Meisje zonder werk - Hoe kun je het beste samenwerken met millennials?

Onrealistische eisen van werkgevers: zeg er wat van

“Commitment, mevrouw Stroosnijder, dat vinden wij erg belangrijk.” Dat kon ik niet ontkennen toen de teamleider, met wie ik tot aan dat moment een goed sollicitatiegesprek had gehad, twee onrealistische eisen op tafel legde. Toen werd ik echt boos.

Eis 1: u bent twee jaar werkzaam bij dit bedrijf in deze functie

Fantastisch! Elke werkloze zou meteen tekenen. De garantie op meerdere jaren werk bij een fijn bedrijf… Ho, even terug. Ten eerste bieden ze een nulurencontract via een uitzendbureau aan. Dat geeft jou als werknemer geen enkele bescherming of garantie dat je inderdaad werk zult hebben de komende twee jaar. Ten tweede, omdat ik niet direct bij het bedrijf in dienst ben, gaan die gratis bio lunch, toegang tot de gym en kortingen op dure merken aan mijn neus voorbij. De beruchte zomertrip naar Venetië en alle feestdagen vrij? Daar hoef ik ook niet op te rekenen. Er valt dus weinig te profiteren van jullie ‘fijne bedrijf’.

Eis 2: u vindt deze functie geweldig

Hoewel ik nog nooit op een klantenservice heb gewerkt,  denk ik een correct beeld te hebben van de gang van zaken: de telefoon gaat, ik neem op, er komt een vraag, ik geef antwoord, een van ons hangt op. Zullen we niet doen alsof dit iemands droombaan is? Ik wil hier werken om geld te verdienen. Betekent dat dan dat ik niet mijn best zou doen? Natuurlijk wel! Zou ik een goede klantenservicemedewerker zijn? Ja, ik ben heel gezellig aan de telefoon. Maar in deze wereld, waarbij je elke dag naar de andere kant van de wereld kunt vliegen, kunnen we ons beide echt wel een spannendere baan voorstellen.

Onrealistische eisen maken werk vinden moeilijker

Functie: niemands droombaan. Salaris: medium. Extra’s: niks noppes nada. Je kunt geen eisen stellen als je niets te bieden hebt, zou je denken. En toch doen ze het. Het is alsof je alle ingrediënten hebt voor een heerlijke taart en dan besluit om ‘m niet te maken. Er is iemand die zin heeft om te werken en een ander heeft een open vacature. Ik zie de match wel hoor. En we hebben het hier over een klantenservice, geen rocket science. Waarom maken bedrijven het nóg moeilijker voor ons om werk te vinden? Waarom verzinnen ze zulke onrealistische eisen?

Zeg het als een werkgever rare eisen stelt

Ik heb ervan geleerd. Werkgevers zijn gewoon mensen. Ze maken soms ook fouten. Teken niets waar je het niet mee eens bent. Wijs ze op de feiten. Kom met een beter voorstel. Maak er een grapje over. Doe het op jouw manier. Maar zeg er wat van. Want daarmee help je iedereen.

Beste werkgever, stel jij ook zulke onrealistische eisen?

Ik kijk graag jouw vacatures na, zodat jij de juiste mensen aantrekt en jullie op een eerlijke manier de samenwerking aangaan. Ik weet precies wat je kan en mag vragen. Stuur een mail naar yorien@meisjezonderwerk. Ik reageer altijd binnen drie werkdagen.

Ben jij dit?

  • Het lukt je maar niet om een baan te vinden die écht bij je past.
  • Je hebt teveel nare werkervaringen gehad, om nog vertrouwen te hebben dat je ooit een baan gaat vinden die je wel leuk vindt.
  • Keer op keer stop je weer met een baan; je loopt in cirkeltjes!
  • Je schaamt je dat je niet ‘normaal’ bent.
  • Het enige wat je krijgt als je keihard aan het solliciteren bent, is afwijzing na afwijzing.
  • Je voelt je verdrietig en uitzichtloos.

Hoe jij je nu voelt, zo was ik ook. De slimme trucs uit dit e-book hebben mij geholpen mijn eigen business te starten en onafhankelijk te leven.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.