Meisje zonder werk - blog - jouw online cv

Waarom je een online cv nodig hebt

Wist je dat solliciteren met een papieren cv en een motivatiebrief vaak niet goed genoeg is om op te vallen? Als je écht wilt uitblinken, neem dan een online cv. Een uniek online profiel is dé oplossing voor succesvol solliciteren.

Wie heeft er niet minstens één keer van gedroomd om een blog te beginnen? Het gaat er initieel niet om hoeveel bezoekers je krijgt of om geld te verdienen met advertenties. Het is gewoon ‘voor de leuk’. Je wilt laten zien wie je bent, in contact komen met anderen die dezelfde interesses delen en iets leuks doen. Toch beginnen veel mensen er niet aan. Dat komt omdat veel mensen bang zijn om zichzelf op die manier in de spotlights te zetten. Ze zijn bang om gezien te worden. Ze verstoppen zich liever, dan ‘out there’ te zijn. Dat is heel jammer, want het is precies die eigenschap waardoor veel mensen niet succesvol solliciteren. Veel mensen hebben het gevoel dat ze:

 • in sollicitaties picture perfect moeten zijn
 • geen woord verkeerd mogen zeggen
 • precies moeten voldoen aan de vacaturetekst
 • zo min mogelijk over zichzelf mogen vertellen
 • niet eerlijk kunnen zijn over hun leven
 • eigenschappen aan zichzelf moeten verbergen
 • zelf geen eisen of voorwaarden mogen stellen

Voel jij je ook zo? Geen zorgen, verderop lees je de oplossing!

Deze angst werkt je juist tegen!

Door deze angst laten veel mensen maar een klein deel van zichzelf zien in een sollicitatie. Hun motivatiebrief en cv gaan vooral over wat de baan inhoudt en wat zij kunnen betekenen voor het bedrijf, in plaats van wat ze zelf willen. Als je tussen de regels door leest, dan zie je dat ze zichzelf helemaal niet eens benoemen. De focus ligt op wat de werkgever wilt, niet op waar de werknemer naar op zoek is. Dat is begrijpelijk – het is ons immers zo aangeleerd, maar het is niet nodig. Bovendien kan het je kans op een succesvolle sollicitatie verkleinen: als je het overdrijft in je sollicitatiebrief en jezelf voorstelt als hét allesomvattende antwoord op hun problemen, dan kom je allesbehalve authentiek en eerlijk over.

Ook komt een angstige houding tijdens het sollicitatiegesprek je niet ten goede. Mensen die bang zijn om zichzelf te laten zien, komen over als bescheiden, introvert en afwachtend. Deze eigenschappen zijn op zich niet verkeerd tijdens het solliciteren, maar dat zijn ze wel als ze niet in een normale situatie bij jou passen. Bovendien verbergt men ook zo alle leuke aspecten van hun karakter, zoals verrassende humor en spontane opmerkingen. Ten slotte beïnvloed je zo op negatieve wijze de sfeer: de gesprekspartner voelt zich niet op zijn gemak en trekt zich terug. Dat zorgt er voor dat de kans op een klik – een van de belangrijkste redenen om iemand aan te nemen – sterk afneemt.

Bovendien kost solliciteren op deze manier meer energie

De samenwerking tussen mogelijk-toekomstig werknemer en mogelijk-toekomstig werkgever begint al oneerlijk. De sollicitant steekt een aantal uur in het schrijven van een sollicitatiebrief. Daarnaast past hij zijn cv aan en schrijft hij een vrolijke e-mail. Dit is bijna altijd een grote en vermoeiende klus. Waarom voelt het soms zo zwaar om te doen? Dat komt omdat je jezelf constant aan het aanpassen en vergelijken bent, bijvoorbeeld met het eisenlijstje dat in de vacature staat. Je streept jouw unieke eigenschappen die niet passen door, en verzint eigenschappen erbij die wél wenselijk lijken. Maar dat doe je eigenlijk allemaal voor niks. Lees maar eens de volgende zin hardop.

De werkgever of de recruiter werpt een blik van zes seconden op je cv. Daarna wordt er een beslissing gemaakt, die van grote invloed op jouw leven kan zijn.

Zes seconden is alles dat je krijgt om een verbluffende indruk te maken. Dat is op zich al hartstikke moeilijk, omdat er voor sommige vacatures wel honderden mensen solliciteren. Je hebt dus groot geschut nodig als je wilt opvallen. Wist je dat veel sollicitanten bovendien worden afgewezen omdat er simpelweg te weinig informatie over hen bekend is? Een werkgever of recruiter beoordeelt aan de hand van de informatie die ze hebben of de kandidaat door mag naar een sollicitatiegesprek. Maar als er te weinig informatie is om een oordeel over te vormen, dan gaat je sollicitatiebrief bij wijze van voorkomen-is-beter-dan-genezen automatisch naar de afwijzingsstapel. Daarom is het van levensbelang als sollicitant om te leren over jezelf te praten.

Dus, wat doe je eraan?

Dit hoeft jou niet te gebeuren. Hoe los je dit op? Hoe word je minder bang om jezelf te laten zien? Wil jij niet afgewezen worden, omdat er te weinig informatie over jou beschikbaar is? Wil jij niet slechts een blik van zes seconden waardig zijn? Zorg dan dat er genoeg positieve informatie over jou beschikbaar is. Maak een strak LinkedIn-profiel. Gebruik je andere sociale media? Scherm ze dan af of maak ze werkgever-proof. En laat een online professioneel cv maken, die precies bij jou past.

Wat is een online cv?

Een online cv is een webpagina waarop je vertelt wie jij bent, welke baan of in welke branche je graag zou willen werken en waarom jij daar geschikt voor bent. Anders dan een normaal cv, heb je nu eindelijk alle ruimte en mogelijkheden om jezelf voor te stellen. Bovendien trek je de machtsverhoudingen recht. Door duidelijk te zijn in wat jij zoekt en wat het droomleven is dat je na streeft, kan de werkgever bepalen of dat is wat zij jou kan bieden of niet. Dit zijn de gave dingen die je kunt doen met een online cv:

 • Plaats een video om jezelf nog beter te profileren, zoals een videosollicitatie of een vlog!
 • Maak een stemopname waarin je jouw persoonlijke verhaal vertelt.
 • Zet kleur in om jouw persoonlijkheid en stijl te tonen. Ben je een minimalist of juist dol op alle kleuren van de regenboog? Wat zegt dat over jou?
 • Voeg jouw portfolio toe: de fotografie-opdrachten die je al hebt gedaan, de code die je hebt geschreven of je vrolijke sociale media posts
 • Plaats je favoriete quote midden op de pagina

Maak jezelf niet kleiner zodat je op een wit A4tje past. Iedereen verdient de ruimte om zijn verhaal te vertellen. Een online cv geeft je de kans om echt te laten zien wie je bent, zonder restricties in woordenaantal of kleur.

Wat plaats ik op mijn online cv?

Een online cv deel je op in verschillend kleine paragrafen, bijvoorbeeld door het gebruik van afwisselende kleuren of plaatjes. Zo maak je je cv duidelijk, leesbaar en behapbaar.

 • Intro: hier vertel je in twee of drie korte zinnen waar je naar zoekt. Vermeld hier ook direct je contactgegevens, zodat ze je meteen kunnen bellen of mailen als ze interesse hebben in jou
 • Hoofdstuk 1: wie ben jij? Vertel in 4 tot 6 zinnen wie jij bent, welke woorden jou goed karakteriseren en wat er speciaal is aan jou. Denk eraan: laat zien wie je bent! Wees trots op jezelf en op wat je hebt bereikt. Hoe meer je nu laat zien, hoe meer informatie ze hebben om een oordeel te vormen over jouw geschiktheid voor de baan.
 • Hoofdstuk 2: waar droom jij van? Wat zie jij als je denkt aan jouw droombaan? Hoe ziet jouw ideale leven eruit? En wat voor dingen heb je nodig om dat leven te bereiken, zoals flexibiliteit, locatie, werktijden etc.? Vertel het maar. Zo laat je de werkgever weten waar jij naar op zoek bent.
 • Hoofdstuk 3: benoem je ervaring. Wat heb jij geleerd in de afgelopen jaren? Waar ben je mee bezig geweest? Wat vond je leuk om te doen en welke waardevolle lessen heb je daaruit getrokken? Gebruik cijfers en duidelijke resultaten om jouw prestaties vorm te geven.
 • Hoofdstuk 4: vat in 1 zin samen wie je bent en wat je wilt. Vermeld nogmaals je contactgegevens, zoals mail, telefoon en LinkedIn profiel.
Hoe maak ik een online cv?

Dat hoef je niet alleen te doen. Jouw online cv neemt je alle zorg uit handen. Wij regelen de tekst, het beeldmateriaal en de hosting. Het enige wat jij hoeft te doen, is ons iets over jezelf vertellen. Maak het maar lekker persoonlijk. Dat mag. We willen alles over je weten.

Wil jij verzekerd zijn van een plek in de sollicitatierondes? Dan heb je iets nodig wat heel speciaal en uniek is.Dat is precies wat een persoonlijke en op maat gemaakte online cv voor jou kan doen. Jouwonlinecv.nl maakt unieke cv’s, 100% gebaseerd op jouw input en wensen. Koop je nu een website, dan staat ‘ie al binnen 8 werkdagen online!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.