De ongeschreven regels van sollicitatiegesprekken draaien mijn kans op succesvolle sollicitaties regelmatig de nek om. Zo leerde ik laatst the hard way dat je nooit mag zeggen dat je per direct beschikbaar bent.

Dat mijn gedrag op sollicitatiegesprekken niet altijd overeenkomt met de regels in het handboek ‘hoe word ik de meest begeerlijke sollicitant?’, dat wist ik al. Ik ben veel te eerlijk om daaraan mee te doen. Ik ben een slechte leugenaar. Stel je mij een directe vraag, dan krijg je direct antwoord. Ik zie het nut niet in van liegen op een sollicitatiegesprek, je anders voordoen dan je bent of spelletjes spelen. What you see is what you get.

Per direct beschikbaar

Maar dat idee deel ik blijkbaar niet met iedereen. Wat ben ik weer hard gestraft voor mijn eerlijkheid tijdens mijn laatste sollicitatiegesprek. Toen ik in de laatste minuten van mijn sollicitatiegesprek met een aardige mevrouw vertelde dat ik aanstaande maandag al kon beginnen, werd ik in mijn gezicht uitgelachen. Alsof ze zei: “hahaha, heb je niks anders te doen?” Nee, hallo, ik ben werkloos? Ik heb er de hele week over nagedacht. Wat is er verkeerd aan een sollicitant die zo snel mogelijk wil beginnen? Die er zin in heeft? Wat is daar nou onaantrekkelijk aan? Ik heb duidelijk weer de ongeschreven regels voor sollicitatiegesprekken verbroken. Geen verrassing: ik ben niet aangenomen.

Ongeschreven regels van sollicitatiegesprekken volgens Meisje zonder werk

 • gij zult een mening hebben, maar alleen als die overeenkomt met de onze.
 • gij bent niet politiek of religieus actief.
 • u heeft normale, ongevaarlijke hobby’s, over de rest willen we niets weten.
 • u heeft een partner, anders verwachten we dat u elke zaterdagavond naakt in de kroonluchter van de lokale bruine kroeg hangt.
 • u woont samen met deze partner en/ of uw koers is richting huisje boompje beestje.
 • u kleedt zich een beetje saai, net zoals wij.
 • zijt gij een vrouwe, dan houdt u van Rituals, taarten bakken en fast fashion kopen en mogen wij af en toe een grapje over u, uw lichaam of uw haren maken. En voorlopig wilt u niet zwanger raken, maar ooit wel. Want u bent wel normaal.
 • gij zult niet te eerlijk zijn over uw motivatie om hier te komen werken. Je verzint maar iets.
 • gij zult u gedragen alsof dit de allerleukste baan is die ooit heeft gehad bestaan tijdens uw bestaan.
 • toch bent u niet per direct beschikbaar. U bent lekker druk druk druk.
 • u eet absoluut niet veganistisch. Flexitariër, dat mag net. Maar wel vrolijk meedoen met de jaarlijkse barbecue, hè?

Niemand is een profiel

Eén van de walgelijkste aspecten aan solliciteren is dat je gedwongen wordt om jezelf in een hokje te stoppen. Goed gemarkeerd aan de buitenkant zodat elke toeschouwer meteen weet wie er in het hokje zit. Gemaakt in een wereld die zo hard om haar as draait dat ze bijna uit haar ring vliegt. In die kooi is er geen plek voor persoonlijkheid, achtergrond of aanpassingen aan het ‘normaal’. Het is het perfecte plaatje of het is het niet. Maar zo werkt het natuurlijk niet in het echt. Geen enkele kandidaat is de belichaming van de vacaturetekst. Niemands hele identiteit kun je beschrijven in een overdreven vrolijke sollicitatiebrief van 400 woorden of een standaard cv. Dus daar hoef je ook niet naar te streven.

Onbeschikbaar

Gelukkig ben ik niet bezig met in welk hokje ik hoor. Daarvoor ben ik te ervaren, te oud en het interesseert me ook niet. Daarnaast ben ik gezegend met vriendinnen en vrouwengroepen die hun middelvinger én hun knie opsteken naar elke idioot die aan onze rechten zit te sleutelen. En wordt iedereen die zijn mening of levensvisie belangrijker acht dan het onze platgestampt. Heel fijn. Toch kun je er als ambitieuze werkzoekende er niet onderuit. Overal word je beoordeeld op een eerste indruk. Vooral als je snel een baan wil en niet de tijd hebt om 6 jaar over 1 sollicitatiebrief te doen.

Het kan wél

Toch is dat niet het einde van de discussie. Het is wél mogelijk: een mening hebben én aangenomen worden. Een eerlijke brief schrijven en langs mogen komen. Een boze mail sturen en vervolgens een baan aangeboden krijgen. Dat overkwam mij een paar weken geleden. Ik dacht dat zij hun afspraken niet na kwamen omdat ze geen interesse in mij hadden, dus stuurde ik een mail met dat ik het onfatsoenlijk vond om sollicitatiekandidaten zo te behandelen. Maar dat was het niet. Ze wilden me wél. Ik was the last woman standing na 3 rondes van sollicitatiegesprekken, testen en referenties. Waarom belden ze dan niet volgens afspraak? Ach, ze hadden het druk…

Radicaal

Zolang we allemaal braaf in het laantje lopen, veroorzaken we geen verandering. Ik kreeg laatst een persbericht onder ogen die zei dat werkgevers steeds dynamischer worden. Welke dan? Elke werkgever die ik heb ontmoet, houdt zich vast aan een 9 tot 5 mentaliteit, verbiedt thuiswerken en beoordeelt je werk op de uren die je achter een bureau zit weg te sterven in plaats van de kwaliteit van je werk. Als wij werkzoekenden verandering willen, dan moeten wij zelf het voorbeeld zijn. We are not followers, we are leaders. Of zoals Extinction Rebellion het zegt: brave burgers krijgen geen aandacht. Je moet radicaal zijn om zichtbaar te worden.

Zoek het uit

Hoe jij je radicale sollicitatiegedrag uitvoert, moet je lekker zelf weten. Of blijf in je brave laantje rijden, dat is ook helemaal begrijpelijk. Maar kom wel op voor jezelf wanneer het nodig is. Bel hén wanneer ze hun afspraken niet nakomen. Weiger onbeleefde vragen te beantwoorden. Bekritiseer ze op seksistisch gedrag en uitsluiting van bevolkingsgroepen. Te moeilijke vragen? Stel er eens eentje terug. Onderbreek ze maar. Bijt van je af. Vriendelijk. Beleefd. Maar sterk, radicaal en met opgeheven hoofd. Je bent toch geen barbiepop. En ongeschreven regels, die kun je niet lezen.

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.