8 redenen om te stoppen met werken - meisje zonder werk - kleine afbeelding

8 redenen om te stoppen met werken

Twijfel jij om ontslag te nemen? Stoppen met werken is vaak een spannende beslissing met veel gevolgen, maar het kan zeker de juiste keuze zijn. Lees hier de acht redenen om ontslag te nemen.

Bijna iedereen is in een constante zoektocht naar interessant, relevant en goed betaald werk met gezellige collega’s. Aangezien de meeste mensen tussen de 30 en 50 uur per week besteden op hun werk, zijn dat geen irrationele eisen. Je bent daar zo’n beetje het grootste gedeelte van je leven, dan mag je best wat leuks doen. Als je werk niet aan deze eisen voldoet, is het dus niet gek om na te denken over ontslag nemen of (tijdelijk) stoppen met werken. Toch?

Taboe

Niet dus. Daar is het taboe rond ontslag voor verzonnen. Het begint al met de vraag: wanneer mág je het doen? Want ontslag nemen is iets waar je toestemming voor moet vragen aan je hele vriendenkring. Iedereen heeft er wat over te zeggen. Ben je niet gewoon lui, verwend of toe aan vakantie? Word je dan gepest door je baas of je collega’s? Je kunt toch nog wel even verder? Heb je al nieuw werk dan? En als je parttime werkt mag je al helemaal niet zeuren. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan heb je stomme pech en zit je hier morgen weer aan dit bureau. Beter kun je ontslagen worden, dan ben jij de arme stakker en hoef je niet te beginnen aan de sociale rompslomp. Samen een rotbaan is immers minder erg dan alleen een rotbaan.

8 redenen om ontslag te nemen of te stoppen met werken
1 Je nieuwe functie valt tegen

De vacature was veel leuker. De werkzaamheden die daarin werden besproken, waren precies wat je zocht, maar je ziet er weinig van terug na het tekenen van het contract en je eerste weken achter de rug. Het werk valt tegen. Als je erover praat met collega’s en leidinggevende, blijkt dat dit wel is wat ze van jou verwachten en wat ze vinden passen bij de functie. Voor verandering staan ze niet open. Was het miscommunicatie? Vacaturebullshit? Ben je erin geluisd? Hoe dan ook, het werk is niet de droombaan waar je op had gehoopt en de werkdagen worden steeds zwaarder. Het is tijd om weer rond te kijken naar wat anders.

2 Je vindt je werkzaamheden niet leuk

Ook als je langer bij een bedrijf werkt, kunnen de werkzaamheden op een bepaald punt minder leuk worden. Misschien ben je uit je juniortitel gegroeid of wil je een nieuwe richting op. Na een of meerdere gesprekken met je werkgever en collega’s, waarin je aangeeft dat je meer uitdaging zoekt of een andere tak van sport wilt opnemen, word je verzoek genegeerd. Hier doe je wat je doet, want zo hebben we altijd gewerkt. Er is geen ruimte voor uitbreiding of om fouten te maken. En het gaat toch prima zo? Je moet het maar buiten de deur gaan zoeken als je wat anders wilt. Prima, ga je dat toch lekker doen.

3 Je vindt je collega’s of leidinggevende niet aardig

Bij jou op werk ontploft regelmatig de bom. Je zit vaker in het kantoor van de Grote Baas dan in je eigen en regelmatig hangt er ’s ochtends om 9 uur een chagrijnige collega over je bureau. Je kunt het niet uitstaan hoe ze communiceren, prioriteiten stellen of luidruchtig ademhalen. Jouw standpunten staan altijd lijnrecht tegenover die van hen en hoe lang je ook vergadert, je komt er niet samen uit. Je wordt langzaam gek, of zijn zij dat? De werkdagen kosten onnodig veel energie door alle discussies en ruzies. Het is duidelijk: jullie zijn niet het dreamteam waar je over droomde en het is tijd om je koffers te pakken. Niet bedankt.

4 De reistijd is te veel

Het is een hartstikke leuke baan. Je collega’ zijn stuk voor stuk schatten. De lunch is lekker en gezond en je krijgt veel uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden. Super. Het enige nadeel: het ligt aan de andere kant van Nederland. Elke dag sta je op om 6 uur, om twee uur lang te forenzen naar je werk. Om zeven uur ’s avonds kom je thuis. Je maakt snel avondeten, springt onder de douche en brengt het laatste uur van de dag Netflixend door. Is dit het dan? Als thuiswerken geen optie is, net als een fikse reiskosten- en reistijdvergoeding, dan kan je je afvragen of je werk je tijdoffer waard is. Meestal is dat het niet.

5 Je wordt niet gewaardeerd

Vaak vraag je je af waarom je voor vergaderingen wordt uitgenodigd. Er wordt toch nooit naar je geluisterd. Of je ideeën nou geniaal of gestoord zijn, niemand neemt de moeite om even te reageren, laat staan aan te nemen voor een goed voorstel. Je voelt je genegeerd, als een klein kind dat voor spek en bonen meespeelt in plaats van een professional met relevante ervaring en goede initiatieven. Als je je zorgen aankaart, wuiven ze je aanklacht weg. Je begint je af te vragen of je werk wel gelezen wordt, of je mails wel aankomen, of je onzichtbaar bent geworden en of iemand je zal missen als je stopt met werken. Als je je ontslag indient, zijn ze verbaasd. Pas als je weg bent, zullen ze merken hoeveel jij hebt gedaan.

6 Je voelt je niet thuis bij het bedrijf

Je geeft je werk een zeven. Het gaat best goed. Het enige wat zo steekt, is het bedrijf zelf. Wat ze extern uitstralen, is totaal niet wat je intern terugvindt. De missie die het bedrijf zogenaamd hanteert, wordt helemaal niet uitgevoerd. Je ziet jezelf liegen tegen klanten en opdrachtgevers of botst steeds met de bedrijfscultuur. Je snapt niet waarom ze hun afspraken niet nakomen, zich op een bepaalde manier gedragen of niet overeenkomen met het imago dat ze presenteren aan de buitenkant. Jouw goede voorstellen worden in de wind geslagen met excuses als ‘why change a winning team’. Ontslag nemen is ineens veel makkelijker.

7 Je bent meer salaris waard dan je krijgt

Je wilt meer verdienen. Je hebt elke test over salarissen gedaan die je kon vinden online en hebt rondgevraagd bij collega’s en vrienden. Het bedrijf floreert bij de geweldige resultaten die jij hebt behaald in de afgelopen maanden of jaren en je zit lekker in je vel op deze plek. Maar je werkgever houdt voet bij stuk, ondanks de vele argumenten die jij kunt aandragen. Je salaris zal hier niet omhoog gaan, dat is zeker. Wat gaat er wel veranderen? De stijgende koers van het bedrijf nadat jij het hebt verlaten.

8 Je bent het niet eens met de contractuele voorwaarden

Met maar 25 vakantiedagen kan jij niet het leven leiden dat je wilt. Je hebt meer flexibiliteit nodig, een hoger salaris misschien en/of meer kans op thuiswerken. Je wilt andere werktijden werken, want ’s avonds werk je beter dan vroeg in de ochtend. Of je wilt minder uren werken, want je bent een bedrijf begonnen. De contractuele voorwaarden waar je nu mee werkt, werken jou tegen. Ontslag nemen is kiezen voor jezelf.

Advies van een meisje zonder werk

Neem ontslag wanneer je denkt dat de situatie niet meer zal of kan veranderen, of wanneer je er niet meer de energie voor hebt. Zorg financieel voor jezelf door je uitgaves sterk te verminderen en/of vraag een uitkering aan. Zorg ook emotioneel voor jezelf door actief te werken aan je zelfvertrouwen, bijvoorbeeld door iets te beginnen wat je al heel lang wilde doen of door lekker te gaan sporten. Het belangrijkste in je leven ben jij. Je hebt van niemand toestemming nodig om voor jezelf te kiezen. Dus neem ontslag, steek je middelvinger op naar de haters, ga een ander pad op, klim weer omhoog en wees niet bang om te genieten van je (werkloze) tijd.

Leuk geschreven? Ik schrijf graag voor jou de scherpste, liefste of helderste content en vacatures. Mail naar yorien@meisjezonderwerk.nl voor gratis vrijblijvend advies!
Posts created 54

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven