voor financiering!

Werkloos zijn is net een beetje minder erg als je weet dat je binnenkort weer een nieuwe baan hebt. Vooral als het er 1 is die écht bij je past. Goed nieuws: er zijn verschillende financieringsmogelijkheden om je te laten omscholen als je in de werkloosheidswet (WW) zit!

Je bent (weer) Koos Werkloos. Kan gebeuren hoor, dat overkomt de beste. Maar wat moet je doen als je geen functie vindt die aansluit bij wat jij kan én leuk vindt? Je interesses zijn veranderd of jouw oude baan bestaat simpelweg niet meer. Wat zijn dan je opties? Je kunt je dan laten omscholen. Maar dat kost toch heel veel geld? Ik laat je hieronder zien welke mogelijkheden je hebt.

Omscholen? Maar wat dan?

De beslissing om je te laten omscholen is niet altijd makkelijk. Je bent misschien gewend om je een expert te noemen in het ene vakgebied, en nu begin je weer vanaf start in een ander branche. Of je bent nu werkloos en wilt een opleiding volgen om je kans op een baan te vergroten. Dat zijn grote en best enge keuzes! Daarom is het knap dat je bezig bent met nadenken over omscholing. Ga eens rustig kijken welke mogelijkheden er bestaan en waar jij blij van wordt. Wie kan jou financieel helpen als je je wilt laten omscholen? Hieronder staan 4 opties.

LevenLangLerenkrediet

Ben jij tussen de 30 en 55 jaar, en kom je niet meer in aanmerking voor studiefinanciering? Dan kun je een LevenLangLerenkrediet aanvragen. Dit is een persoonlijke lening die via DUO loopt. Na het afronden van je studie, moet je jouw schuld terugbetalen binnen 15 jaar. Je studie moet wel aan 1 van deze eisen voldoen:

 • het is een voltijd-, deeltijd- of duale opleiding aan hbo of universiteit.
 • het is een voltijd bol-opleiding aan het mbo.

Verder mag er geen andere instantie zijn die het volledige collegegeld betaalt. 

NL Leert door

Via deze regeling kun je bij verschillende opleiders gratis online cursussen en trainingen volgen. De overheid geeft deze instellingen hiervoor namelijk subsidies. Ook geschikt voor ondernemers die zijn geraakt door het coronavirus. Zoek een geschikte opleiders of cursus uit, meld je aan en zij regelen de financiën en administratie. Extra fijn: de meeste opleidingen kun je volledig online volgen. Er worden jaarlijks 50.000 tot 80.000 gratis (online) omscholingstrajecten verdeeld.

Transitiebudget

Wanneer je onvrijwillig bent ontslagen, en dit ontslag via het UWV of de kantonrechter is geregeld, heb je recht op een transitiebudget. Een transitiebudget is een financiële vergoeding van je oude werkgever. Het budget is bedoeld voor arbeidsbemiddeling, het opstarten van een eigen bedrijf of het volgen van een opleiding om zo jouw baankans te vergroten.

Toekomstige werkgever

Heb je een baan gevonden die je graag wilt hebben, maar heb je hier nog een opleiding voor nodig? Mogelijk is jouw toekomstige werkgever bereid om een deel of de gehele opleiding te betalen. Bij een BBL-opleidingstraject kun je bijvoorbeeld leren combineren met werken. Neem contact op met het UWV of het Leerwerkloket om te kijken welke mogelijkheden er zijn vanuit jouw aankomende werkgever.

Om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, kan je een verdiepende of juist verbredende cursus volgen. Zo krijg je meer kennis binnen jouw vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Leefstijlcoach: als leefstijlcoach begeleid je mensen naar een bewuste leefstijl met gezonde gewoontes op het gebied van voeding, beweging en ontspanning. Onze erkende opleiding Leefstijlcoach is volledig afgestemd op het officiële Beroepsprofiel van de BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) en geeft je de juiste kennis, vaardigheden én houding om als professioneel Leefstijlcoach aan de slag te gaan.
 • Mode maken en ontwerpen: maak ruimte en tijd voor je eigen creativiteit. Wie weet welke fashion winkel, eigen naaistudio of cursus jij zelf hierna gaat beginnen!
 • Eigen webshop starten: behalve de bouw van de webshop, leer je tijdens deze uitgebreide cursus ook over de commerciële voorbereiding, het ontwerp van de webshop, de keuze van het assortiment, service en zoekmachinemarketing.
 • Webdesign voor beginners:  na het volgen van deze korte cursus bouw je zonder problemen een aansprekende, interactieve en gebruiksvriendelijke website voor jezelf, je vereniging of je eigen bedrijf.
 • Voedingsdeskundige: als voedingsdeskundige help je mensen inzicht te krijgen in hun voedingspatroon en help je ze met persoonlijke vragen en problemen op het gebied van voeding.
 • Sociale psychologie: sociale psychologie bekijkt hoe mensen in het dagelijkse leven elkaars gedrag, gedachten en gevoelens beïnvloeden.
 • Eigen reclamebureau starten: met deze thuisstudie leer je alles wat je nodig hebt om een succesvolle onderneming in de reclamewereld te starten. 
 • Burn-out- en stresscoach: je leert in deze cursus Burn-out- en stresscoach hoe je anderen (eventueel vanuit een eigen praktijk) kunt coachen om op een gezonde manier met stress om te gaan en op een verantwoorde manier van een burn-out te herstellen.
 • Photoshop leren: Photoshop is dé standaard op het gebied van digitale beeldbewerking in de fotografie en de grafische sector. Wil je werken in deze sector, dan kan je niet zonder Photoshop, Indesign en Illustrator.
 • Reclame- en marketingpsychologie: heb je altijd al willen weten hoe reclame ons koopgedrag en ook ons leven beïnvloedt? Welke technieken en methoden er in de reclame worden gebruikt om mensen tot kopen aan te zetten? Hoe je reclame optimaal kunt inzetten voor jouw eigen bedrijf? Wil je misschien een eigen reclamebureau beginnen? Dan is dit de cursus die je zoekt. 
 • Beleggen voor beginners: met de juiste basiskennis is iedereen in staat om op een leuke en verantwoorde manier te beleggen. In deze cursus leer je hoe je jouw beleggingen kunt aanpassen aan je financiële doelen en op welke manier je een goed rendement kunt halen.

De links hierboven zijn gesponsord door Laudius. Dat betekent dat als jij een cursus koopt, ik 15% van de orderwaarde krijg. De prijzen zijn daardoor níét duurder dan normaal. Als je een cursus koopt via deze link, dank je wel daarvoor! Dankzij jou kan ik Meisje zonder werk draaiende houden.

Wat moet je allemaal regelen als je je wilt laten omscholen?

Als je in de WW zit, kun je niet zomaar een opleiding volgen. Je moet hiervoor toestemming vragen aan het UWV. Dat geldt ook als je een eigen bedrijf wilt beginnen. Wanneer je van plan bent om je te laten omscholen, dan is het belangrijk om deze stappen te doorlopen.

Stap 1. Meld je omscholen-/studieplannen bij een UWV-adviseur

Wanneer je je laat omscholen terwijl je een WW-uitkering krijgt, dan is het belangrijk dat het UWV hiervan op de hoogte is. Het kan namelijk gevolgen hebben voor jouw werkloosheidsuitkering. Doe dit voordat je je inschrijft voor een opleiding. Jouw adviseur kan je dan adviseren welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie en welke opleidingen jouw kansen op een baan vergroten. Het UWV vindt het belangrijk dat mensen met een werkloosheidsuitkering weer snel kunnen werken, en zal dit daarom stimuleren.

Stap 2. Bespreek je sollicitatieplicht

Ook wanneer jij een studie volgt, zal jouw sollicitatieplicht waarschijnlijk blijven staan. Wel is er kans op vrijstelling, bespreek dit dus altijd even met jouw UWV-adviseur.

Stap 3. Geef je gevonden studie door

Heb je bovenstaande stappen doorlopen en heb je groen licht? Dan kun je een opleiding of cursus gaan zoeken. Wanneer je deze hebt gevonden, meld je dit bij het UWV. Jouw UWV-adviseur zal contact met je opnemen.

Wat houd jou tegen om je te laten omscholen en de weg naar jouw droomleven te starten?