Contactpagina-Meisje-zonder-werk-1

Waarom ik ondernemer ben geworden, en het misschien ook iets voor jou is

Het gaat mij niet om zoveel mogelijk geld verdienen (waar trouwens niks mis mee is) of om te lui zijn om te werken. Het gaat om wat ik wil. Hoe ik mijn leven wil inrichten zonder de bemoeienis van een ander. Dit is een kijkje in mijn gedachteproces van werknemer naar ondernemer.

Het traditionele 9 tot 5 werken heeft voor mij altijd gevoeld als een oneerlijke deal. Mijn kostbare leven – ik heb er daar maar eentje van – verruilen voor gouden munten. Versleept en verscheept naar een wereld waar ik niet wil zijn. Tijd verspillen aan projecten die ik niet eens leuk vind, die geen waarde toevoegen aan mijn leven. Uren raak ik kwijt die ik nooit meer terug krijg. Zelfs wanneer ik het werk wél leuk vond, viel het offer mij zwaar. Te zwaar. Over alternatieven praten we veel te weinig. Ik wist niet eens dat er andere keuzes waren dan maar mee gaan in de roeiboot. Geld verdienen zal je. Tot je erbij neervalt.

De hele tijd werkloos

De laatste jaren glijd werk als water door mijn vingers. Ik hou niets vast. Tijdelijke contracten blijken echt tijdelijk. De ene eruit, de andere erin. Zelfs als ik het onder controle heb, het goed doe, dan nog word ik vriendelijk verzocht om ergens anders heen te gaan. Ik weet niet meer hoe en waarom. Er zal wel iets mis met mij zijn, dat ik niet normaal kan werken. Ik weet dat zo denken niet helpt. Maar toch kan ik iets niet wat anderen wel zo moeiteloos lijken te kunnen, en doe ik iets niet wat anderen wel doen. Ben ik nou gek of zijn zij het? Ik ben in ieder geval weer werkloos en buig me weer over de puzzel heen.

Ik wil niet meer solliciteren

Terug op de bank voelt solliciteren doortrapt. Het maakt niet uit hoeveel mails, cv’s en sollicitatiebrieven ik stuur; ik krijg nauwelijks antwoord. De afwijzingen doen pijn, omdat het er zo veel zijn. Zelfs werkplekken die onder mijn niveau zijn, tonen geen interesse. Wat gaat er toch mis? Het hoogtepunt én dieptepunt tegelijk is wanneer ze mijn voornaam verkeerd schrijven in een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Ze hebben me in ieder geval een e-mail gestuurd. Zou ik daar blij van moeten worden? Terwijl ik standaard sollicitatievragen oefen, begin ik steeds meer een karikatuur van mezelf te worden. Ik durf niet meer mezelf te zijn op een sollicitatiegesprek. Het begint zinloos te lijken om een motivatiebrief te schrijven of om langs te komen.

Niet bedankt

Uiteindelijk vind ik weer een baan. Op het moment dat ik mijn handtekening op het contract zet, begint de tijdbom te tikken. Elk verhaal volgt dezelfde tijdlijn. Het begint leuk. Na een paar maanden heb ik het weer gezien, is het niveau te laag, maak ik inmiddels slimmere keuzes dan de baas en krijgt de baas een hekel aan me. Tijdelijke droombanen gaan over in leerzame ervaringen die ik nooit meer opnieuw wil doen. Ik werk alleen nog maar voor het geld, en spaar voor de dag dat ik niet meer hoef te werken. Na 5 jaar werken ben ik het kat-en-muisspel zat. Ik leef volgens standaarden die niet de mijne zijn. Ik win er niks mee. Die paar honderd euro per maand, die kan ik vast wel op een andere manier binnenharken. Nu is het klaar. Ik wil leven voor mezelf en werken voor mezelf.

Ik ben ondernemer

Ondernemer zijn is een bekendmaking. Daar ben ik dan. Yorien Stroosnijder, de vacatureschrijfster en sollicitatiegoeroe. Vanaf nu kies ik voor mij. Ik heb het proberen opgegeven. Ik pas niet in het systeem. En ik hoef er ook niet meer bij. De club van maskers op en je hele verleden op 1 A4. De club van smeken om barmhartigheid.Het is prima, het is genoeg zo. Ik kan het nu zelf.

Ik ben ondernemer. Weerstand bieden tegen de flow van het leven, dat hoef ik niet meer. Nu kan ik me laten leiden door wat langs waait. Het voelt fantastisch om te doen wat goed voelt. Alle keuzes zijn de juiste als je ze maakt in de volle bewustheid van het moment. Ik leef nu en op geen ander moment dan nu. Nu is het goed. Nu ik doe wat ik allerliefste doe: schrijven, bouwen, helpen. Naar bed gaan met zin om morgen weer te beginnen. Nu ben ik gelukkiger dan ooit. Nu is nog nooit zo goed geweest.

Wil je meer lezen over mij en over hoe mijn reis als ondernemer verloopt? Abonneer je dan op mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Zal ik jou ook helpen een betere baan te vinden en gelukkig te worden? Lees dan mijn e-book!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.