Ongeschreven regels van sollicitatiegesprekken - Meisje zonder werk - kleine foto

Ongeschreven regels van sollicitatiegesprekken

De ongeschreven regels van sollicitatiegesprekken draaien mijn kans op sollicitatiesucces regelmatig de nek om. Zo leerde ik laatst the hard way dat je nooit mag zeggen dat je per direct beschikbaar bent.

Dat mijn gedrag op sollicitatiegesprekken niet altijd overeenkomt met de regels in het handboek ‘hoe word ik de meest begeerlijke sollicitatiekandidaat?’, dat wist ik al. Ik ben veel te eerlijk om mee te doen in de race. Ik kan niet liegen. Stel je mij een directe vraag, dan krijg je direct antwoord. Ik zie het nut niet in van liegen op een sollicitatiegesprek, je anders voordoen dan je bent of spelletjes spelen. What you see is what you get.

Per direct beschikbaar

Maar dat idee deel ik blijkbaar niet met iedereen. Wat werd er weer hard aan de nekriem getrokken tijdens mijn laatste sollicitatiegesprek. Toen ik in de laatste minuten van mijn sollicitatiegesprek met een aardige mevrouw vertelde dat ik al aanstaande maandag kon beginnen, werd ik direct uitgelachen. Alsof ze zei: “hahaha, heb je niks anders te doen?” Nee, hallo, ik ben werkloos? Het voorval heeft me de hele week bezig gehouden. Wat is er verkeerd aan een sollicitant die zo snel mogelijk wil beginnen? Die er zin in heeft? Wat is daar nou onaantrekkelijk aan? Ik heb duidelijk weer de ongeschreven regels niet gelezen.

Ongeschreven regels van sollicitatiegesprekken volgens Meisje zonder werk

 • gij zult een mening hebben, maar alleen als die overeenkomt met de onze.
 • gij bent niet politiek of religieus actief.
 • u heeft normale, ongevaarlijke hobby’s, over de rest willen we niets weten.
 • u heeft een partner, anders verwachten we dat u elke zaterdagavond naakt in de kroonluchter hangt van de lokale bruine kroeg.
 • u woont samen met deze partner en/ of uw koers is richting huisje boompje beestje.
 • u kleedt zich een beetje saai, net zoals wij.
 • zijt gij een vrouwe, dan houdt u van winkelen, koken en onduurzame fast fashion en mogen wij af en toe een grapje over u maken. En voorlopig wilt u niet zwanger raken, maar ooit wel.
 • gij zult niet te eerlijk zijn over uw motivatie om hier te komen werken.
 • gij zult u gedragen alsof dit de allerleukste baan is die ooit heeft bestaan tijdens uw bestaan.
 • toch bent u niet per direct beschikbaar. U bent druk druk druk.
 • u eet absoluut niet veganistisch.

Niemand is een profiel

Een van de walgelijkste aspecten aan solliciteren is dat je gedwongen wordt om jezelf in een hokje te stoppen. Een hokje in de betekenis van een klein, en masse geproduceerd voortbrengsel van doen zonder denken, van een wereld die te hard om z’n as draait en bijna uit de hoek vliegt. Het is als de plastic verpakking van nieuwe Barbie’s met ijzeren draadjes snijdend in het plastic vlees van haar polsen, taille en enkels. In die kooi is er geen plaats voor karakter, errors of aanpassingen. Het is het perfecte plaatje of het is het niet. Pijnlijk ouderwets trouwens, zo’n strakke omheining. Claustrofobisch. Traumatisch. Niemand is een perfect model. Niemands identiteit valt te omschrijven in een neppe sollicitatiebrief van 400 woorden of een vrolijk cv. Niemand is een profiel.

Onbeschikbaar

Gelukkig ben ik niet bezig met in welk hokje ik hoor. Daarvoor ben ik te ervaren, te oud of er gewoon niet mee bezig. Ook ben ik gezegend met vriendinnen en vrouwengroepen die hun middelvinger en hun knie opsteken naar elke idioot die aan onze rechten zit te sleutelen. En wordt iedereen die zijn mening of levensvisie belangrijker acht dan het onze platgestampt. Heel fijn. Toch kan ik er niet onderuit. Overal word je beoordeeld op een eerste indruk. Vooral als je snel een baan wil. Dan open ik de kasten, kies ik een vrolijkerd uit mijn maskercollectie en type ik zo’n brief en zo’n nep cv. Dit is hoe het nu werkt, en als ik mee wil doen, dan zal ik me voorlopig moeten aanpassen. 

Het kan wél

Toch is dat niet het einde van de discussie. Het is wél mogelijk: een mening hebben en aangenomen worden. Een eerlijke brief schrijven en langs mogen komen. Een boze mail sturen en vervolgens een baan aangeboden krijgen. Dat overkwam mij een paar weken geleden. Ik dacht dat het gebrek aan afspraken nakomen voortkwam uit een gebrek aan interesse, dus stuurde ik een mail met de mededeling dat ik het een onfatsoenlijke manier vond om sollicitatiekandidaten zo te behandelen. Maar dat was het niet. Ze wilden me wél. Ik was the last woman standing na 3 rondes van sollicitatiegesprekken, testen en referenties. Waarom belden ze dan niet op tijd? Ach, ze hadden het druk…

Radicaal

Zolang we allemaal braaf in het laantje mee lopen, veroorzaken we geen verandering. Ik kreeg laatst een persbericht onder ogen die zei dat werkgevers steeds dynamischer worden. Welke dan? Elke werkgever die ik heb ontmoet houdt zich vast aan de 9 to 5 life, verbiedt thuiswerken en beoordeelt je werk op de uren die je achter een bureau zit weg te sterven in plaats van de kwaliteit van het werk dat je levert. Als wij verandering willen zien, dan moeten wij het voorbeeld zijn. We are not followers, we are leaders. Of zoals Extinction Rebellion – klimaatactivisten die met regelmaat over de hele wereld heen stukken steden afzetten om de overheid te dwingen klimaatmaatregelen door te voeren – het zegt: brave burgers krijgen geen aandacht. Je moet radicaal zijn om zichtbaar te worden.

Zoek het uit

Hoe jij je radicale sollicitatiegedrag uitvoert, moet je lekker zelf weten. Of blijf in je brave laantje rijden, dat is ook helemaal begrijpelijk. Maar vergeet nooit om op te komen voor jezelf. Bel wanneer ze hun afspraken niet nakomen. Weiger onbeleefde vragen te beantwoorden. Bekritiseer ze op seksistisch gedrag en uitsluiting van bevolkingsgroepen. Te moeilijke vragen? Stel er eens eentje terug. Onderbreek ze maar. Bijt van je af. Vriendelijk, niet letterlijk. Beleefd. Maar sterk, radicaal, met opgeheven hoofd. Je bent geen pop om mee te spelen. En ongeschreven regels, die kun je niet lezen.

herken jij jezelf hierin?

 1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
 2. je zwerft van baan naar baan.
 3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
 5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.